Ухвала
від 20.11.2008 по справі 8/410-08
КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

8/410-08

Київський міжобласний апеляційний господарський суд


          01033, м. Київ, вул. Жилянська, 58-б

УХВАЛА

          

20.11.08 р.                                                                                № 8/410-08

Колегія суддів Київського міжобластного апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді                                        Ткаченка  Б.О.

Суддів:

                                                                      Писаної  Т.О

                                                                      Рудченка С.Г.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест»  на ухвалу господарського суду Київської області від 06.10.2008р.

у справі №8/410-08 (головуючий суддя - Чорна Л.В., судді –Мальована Л.Я.,         Щоткін О.В.)

за позовом          Відкритого акціонерного товариства «Київміськнафтопродукт»

до                  1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Візмар»

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест»

3. Комунального підприємства «Бориспільське бюро технічної

інвентаризації»

4. Державної податкової інспекції у Деснянському районі м. Києва

третя особа  Універсальна товарно-сировинна біржа

про                визнання правочинів недійсними та зобов'язання вчинити дії

в с т а н о в и в:

Відкрите акціонерне товариство «Київміськнафтопродукт»звернулося до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Візмар», Товариства з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест», Комунального підприємства «Бориспільське бюро технічної інвентаризації», Державної податкової інспекції у Деснянському районі м. Києва, третьої особи - Універсальної товарно-сировинної біржі про визнання правочинів недійсними та зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою господарського суду Київської області від 18.08.2008р. прийнято позовну заяву до розгляду і порушено провадження по справі.

Ухвалою господарського суду Київської області від 01.10.2008р. розгляд справи призначено колегіально у складі трьох суддів.

Ухвалою господарського суду Київської області від 06.10.2008р. розгляд справи призначено на 04.11.2008р.

06.11.2008р. на адресу Київського міжобласного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест», в якій товариство просило скасувати ухвалу господарського суду Київської області про призначення до розгляду справи №8/410-08 та постановити нову ухвалу, якою позовну заяву залишити без розгляду.

В прохальній частині апеляційної скарги не зазначено яку саме ухвалу господарського суду Київської області по справі №8/410-08 другий відповідач просить скасувати.

Разом з тим, з описової та мотивувальної частин апеляційної скарги вбачається, що другий відповідач просить скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 06.10.2008р. про призначення розгляду справи на 04.11.2008р.

Перевіривши матеріали справи апеляційний господарський суд приходить до висновку про те, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 85 ГПК України рішення господарського  суду  набирає  законної сили після закінчення  десятиденного  строку з дня його прийняття,  а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини  рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня   підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 93 ГПК України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Із матеріалів справи вбачається, що ухвала господарським судом Київської області винесена 06.10.2008р.

Апеляційна скарга Товариством з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест»була подана 30.10.2008р., що підтверджується штемпелем вхідної поштової кореспонденції канцелярії місцевого господарського суду на оригіналі апеляційної скарги.

Разом з тим, Товариством з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест» клопотання про поновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги не надано.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про відновлення цього строку.

За приписами ст. 129 Конституції України встановлені основні засади судочинства, до яких віднесено забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем у ст. 12 Закону України «Про судоустрій України», згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

Таким чином, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим законом ставиться в залежність від положень процесуального закону (ГПК України), яким встановлено відповідні строки та порядок подання апеляційної або касаційної скарги. При цьому, відповідно до ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами. Системний аналіз ст. ст. 53, 93, 97 ГПК України дає можливість зробити висновок про наявність права сторони, що  подає апеляційну скаргу, подавати її з пропуском десятиденного строку, але при цьому обов'язковою умовою прийняття такої скарги до розгляду апеляційної інстанцією є наявність відповідного клопотання з зазначенням поважності причини пропуску строку. Відсутність зазначеного клопотання або відсутність обґрунтування поважності причини пропуску відповідного процесуального строку тягне за собою не прийняття апеляційної скарги до розгляду і її повернення на підставі п. 4 ст. 97 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене, апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест» на ухвалу господарського суду Київської області від 06.10.2008р. по справі №8/410-08 не приймається до розгляду і підлягає поверненню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 97 ГПК України апеляційний господарський суд

у х в а л и в :

1.          Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Тірол-Інвест» на ухвалу господарського суду Київської області від 06.10.2008р. по справі №8/410-08 повернути скаржнику.

2.          Матеріали справи №8/410-08 повернути до господарського суду Київської області.

3.          Копію ухвали надіслати учасникам провадження.

Головуючий суддя                                                            Ткаченко  Б.О.

Судді:

                                                                                          Писана  Т.О

                                                                                          Рудченко С.Г.

Дата відправки  24.11.08

СудКиївський міжобласний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.11.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2371710
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/410-08

Постанова від 10.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Ухвала від 10.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Постанова від 12.12.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кагітіна Л.П.

Ухвала від 20.11.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 18.09.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Хом'якова В.В.

Ухвала від 18.08.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні