Ухвала
від 11.06.2012 по справі 22-ц-1814/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № Провадження № 22-ц-1814/12 22-ц/1090/2627/12 Головуючий у І інстанціїКравченко Л.М. Категорія 44Доповідач у 2 інстанції Оношко 11.06.2012

УХВАЛА

Іменем України

19 квітня 2012 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області в складі:

головуючого Мережко М.В.,

суддів Данілова О.М., Оношко Г.М.,

при секретарі Косенко Т. Г.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Фастівського міськрайонного суду Київської області від 17 січня 2012 року у справі за позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_2 до садівницького товариства «Будівельник» в особі голови правління ОСОБА_4 , ОСОБА_5, ОСОБА_6 , третя особи: Фастівська районна державна адміністрація, управління Держкомзему у Фастівському районі Київської області - про скасування рішення правління, визнання незаконними дій , скасування державних актів на право власності на земельні ділянки.

Заслухавши доповідь судді Апеляційного суду , перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів, -

в с т а н о в и л а :

У червні 2010 року позивачі звернулися до суду з зазначеним позовом. Уточнивши в процесі розгляду справи позовні вимоги, зазначали, що 11.09.1997 року ОСОБА_3 та ОСОБА_7 -чоловіку позивачки ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, як членам садівницького товариства «Легенда «були виділені в користування земельні ділянки № 653 та № 687 площею по 0,0912 га. Як члени садівницького товариства останні сплачували членські внески та користувалися земельними ділянками. В 2002 році СТ «Легенда»було реорганізовано в СТ «Будівельник», земельній ділянці ОСОБА_3 було присвоєно номер НОМЕР_1, земельній ділянці ОСОБА_7 - НОМЕР_2.

У зв'язку з хворобою деякий час членські внески ними не сплачувались.

У 2008 р. ОСОБА_3 та ОСОБА_7 вирішили приватизувати земельні ділянки, які знаходилися в їх користуванні, проте дізналися, що рішенням правління товариства від 26.09.2004 р. вони виключені з членів товариства в зв'язку з несплатою встановлених правлінням та загальними зборами вступних, членських та цільових внесків протягом 3-х місяців, а їх земельні ділянки передані іншим особам.

Остаточно просили визнати незаконним та скасувати рішення правління СТ «Будівельник»від 26.09.2004 року /протокол № 1/ в частині виключення ОСОБА_3 та ОСОБА_7 з членів садівницького товариства; визнати за ними право користування земельними ділянками; скасувати Державні акти на право власності на земельні ділянки, які знаходяться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області: НОМЕР_1 площею 0,0912 га, виданий на ім'я ОСОБА_5 та на земельну ділянку НОМЕР_2 площею 0,0912 га, виданий на ім'я ОСОБА_6; визнати за ними право користування зазначеними земельними ділянками, зобов'язати ДП «Центр державного земельного кадастру»внести в Державний реєстр земель інформацію про скасування даних Державних актів, скасувати розпорядження Фастівської райдержадміністрації, які стосуються Державних актів, виданих ОСОБА_5 та ОСОБА_6; визнати незаконними дії голови правління СТ «Будівельник»ОСОБА_4 щодо відмови в прийнятті ОСОБА_8 в члени товариства , зобов'язати правління СТ «Будівельник»прийняти її в члени садівницького товариства як спадкоємця після смерті чоловіка ОСОБА_7, визнати за нею право на користування земельною ділянкою НОМЕР_2; стягнути з відповідача на користь позивачів судові витрати .

Рішенням Фастівського міськрайонного суду від17 січня 2012 року позов задоволено частково.

Постановлено визнати незаконним та скасувати рішення правління садівницького товариства «Будівельник»від 26.09.2004 р. (протокол № 1 від 26.09.2004 р. засідання правління садівницького товариства «Будівельник») в частині виключення ОСОБА_3 та ОСОБА_7 з членів садівницького товариства «Будівельник»;

визнати право користування ОСОБА_3 земельною ділянкою НОМЕР_1 площею 0,0912 га, розташованою в садівницькому товаристві «Будівельник», яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області;

зобов'язати правління садівницького товариства «Будівельник»вирішити питання про включення ОСОБА_2 до членів садівницького товариства «Будівельник»як спадкоємця ОСОБА_7 на земельну ділянку НОМЕР_2 площею 0,0912 га, розташовану в садівницькому товаристві «Будівельник», яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області;

скасувати Державний акт на право власності на земельну ділянку НОМЕР_1 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_5 серія ЯИ 757925, зареєстрованого за № 01:09:958:02238 від 18.11.2009 p., кадастровий номер земельної ділянки 3224 987200:02:007:0287.

скасувати Державний акт на право власності на земельну ділянку НОМЕР_2 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_6 , серія ЯИ 757923, зареєстрований за № 01:09:958:02219 від 18.11.2009 p., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0271;

зобов'язати Фастівську райдержадміністрацію скасувати розпорядження, що стосуються надання дозволу на виготовлення та затвердження технічної документації та дозволу на передачу у власність земельних ділянок НОМЕР_1 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, видані на ім'я ОСОБА_5 та НОМЕР_2 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області,та видані на ім'я ОСОБА_6;

зобов'язати Управління Держкомзему у Фастівському районі Київської області внести в Державний реєстр земель інформацію про скасування Державного акту на право власності на земельну ділянку НОМЕР_1 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданого на ім'я ОСОБА_5 та Державного акту на право власності на земельну ділянку НОМЕР_2 площею 0,0912 та, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданого на ім'я ОСОБА_6 та

стягнути з садівницького товариства «Будівельник»в особі голови ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 та на користь ОСОБА_2 судові витрати в сумі 345,5 грн. кожному.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2 ставиться питання про зміну рішення суду в частині часткового задоволення її позовних вимог з підстав неповного з»ясування судом обставин , що мають значення для справи, невідповідності висновків суду обставинам справи , порушення судом норм матеріального права та ухвалення рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_2 в повному обсязі.

Перевіривши матеріали справи в порядку ст. 303 ЦПК України , колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

За правилами ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних та юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

З матеріалів справи встановлено , що позивачка ОСОБА_2, крім іншого , заявляла позовну вимогу про визнання незаконними дій голови правління СТ «Будівельник» ОСОБА_4 щодо відмови в прийнятті її в члени садівницького товариства , зобов»язання правління СТ прийняти її в члени садівницького товариства як спадкоємця після смерті ОСОБА_7 та визнати за нею право на користування земельною ділянкою НОМЕР_2./а.с. 37 т.2/

Зазначену позовну вимогу рішенням Вишгородського районного суду від 17.01.2012 року було задоволено частково.

Постановляючи рішення у вказаній частині позовних вимог щодо часткового їх задоволення , суд першої інстанції правильно виходив з того, що після смерті чоловіка ОСОБА_7 позивачка, яка є його спадкоємцем , не зверталась до СТ «Будівельник» з заявою щодо прийняття її в члени садівницького товариства як спадкоємця померлого члена садівницького товариства, вказане питання не було предметом розгляду правління СТ чи загальних зборів членів СТ, рішення з даного питання в передбаченому Статутом товариства порядку не приймалося.

Проте позивачка не позбавлена права звернутися до СТ «Будівельник»з заявою для вирішення питання про прийняття її до членів СТ «Будівельник» як дружна померлого члена садівницького товариства та надання їй в користування земельної ділянки , яка була в користуванні її померлого чоловікові ОСОБА_7 , а садівницьке товариство зобов»язане в передбаченому Статутом порядку розглянути таке звернення.

Позовні вимоги ОСОБА_2 щодо визнання за нею права на користування земельною ділянкою в СТ до вирішення питання щодо її членства у вказаному садівницькому товаристві не грунтуються на вимогах закону , підстав для їх задоволення у суду не було.

За наведених обставин суд першої інстанції дійшов правильного висновку щодо часткового задоволення зазначеної позовної вимоги та зобов»язав правління СТ вирішити питання щодо включення позивачки до членів садівницького товариства.

В іншій частині рішення суду не оскаржується.

За правилами ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог , заявлених у суді першої інстанції.

З урахуванням наведеного суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстав для його скасування немає.

Керуючись ст. ст. 308, 315 ЦПК України, колегія судів , -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 відхилити.

Рішення Фастівського міськрайонного суду Київської області від 17 січня 2012 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.06.2012
Оприлюднено18.06.2012
Номер документу24640373
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц-1814/12

Ухвала від 21.02.2012

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Оношко Г. М.

Ухвала від 27.01.2012

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Каблак П. І.

Ухвала від 23.02.2012

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Каблак П. І.

Ухвала від 11.06.2012

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Оношко Г. М.

Ухвала від 23.05.2012

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Онищенко Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні