Рішення
від 22.10.2008 по справі 48/292
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

48/292

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  48/292

22.10.08

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»

ДоКиївського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»

Прознесення незаконно збудованого нерухомого майна

Суддя Сулім В.В.

Представники:

Від позивача:           Приходько А.С. –пред. за довір.

Від відповідача:           Попова Н.О. –пред. за довір.

У судовому засіданні 22.10.08р.  за згодою присутніх сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом про зобов'язання Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»за свій рахунок знести самовільно збудовані гаражі (нерухоме майно), що прибудовані до нежилого приміщення за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів Вал, 28/21, а також Позивач просив покласти на Відповідача судові витрати.

10.10.08р. ухвалою Господарського суду міста Києва порушено провадження по справі № 48/292 та призначено її до розгляду.

Перед початком розгляду справи по суті представників сторін було ознайомлено з їхніми правами та обов'язками у відповідності із ст. 22 ГПК України.

Представникам сторін у судовому засіданні роз'яснено вимоги ст.81-1 ГПК України.

Судом у відповідності з вимогами ст.81-1 ГПК України складено протокол, який долучено до матеріалів справи.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні у матеріалах справи докази господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

31 жовтня 1997 року Київська міська державна адміністрація та Київське закрите акціонерне товариство «Укрспецавтоматика»уклали договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди). Відповідно до п. 1.1 цього Договору Київська міська державна адміністрація на підставі розпорядження від 06.05.96р. № 676 надала, а Відповідач прийняв в тимчасове користування земельну ділянку загальною площею 2020 кв. м, в тому числі за рахунок громадської капітальної 1-2х поверхової –834 кв. м, допоміжної та прилеглої –1002 кв.м, газонів –184 кв. м згідно з планом землекористування. Земельна ділянка надавалася в тимчасове довгострокове користування на умовах оренди строком на 49 років для обслуговування та експлуатації адміністративного будинку і господарських будівель по вул. Ярославів Вал, 21, у Радянському районі м. Києва (п. 1.2 договору).

На зазначеній ділянці розташовані нежитлові приміщення, що належать Відповідачу на праві власності.

14.12.07р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»(замовник), Київським закритим акціонерним товариством «Укрспецавтоматика»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Універсальна девелоперська компанія»укладено Договір про спільну діяльність з будівництва адміністративної будівлі (простого товариства) (надалі –«Договір»).

Згідно із п. 1.1 Договору сторони зобов'язуються об'єднати свої зусилля, вклади і спільно діяти без створення юридичної особи в напрямку будівництва адміністративних будівель за адресою м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21 (далі - Об'єкт), у відповідності до умов Договору, з метою отримання у власність завершеного будівництвом Об'єкту у частках, визначених Договором. Для цього сторони об'єднали такі вклади:

а)          Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції» - нерухоме майно нежилий будинок-контора управління (літ. О) загальною площею 181,5 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Гончара Олеся/ вулиця Ярославів Вал, будинок 28/21 та нерухоме майно нежилий будинок загальною площею 399,9 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Ярославів Вал 21, грошові кошти, інше майно, професійні знання, навички, вміння, ділову репутацію та ділові зв'язки, необхідні для виконання обов'язків визначених Договором;

б)          Київське закрите акціонерне товариство «Укрспецавтоматика»- залишки нежилого будинку-контори управління загальною площею 242,4 кв. м, що знаходиться за адресою вулиця Гончара Олеся/ вулиця Ярославів Вал, будинок 28/21, а також грошові кошти, необхідні для виконання обов'язків, визначених Договором;

в)          Товариство з обмеженою відповідальністю «Універсальна девелоперська компанія»- грошові кошти, професійні знання, навички, вміння, ділова репутація та ділові зв'язки, необхідні для виконання обов'язків, визначених Договором (п. 1.2 Договору).

Відповідно до п. 1.5 Договору вклади сторін, внесені для здійснення спільної діяльності, а також майно створене або придбане сторонами в результаті спільної діяльності, не є спільною частковою власністю сторін. До моменту введення Об'єкту в експлуатацію власником незавершеного будівництва об'єкту є сторона 1 –Позивач по справі, що виконує функції замовника будівництва.

Під час виконання Договору Позивачем було встановлено, що з північної сторони будинку, що належить Позивачу та знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів Вал, 28/21, має місце прибудова гаражів (наділі –«Гаражі») безпосередньо до стіни будівлі. Гаражі розташовані на земельній ділянці, що передана у користування Відповідачу.

Водночас, ч. 3 ст. 125 Земельного кодексу України передбачено, що приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. Таким чином, титульним користувачем земельної ділянки є Відповідач з моменту укладення договору на право тимчасового користування землею (на умовах оренди).

Частиною 2 статті 120 Земельного кодексу України встановлено, якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Оскільки метою оренди земельної ділянки є обслуговування та експлуатація адміністративного будинку і господарських будівель по вул. Ярославів Вал, 21, у Радянському районі м. Києва, то саме Відповідачем було прибудовано гаражі до будинку, що належить Позивачу. Відповідач у судовому засіданні цього факту не заперечував.

Відповідно до ст. 35 Господарського процесуального кодексу України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 28.08.08р. у справі № 48/144, сторонами у якій є Позивач та Відповідач по справі № 48/292 та яке набрало законної сили, встановлено, що Відповідач не спростував факту будівництва гаражів безпосередньо ним.

Статтею 376 Цивільного кодексу України встановлено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Чинне законодавство України в сфері планування та забудови територій містить приписи щодо порядку будівництва об'єктів нерухомості.

Так, ст. 24 Закону України «Про планування і забудову територій»встановлено, що фізичні та юридичні особи, які мають намір здійснити будівництво об'єктів містобудування на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи користування, зобов'язані отримати від виконавчих органів відповідних рад, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, у разі делегування їм таких повноважень відповідними радами, дозвіл на будівництво об'єкта містобудування. Дозвіл на будівництво дає право замовникам на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних робіт у порядку, визначеному цим Законом. Дозвіл на будівництво надається на підставі комплексного висновку щодо відповідності запропонованого будівництва містобудівній документації, державним будівельним нормам, місцевим правилам забудови.

Проте судом встановлено, що ні Відповідач, ні інша особа не отримував належної дозвільної документації при будівництві гаражів, що підтверджується наступними документами, копії яких знаходяться в матеріалах справи:

-          лист Головного управління контролю за благоустроєм міста Києва від 04.07.08р. №843-3118, яким повідомлено, що звернень на отримання ордеру на тимчасове порушення благоустрою території та його відновлення з виконання зазначених робіт до Головного управління не надходило, ордер не видавався;

-          лист Управління державного архітектурно-будівельного контролю виконавчий орган Київської міської ради від 11.06.08р. № СН 1816/01, в якому повідомлено, що за адресою: м. Київ, вул. Ярославів Вал, 28/21, управління дозволу на виконання будівельних робіт не надавало;

-          лист Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна від 11.07.08р. № 24136, яким повідомлено, що за даними книг реєстрації Бюро гараж б/н, який знаходиться в дворі буд. № 21 по вул. Ярославів Вал, на праві власності зареєстрований за Антонюком Станіславом Анатолійовичем на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого 16.12.03р.; іншої інформації про реєстрацію гаражів за адресою вул. О. Гончара / Ярославів Вал, 28/21, в Бюро немає.

Крім того рішенням Господарського суду міста Києва від 28.08.08р. у справі № 48/144 встановлено, що гаражі є такими, що збудовані незаконно, право володіння та розпорядження гаражами у Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»відсутнє.

Таким чином, фактичні обставини свідчать, що на порушення приписів чинного законодавства України було прибудовано гаражі без отримання на це відповідних дозволів, а тому гаражі є самочинним будівництвом в силу ст. 376 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства. Власність зобов'язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Водночас Позивач пояснив, що на нього покладено за Договором обов'язки замовника, а наявність самочинно прибудованих Відповідачем гаражів позбавляє його можливості на власний розсуд використовувати належну йому будівлю, що є порушенням права власності Позивача.

З огляду на зазначене, суд погоджується із твердженням Позивача про те, що наявність на земельній ділянці, визначеної для обслуговування нежилого приміщення за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів вал, 28/21, прибудованих гаражів, порушує права Позивача як замовника за Договором через неможливість використовувати ділянку та як наслідок неможливо розпочати будівництво адміністративної будівлі на ній.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною 10 ст. 29 Закону України «Про планування і забудову територій»передбачено, що здійснення будівельних робіт на об'єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно з законодавством.

В той же час ч. 4 ст. 376 Цивільного кодексу України якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок.

Таким чином, чинне законодавство України покладає на особу, що самочинно здійснила будівництво, ризик настання негативних наслідків у вигляді зобов'язання знести за власний рахунок таке будівництво.

Судом встановлено, що Відповідач допустив самочинне будівництво на земельній ділянці, переданій йому у користування, гаражі без отримання дозвільної документації відповідних державних органів та органів місцевого самоврядування; право власності на прибудовані гаражі не зареєстрував, через що Позивач позбавлений можливості виконати свої обов'язки, в тому числі перед Відповідачем, за Договором, чим порушує права Позивача. Встановлені обставини є правовою підставою настання для Відповідача негативних наслідків у вигляді покладення на нього обов'язку із знесення за власний рахунок прибудованих гаражів в силу ч. 4 ст. 376 Цивільного кодексу України.

З огляду на зазначене, суд вважає обґрунтованими позовні вимоги.

Всебічно та об'єктивно дослідивши надані сторонами докази, заслухавши пояснення, суд дійшов до висновку, що позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»до Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК України господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Задовольнити позов повністю.

2. Зобов'язати Київське закрите акціонерне товариство «Укрспецавтоматика»(м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21, код ЄДРПОУ 04600665) за власний рахунок знести самовільно збудовані гаражі, що прибудовані до нежилого приміщення за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів Вал, 28/21.

3. Стягнути з Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»(м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21, код ЄДРПОУ 04600665) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»(юридична адреса: м. Київ, вул. Дніпровська, 1, фактична адреса: м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21-О, код ЄДРПОУ 33995132, п/р 2600431478601 в філії АБ «Південний», МФО 320917) державне мито у сумі 85,00 грн. (вісімдесят п'ять гривень 00 копійок), витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн. (сто вісімнадцять гривень 00 копійок).

4. Видати наказ.

          Рішення набуває законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                               В.В.Сулім

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»

ДоКиївського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»

Прознесення незаконно збудованого нерухомого майна

Суддя Сулім В.В.

Представники:

Від позивача:           Приходько А.С. –пред. за довір.

Від відповідача:           Попова Н.О. –пред. за довір.

У судовому засіданні 22.10.08р.  за згодою присутніх сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом про зобов'язання Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»за свій рахунок знести самовільно збудовані гаражі (нерухоме майно), що прибудовані до нежилого приміщення за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів Вал, 28/21, а також Позивач просив покласти на Відповідача судові витрати.

10.10.08р. ухвалою Господарського суду міста Києва порушено провадження по справі № 48/292 та призначено її до розгляду.

Перед початком розгляду справи по суті представників сторін було ознайомлено з їхніми правами та обов'язками у відповідності із ст. 22 ГПК України.

Представникам сторін у судовому засіданні роз'яснено вимоги ст.81-1 ГПК України.

Судом у відповідності з вимогами ст.81-1 ГПК України складено протокол, який долучено до матеріалів справи.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні у матеріалах справи докази господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

31 жовтня 1997 року Київська міська державна адміністрація та Київське закрите акціонерне товариство «Укрспецавтоматика»уклали договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди). Відповідно до п. 1.1 цього Договору Київська міська державна адміністрація на підставі розпорядження від 06.05.96р. № 676 надала, а Відповідач прийняв в тимчасове користування земельну ділянку загальною площею 2020 кв. м, в тому числі за рахунок громадської капітальної 1-2х поверхової –834 кв. м, допоміжної та прилеглої –1002 кв.м, газонів –184 кв. м згідно з планом землекористування. Земельна ділянка надавалася в тимчасове довгострокове користування на умовах оренди строком на 49 років для обслуговування та експлуатації адміністративного будинку і господарських будівель по вул. Ярославів Вал, 21, у Радянському районі м. Києва (п. 1.2 договору).

На зазначеній ділянці розташовані нежитлові приміщення, що належать Відповідачу на праві власності.

14.12.07р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»(замовник), Київським закритим акціонерним товариством «Укрспецавтоматика»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Універсальна девелоперська компанія»укладено Договір про спільну діяльність з будівництва адміністративної будівлі (простого товариства) (надалі –«Договір»).

Згідно із п. 1.1 Договору сторони зобов'язуються об'єднати свої зусилля, вклади і спільно діяти без створення юридичної особи в напрямку будівництва адміністративних будівель за адресою м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21 (далі - Об'єкт), у відповідності до умов Договору, з метою отримання у власність завершеного будівництвом Об'єкту у частках, визначених Договором. Для цього сторони об'єднали такі вклади:

а)          Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції» - нерухоме майно нежилий будинок-контора управління (літ. О) загальною площею 181,5 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Гончара Олеся/ вулиця Ярославів Вал, будинок 28/21 та нерухоме майно нежилий будинок загальною площею 399,9 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Ярославів Вал 21, грошові кошти, інше майно, професійні знання, навички, вміння, ділову репутацію та ділові зв'язки, необхідні для виконання обов'язків визначених Договором;

б)          Київське закрите акціонерне товариство «Укрспецавтоматика»- залишки нежилого будинку-контори управління загальною площею 242,4 кв. м, що знаходиться за адресою вулиця Гончара Олеся/ вулиця Ярославів Вал, будинок 28/21, а також грошові кошти, необхідні для виконання обов'язків, визначених Договором;

в)          Товариство з обмеженою відповідальністю «Універсальна девелоперська компанія»- грошові кошти, професійні знання, навички, вміння, ділова репутація та ділові зв'язки, необхідні для виконання обов'язків, визначених Договором (п. 1.2 Договору).

Відповідно до п. 1.5 Договору вклади сторін, внесені для здійснення спільної діяльності, а також майно створене або придбане сторонами в результаті спільної діяльності, не є спільною частковою власністю сторін. До моменту введення Об'єкту в експлуатацію власником незавершеного будівництва об'єкту є сторона 1 –Позивач по справі, що виконує функції замовника будівництва.

Під час виконання Договору Позивачем було встановлено, що з північної сторони будинку, що належить Позивачу та знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів Вал, 28/21, має місце прибудова гаражів (наділі –«Гаражі») безпосередньо до стіни будівлі. Гаражі розташовані на земельній ділянці, що передана у користування Відповідачу.

Водночас, ч. 3 ст. 125 Земельного кодексу України передбачено, що приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. Таким чином, титульним користувачем земельної ділянки є Відповідач з моменту укладення договору на право тимчасового користування землею (на умовах оренди).

Частиною 2 статті 120 Земельного кодексу України встановлено, якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Оскільки метою оренди земельної ділянки є обслуговування та експлуатація адміністративного будинку і господарських будівель по вул. Ярославів Вал, 21, у Радянському районі м. Києва, то саме Відповідачем було прибудовано гаражі до будинку, що належить Позивачу. Відповідач у судовому засіданні цього факту не заперечував.

Відповідно до ст. 35 Господарського процесуального кодексу України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 28.08.08р. у справі № 48/144, сторонами у якій є Позивач та Відповідач по справі № 48/292 та яке набрало законної сили, встановлено, що Відповідач не спростував факту будівництва гаражів безпосередньо ним.

Статтею 376 Цивільного кодексу України встановлено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Чинне законодавство України в сфері планування та забудови територій містить приписи щодо порядку будівництва об'єктів нерухомості.

Так, ст. 24 Закону України «Про планування і забудову територій»встановлено, що фізичні та юридичні особи, які мають намір здійснити будівництво об'єктів містобудування на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи користування, зобов'язані отримати від виконавчих органів відповідних рад, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, у разі делегування їм таких повноважень відповідними радами, дозвіл на будівництво об'єкта містобудування. Дозвіл на будівництво дає право замовникам на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних робіт у порядку, визначеному цим Законом. Дозвіл на будівництво надається на підставі комплексного висновку щодо відповідності запропонованого будівництва містобудівній документації, державним будівельним нормам, місцевим правилам забудови.

Проте судом встановлено, що ні Відповідач, ні інша особа не отримував належної дозвільної документації при будівництві гаражів, що підтверджується наступними документами, копії яких знаходяться в матеріалах справи:

-          лист Головного управління контролю за благоустроєм міста Києва від 04.07.08р. №843-3118, яким повідомлено, що звернень на отримання ордеру на тимчасове порушення благоустрою території та його відновлення з виконання зазначених робіт до Головного управління не надходило, ордер не видавався;

-          лист Управління державного архітектурно-будівельного контролю виконавчий орган Київської міської ради від 11.06.08р. № СН 1816/01, в якому повідомлено, що за адресою: м. Київ, вул. Ярославів Вал, 28/21, управління дозволу на виконання будівельних робіт не надавало;

-          лист Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна від 11.07.08р. № 24136, яким повідомлено, що за даними книг реєстрації Бюро гараж б/н, який знаходиться в дворі буд. № 21 по вул. Ярославів Вал, на праві власності зареєстрований за Антонюком Станіславом Анатолійовичем на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого 16.12.03р.; іншої інформації про реєстрацію гаражів за адресою вул. О. Гончара / Ярославів Вал, 28/21, в Бюро немає.

Крім того рішенням Господарського суду міста Києва від 28.08.08р. у справі № 48/144 встановлено, що гаражі є такими, що збудовані незаконно, право володіння та розпорядження гаражами у Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»відсутнє.

Таким чином, фактичні обставини свідчать, що на порушення приписів чинного законодавства України було прибудовано гаражі без отримання на це відповідних дозволів, а тому гаражі є самочинним будівництвом в силу ст. 376 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства. Власність зобов'язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Водночас Позивач пояснив, що на нього покладено за Договором обов'язки замовника, а наявність самочинно прибудованих Відповідачем гаражів позбавляє його можливості на власний розсуд використовувати належну йому будівлю, що є порушенням права власності Позивача.

З огляду на зазначене, суд погоджується із твердженням Позивача про те, що наявність на земельній ділянці, визначеної для обслуговування нежилого приміщення за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів вал, 28/21, прибудованих гаражів, порушує права Позивача як замовника за Договором через неможливість використовувати ділянку та як наслідок неможливо розпочати будівництво адміністративної будівлі на ній.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною 10 ст. 29 Закону України «Про планування і забудову територій»передбачено, що здійснення будівельних робіт на об'єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно з законодавством.

В той же час ч. 4 ст. 376 Цивільного кодексу України якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок.

Таким чином, чинне законодавство України покладає на особу, що самочинно здійснила будівництво, ризик настання негативних наслідків у вигляді зобов'язання знести за власний рахунок таке будівництво.

Судом встановлено, що Відповідач допустив самочинне будівництво на земельній ділянці, переданій йому у користування, гаражі без отримання дозвільної документації відповідних державних органів та органів місцевого самоврядування; право власності на прибудовані гаражі не зареєстрував, через що Позивач позбавлений можливості виконати свої обов'язки, в тому числі перед Відповідачем, за Договором, чим порушує права Позивача. Встановлені обставини є правовою підставою настання для Відповідача негативних наслідків у вигляді покладення на нього обов'язку із знесення за власний рахунок прибудованих гаражів в силу ч. 4 ст. 376 Цивільного кодексу України.

З огляду на зазначене, суд вважає обґрунтованими позовні вимоги.

Всебічно та об'єктивно дослідивши надані сторонами докази, заслухавши пояснення, суд дійшов до висновку, що позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»до Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК України господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Задовольнити позов повністю.

2. Зобов'язати Київське закрите акціонерне товариство «Укрспецавтоматика»(м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21, код ЄДРПОУ 04600665) за власний рахунок знести самовільно збудовані гаражі, що прибудовані до нежилого приміщення за адресою: м. Київ, вул. Олеся Гончара / Ярославів Вал, 28/21.

3. Стягнути з Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»(м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21, код ЄДРПОУ 04600665) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»(юридична адреса: м. Київ, вул. Дніпровська, 1, фактична адреса: м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21-О, код ЄДРПОУ 33995132, п/р 2600431478601 в філії АБ «Південний», МФО 320917) державне мито у сумі 85,00 грн. (вісімдесят п'ять гривень 00 копійок), витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн. (сто вісімнадцять гривень 00 копійок).

4. Видати наказ.

          Рішення набуває законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                     В.В.Сулім

Дата ухвалення рішення22.10.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2369903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/292

Ухвала від 10.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Жукова Л.B.

Постанова від 22.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 31.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Рішення від 22.10.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сулім В.В.

Постанова від 21.08.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сулім В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні