Рішення
від 03.09.2008 по справі 18/213-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/213-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

29.08.08р.

Справа № 18/213-08

За позовом   Фермерського господарства "Левада", смт. Ювілейне,              Дніпропетровський район, Дніпропетровська область

 

до   Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при

                         Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі

                         Дніпропетровської регіональної філії Державного підприємства

                        "Центр державного земельного  кадастру при Державному комітеті

                         України по земельних ресурсах"

 

про визнання укладеними договорів оренди земельних ділянок.

Суддя  Петрова В.І.

Представники:

   від позивача: Кротенко І.В. дов. від 26.08.08 року           Шевченко І.М. дов. від. 26.08.08 року

                          Савчук А.В. дов. від 06.08.08 року

  від відповідача-1:Лисенко С.В. дов. від 21.05.08року

  від відповідача: 2: Джихур Т.А. дов. від 08.01.08 року 

СУТЬ СПОРУ:

Фермерське господарство „Левада”, смт. Ювілейне, Дніпропетровський район, Дніпропетровська область звернулось з позовом до відділу земельних ресурсів у Дніпропетровському районі Дніпропетровської області та  Дніпропетровської регіональної філії „Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України” з вимогою:

-  вважати укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили договір оренди земельної ділянки розміром 7,9394 га з  цільовим  призначенням  -  для  ведення  селянського  (фермерського) господарства, між Фермерським господарством „Левада" та Дніпропетровською районною державною адміністрацією в редакції, що додана до позовної заяви;

- зобов'язати Дніпропетровський районний відділ земельних ресурсів видати відповідний висновок, необхідний для реєстрації договору оренди земельної ділянки розміром 7,9394  га з цільовим призначенням - для ведення селянського (фермерського) господарства, між Фермерським господарством „Левада" та Дніпропетровською районною державною адміністрацією  з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами;

- зобов'язати   Дніпропетровську   регіональну   філію   «Центр   державного земельного   кадастру   при   Держкомземі   України»в   особі   Дніпропетровського районного    відділу    Дніпропетровської    регіональної    філії    «Центр    державного земельного   кадастру   при   Держкомземі   України»зареєструвати   договір   оренди земельної ділянки розміром 7,9394  га з цільовим призначенням - для ведення селянського (фермерського) господарства,   між   Фермерським   господарством „Левада"   та   Дніпропетровською    районною    державною    адміністрацією   з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами;

- вважати укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили договір оренди земельної ділянки розміром 2,0606 га з цільовим призначенням - для ведення селянського (фермерського) господарства між Фермерським господарством "Левада" та Дніпропетровською районною державною адміністрацією в редакції, що додана до позовної заяви;

- зобов'язати Дніпропетровський районний відділ земельних ресурсів видати відповідний висновок, необхідний для реєстрації договору оренди земельної ділянки розміром 2,0606  га з цільовим призначенням -   для   ведення   селянського   (фермерського)  господарства  між    Фермерським    господарством     „Левада"    та Дніпропетровською районною державною адміністрацією  з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами;

- зобов'язати   Дніпропетровську  регіональну   філію   «Центр   державного земельного   кадастру   при   Держкомземі   України»в   особі   Дніпропетровського районного    відділу    Дніпропетровської   регіональної   філії    «Центр    державного земельного  кадастру  при  Держкомземі  України»зареєструвати  договір  оренди земельної ділянки розміром 2,0606  з цільовим призначенням - для ведення селянського (фермерського) господарства,  між   Фермерським   господарством „Левада"   та   Дніпропетровською   районною   державною   адміністрацією   з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами.

27.08.2008 року позивач, в порядку ст.ст. 22, 24 ГПК України, просить замінити неналежного відповідача - Дніпропетровську регіональну філію "Центр державного земельного кадастру при  Держкомземі України" на належного - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Дніпропетровської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" та виключити з відповідачів  - Відділ земельних ресурсів в Дніпропетровському районі у зв"язку з уточненими позовними вимогами.

         В уточнених позовних вимогах позивач просить:

    Зобов'язати Державне підприємство „Центр державного земельного: кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Дніпропетровської регіональної філії Державного підприємства „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах " зареєструвати:

1. Договір оренди земельної ділянки розміром 7,9394 (сім цілих дев'ять тисяч триста дев'яносто чотири) га з цільовим призначенням - для ведення селянського (фермерського)   господарства,   кадастровий   номер   -   1221455800:06:015:0095   між Фермерським господарством „Левада" та Дніпропетровською районною державною адміністрацією.

2. Договір оренди земельної ділянки розміром 2,0606 (дві цілих шістсот шість десятитисячних)    га    з    цільовим    призначенням    -    для    ведення    селянського (фермерського)   господарства,   кадастровий   номер   -   1221455800:06:015:0092   між Фермерським господарством „Левада" та Дніпропетровською районною державною адміністрацією.

Відповідач -  Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Дніпропетровської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" позов не визнає, зазначає, що неможливо зареєструвати  договори оренди землі, оскільки відповідно до чинного законодавства набуття права на оренду землі, що перебуває у державній або комунальній власності, здійснюється  виключно на аукціонах, крім земельних ділянок, на  яких розташовані об"єкти нерухомості.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, господарський суд, -

          

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство „Левада”, в особі голови Рибянцевої Н.І., у 2007 році звернулось до Дніпропетровської районної державної адміністрації з клопотанням про надання дозволу на складення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду.

Розпорядженням Дніпропетровської районної державної адміністрації від 17.09.2007р. № 2537-р задоволено клопотання позивача та надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Фермерському господарству „Левада”, площею 10га в оренду для розширення фермерського господарства за рахунок земель загального користування за межами населеного пункту на території Ювілейної селищної ради, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Розроблений проект відведення земельної ділянки, позивач повинен був в термін до 1 року з дня отримання розпорядження, подати на затвердження Дніпропетровської районної державної адміністрації.

Розпорядженням Дніпропетровської районної державної адміністрації від 02.06.2008р. № 2197-р проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду, було затверджено. Фермерському господарству „Левада” передано в оренду терміном 49 років земельні ділянки загальною площею 10га, в тому числі 5,4808 га –пасовищ та 4,5192 га –інших відкритих земель. Дніпропетровською районною державною адміністрацією був встановлений розмір орендної плати –2% від грошової вартості земельної ділянки. Відповідно до цього розпорядження, ФГ „Левада” зобов'язана була укласти договір оренди з Дніпропетровською районною державною адміністрацією та провести державну реєстрацію договору.

Згідно з розпорядженням № 2197-р від 02.06.2008р. Дніпропетровський  відділ ДРФ "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" повинен забезпечити реєстрацію договору оренди.

Матеріали земельно–кадастрової документації розроблені на замовлення позивача, зовнішні межі земельної ділянки в натурі  встановлені.

На виконання вищезазначеного розпорядження державним підприємством „Дніпропетровський науково–дослідний та проектний інститут землеустрою” за замовленням позивача розроблено відповідну технічну документацію –проект землеустрою, зі складанням договорів оренди земельних ділянок № 1221455800:06:015:0095 та № 1221455800:06:015:0092.

Згідно цього проекту, передана в оренду позивачу земельна ділянка складається з двох ділянок:  земельна ділянка розміром 7,9394га з цільовим призначенням –для ведення селянського (фермерського) господарства, кадастровий номер –№ 1221455800:06:015:0095;  земельна ділянка розміром 2,0606га з цільовим призначенням –для ведення селянського (фермерського) господарства, кадастровий номер –№ 1221455800:06:015:0092.

      Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні підприємства, господарські товариства, у статутних фондах, яких державі належать частки (акції, паї), об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів –відповідні органи виконавчої влади.

Статтею 4 Закону України „Про оренду землі” передбачено, що орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.

Фермерське господарство „Левада” та Дніпропетровська районна державна адміністрація уклали і підписали відповідні договори оренди землі, які містять всі істотні умови договору оренди землі, які передбачені законодавством України, однак ці договори не зареєстровано, що прямо суперечить ст. 20 Закону України „Про оренду землі” та ст. 19 Закону України  "Про  державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".

Відповідач зазначає, що неможливо зареєструвати  договору оренди землі, оскільки відповідно  до Закону України  "Про державний бюджет України на 2008 рік" набуття права на оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності, здійснюється виключно на аукціонах, крім  земельних ділянок, на яких розташовані об"єкти нерухомого майна.

Суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки у статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень"  наведений вичерпний перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав на нерухоме майно, у тому числі і на земельні ділянки.

Відповідно до роз"яснень Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах"від 13.08.2008 року, якщо до 01.01.2008 року за наслідками  розгляду заяви (клопотання) яка подавалася особою у порядку, передбаченому статтею 16 Закону України "Про оренду землі" (у редакції Закону від 19.12.2006 року) було прийнято рішення відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про передачу в оренду земельної ділянки, що перебуває у державній або комунальній власності, шляхом укладення договору оренди земельної ділянки, то реєстрація договору оренди землі може бути проведена згідно з чинним законодавством.

До того ж  Фермерським  господарством „Левада” відповідні висновки погоджено  зі всіма уповноваженими  службами району до введення в дію змін до законодавства  щодо проведення аукціонів при передачі земельних ділянок.

На підставі ст. 49, ГПК України, судові витрати покласти на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального Кодексу України, господарський суд:

ВИРІШИВ:

Замінити неналежного відповідача Дніпропетровську регіональну філію "Центр державного земельного кадастру при  Держкомземі України" на належного - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Дніпропетровської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах".

Виключити відповідачів - Відділ земельних ресурсів в Дніпропетровському районі у зв"язку з уточненими позовними вимогами.

Зобов'язати Державне підприємство „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” в особі Дніпропетровської регіональної філії Державного підприємства „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах зареєструвати:

1.Договір оренди земельної ділянки розміром 7,9394га з цільовим призначенням –для ведення селянського (фермерського) господарства, кадастровий № - 1221455800:06:015:0095 між Фермерським господарством  „Левада” та Дніпропетровською районною державною адміністрацією.

2.Договір оренди земельної ділянки розміром 2,0606га з цільовим призначенням –для ведення селянського (фермерського) господарства, кадастровий № - 1221455800:06:015:0092 між Фермерським господарством  „Левада” та Дніпропетровською районною державною адміністрацією.

Стягнути з Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Дніпропетровської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" (03151, м. Київ, вул. Народного ополчення,3, п/р 260070409100 в АБ "Брокбізнесбанк" МФО 300249 ЄДРПОУ 21616582)  на користь фермерського господарства "Левада" ( код ЄДРПОУ - 20260447, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, смт. Ювілейне, ідентифікаційний код 20260447) -85 грн. (вісімдесят п"ять) - витрат по держмиту,  118 грн. (сто вісімнадцять гривень 00 коп.) –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Накази видати після набрання судового рішення законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.  

Суддя

 В.І. Петрова

 

   

Дата ухвалення рішення03.09.2008
Оприлюднено03.12.2008
Номер документу2418155
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання укладеними договорів оренди земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —18/213-08

Ухвала від 29.08.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Постанова від 28.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 14.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 12.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 20.11.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Неклеса М.П.

Судовий наказ від 21.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Судовий наказ від 21.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Судовий наказ від 21.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Судовий наказ від 21.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 15.08.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні