Рішення
від 25.04.2012 по справі 5013/136/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" квітня 2012 р.Справа № 5013/136/12 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Змеула О.А. розглянув у судовому засіданні матеріали справи

за позовом: приватного акціонерного товариства "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект"

до відповідача: управління житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради

про стягнення 399 282,00 грн.,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Олександрійська міська рада

представники сторін:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність № 1/65 від 15.02.12;

від відповідача та третьої особи - не брали участі.

Приватне акціонерне товариство "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою від 16 лютого 2012 р. про стягнення з управління житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради 399 282,00 грн. заборгованості за виконані проектні роботи щодо реконструкції житлових будинків у м. Олександрія за договорами № 1/11 від 04.01.2011, № 2/11 від 04.01.2011, № 4/11 від 05.01.2011, № 6/11 від 05.01.2011, № 7/11 від 02.02.2011.

Ухвалою господарського суду про порушення провадження в справі від 12.02.2012 прийнято позовну заяву, розгляд справи призначено в судовому засіданні на 15.03.2012, зобов'язано сторін надати необхідні для вирішення спору матеріали.

Ухвалою господарського суду від 15.03.2012 залучено до участі в справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Олександрійську міську раду, розгляд справи відкладено на 09.04.2012, а потім ухвалою від 09.04.2012 розгляд справи відкладено на 25.04.2012 о 15:00.

Відповідач та третя особа в справі участі в зазначеному судовому засіданні не брали.

Відповідач у відзиві на позовну заяву проти позовних вимог заперечив, просить у їх задоволенні відмовити, посилаючись на те, що конкретного строку або терміну оплати за даними договорами не встановлено; відповідач не відмовляється від виконання взятих на себе зобов'язань перед позивачем; на даний час має місце недостатнє фінансування спеціального фонду місцевого бюджету.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши подані докази, господарський суд встановив наступні обставини справи.

Між закритим акціонерним товариством "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" (виконавець) та управлінням житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради (замовник) укладено договір № 1/11 на проведення проектних робіт від 04.01.2011 року. За умовами договору виконавець зобов'язався на свій ризик власними силами і засобами за завданням замовника виконати розробку робочого проекту реконструкції житлового будинку № 7 по бульвару 60 років СРСР у м. Олександрія, у встановлений термін здати документацію замовнику. Договірна вартість робіт, доручених до виконання виконавцю складає 74652 грн., в т.ч. ПДВ 20% - 12442 грн., згідно з кошторисом, який є невід'ємною частиною договору.

Між закритим акціонерним товариством "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" (виконавець) та управлінням житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради (замовник) укладено договір № 2/11 на проведення проектних робіт від 04.01.2011 року. За умовами договору виконавець зобов'язався на свій ризик власними силами і засобами за завданням замовника виконати розробку робочого проекту реконструкції житлового будинку № 75 по вул. Калініна в м. Олександрія, у встановлений термін здати документацію замовнику. Договірна вартість робіт, доручених до виконання виконавцю складає 73434 грн., в т.ч. ПДВ 20% - 12239 грн., згідно з кошторисом, який є невід'ємною частиною договору.

Між закритим акціонерним товариством "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" (виконавець) та управлінням житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради (замовник) укладено договір № 4/11 на проведення проектних робіт від 05.01.2011 року. За умовами договору виконавець зобов'язався на свій ризик власними силами і засобами за завданням замовника виконати розробку робочого проекту реконструкції житлового будинку № 28 по вул. 50 років Жовтня в м. Олександрія, у встановлений термін здати документацію замовнику. Договірна вартість робіт, доручених до виконання виконавцю складає 69564 грн., в т.ч. ПДВ 20% - 11594 грн., згідно з кошторисом, який є невід'ємною частиною договору.

Між закритим акціонерним товариством "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" (виконавець) та управлінням житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради (замовник) укладено договір № 6/11 на проведення проектних робіт від 05.01.2011 року. За умовами договору виконавець зобов'язався на свій ризик власними силами і засобами за завданням замовника виконати розробку робочого проекту реконструкції житлового будинку № 13а по вул. Канатенка в м. Олександрія, у встановлений термін здати документацію замовнику. Договірна вартість робіт, доручених до виконання виконавцю складає 90816 грн., в т.ч. ПДВ 20% - 15136 грн., згідно з кошторисом, який є невід'ємною частиною договору.

Між закритим акціонерним товариством "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" (виконавець) та управлінням житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради (замовник) укладено договір № 7/11 на проведення проектних робіт від 02.02.2011 року. За умовами договору виконавець зобов'язався на свій ризик власними силами і засобами за завданням замовника виконати розробку робочого проекту реконструкції житлового будинку № 61а по вул. Шевченка в м. Олександрія, у встановлений термін здати документацію замовнику. Договірна вартість робіт, доручених до виконання виконавцю складає 90816 грн., в т.ч. ПДВ 20% - 15136 грн., згідно з кошторисом, який є невід'ємною частиною договору.

За умовами зазначених п'яти договорів виконавець зобов'язався виконати підряд на проектні роботи впродовж 60 календарних днів з дня підписання договору, при умові надання замовником пакету вихідних даних, згідно вимог ДБН А.2.2-3-2004, додаток Г. Замовник оплачує виконавцю виконані роботи по мірі надходження коштів з бюджету. Замовник здійснює платежі виконавцю за виготовлену проектну документацію на підставі акта приймання виконаних робіт, підписаного уповноваженими представниками сторін.

Платежі за виконані роботи повинні здійснюватися в межах 100% загальної вартості документації. Оплата за виконані роботи здійснюється замовником в межах бюджетного призначення на відповідний місяць шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок виконавця.

Договори діють з дня підписання до 31.12.2011 року.

Викладені правовідносини сторін є підрядом на проектні роботи.

При вирішенні спору господарський суд виходить з наступних положень чинного законодавства.

Згідно ч. 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися (від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до частини 1 статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 887 ЦК України встановлені такі правила:

1. За договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити їх.

2. До договору підряду на проведення проектних і пошукових робіт застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Частиною 4 ст. 879 ЦК України передбачено, що оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудованого об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін.

Відповідно до п. п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 890 ЦК України підрядник зобов'язаний: виконувати роботи відповідно до вихідних даних для проведення проектування та згідно з договором; погоджувати готову проектно-кошторисну документацію із замовником, а в разі необхідності - також з уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування; передати замовникові готову проектно-кошторисну документацію та результати пошукових робіт.

Частиною 4 ст. 882 ЦК України встановлено, що передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами.

Приватне акціонерне товариство "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" є правонаступником всіх прав та обов'язків закритого акціонерного товариства "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект", якому було змінено тип товариства (п.1.1.3 Статуту приватного акціонерного товариства "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект").

Позивачем були проведені передбачені договорами роботи, результати яких прийняті замовником без зауважень, що підтверджується: актами виконаних робіт № 119 від 29.04.2011 року на суму 74652 грн. з ПДВ; № 120 від 30.09.2011 року на суму 73434 грн. з ПДВ; № 121 від 29.07.2011 року на суму 69564 грн. з ПДВ; № 122 від 29.04.2011 року на суму 90816 грн. з ПДВ; № 123 від 30.05.2011 року на суму 90816 грн. з ПДВ, підписані повноважними представниками сторін без зауважень, підписи яких скріплені печатками сторін.

Виконавець передав, а замовник отримав технічну документацію - робочі проекти реконструкції вказаних житлових будинків, альбоми 1, 2, 3 і 4 з відповідними матеріалами та експертний висновок про технічний стан будівельних конструкцій, що засвідчено переліком супроводжуючої технічної документації, підписаним повноважними представниками сторін без зауважень.

Із викладеного слідує, що позивач належним чином виконав своє зобов'язання за договорами № 1/11 від 04.01.2011, № 2/11 від 04.01.2011, № 4/11 від 05.01.2011, № 6/11 від 05.01.2011, № 7/11 від 02.02.2011.

Відповідач взяті на себе зобов'язання щодо оплати проектних робіт не виконав. Станом на день звернення з позовною заявою до суду сума основного боргу складає 399 282 грн.

Позивачем 09.12.2011 року на адресу відповідача направлено претензію з вимогою невідкладно перерахувати заборгованість за виконані проектні роботи в сумі 399282 грн. з ПДВ.

Посилання відповідача на відсутність обов'язку оплати з тих підстав, що конкретного строку або терміну оплати за даними договорами не встановлено господарським судом відхиляються з наступних підстав.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, як то передбачено ст. 530 Цивільного кодексу України, воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуча має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений, або визначений моментом пред'явлення вимог, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно з ст. 251 Цивільного кодексу України, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення, терміном є певний момент у часі, настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Умова пунктів 4.1. зазначених договорів проектного підряду про оплату за виконані роботи по мірі надходження коштів з бюджету не є ні строком, ні терміном у розумінні ст. 251 Цивільного кодексу України, оскільки не є ні певним періодом, ні певним моментом у часі.

За змістом договорів № 1/11 від 04.01.2011, № 2/11 від 04.01.2011, № 4/11 від 05.01.2011, № 6/11 від 05.01.2011, № 7/11 від 02.02.2011, кошти, за рахунок яких проводиться оплата замовлених проектних робіт, повинні надійти з бюджету.

Бюджет - це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду, що встановлено п. 1 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України.

За приписами п. 7 частини 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України бюджетне зобов'язання - будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому.

Бюджетний період, згідно ч. 1 ст. 3 Бюджетного кодексу України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня цього ж року.

Так як безпосередньо договори підряду не містять зазначення того, за рахунок бюджетних зобов'язань якого саме конкретного бюджету, якогось певного бюджетного періоду будуть сплачені кошти за виконані підрядні роботи, то редакція "по мірі надходження коштів з бюджету" не є вказівкою на подію, яка має неминуче настати.

Фактично умови договорів проектного підряду строку (терміну) оплати робіт не містять.

Враховуючи те що, 09.12.2011 року позивач звернувся до відповідача з претензією № 1/467 (а. с. 71), в якій викладено вимогу про сплату заборгованості за виконані позивачем для відповідача роботи у сумі 399282,00 грн., і яка отримана відповідачем 13.12.2011 року, про що свідчить копія поштового повідомлення про вручення поштового відправлення (а. с. 72), тобто строк сплати заборгованості відповідачем сплинув 20.12.2011 року.

Олександрійська міська рада листом від 20.03.2012р. № 101/5/07/1 повідомила позивача про те, що у 2011 році у міському бюджеті передбачені кошти на виконання проектних робіт з реконструкції п'яти житлових будинків загальною вартістю 399,282 тис. грн., але у зв'язку з тим, що державою обмежувалося фінансування зазначеної програми і кошти спрямовували на більш актуальні проекти, які передбачили співфінансування з місцевих бюджетів, міською радою проведено коригування місцевого бюджету і фінансування проектних робіт перенесено на 2012 рік, при цьому пропонується істотно зменшити розмір основного боргу та розстрочити його впродовж 2012 р., починаючи з травня 2012 р.

У матеріалах справи містяться світлокопії кошторису управління житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування міської ради на 2011 року та плану спеціального фонду місцевого бюджету м. Олександрія на 2011 рік, із яких вбачається, що на реконструкцію та реставрацію передбачено 994000,00 грн., на реконструкцію житлового фонду - 412600,00 грн., на реконструкцію інших об'єктів - 581400,00 грн., а також світлокопії кошторису на 2012 року та плану спеціального фонду місцевого бюджету на 2012 рік, в яких передбачено на реконструкцію та реставрацію - 653394,00 грн., на реконструкцію житлового фонду - 405782,00 грн., на реконструкцію інших об'єктів - 247612,00 грн.

Крім того, рішенням Олександрійської міської ради Кіровоградської області тридцять шостої сесії шостого скликання № 475 від 05.01.2012 року, затверджено на 2012 рік перелік об'єктів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів бюджету розвитку згідно з додатком 5, яким, передбачено видатки на проектні роботи обсягом 545669,00 грн. по реконструкції, у тому числі житлових будинків (а.с. 120-122).

За вказаних обставин посилання відповідача на недостатнє фінансування спеціального фонду місцевого бюджету господарським судом відхиляється як таке, що не містить конкретного строку виконання грошового зобов'язання щодо оплати виконаних позивачем та прийнятих відповідачем проектних робіт.

Посилання відповідача на положення частини 1 статті 48 Бюджетного кодексу України про те, що розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання та здійснюють платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов'язань минулих років, узятих на облік органами Державної казначейської служби України, не звільняє відповідача від обов'язку провести оплату виконаних позивачем проектних робіт. Відповідач вже взяв на себе бюджетне зобов'язання, уклавши з позивачем договори на проектні роботи, результати проектних робіт були ним прийняті за вказаними актами протягом бюджетного періоду, який розпочався 1 січня та закінчився 31 грудня 2011 р. При цьому, дія договорів № 1/11 від 04.01.2011, № 2/11 від 04.01.2011, № 4/11 від 05.01.2011, № 6/11 від 05.01.2011, № 7/11 від 02.02.2011 передбачена до 21.12.2011 (п. 7.1. договорів).

Згідно статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Докази сплати основної заборгованості у розмірі 399 282,00 грн. за виконані проектні роботи щодо реконструкції житлових будинків в м. Олександрія за договорами на проведення проектних робіт № 1/11 від 04.01.2011, № 2/11 від 04.01.2011, № 4/11 від 05.01.2011, № 6/11 від 05.01.2011, № 7/11 від 02.02.2011 в матеріалах справи відсутні.

Таким чином, позов підлягає задоволенню.

Згідно ст. 49 ГПК України витрати на судовий збір у справі покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРIШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з управління житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександрійської міської ради (28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Свердлова, 25, ідентифікаційний код 30327520) на користь приватного акціонерного товариства "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" (25001, м. Кіровоград, вул. 50 років Жовтня, 4, ідентифікаційний код 02498116):

399 282,00 грн. основної заборгованості за виконані проектні роботи щодо реконструкції житлових будинків в м. Олександрія за договорами на проведення проектних робіт № 1/11 від 04.01.2011, № 2/11 від 04.01.2011, № 4/11 від 05.01.2011, № 6/11 від 05.01.2011, № 7/11 від 02.02.2011;

7985,64 грн. судових витрат на судовий збір.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області протягом десяти днів з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Суддя О.А. Змеул

Повне рішення складено 28.04.12

Дата ухвалення рішення25.04.2012
Оприлюднено07.05.2012
Номер документу23795861
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 399 282,00 грн.,

Судовий реєстр по справі —5013/136/12

Ухвала від 03.10.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 09.08.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 28.08.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Рішення від 25.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні