Рішення
від 18.11.2008 по справі 17/102
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/102

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

18 листопада 2008 р.   Справа № 17/102   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовської Л.М. при секретарі судового засідання  Нижник О.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу      

за позовом  ВАТ "Укртелеком",б-р Шевченка, 18 м.Київ в особі Івано-Франківської філії ВАТ "Укртелеком" вул.Сахарова,32 м.Івано-Франківськ в особі Центру електрозв'язку №1 в особі Цеху електрозв'язку №1    вул.Лесі Українки, 6 м.Тисмениця,  Івано-Франківська область,77400

до відповідача  Товариства з обмеженою відповідальністю  "Західбудсервіс"  вул.Липова,11, м.Тисмениця, Івано-Франківська область,77400

про  стягнення 540 грн. 05 коп.

За участю представників:

Від позивача:  Аннишин С.І. - представник, (довіреність №13-3-31   від26.12.2008 року)

Від відповідача:   не з'явились,  

встановлено: заявлено позов про стягнення  540 грн. 05 коп., в т.ч. 389 грн. 64 коп.   основного боргу, 21 грн. 02 коп. пені, 110 грн. 88 коп. інфляційних втрат, 18 грн. 51 коп. -3% річних.

Представник позивача позовні вимоги підтримав.

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позов не подав.

Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 31.10.08 місцезнаходження відповідача значиться за адресою вул.Липова,11 м.Тисмениця Івано-Франківська область.

За наведених обставин та в силу ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними матеріалами без участі відповідача, якого належним чином повідомлено про час і місце засідання суду.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, суд  прийшов до висновку про часткову обґрунтованість позовних вимог, враховуючи  наступне.

03.03.2006 року між ВАТ "Укртелеком" в особі  начальника  ЦЕЗ №1(м.Тисмениця)   та ТОВ "Західбудсервіс", уклали договір № 454.3 про надання послуг електрозв'язку.

Відповідно до п.1 Підприємство зв'язку  зобов'язалось надати послуги електрозв'язку, перераховані в додатку 1, і безплатні послуги, перераховані в додатку 2.

Пунктами 4.1 , 4.5 Договору передбачено, що послуги, які надаються Підприємством зв'язку, оплачуються за тарифами, затвердженими чинним законодавством. Розрахунки за фактично отримані в кредит послуги електрозв'язку за кожний попередній місяць проводяться Споживачем протягом десяти  днів з дня одержання рахунка, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Позивач належним чином виконав прийняті зобов'язання згідно Договору - надав  послуги електрозв'язку відповідачу, а  в  період з лютого 2007 року по грудень 2007 року,  останній не оплатив надані послуги.

Згідно з частинами 1, 7 ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до частини 1 статті 901 Цивільного кодексу України  за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за  завданням  другої  сторони  (замовника)  надати послугу,  яка  споживається  в  процесі  вчинення  певної  дії або здійснення певної діяльності,  а замовник зобов'язується  оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Також згідно частини 1 статті 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 526  Цивільного кодексу України передбачені загальні умови виконання зобов'язання, а саме  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог–відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач прийняті на себе зобов'язання згідно укладеного договору належним чином не виконав, допустив борг на суму 389 грн. 64 коп. за послуги електрозв'язку, вартість  яких не оплатив, доводів позивача не спростував.

За таких обставин позовні вимоги в частині стягнення основного боргу підлягають задоволенню як обґрунтовано заявлені.

Статтею ст.216 ГК України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч.1 ст.230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним прав здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В силу ст.546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою (штрафом, пенею), якою, з огляду на положення ст.549 ЦК України, є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. При цьому, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пункт 6 ст.231 ГК України визначає, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно пункту 5.8 Договору   у разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін ( з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) Споживач сплачує пеню яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки НБУ , що діяла у період, за який нараховується пеня, за кожну добу затримки, згідно чинним законодавством. Сума пені, нарахована позивачем, що підлягає стягненню становить  21 грн. 02 коп.

Відповідно до  ст.625 ЦК України боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

В силу ч.2 ст.20 ГК України захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання здійснюється, зокрема, шляхом застосування до особи, яка порушила право, штрафних санкцій, а також іншими способами, передбаченими законом.

До інших способів відносяться, передбачені ст.625 ЦК України інфляційні втрати та річні, як плата по грошовому зобов'язанню, правова природа яких, є самостійним від договірної неустойки (пені) способом захисту прав і забезпечення виконання зобов'язань.

Позивачем відповідачу нараховано за період з березня 2007р по вересень 2008р  110 грн. 88 коп. інфляційних втрат та 18 грн. 51 коп. 3% річних.

Позовні вимоги про стягнення інфляційних втрат та річних підлягають частковому задоволенню, враховуючи наступне.

Як вбачається з матеріалів справи борг відповідача перед позивачем на суму 389 грн. 64 коп. рахувався станом на  грудень 2007, відтак, позивачем помилково нараховано інфляційні втрати та річні починаючи з березня 2007р.

З урахуванням наведеного підлягають стягненню за період з грудня 2007р по вересень 2008р  інфляційні втрати  70 грн. 04коп.  в сумі та 3% річних  сумі 9 грн. 51 коп.

В стягненні решти інфляційних втрат слід  відмовити.

Відповідно до ст.49 ГПК України судові витрати по сплаті  державного мита та  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на сторони пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 11, 526,625, 901, 903 Цивільного кодексу України ,  ст.ст.20,193,216,230,231 Господарського кодексу України 49,83, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Західбудсервіс"  вул.Липова,11, м.Тисмениця, Івано-Франківська область (ідентифікаційний  код 32402776)  на користь ВАТ "Укртелеком" в особі Івано-Франківської філії ВАТ "Укртелеком" вул.Сахарова, 32 м.Івано-Франківськ в особі  Цеху електорозв'язку  №1 (м.Тимениця)  пр.Л.Українки, 6, м.Тисмениця (ідентифікаційний код 01184835)  389 грн. 64 коп. основного боргу, 21 грн. 02 коп. пені, 72 грн. 04 коп. інфляційних втрат, 09 грн. 51 коп. -3% річних, та  92 грн. 96 коп.  витрат по сплаті державного мита, 107 грн. 55 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, про що видати наказ після набрання рішення законної сили.

В частині стягнення  38 грн. 84 коп. інфляційних та 9 грн.- 3% річних відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

  Суддя                                                            Неверовська Лариса Миронівна

                                                            рішення підписане 21.11.08

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Жураківська М.І.  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення18.11.2008
Оприлюднено04.12.2008
Номер документу2432774
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/102

Судовий наказ від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні