Постанова
від 13.10.2008 по справі 2-а-382/08
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

13.10.08 Справа №2-а-382/08

(09:50) м. Сімферополь

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого су дді Кушнової А.О. , при секрета рі Габрись П.С., розглянувши у відкритому судовому засідан ні адміністративну справу

за позовом Державної пода ткової інспекції у м. Ялта АРК , м. ялта

до Корпорації "Юг-Інвест", м . Ялта

про припинення юридичної о соби

за участю представників ст орін:

від позивача: Колесник Юрій Олексійович, довіреність №2883 /9/100 від 18.04.08р.

від відповідача: не з' явив ся.

Суть спору: ДПІ у м. Ялта АР Крим звернулася до Окружного адміністративного суду АР К рим з позовом до відповідача про припинення юридичної ос оби Корпорації "Юг-Інвест".

Позовні вимоги обґрунтова ні п. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців”, п. 7 ст. 11 Закону Украї ни “Про державну податкову с лужбу в Україні” від 24.12.1993 року № 3813-XII. Відповідач з 4 кварталу 2003 р. не надав ДПІ жодного податк ового звіту, що є підставою дл я прийняття судового рішення про припинення юридичної ос оби.

У засідання суду, що відбули ся 28.07.08р., 28.08.08р., 10.09.08р. та 13.10.08р. відпов ідач явку представника не за безпечив, про день, час та місц е слухання справи повідомлен ий належним чином: рекомендо ваною кореспонденцією з реко мендованим повідомленням пр о вручення, у зв' язку із чим с праву слуханням було відклад ено тричі.

Відповідно до ст. 39 КАС Украї ни в разі, якщо місце фактично го проживання (перебування) в ідповідача, третіх осіб, свід ків невідоме, суд може здійсн ити їх виклик через засоби ма сової інформації за останнім відомим місцем їхнього прож ивання (перебування) на терит орії України. Виклик публіку ється в друкованому засобі м асової інформації не пізніше ніж за сім днів до дати призна ченого судового розгляду спр ави.

На виконання ст. 39 КАС Україн и, відповідач двічі викликав ся у судові засідання через з асоби масової інформації, що підтверджується оголошення м про виклик у газетах.

Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги те, що в ма теріалах справи достатньо до казів для з' ясування обстав ин по справі, суд вважає можли вим розглядати справу у відс утності представника відпов ідача.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази по спра ві у їх сукупності, заслухавш и пояснення представника поз ивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до Статуту К орпорації "Юг-Інвест", затверд женого рішенням зборів засно вників Корпорації "Юг-Інвест " (Протокол № 1 від 17.12.1997 року) засн овниками відповідача є «Асоц іація нових господарських фо рм та соціальних ініціатив», Державне ВАТ «Шахта «Красно арміська-Западна №1» та Фірма «Пневмосервіс».

Судом встановлено, що Корпо рація "Юг-Інвест" зареєстрова на 25.02.1998року виконавчим коміте том Ялтинської міської ради АР Крим, (ідентифікаційний ко д 25139905), місце знаходження Корпо рації "Юг-Інвест": 98637, АР Крим, м. Я лта, вул. Кірова, 139, що підтверд жується довідкою відділу ста тистики у м. Ялті. В ЄДР юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців відповідач не перер еєстрований.

Відповідно до довідки ДПІ у м. Ялті від 26.06.08 року №4451/9/290 відпов ідач рахунків у банках не має .

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази по спра ві у їх сукупності, суд вважає , що позовні вимоги підлягают ь задоволенню з наступних пі дстав.

Відповідно до частини 1 стат ті 55 Господарського кодексу України суб' єктом господар ювання визнаються учасники г осподарських відносин, які з дійснюють господарську діял ьність, реалізуючи господарс ьку компетенцію (сукупність господарських прав та обов' язків), мають відокремлене ма йно і несуть відповідальніст ь за своїми зобов' язаннями в межах цього майна, крім випа дків встановлених законом. С таттею 58 ГК України передбаче но, що суб' єкт господарюван ня підлягає державній реєстр ації як юридична особа у поря дку, визначеному законом. Згі дно з п. 1 частини 2 статті 55 ГК Ук раїни юридичні особи, створе ні відповідно до Цивільного кодексу України, підприємств а, створені відповідно до Гос подарського кодексу України та зареєстровані в установл ено законом порядку визнають ся суб' єктами господарюван ня.

Порядок та підстави реєстр ації, припинення реєстрації визначаються Законом Україн и від 15.05.2003, № 755-IV "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців".

Відповідно до частини 1 стат ті 4 даного Закону державна ре єстрація юридичних осіб - це з асвідчення факту створення а бо припинення юридичної особ и, а також вчинення інших реєс траційних дій, які передбаче ні цим Законом, шляхом внесен ня відповідних записів до Єд иного державного реєстру.

Таким чином, судом встановл ено, що Корпорація "Юг-Інвест" є суб' єктом господарювання , юридичною особою, зобов' яз ана виконувати обов' язки, п окладені на неї законами у зв ' язку зі здійсненням господ арської діяльності та на неї розповсюджується дія Закон у України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців" від 15. 05.2003, № 755-IV, у тому числі в частині п еререєстрації та припинення реєстрації.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Здійснюючі господарську діяльність юридичні особи - платники податків відповідн о до пунктів 2, 3 частини1 статті 9 Закону України “Про систему оподаткування”№ 1251-ХІІ від 25.06.1 991 року зобов' язані подавати до державних податкових орг анів та інших державних орга нів відповідно до законів де кларації, бухгалтерську звіт ність та інші документи і від омості, пов'язані з обчисленн ям і сплатою податків і зборі в (обов'язкових платежів); спла чувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платеж ів) у встановлені законами те рміни.

Порядок, строки та умови над ання декларацій та фінансово ї звітності встановлені спец іальними податковими закона ми.

Відповідно до пп. а,б,в п. 4.1.4. с татті 4 Закону України "Про по рядок погашення зобов'язань платників податків перед бюд жетами та державними цільови ми фондами" від 21.12.2000, № 2181-II податк ові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календар ному місяцю - протягом 20 кале ндарних днів, наступних за ос таннім календарним днем звіт ного місяця; календарному кв арталу або календарному півр іччю - протягом 40 календарни х днів, наступних за останнім календарним днем звітного к варталу (півріччя), тощо.

Судом встановлено, що Корпо рація "Юг-Інвест" взята на облі к як платник податків та заре єстрована 11.03.1998 року за №21-Р(7) у ДП І у м. Ялті АРК відповідно до д овідки ДПІ у м. Ялті АРК про вз яття на облік платника подат ків від 26.06.2008 року № 4443/9/29-0.

Таким чином, Корпорація "Юг- Інвест", являючись суб' єкто м господарювання, зареєстров аним у встановленому законом порядку у якості платника по датків, зобов' язана подават и декларації з податків щомі сячно, щоквартально та щоріч но.

Судом встановлено, що відпо відач з 4 кварталу 2003р. не надає до податкових органів звітн ість, що підтверджується дов ідкою ДПІ у м. Ялті АРК від 23.06.08р . №4345/9/15-1.

Відповідно до акту ДПІ у м. Я лті АРК від 12.06.2008р. встановлено , що відповідач не знаходитьс я за місцем реєстрації.

Відповідно до довідки ДПІ у м. Ялті АРК від 26.06.2008 року № 1061/400 ст аном на 26.06.2008 року не має заборг ованості перед бюджетом.

Таким чином, судом встановл ено, що Корпорація "Юг-Інвест" під час здійснення господарс ької діяльності не виконала вимог ст. 67 Конституції Україн и, пунктів 2, 3 частини 1 статті 9 З акону України “Про систему о податкування” № 1251-ХІІ від 25.06.1991 року, п. 16.4 статті 16 Закону Украї ни “Про оподаткування прибут ку підприємств” від 22.05.1997 року № 283/97, пункту г, п. 4.1.4. статті 4 Закон у України "Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами" від 21.12.2000, № 2181-II.

Відповідно до частини друг ої ст. 38 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців" від 15.05.2003 р. N 755-IV (далі - Закон) п ідставою для постановлення с удового рішення щодо припине ння юридичної особи, що не пов 'язано з банкрутством юридич ної особи, зокрема є неподанн я протягом року органам держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в фінансової звітності відпо відно до закону.

Приймаючи до уваги, що Корпо рація "Юг-Інвест" з 4 кварталу 200 3р. декларацій, документів фін ансової звітності до органів державної податкової служби не надає, у суду є підстави дл я припинення юридичної особи .

Згідно п. 17 ст. 11 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні" органи державн ої податкової служби в устан овленому законом порядку маю ть право звертатись до суду з заявою (позовною заявою) про с касування державної реєстра ції суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до підпункту 8.6 п ункту 8 Інструкції про порядо к обліку платників податків, затвердженої наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19.02.98 року № 80 та зар еєстрованої в Міністерстві ю стиції України 16.03.98 року за № 172/26 12, якщо платник податків не ма є заборгованості перед бюдже том, та в разі неподання протя гом одного року в органи держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в податкової звітності, то ке рівник органу державної пода ткової служби приймає рішенн я у вигляді розпорядження ві дносно платника податків - пр о звернення до суду із заявою (позовною заявою) про скасува ння державної реєстрації суб 'єкта підприємницької діяльн ості, постановлення судового рішення про припинення юрид ичної особи.

Зазначені повноваження ор ганів державної податкової с лужби щодо звернення до суду із заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності слід розуміти, як право на позов про припине ння юридичної особи або підп риємницької діяльності фізи чної особи-підприємця на під ставі Закону України “Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підпри ємців” від 15.05.2003 року № 755-IV.

Такий висновок можливо зро бити на підставі аналізу пол ожень пункту 3 частини 1 статті 10 Закону України “Про державн у податкову службу в Україні ”від 04.12.1990 року № 509-ХІІ, відповід но до якого до функцій податк ових органів належить контр олювання своєчасності подан ня платниками податків бухга лтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розр ахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням под атків, інших платежів, а також перевіряють достовірність ц их документів щодо правильно сті визначення об'єктів опод аткування і обчислення подат ків, інших платежів. Застосув ання наслідків, передбачених Законом України “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємці в”від 15.05.2003 року № 755-IV за неподанн я декларацій та фінансової з вітності можливо лише на під ставі рішення суду.

Крім того, відповідно до при кінцевих положень зазначено го Закону, який набрав чиннос ті з 1 липня 2004 року, закони та но рмативно-правові акти, прийн яті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що н е суперечить цьому закону.

Таким чином, органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду з поз овами про припинення юридичн ої особи.

Частиною 2 статті 33 Закону У країни “Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб підприємців”від 15.05.2003 р оку № 755-IV встановлено, що юриди чна особа є такою, що припинил ася з дати внесення до Єдиног о державного реєстру запису про державну реєстрацію прип инення підприємницької діял ьності фізичної особи-підпри ємця.

Відповідно до частини перш ої ст. 105 Цивільного кодексу Ук раїни від 16.01.2003 р. № 435-IV учасники ю ридичної особи, суд або орган , що прийняв рішення про припи нення юридичної особи, зобов 'язані негайно письмово пові домити про це орган, що здійсн ює державну реєстрацію, який вносить до Єдиного державно го реєстру відомості про те, щ о юридична особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до частини 1 стат ті 38 Закону України “Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб підприємц ів”від 15.05.2003 року № 755-IV суд, який п остановив рішення про припин ення юридичної особи в день н абрання таким рішенням закон ної сили направляє його копі ю державному реєстратору за місцем реєстрації юридичної особи для внесення до Єдиног о державного реєстру запису про судове рішення щодо прип инення підприємницької діял ьності фізичної особи-підпри ємця.

Враховуючи вищевикладене суд вважає що позов обґрунто ваний, підтверджується матер іалами справи та підлягає за доволенню.

Згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є су б' єкт владних повноважень і відповідачем - фізична чи ю ридична особа, судові витрат и, здійснені позивачем, з відп овідача не стягуються. Тому с удові витрати по справі не пі длягають стягненню з відпові дача.

Враховуючи, що Корпорація "Ю г-Інвест" не перереєстрована в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внесення з апису про судове рішення про припинення юридичної особи - Корпорації "Юг-Інвест" неможл иве, оскільки в останньому ві дсутні відомості щодо Корпор ації "Юг-Інвест", а отже копія с удового рішення про припинен ня юридичної особи - Корпорац ії "Юг-Інвест" має бути направл ена на адресу виконавчого ко мітету Ялтинської міської ра ди за місцем первинної держа вної реєстрації відповідача для відома. Чинне законодавс тво не передбачає прийняття органами реєстрації інших рі шень після прийняття судом р ішення про припинення юридич ної особи, відомостей про яку не має в Єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців.

У судовому засіданні прого лошені вступна та резолютивн а частини рішення.

Постанова складена у повно му обсязі 17.10.2008 р.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 158 -163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги зад овольнити повністю.

2. Припинити юридичну о собу - Корпорацію "Юг-Інвест", з ареєстровану виконавчим ко мітетом Ялтинської міської р ади 25.02.1998 року за адресою 98637, АРК, м. Ялта, вул. Кірова, 139, ідент ифікаційний код ЄДР 25139905.

3. Копію постанови в де нь набрання нею законної сил и направити виконавчому комі тету Ялтинської міської ради (98600, АРК, м. Ялта, пл.Совєтська,1)

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її вин есення, у разі неподання заяв и про апеляційне оскарження (апеляційної скарги).

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження апеля ційна скарга не подана, поста нова набуває законної сили ч ерез 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Протягом 10 днів з дня прогол ошення постанови до Севастоп ольського апеляційного адмі ністративного суду через Окр ужний адміністративний суд А втономної Республіки Крим мо же бути подана заява про апел яційне оскарження, після под ачі якої протягом 20 днів може бути подана апеляційна скарг а.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться в строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Окружного

адміністративного суду

Автономної Республіки Кри м Кушнова А.О.

Дата ухвалення рішення13.10.2008
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу2290324
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-382/08

Ухвала від 25.06.2008

Адміністративне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л.М.

Постанова від 17.12.2008

Адміністративне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М.Б.

Ухвала від 26.12.2008

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лапій С.М.

Постанова від 12.01.2009

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Дмитрук В.В.

Ухвала від 25.11.2008

Адміністративне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю.О.

Ухвала від 02.06.2008

Адміністративне

Замостянський районний суд м.Вінниці

Старинщук О.В.

Ухвала від 03.11.2008

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Новікова Т.В.

Постанова від 02.10.2008

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Чеснокова А.О.

Постанова від 25.07.2008

Адміністративне

Рокитнянський районний суд Київської області

Корбут В.М.

Постанова від 13.10.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні