Постанова
від 04.05.2012 по справі 1419/666/2012
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04.05.2012

Справа № 1419/666/2012

П О С Т А Н О В А

Іменем України

04 травня 2012 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді -Ітріна М.В.,

при секретарі -Андреєвій Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса адміністративну справу за позовом військового прокурора Дарницького гарнізону в інтересах Держави в особі факультету внутрішніх військ Навчально-наукового інституту підготовки кадрів громадської безпеки та психологічної служби Національної академії внутрішніх справ (далі -Факультет) до ОСОБА_1 про стягнення витрат, пов'язаних з утриманням курсанта у вищому навчальному закладі, -

В С Т А Н О В И В:

02 квітня 2012 р. Прокурор в інтересах позивача звернувся до суду із зазначеним позовом до відповідача. В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що в ході перевірки дотримання вимог чинного законодавства посадовими особами Факультету виявлено, що курсант ОСОБА_1, який навчався на Факультеті з 20 серпня 2007 р., наказом від 08 липня 2009 р. виключений із списків особового складу та знятий з усіх видів забезпечення.

Зазначили, що витрати Факультету пов'язані з утриманням відповідача у навчальному закладі за вказаний період навчання склали 35 620,39 грн.

З посиланням на ст. 25 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»(затверджене Указом Президента України № 1153/2008 від 10 грудня 2008 р.), Порядок відшкодування курсантами витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах»просили відновити пропущений строк звернення до суду та стягнути вищезгадані витрати з відповідача.

У судове засідання ні військовий прокурор ні представник Факультету не з'явилися, але надали суду письмові заяви, в яких вимоги підтримали, а справу просили розглянути за їх відсутності.

Відповідач будучи своєчасно та належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи у судове засідання без поважних не з'явився. Про причини неявки суду не повідомив. Заяву про розгляд справи за його відсутності не надав.

Дослідивши обставини справи і перевіривши їх письмовими доказами, оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

З матеріалів справи вбачається таке.

20 серпня 2007 р. наказом Факультету за № 155 прапорщика внутрішніх військ МВС України ОСОБА_1 зараховано з 13 серпня 2007 р. на 4-х річний термін навчання та на усі види забезпечення за спеціальністю «Правознавство».

03 вересня 2007 р. між Факультетом та ОСОБА_1 укладено Контракт про проходження військової служби (навчання) курсантами (слухачами) вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу вищого навчального закладу.

Зі змісту цього Контракту видно, що прапорщик ОСОБА_1 взяв на себе зобов'язання добровільно проходити службу (навчання) на Факультеті, а останній здійснити фінансове та матеріальне забезпечення відповідно до законодавства України у період з 03 вересня 2007 р. по 01 липня 2011 р.

Відповідно до п. 10 ст. 25 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов'язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку.

Пунктом 1 Порядку відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 р. за № 964 ) (далі -Порядок) визначено, механізм відшкодування курсантами в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання, які звільняються з військового навчального підрозділу вищого навчального закладу, зокрема відповідно до пункту «и»частини шостої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Відшкодування витрат здійснюється у розмірі фактичних витрат пов'язаних з: грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням (пункт 3).

У пункті 4, 5 Порядку зазначено, що розрахунок фактичних витрат здійснюється вищим навчальним закладом згідно з нормами утримання курсантів. У повному обсязі витрати відшкодовуються, курсантами які вислужили встановлений законодавством строк строкової військової служби до вступу у вищий навчальний заклад.

Наказом по Факультету № 125 від 08 липня 2009 р. прапорщика ОСОБА_1 відраховано із числа курсантів та виключено з усіх видів забезпечення з 23 липня 2009 р. за небажання продовжувати навчання відповідно до наказу ректора Київського національного університету внутрішніх справ № 459 від 17 червня 2009 р. та звільненого з військової служби за контрактом згідно наказу Командувача внутрішніх військ МВС України № 72 о/с від 06 липня 2009 р. в запас за п. «и» ч. 6 ст. 26 (у зв'язку з систематичним невиконанням умов контракту).

Зі змісту цього наказу видно, що на день відрахування ОСОБА_1 його вислуга становить 05 років 08 місяців 00 днів.

Отже з цього слід зробити висновок, що до вступу до вищого навчального закладу прапорщик ОСОБА_1 вислужив встановлений законом строк строкової служби, а відтак відшкодуванню підлягають витрати за весь період його навчання.

З розрахунку наданого Факультетом випливає, що за період навчання з серпня 2007 р. по липень 2009 р. включно Факультет здійснив витрати, пов'язані з грошовим забезпеченням ОСОБА_1 у сумі 35 620,39 грн.

Таким чином, суд дійшов висновку про наявність правових підстав щодо задоволення позовних вимог і стягнення у безспірному порядку з відповідача ОСОБА_1 витрат, пов'язаних з його грошовим забезпеченням у вищому військовому навчальному закладі.

Керуючись ст.ст. 6-11, 15, 86, 157 -163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов військового прокурора Дарницького гарнізону в інтересах Держави в особі факультету внутрішніх військ Навчально-наукового інституту підготовки кадрів громадської безпеки та психологічної служби Національної академії внутрішніх справ -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь факультету внутрішніх військ Навчально-наукового інституту підготовки кадрів громадської безпеки та психологічної служби Національної академії внутрішніх справ (р/р 31258272210133, МФО -821018, код ЄДРПОУ -08803514, ГУДКУ у Київській області, м. Київ) витрати, пов'язані з його утриманням у вищому навчальному закладі у розмірі - 35 620,39 (тридцять п'ять тисяч шістсот двадцять гривень 39 коп.) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Держави судовий збір у розмірі 356,20 (триста п'ятдесят шість гривень 20 коп.) гривень.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої ст. 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Головуючий

Дата ухвалення рішення04.05.2012
Оприлюднено16.05.2012
Номер документу23956168
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1419/666/2012

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Постанова від 04.05.2012

Адміністративне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

Ухвала від 03.04.2012

Адміністративне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні