Ухвала
від 27.10.2008 по справі 8/198/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

8/198/08

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

           УХВАЛА          

        

27 жовтня 2008 р.                                                                                   № 8/198/08  

Колегія суддів  Вищого господарського суду України у складі:

Головуючого судді    Кузьменка М.В.,

судді                              Васищака І.М.,

судді                               Палій В.М.,

розглянувши

касаційну скаргу       Державного вищого навчального закладу "Запорізький національний університет"  

на постанову              Запорізького апеляційного господарського суду

від 29.08.2008р.

у справі                        №8/198/08 господарського суду Запорізької області

за позовом                   Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліліт-Фаст"

до                                   Державного вищого навчального закладу "Запорізький національний університет"                                   

про                                стягнення 37 620,17грн.

в с т а н о в и л а :

Державний вищий навчальний заклад "Запорізький національний університет" звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою на постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 29.08.2008р., яка прийнята у справі №8/198/08 господарського суду Запорізької області. Одночасно скаржником подано клопотання про відновлення строку, встановленого для оскарження судового акта у касаційному порядку.

Подане клопотання про відновлення пропущеного строку підлягає відхиленню, а касаційна скарга  - поверненню  скаржнику з таких підстав.

Відповідно до ст.110 ГПК України касаційна скарга може бути подана протягом одного місяця з дня набрання рішенням місцевого господарського суду чи постановою апеляційного господарського суду законної сили.

Постанова апеляційного господарського суду, в силу ст.105 ГПК України, набирає законної сили з дня її прийняття.

Між тим, касаційна скарга на постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 29.08.2008р. подана скаржником з порушенням встановленого строку –здана до канцелярії Запорізького апеляційного господарського суду лише 01.10.2008р.

Згідно ст.53 ГПК України, господарський суд за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Звертаючись з клопотанням про відновлення пропущеного строку, скаржник вказує на те, що вперше ним помилково направлено касаційну скаргу безпосередньо до Вищого господарського суду України. Для подання касаційної скарги у встановленому порядку, як стверджує скаржник, йому необхідно було отримати додатковий екземпляр платіжного доручення про сплату державного мита з відміткою про зарахування державного мита до бюджету для чого був потрібен додатковий час.

Разом з тим, вказані обставини не можуть бути взяті до уваги судом з наступних підстав.

В силу ч.4 ст.105 ГПК України, постанова надсилається сторонам у справі в п'ятиденний строк з дня її прийняття.

З матеріалів справи вбачається, що копія оскаржуваної постанови направлена сторонам, у т.ч. скаржнику 02.09.2008р., тобто без порушення встановленого ч.4 ст.105 ГПК України строку.

Порядок подання касаційної скарги визначений ст.109 ГПК України і мав бути відомий скаржнику та дотриманий ним. Крім того, первісно подана касаційна скарга, яка направлена з порушенням встановленого ст.109 ГПК України порядку, надійшла без допустимих доказів сплати державного мита, що встановлено ухвалою Вищого господарського суду України від 24.10.2008р., отже, у разі дотримання встановленого порядку така касаційна скарга, подана у встановлений строк, не могла бути прийнята до розгляду.  

Таким чином, встановлений для оскарження процесуальний строк пропущено скаржником внаслідок недотримання встановлених норм процесуального права,  дотримання яких є обов'язковим для всіх учасників процесу.

З огляду на наведене, відсутні підстави для відновлення пропущеного строку, оскільки причини його пропущення не є поважними.

Відхилення клопотання про відновлення пропущеного строку, встановленого для подання касаційної скарги є підставою для повернення поданої касаційної скарги скаржнику.

Перераховане державне мито у сумі 188,10грн. відповідно до платіжного доручення №2532 від 25.09.2008р. підлягає поверненню з державного бюджету на підставі п.2 ст.8 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993р. “Про державне мито”.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.47, 53, 86, п.5 ст.1113 ГПК України,  колегія суддів

у х в а л и л а:

1.          У задоволенні клопотання Державного вищого навчального закладу "Запорізький національний університет" про відновлення пропущеного строку для подання касаційної скарги відмовити.

2.          Касаційну скаргу Державного вищого навчального закладу "Запорізький національний університет" на постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 29.08.2008р. у справі №8/198/08 господарського суду Запорізької області, а також додані до неї документи повернути.

3.          Видати Державному вищому навчальному закладу "Запорізький національний університет" довідку на повернення з державного бюджету державного мита у сумі 188,10грн., перерахованого  відповідно до платіжного доручення  №2532 від 25.09.2008р.

Головуючий суддя                                                      М.Кузьменко                                                                                                                                                                           Суддя                                                                           І.Васищак

   Суддя                                                                             В.Палій

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення27.10.2008
Оприлюднено13.11.2008
Номер документу2288414
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/198/08

Ухвала від 27.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Ухвала від 24.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Постанова від 29.08.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кагітіна Л.П.

Рішення від 14.05.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні