Рішення
від 18.08.2011 по справі 8/285
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 8/285 18.08.11

за позовом Приватного акціонерного товариства "Європейський ст раховий альянс"

до Відкритого акціонерного т овариства "Національна акціо нерна страхова компанія "Ора нта"

про стягнення 15 128,53 грн.

Суддя Катрич В.С.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 предст. за дов. № 141/2011 від 17.03.2011 р

від відповідача: не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне т овариство "Європейський стра ховий альянс" (надалі - позив ач) звернулося до Господарсь кого суду міста Києва з позов ом до Відкритого акціонерног о товариства "Національна ак ціонерна страхова компанія " Оранта" (надалі - відповідач ) про стягнення 15 128,53 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що Приватне акціонерн е товариство "Європейський с траховий альянс" на підставі договору страхування трансп ортних засобів у формі поліс у 106К № 22278 від 11.09.2008 р. внаслідок нас тання страхової події - доро жньо-транспортної пригоди (н адалі - ДТП) виплачено страх ове відшкодування власнику а втомобіля марки Фольксваген , реєстраційний номер НОМЕР _1, а тому позивачем відповід но до положень статті 27 Закону України "Про страхування" та с татей 993, 1191 Цивільного кодексу України отримано право звор отної вимоги до особи, відпов ідальної за завдану шкоду. Вл асником автомобіля марки Фол ьксваген, реєстраційний номе р НОМЕР_2, яким скоєно ДТП, є ОСОБА_2. Відповідальність власника транспортного засо бу, яким скоєно ДТП, застрахов ана Відкритим акціонерним то вариством "Національна акціо нерна страхова компанія "Ора нта" на підставі договору обо в'язкового страхування цивіл ьно-правової відповідальнос ті власників наземних трансп ортних засобів (поліс № ВВ/8046852), а тому позивач вказує, що обов 'язок з відшкодування збиткі в в сумі 14 403,99 грн. покладається на відповідача.

Крім того, позивачем заявле но вимогу про стягнення з від повідача інфляційне збільше ння суми боргу у розмірі 302,48 гр н. та пеню у розмірі 422,06 грн.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 20.06.2011 р. поруш ено провадження у справі, роз гляд справи призначено на 01.07.20 11 р.

У зв' язку із неявкою предс тавників сторін в судове зас ідання розгляд справи було в ідкладено на 18.08.2011 р.

В судове засідання, признач ене на 18.08.2011 р. представники сто рін з' явилися.

Представник позивача нада в документи на виконання вим ог ухвали суду,надав суду поя снення та підтримав повністю позовні вимоги.

Представник відповідача п одав через канцелярію суду п исьмовий відзив на позов.

Позовні вимоги щодо стягне ння суми виплаченого страхов ого відшкодування визнав пов ністю, а щодо вимог про стягне ння інфляційної складової бо ргу та пені просив відмовити .

В судовому засіданні судом оголошено вступну та резолю тивну частину рішення.

Перед початком розгляду сп рави по суті представників с торін ознайомлено з їх права ми та обов' язками, передбач еними ст.ст. 20, 22 ГПК України. Крі м цього, у судовому засіданні роз' яснені положення ст.81-1 Г ПК України.

Господарським судом, відпо відно до вимог ст.81-1 ГПК Україн и складено протоколи судових засідань, які долучено до мат еріалів справи.

Розглянувши надані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення уповноважених пред ставників сторін, всебічно т а повно з' ясувавши обставин и, на яких ґрунтуються позовн і вимоги, об' єктивно оцінив ши в сукупності докази, які ма ють значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і, суд

ВСТАНОВИВ:

11.09.2008 р. між Приватним акці онерним товариством "Європей ський страховий альянс" та ОСОБА_3 (Страхувальник) укла дено договір страхування тра нспортних засобів у формі по лісу 106К № 22278 (надалі - договір), об' єктом страхування за як им є майнові інтереси страху вальника, що не суперечать за конодавству України, пов' яз ані з володінням і користува нням транспортними засобами , а саме: автомобілем марки Фол ьксваген, реєстраційний номе р НОМЕР_1, на випадок наста ння страхових випадків, зокр ема, пошкодження, втрата чи зн ищення транспортного засобу , внаслідок подій, обумовлени х договором.

16.02.2009 р. на площі Героїв Велик ої Вітчизняної війни в м. Києв і сталася дорожньо-транспорт на пригода (надалі - ДТП) за уч асті застрахованого автомоб іля марки Фольксваген, (реєст раційний номер НОМЕР_1) та автомобіля марки Фольксваге н (реєстраційний номер НОМЕ Р_2) а саме: ОСОБА_2 керуючи автомобілем марки Фольксваг ен, порушив пункт 13.1 Правил дор ожнього руху - не врахував д орожню обстановку, не дотрим ався безпечної дистанції, вн аслідок чого здійснив зіткне ння з автомобілем Фольксваге н, в результаті чого було пошк оджено обидва транспортні за соби. Факт скоєння ДТП підтве рджується довідкою ВДАІ Пече рського РУ ГУ МВС України від 16.02.2009 р.

ДТП сталася в результаті по рушення водієм ОСОБА_2 вим ог Правил дорожнього руху Ук раїни, що підтверджується по становою Печерського районн ого суду м. Києва від 16.03.2009 р. в ад міністративній справі № 3-431-1/09, в ідповідно до якої ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні адм іністративного правопоруше ння.

17.02.2009 р. власник застраховано го автомобіля Фольксваген зв ернувся до позивача з повідо мленням про подію з транспор тним засобом та заявою про ви плату страхового відшкодува ння у зв' язку із пошкодженн ям транспортного засобу № 518/09/5 0/ТР25/00/2.

23.02.2009 р. аварійним комісаром П риватного акціонерного това риства "Європейський страхов ий альянс" було складено прот окол огляду транспортного за собу Фольксваген, (реєстраці йний номер НОМЕР_1), відпов ідно до якого очікуваний зби ток становить 15 000,00 грн.

28.04.2009 р., на підставі попереднь о складеного страхового акту № 518/09/50/ТР25/00/2, позивачем було пере раховано на рахунок Страхува льника грошові кошти в сумі 16 458,08 грн., що підтверджується ви датковими касовими ордерами № 545 від 07.07.2009 р. та № 552 від 09.07.2009 р.

За зверненням позивача, 13.04.2011 р. Приватним підприємцем О СОБА_4 було складено звіт ав тотоварознавчого досліджен ня з визначення розміру мате ріального збитку, завданого власнику транпортного засоб у внаслідок ДТП, відповідно д о якого, вартість матеріальн ого збитку, завданого власни кові автомобіля Фольксваген (реєстраційний номер НОМЕР _1), що дорівнює вартості відн овлювального ремонту з ураху ванням значення коефіцієнта фізичного зносу складає 14 403,99 г рн.

Статтею 27 Закону України "Пр о страхування" та статтею 993 Ци вільного кодексу України виз начено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодув ання за договором майнового страхування, в межах фактичн их затрат переходить право в имоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страх ове відшкодування, має до осо би, відповідальної за заподі яний збиток.

Враховуючи викладене, до Пр иватного акціонерного товар иства "Європейський страхови й альянс" перейшло право звор отної вимоги в межах суми 14 403,99 грн. до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Із матеріалів справи вбача ється, що транспортним засоб ом - автомобілем Фольксваге н (реєстраційний номер НОМЕ Р_2), керував ОСОБА_2 на зак онних підставах, з вини якого сталося ДТП, що призвело до за подіяння шкоди автомобілю Фо льксваген (реєстраційний ном ер НОМЕР_1).

Відповідно до ч.1 статті 1191 ЦК України особа, яка відшко дувала шкоду, завдану іншою о собою, має право зворотної ви моги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшк одування, якщо інший розмір н е встановлений законом.

Частинами першою та дру гою статті 1187 Цивільного коде ксу України передбачено, що д жерелом підвищеної небезпек и є діяльність, пов'язана з вик ористанням, зберіганням або утриманням транспортних зас обів, механізмів та обладнан ня, використанням, зберіганн ям хімічних, радіоактивних, в ибухо - і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням ди ких звірів, службових собак т а собак бійцівських порід то що, що створює підвищену небе зпеку для особи, яка цю діяльн ість здійснює, та інших осіб. Ш кода, завдана джерелом підви щеної небезпеки, відшкодовує ться особою, яка на відповідн ій правовій підставі (право в ласності, інше речове право, д оговір підряду, оренди тощо) в олодіє транспортним засобом , механізмом, іншим об'єктом, в икористання, зберігання або утримання якого створює підв ищену небезпеку.

Відповідно до п. 1, 3 ч. 1 статті 1188 Цивільного кодексу України шкода, завдана внаслідок вза ємодії кількох джерел підвищ еної небезпеки, відшкодовуєт ься на загальних підставах, а саме шкода, завдана одній осо бі з вини іншої особи, відшкод овується винною особою, а за н аявності вини всіх осіб, діял ьністю яких було завдано шко ди, розмір відшкодування виз начається у відповідній част ці залежно від обставин, що ма ють істотне значення.

Таким чином, за змістом вказ аних норм, у відносинах між кі лькома володільцями джерел п ідвищеної небезпеки відпові дальність будується на загал ьному принципі вини.

Вина особи, яка керувала авт омобілем Фольксваген (реєстр аційний номер НОМЕР_2), вст ановлена в судовому порядку постановою Печерського райо нного суду міста Києва від 16.03.2 009 р.

Згідно ст. 1194 Цивільного коде ксу України особа, яка застра хувала свою цивільну відпові дальність, у разі недостатно сті страхової виплати (стра хового відшкодування) для п овного відшкодування завдан ої нею шкоди зобов'язана спла тити потерпілому різницю мі ж фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страх овим відшкодуванням).

Цивільно-правова відповід альність ОСОБА_2 за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю, май ну третіх осіб внаслідок екс плуатації транспортного зас обу Фольксваген (реєстраційн ий номер НОМЕР_2), застрахо вана Відкритим акціонерним товариством НАСК "Оранта" згі дно із полісом № ВВ/8046852 (надалі-п оліс), строком дії з 26.06.2008 р. по 25.06.20 09 р.

Відповідно до п. 4 полісу № ВВ /8046852 страхувальником - особою , цивільно-правова відповіда льність якої застрахована по лісом є ОСОБА_2, а тому відп овідальність за шкоду, запод іяну життю, здоров'ю, майну тре тіх осіб внаслідок експлуата ції ОСОБА_2 автомобіля Фол ьксваген була застрахована В ідкритим акціонерним товари ством НАСК "Оранта".

Відповідно до пункту 22.1 стат ті 22 Закону України "Про обов'я зкове страхування цивільно-п равової відповідальності вл асників наземних транспортн их засобів" при настанні стра хового випадку страховик від повідно до лімітів відповіда льності страховика відшкодо вує у встановленому цим Зако ном порядку оцінену шкоду, як а була заподіяна у результат і дорожньо-транспортної приг оди життю, здоров'ю, майну трет ьої особи.

Полісом № ВВ/8046852 передбачено , що ліміт відповідальності з а шкоду заподіяну майну трет іх осіб становить 25 000,00 грн.

Статтею 29 Закону України "Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів" передбаче но, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшко довуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з ураху ванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому зак онодавством, включаючи витра ти на усунення пошкоджень, зр облених навмисно з метою пор ятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної приго ди, з евакуацією транспортно го засобу з місця дорожньо-тр анспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транс портного засобу, який керува в транспортним засобом у мом ент дорожньо-транспортної пр игоди, чи до місця здійснення ремонту на території Україн и.

Матеріалами справи підтве рджено, що вартість відновлю вального ремонту автомобіля Фольксваген з урахуванням к оефіцієнту фізичного зносу с тановить 14 403,99 грн., а тому позив ачем набуто право вимоги на ц ю суму.

Згідно з пунктом 37.1 статті 37 в казаного Закону виплата стра хового відшкодування здійсн юється протягом одного місяц я з дня отримання страховико м визначених у статті 35 цього Закону документів.

25.02.2011 р. позивач направив на ад ресу відповідача претензію № 746/8, до якої додані документи, п ередбачені ст. 35 Закону Україн и "Про обов'язкове страхуванн я цивільно-правової відповід альності власників наземних транспортних засобів", з вимо гою відшкодувати у порядку р егресу шкоду, заподіяну в рез ультаті ДТП у розмірі 16 458,08 грн. Однак у позовній заяві позив ач просить стягнути з відпов ідача суму, яка, відповідно до звіту № Ч11-109 від 13.04.11 р. автотовар ознавчого дослідження, склад еного Приватним підприємцем ОСОБА_4, дорівнює вартост і відновлювального ремонту а втомобіля Фольксваген з урах уванням значення коефіцієнт а фізичного зносу, в результа ті його пошкодження при ДТП і складає 14 403,99 грн.

Враховуючи визначені полі сом № ВВ/8046852 розміри лімітів ві дповідальності та франшизи, а також встановлений судом р озмір вартості відновлюваль ного ремонту з урахуванням к оефіцієнту фізичного зносу, що обмежений розміром шкоди, право на зворотну вимогу в ме жах якої перейшло до позивач а, відповідач був зобов' яза ний відшкодувати позивачу ви трати в розмірі 14 403,99 грн. (відшк одована позивачем вартість м атеріального збитку) у строк до моменту звернення Приват ного акціонерного товариств а "Європейський страховий ал ьянс" до суду, а тому позовні в имоги в цій частині є обґрунт ованими та підлягають задово ленню.

Поряд з цим, позивачем заявл ено вимогу про стягнення з ві дповідача пені у розмірі под війної облікової ставки НБУ за період з 01.04.2011 р. по 08.06.2011 р. в сумі 422,06 грн. та інфляційної складо вої боргу за цей же період у ро змірі 302,48 грн.

Згідно ст. 43 ГПК України, госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Враховуючи викладені обст авини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Згідно із ст. 49 ГПК України, в итрати по сплаті державного мита, витрати на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу покладаються на сторін пропорційно задоволе ними вимогам.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 258, 993, 1187, 1188, 1194, 1191 ЦК У країни, та ст.ст. 43, 49, ст.ст. 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовол ьнити частково.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства Націона льна акціонерна страхова ком панія "Оранта" (01032, м. Київ, вул. Жи лянська, буд. 75, ідентифікацій ний код 00034186) з будь-якого рахунк у, виявленого державним вико навцем під час виконання ріш ення, на користь Закритого ак ціонерного товариства "Європ ейський страховий альянс" (04050, м. Київ, вул. Глибочицька, буд . 33-37, ідентифікаційний код 19411125) 14 732 (чотирнадцять тисяч сімсот тридцять дві) грн. 92 коп. страхо вого відшкодування, 147 (сто сор ок сім) грн. 33 коп. державного ми та, 187 (сто вісімдесят сім) грн. 50 коп. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу у розмірі.

В іншій частині в задоволен ні позову відмовити.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіда нні було оголошено лише всту пну та резолютивну частини р ішення, воно набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня підпи сання рішення, оформленого в ідповідно до статті 84 ГПК Укра їни.

Суддя В.С. Катрич

Дата підписання 10.04.2012 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.08.2011
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22604319
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/285

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 07.08.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 26.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 23.11.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Троян Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні