Рішення
від 14.05.2012 по справі 5016/689/2012(16/55)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" травня 2012 р. Справа № 5016/689/2012(16/55)

м. Миколаїв

за позовом: Публічного акціонерного товариства «Укртелеком»(01601, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 18; адреса для листування : 54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 27/1), ЄДРПОУ 215600766

до відповідача: Територіального управління МНС України в Миколаївській області (54003, м. Миколаїв, вул. Володарського, 1), ЄДРПОУ 08588843

про: стягнення заборгованості у сумі 515734,97 грн.

суддя Фролов В.Д.

представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 за довіреністю

від відповідача: ОСОБА_2 за довіреністю, ОСОБА_3 за довіреністю

в засіданні приймає участь:

Публічне акціонерне товариство «Укртелеком»звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовом до Управління МНС України в Миколаївській області про стягнення заборгованості у сумі 515734,97 грн. за наданні послуги міжнародного телефонного зв'язку в вересні 2010 року

Відповідач проти позову заперечив, вказуючи на те, що факт використання Територіальним управлінням послуг міжнародного зв'язку технічною перевіркою організації та функціонування системи відомчого зв'язку за УоІР-технологією не встановлено.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Між Головним управлінням МНС України в Миколаївській області, правонаступником якого є Територіальне Управління МНС України в Миколаївській області, та ВАТ «Укртелеком», правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «Укртелеком», був укладений договір від 01.04.2005р. про надання послуг електрозв'язку та договір про взаємоз'єднання телекомунікаційної мережі ВАТ «Укртелеком»з телекомунікаційної мережею Споживача від 12.05.2006р., згідно з умовами яких ВАТ «Укртелеком» зобов'язувався надавати Відповідачу послуги зв'язку, у тому числі й послуги міжнародного телефонного зв'язку.

Відповідно до п.4.5 договору про надання послуг електрозв'язку та п. 3.8 договору про взаємоз'єднання телекомунікаційної мережі ВАТ «Укртелеком»з телекомунікаційною мережею Споживача «оплата наданих послуг зв'язку за попередній місяць проводиться Споживачем до 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим».

Позивач вказує на те, що Миколаївською філією ВАТ «Укртелеком»у вересні 2010 року Головному управлінню МНС України в Миколаївській області були надані послуги міжнародного телефонного зв'язку на загальну суму 515734,97 грн. (послуги 429779,14 грн., ПДВ 85955,83 грн.), які не оплачено.

30.09.2010р. Головним управлінням МНС України в Миколаївській області було повідомлено Миколаївську філію ВАТ «Укртелеком», що в період з 26.09.2010р. по 29.09.2010р. було виявлено несанкціоноване підключення до внутрішньої ІР АТС Головного управління МНС України Миколаївській області та пропуску міжнародного трафіку. Для з'ясування обставин в виниклій ситуації було створено міжвідомчу комісію, до складу якої увійшли фахівці технічного напрямку Миколаївської філії ВАТ «Укртелеком»та Головного управління МНС України в Миколаївській області. Фахівцями технічного напрямку Миколаївської філії ВАТ «Укртелеком»та Головного управління МНС України в Миколаївській області була здійсненна перевірка щодо технічного контролю порядку маршрутизації вихідного міжнародного трафіку з 26.09.2010р. по 29.09.10р. включно.

За результатами перевірки встановлено факт здійснення міжнародних дзвінків за номером 512490600, який належить Головному управлінню МНС України в Миколаївській області. Несанкціонованих підключень та порушень порядку маршрутизації на АТС 46/47 МФ ВАТ «Укрателеком»не виявлено.

Факт направлення міжнародних телефонних викликів підтверджено актом технічного контролю трафіку Миколаївської філії ВАТ «Укртелеком», що був складений фахівцями технічного напрямку Миколаївської філії ВАТ «Укртелеком»та Головного управління МНС України в Миколаївській області.

Розглянувши наданні докази, суд приходить до висновку, що у задоволенні позовних вимог слід відмовити, з огляду на наступне.

Між сторонами був укладений договір від 01.04.2005 «Про надання послуг електрозв'язку»та договір від 12.05.2006 «Про взаємоз'єднання телекомунікаційної мережі ВАТ «Укртелеком»з телекомунікаційною мережею Споживача». Територіальним управлінням на протязі дії цих договорів належним чином виконувались взяті зобов'язання, оплата спожитих послуг проводилась відповідно до вимог договору та законодавства.

У вересні 2010 року було виявлено факт несанкціонованого підключення до ІР АТС Управління та пропуск міжнародних дзвінків, що стались у період з 25 по 29 вересня 2010 року.

Про даний факт Територіальне управління проінформовало управління СБУ та керівництво ВАТ «Укртелеком», створено міжвідомчу комісію з представниками ВАТ «Укртелеком»та Управління МНС України в Миколаївській області для проведення розслідування даної ситуації. Для перевірки надано всі матеріали, які були в наявності в Управлінні.

При визначенні причини пропуску міжнародних дзвінків встановлено, що було змінено правило набору для виходу на внутрішню АТС, яка з'єднана з міською АТС.

У свою чергу ПАТ «Укртелеком»у листі до Головного управління МНС України в Миколаївській області від 21.10.2010, № 07/06 -1370 визнає та підтверджує факт несанкціонованого підключення до внутрішньої ІР АТС ГУ МНС України в Миколаївській області з 26 по 29.09.2010 через PRI потік між ГУ МНС та АТС 46/47 щодо здійснення міжнародних дзвінків, про що складено відповідний Акт від 30.10.2010.

Крім того, з метою виявлення порушника, і фіксації подальших спроб зламу на ІР АТС включено схему для емуляції результативного проходження дзвінків та запис розмов цих підключень, в результаті зафіксовано подальші систематичні спроби зламу ІР АТС, які продовжуються і до нині, про це ми не одноразово повідомлено позивача і Службу Безпеки України (копії листів додаються).

З метою вирішення цього питання Управління неодноразово зверталось до керівництва Миколаївської філії ВАТ «Укртелеком»та до керівництва ВАТ «Укртелеком», на що отримані відповіді про наміри стягнення з нашої установи даної заборгованості.

25.01.2011 до Управління від ВАТ «Укртелеком»надійшла претензія від 19.01.2011 № 385 на загальну суму (разом із штрафними санкціями) 543 247,64 грн.

Для подальшого прийняття обґрунтованого рішення згідно зі ст. 97 КПК України щодо порушення або відмови в порушенні кримінальної справи, Управління СБУ звернулося з проханням надати матеріали службового розслідування. В свою чергу Територіальне управління МНС України у Миколаївській області звернулося з проханням до міністерства направити компетентних фахівців для проведення внутрішнього службового розслідування, у зв'язку з відсутністю уповноважених спеціалістів по даному напрямку службової діяльності.

Фахівцями міністерства бува виконана технічна перевірка організації та функціонування системи відомчого зв'язку за УоІР-технологією ТУ МНС України у Миколаївській області про що отримано відповідний акт перевірки.

На виконання вказівки Управління Служби Безпеки України у Миколаївській області сервер ІР АТС було направлено для проведення експертизи до Миколаївського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, про що отримано експертний висновок за номером 7036/22 від 27.10.2010 в якому зафіксовано несанкціоноване втручання в роботу сервера. Вини співробітників Територіального управління експертизою не встановлено.

На теперішній час порушена кримінальна справа №11010493 від 10.06.2001 за фактом несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерних мереж, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 361 КК України.

Із наявних матеріалів слідство не встановило вини співробітників Територіального управління у ситуації, що склалась. Підстави для закриття справи також відсутні.

Ні позивачем, ні слідством не встановлено факту використання Територіальним управлінням послуги міжнародного зв'язку, яке сталось в результаті зламу ІР АТС. Крім того, пунктом 3.1.12. зазначеного вище договору встановлене право споживача на користування міжнародним телефонним зв'язком за допомогою оператора за попереднім замовленням. Такого замовлення не оформлялось, і міжнародні переговори Територіальним управлінням не здійснювались.

Частиною 1 ст. 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно зі ст. 33 Закону України «Про телекомунікації»споживачі телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватись Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема: виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладання, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Територіальне управління являється державною установою з бюджетним фінансуванням, яка відповідно до законодавства та правоустановчих документів не займається діяльністю з використанням міжнародних переговорів за рахунок бюджету, тому бюджетних призначень на дані витрати не передбачалось, і не могло бути передбачено.

Відповідно, Територіальне управління не мало ні підстав, ні бюджетних призначень для оплати виставлених позивачем рахунків.

На підставі зазначеного вище, враховуючи, що вини Територіального управління у зламі ІР АТС не встановлено, факту використання зазначеного Територіальним управлінням послуг міжнародного зв'язку також не встановлено

Таким чином, позовні вимоги Позивача до Територіального управління МНС України в Миколаївській області є безпідставними.

За таких обставин у задоволенні позовних вимог слід відмовити.

Зважаючи на наведене, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Суддя В.Д.Фролов

Дата ухвалення рішення14.05.2012
Оприлюднено21.05.2012
Номер документу24055641
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення заборгованості у сумі 515734,97 грн

Судовий реєстр по справі —5016/689/2012(16/55)

Постанова від 09.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 27.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мирошниченко М.А.

Рішення від 14.05.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні