Ухвала
від 13.06.2012 по справі 5002-23/477-2012
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Ухвала

13 червня 2012 року Справа № 5002-23/477-2012

Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Плута В.М.,

суддів Видашенко Т.С.,

Балюкової К.Г.,

розглянувши апеляційну скаргу обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим (суддя Доброрез І.О.) від 12 квітня 2012 року у справі № 5002-23/477-2012

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "АІС-Лізинг" (пров. Балтійський, 20, місто Київ 73, 04073)

до обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" (вул. Казанська, 30-9, місто Сімферополь, 95018)

та товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-виробнича компанія "Моноліт" (1. вул. Бородіна, буд.18-а, офіс 206, місто Сімферополь, Автономна Республіка Крим, 95022; 2. вул. Казанська, 30-9, місто Сімферополь, 95018)

про стягнення 53216,66 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 12 квітня 2012 року у справі № 5002-23/477-2012 задоволенні позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "АІС-Лізинг".

Не погодившись з вказаним рішенням суду, обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" звернувся до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати зазначене рішення суду першої інстанції та прийняти, нове яким позовні вимоги задовольнити частково.

Відповідно до норм статті 93 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, рішення складено та підписано, відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України, 17 квітня 2012 року, а тому останній день звернення з апеляційною скаргою - 27 квітня 2012 року.

Апеляційну скаргу обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" подано 31 травня 2012 року, що підтверджується штампом на поштовому конверті.

Таким чином, строк на подачу апеляційної скарги пропущений.

За заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених цим Кодексом (стаття 53 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з частиною 2 статті 93 Господарського процесуального кодексу України апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо апеляційна скарга подана прокурором, органом державної влади, органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення.

Обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, яке мотивовано тим, що ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 16 травня 2012 року у справі № 5002-23/477-2012 було повернуто обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" апеляційну скаргу на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 12 квітня 2012 року у даній справі, на підставі статті 97 Господарського процесуального кодексу України.

Після усунення недоліків, 31 травня 2012 року обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" повторно подано апеляційну скаргу.

Своєчасне (у межах встановленого строку) подання первісної апеляційної скарги і невідкладне (одразу після одержання відповідної ухвали) усунення скаржником недоліків, які стали причиною повернення останньої, враховуються апеляційним господарським судом у вирішенні питання про відновлення строку подання апеляційної скарги разом з іншими обставинами, на які посилається скаржник у зазначеному клопотанні (постанова Пленум Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України").

Судова колегія перевіривши клопотання та докази, які до нього додані встановила, що причини пропуску строку на апеляційне оскарження є поважними, апеляційна скарга відповідає вимогам статей 93, 94 Господарського процесуального кодексу України, а тому вирішила поновити строк та прийняти апеляційну скаргу до свого провадження.

Крім того, судова колегія звертає увагу обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" на те, що вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, мають узгоджуватися з викладеними у статті 103 Господарського процесуального кодексу України повноваженнями апеляційної інстанції, тобто в апеляційній скарзі може бути викладена вимога: скасувати рішення повністю або частково і прийняти нове рішення; скасувати рішення повністю або частково і припинити провадження у справі або залишити позов без розгляду повністю або частково; змінити рішення.

В апеляційній скарзі відповідач по справі просить позовні вимоги задовольнити частково. Однак апелянтом чітко не визначено у якому саме розмірі, а тому судова колегія вирішила зобов'язати обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" уточнити апеляційні вимоги.

Відповідно до частини 1 статті 99 Господарського процесуального кодексу України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі.

Згідно з нормами статті 65 Господарського процесуального кодексу України з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя вчиняє в необхідних випадках такі дії по підготовці справи до розгляду, у тому числі зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомиться з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження.

Дослідивши матеріали справи, судова колегія вирішила, зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «СПКМ»надати суду до 02 липня 2012 року належним чином завірену копію статуту.

Крім того, судова колегія повідомляє, що господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Рішення і постанови господарських судів приймаються іменем України. Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами України (стаття 4 5 Господарського процесуального кодексу України).

Керуючись статтями 4 5 , 4 6 , 53, 65, 86, 93, 94, 98, 99 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відновити обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" строк на подання апеляційної скарги.

2. Прийняти апеляційну скаргу обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" до провадження Севастопольського апеляційного господарського суду та призначити справу до розгляду на 04 липня 2012 року о 14 год. 15 хв. в приміщенні суду за адресою: м. Севастополь, вул. Суворова, 21.

3. Зобов'язати обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" уточнити вимоги, які викладенні у апеляційній скарзі.

4. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «СПКМ»надати суду апеляційної інстанції до 02 липня 2012 року належним чином завірену копію статуту.

Головуючий суддя В.М. Плут

Судді Т.С. Видашенко

К.Г. Балюкова

Розсилка:

1. Товариству з обмеженою відповідальністю "АІС-Лізинг" (пров. Балтійський, 20, місто Київ 73, 04073)

2. Обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кіпаріс" (вул. Казанська, 30-9, місто Сімферополь, 95018)

3. Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельно-виробнича компанія "Моноліт" (вул. Бородіна, буд.18-а, офіс 206, місто Сімферополь, Автономна Республіка Крим, 95022)

4. Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельно-виробнича компанія "Моноліт" (вул. Казанська, 30-9, місто Сімферополь, 95018)

5. Товариству з обмеженою відповідальністю «СПКМ»(вул. Бородіна, буд.18-а, офіс 206, місто Сімферополь, Автономна Республіка Крим, 95022 )

Дата ухвалення рішення13.06.2012
Оприлюднено18.06.2012
Номер документу24682044
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5002-23/477-2012

Постанова від 22.08.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Гоголь Юрій Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні