Рішення
від 11.06.2012 по справі 9/24/2012/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

11 червня 2012 р.

Справа 9/24/2012/5003

за позовом :Комунального підприємства "Аеропорт Вінниця", код ЄДРПОУ 01130532 (юр. адреса: с. Гавришівка, Вінницький район, Вінницька область, 23202; поштова адреса: 21050, а/с 8035, м. Вінниця - 50)

до :Виконавчого комітету Гавришівської сільської ради Вінницького району Вінницької області (вул. Гагаріна, 16, с. Гавришівка, Вінницький район, Вінницька область, 23202)

4 відповідачу 2 Товариство з обмеженою відповідальністю "Авіатур-Вінниця", код ЄДРПОУ 31325324 (вул. Соборна, 101, м. Вінниця, 21050)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Відкрите акціонерне товариство "Авіакомпанія Авіалінії України" (01135, м. Київ, пр. Перемоги, 14, код ЄДРПОУ 01130584 та 08324, Київська область, Бориспільський район, с. Гора).

про визнання незаконним рішення від 19.04.2007р. №32 "Про оформлення права власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Авіатур-Вінниця" на будівлю док-ангару"

Головуючий суддя Балтак О.О.

Cекретар судового засідання Шаравська Н.Л.

Представники

позивача : ОСОБА_2 - представник за довіреністю

відповідача : не з"явився

відповідача 2 : ОСОБА_3 - представник за довіреністю

ОСОБА_4 - представник за довіреністю

ОСОБА_5 - представник за довіреністю

третьої особи: не з"явився

ВСТАНОВИВ :

Подано позов про визнання незаконним рішення виконавчого комітету Гавришівської сільської ради Вінницького району Вінницької області від 19.04.2007 р.№ 32 "Про оформлення права власності за ТОВ "Авіатур - Вінниця" на будівлю док - ангару".

Комунальне підприємство"Аеропорт Вінниця" - позивач по справі мотивує свої вимоги наступним. Для виконання покладених на нього завдань було передано на праві господарського відання будівлі та споруди цілісного майнового комплексу аеропорту, що знаходиться на землях територіальної громади села Гавришівка Вінницького району Вінницької області. Зазначене стверджується свідоцтвом про право власності №2 від 07.08.2007 р. виданим на підставі рішення виконавчого комітету Гавришівської сільської ради Вінницького району від 17.05.2007 р. за № 40 та реєстраційним посвідченням на об"єкти нерухомого майна цілісного майнового комплексу, виданим Вінницьким обласним об"єднаним бюро технічної інвентаризації 08.08.2007 р.

Позивачу в постійне користування надано земельну ділянку розташовану під цілісним майновим комплексом аеропорту на території Гавришівської сільської ради площею 25,6552 га для розміщення та експлуатації будівель і споруд, що підтверджується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ № 019853 від 04.10.2011 р.

Під час оформлення документів в травні 2010 р., як стверджує позивач, стало відомо, що Гавришівською сільською радою за ТОВ "Авіатур - Вінниця" було оформлено право власності на док - ангар ( рішення № 32 від 19.04.2007 р.)

Позивач вважає, що Гавришівською сільською радою вищезазначене рішення прийняте з порушенням чинного законодавства. Рішення про визнання права власності на док - ангар за ТОВ "Авіатур - Вінниця" могло бути прийнятим за умови наявності у останього - державного акта про право власності на землю або рішення про відведення земельної ділянки; - акта комісії прийняття доку - ангару та введення його в експлуатацію.

Крім того, як вважає позивач, док - ангар не є нерухомістю та як вбачається з інвентарної справи ангар (літ. "Й") розташований на стоянці 30ПС АН-2 ( позначеної на плані літ. VI), яка належить позивачу на праві господарського відання.

Позивач стверджує, що на баланс Державної авіакомпанії "Авіалінії України" нерухоме майно не передавалось, а тому авіакомпанія не могла продати ТОВ "Авіатур - Вінниця" жодної нерухомості.

Оскаржуване рішення Гавришівської сільської ради Вінницького району порушує права та законні інтереси позивача, вважає позивач, а саме створює перешкоди в діяльності аеропорту в використанні майна аеропорту та земельної ділянки виділеної для забезпечення його діяльності.

У відзиві на позовну заяву відповідач - ТОВ "Авіатур - Вінниця" його представники в судовому засіданні, заявлені позовні вимоги вважають безпідставними та такими, що не підлягають задоволенню виходячи із наступного.

Позивач у своєму позові зазначає, що док-ангар не є нерухомістю. Крім того наводить докази того, що док-механізований відноситься до рухомого майна, а тому на зазначене майно не видається свідоцтво на право власності.

З такими твердженнями позивача не можливо погодитись виходячи із наступного.

Док-механізований Наказом від 13.07.1998 року № 243 Державної Авіаційної Адміністрації України був переданий з балансу Вінницького державного авіаційного підприємства, яке в свою чергу отримало після розформування Вінницького об'єднаного авіазагону наказом Міністра транспорту України від 14.12.1993 року № 491, на баланс Державної авіакомпанії «Авіалінії України».

Відповідно до акту перевірки ефективності використання і збереження майна Вінницького авіапідприємства та розподілу його між ДП «Аеропорт Вінниця», Вінницьким регіональним відділенням Української авіакомпанії «Авіалінії України»та Вінницьким регіональним відділенням по застосуванню авіації у народному господарстві, який затверджений 07.02.1994 року було здійснено розподіл майна між вищезазначеними структурами.

Державній компанії «Авіалінії України»передано згідно акту та додатку до акту перелік основних засобів станом на 01.01.1994 року. В додатку до зазначеного акту передавався перелік основних фондів, в тому рахунку зазначено що передаються «Здания», де під №1 вказано «Док-механизированый».

Наказом останньої від 15.07.1998 року №175 створено Вінницьке регіональне відділення.

Відповідно до умов Біржового контракту, укладеного на Київській універсальній біржі від 28.12.2002 року реєстр. № Т-408/02 продавець: Державна авіакомпанія «Авіалінії України»передала у власність ТОВ «Авіатур-Вінниця»док - механізований інв. № К200111 вартістю 21685 грн. ПДВ 4337 грн., який належав Вінницькому регіональному відділенню ВАТ «Авіакомпанії України».

Відповідно до ч.2 ст. 15 Закону України «Про товарну біржу»встановлено, що угоди, зареєстровані на біржі не підлягають нотаріальному посвідченню.

Додатковими доказами того, що Док - механізований (док-ангар) відноситься до об'єктів нерухомого майна є відомості Інвентаризаційної справи на зазначений об'єкт нерухомого майна, де в Описі конструктивних елементів будинку, визначення питомої ваги, зносу тощо в розділі 2 «Найменування конструктивних елементів»вказано Фундамент та цоколь - монолітний т.0,80. За таких обставин спростовується твердження позивача про те, що Док -механізований (док-ангар) не є нерухомістю, так як він має прив'язку до землі і стоїть на фундаменті.

Відповідно до Наказу Фонду державного майна України №461 від 15.03.2006 року «Про затвердження класифікатора державного майна»державне майно поділяється на такі групи :

Нерухоме майно (нерухомі речі): Будівлі; інженерні споруди; земельні ділянки; незавершене будівництво; інше майно (речі), на яке поширюється режим нерухомої речі.

Рухоме майно (рухомі речі): транспортні засоби; обладнання, устаткування, інвентар та інше рухоме майно.

Інше особливе майно.

Нерухоме майно - земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (будівлі, споруди).

Будівлі - споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення устаткування, тварин, рослин, а також предметів.

Таким чином, Док - ангар складається із несучих огороджувальних металевих конструкцій, що пов'язані із землею монолітним фундаментом і основною функцією якого є збереження літаків. А отже за своєю технологічною конструкцією він відноситься до об'єктів нерухомого майна.

Відповідно ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень»(далі Закон 1952), п. 6.1 п. 6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно № 157/6445 (далі Положення) оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна проводиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування.

Рішенням від 19.04.2007 року № 32 виконавчого комітету Гавришівської сільської ради в силу ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування»оформлено право власності на нежитлову будівлю яка складається з док-ангару літ. «А»: загальною площею 805,3 кв.м. із видачею свідоцтва про право власності, а КП «Вінницьким ООБТІ»видано реєстраційне посвідчення 26 квітня 2007 року.

Док - ангар існує в своєму первісному вигляді із 1984 року тобто із часу його будівництва та введення в експлуатацію, і не змінював свого функціонального використання, а тому необхідність додаткового подання акту введення в експлуатацію не потребував.

Розглянувши подані документи і матеріали справи № 9/24/2012/5003, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, з'ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті судом встановлено наступне.

З позовом до господарського суду Вінницької області звернулось комунальне підприємство"Аеропорт Вінниця" до виконавчого комітету Гавришівської сільської ради Вінницького району Вінницької області та до ТОВ "Авіатур - Вінниця" за участю третьої особи ВАТ "Авіакомпанія Авіалінії України" без самостійних вимог на стороні відповідача ТОВ "Авіатур - Вінниця" про визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування.

Твердження відповідача ТОВ "Авіатур Вінниця" про пропуск терміну позовної давності для захисту своїх прав, оскільки йому стало відомо про їх порушення 11.02.2009 р.

Предметом судового розгляду є визнання незаконним рішення № 32 від 19.04.2007 р., а тому термін повинен рахуватись з моменту коли позивачу стало відомо про існування оскаржуваного рішення. В листі від 11.02.2009 р. на який посилається відповідач, мова іде про свідоцтво на право власності. Відповідач надав позивачу копію свідоцтва на док-ангар лише 11.01.2010 року, що підтверджується листом ТОВ «Авіатур-Вінниця»від 11.01.2010 року (копія додається).

Лише одержавши копію свідоцтва позивач взнав, що воно було видане в результаті прийняття оскаржуваного рішення виконкому Гавришівської сільської ради.

В зв'язку з цим, перебіг позовної давності розпочався з 11.01.2010 року.

Позовна заява подана в межах трьох років з моменту коли, позивач взнав про існування оскаржуваного рішення.

Згідно з ч.І та ч.З ст. 264 ЦК України, - Перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку. ...

Після переривання перебіг позовної давності починається заново.

Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

В той же час, відповідачем - виконавчим комітетом Гавришівської сільської ради було вчинені дії на підтвердження визнання нею незаконності своїх дій по прийняттю оскаржуваного рішення.

Зокрема, виконавчим комітетом Гавришівської сільської ради було прийнято рішення № 09 від 20.01.2011 року «Про скасування рішення виконавчого комітету Гавришівської сільської ради від 19 квітня 2007 року № 32 «Про оформлення права власності за ТОВ «Авіатур-Вінниця»на будівлю док-ангару»(копія додається).

Рішення № 09 від 20.01.2011 р. постановою Вінницького районного суду від 26.07.2011 р. визнано протиправним та скасовано. Постанова Вінницького районного суду не оскаржувалась.

Отже, з цього часу перебіг позовної давності був перерваний та його перебіг розпочався заново з 20.01.2011 року.

Враховуючи ту обставину, що одним з відповідачів по справі є виконком Гавришівської сільської ради, який не є юридичною особою, оскільки відповідно до спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців Гавришівська сільська рада за ідентифікаційним кодом 04329783 є юридичною особою. Тому в порядку ст. 24 ГПК України суд за власною ініціативою допускає заміну неналежного відповідача на належного Гавришівську сільську раду.

Так, об'єкт нерухомого майна док-ангар, на який рішенням виконавчого комітету Гавришівської сільської ради від 19.04.2007року № 32 оформлено право власності відповідно до матеріалів інвентаризаційної справи побудовано у 1984 році в комплексі із іншими будівлями та спорудами аеропорту «Вінниця», і який перебував у складі майна Вінницького авіапідприємства.

Відповідно до акту перевірки ефективності використання і збереження майна Вінницького авіапідприємства та розподілу його між ДП «Аеропорт Вінниця», Вінницьким регіональним відділенням Української авіакомпанії «Авіалінії України»та Вінницьким регіональним відділенням по застосуванню авіації у народному господарстві, який затверджений Першим заступником директора Департаменту авіаційного транспорту В.П.Шмигуном 07.02.1994 року було здійснено розподіл майна між вищезазначеними структурами.

Додатковим доказом поділу майна між - зазначеними структурами є розподільчий баланс станом на 01.03.1994 року Вінницького авіапідприємства.

Вище зазначеним актом здійснено розподіл майна, майнових прав та обов'язків Вінницького авіапідприємства між наступними юридичними особами: Державним підприємством"Аеропорт Вінниця", якому передано згідно акту майно, що визначено в п.1 акту; Вінницькому регіональному відділенню Української авіакомпанії "Авіалінії України" передано майно згідно п.2 акту; Вінницькому регіональному відділенню по застосуванню авіації у народному господарстві передано майно, яке визначено у розділі 3 акту.

Відповідно до розділу 2 Акту від 07.02.1994 року в підпорядкування Вінницькому регіональному відділенню Української авіакомпанії «Авіалінії України»передано майно разом із основними засобами, перелік яких вказано в додатку № 9-1 - 9- 7;

Згідно Додатку № 9-4а Переліку основних фондів Вінницького регіонального відділення Української державної авіакомпанії «Авіалінії України»станом на 01.04.1994 року зазначено «Здания», де під №1 вказано «Док- механизированый».

Відповідно до Наказу Фонду державного майна України №461 від 15.03.2006 року «Про затвердження класифікатора державного майна» визначено класифікатор державного майна.

Будівлі - споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення устаткування, тварин, рослин, а також предметів.

Відповідно до інвентаризаційної справи № 671 на зазначений об'єкт нерухомого майна, в Описі конструктивних елементів будинку, визначення питомої ваги, зносу тощо в розділі 2 «Найменування конструктивних елементів»вказано Фундамент та цоколь - монолітний т.0,80.

За таких обставин спростовується твердження позивача про те, що Док - механізований (док-ангар) не є нерухомістю, так як він має прив'язку до землі і стоїть на фундаменті.

Док - ангар складається із несучих огороджувальних металевих конструкції), що пов'язані із землею монолітним фундаментом і основною функцією якого є збереження літаків. А отже за своєю технологічною конструкцією він відноситься до об'єктів нерухомого майна.

Щодо невідповідністі печатки на Акті перевірки ефективності використання і збереження майна Вінницького авіапідприсмства та розподілу його між Державним підприємством «Аеропорт Вінниця», Вінницьким регіональним відділенням Української авіакомпанії «Авіалінії України»та Вінницьким регіональним відділенням по застосуванню авіації у народному господарстві, який затверджений Першим заступником директора Департаменту авіаційного транспорту В.П.Шмигуном 07.02.1994 року, де стоїть відбиток печатки «Укравіація», а не гербова печатка як стверджує позивач. Станом на 1994 рік у Департаменті авіаційного транспорту Міністерства транспорту України використовувалась печатка із найменуванням «Укравіація», доказом цього є ксерокопія протоколу засідання ВКК від 14.11.94 р. №76, на якому стоїть відбиток печатки «Укравіація»(копія додається).

Відповідно до умов Біржового контракту, укладеного на Київській універсальній біржі від 28.12.2002 року реєстр. № Т-408/02 продавець: Державна авіакомпанія «Авіалінії України»передала у власність ТОВ "Авіатур-Вінниця" док - механізований інв. № К200111 вартістю 21685 гри. ПДВ 4337 гри., який належав Вінницькому регіональному відділенню ВАТ "Авіакомпанії України".

Відповідно до ч.2 ст. 15 Закону України "Про товарну біржу" встановлено, що угоди, зареєстровані на біржі не підлягають нотаріальному посвідченню.

Крім того, про належність майна відповідачеві по справі, на території «Аеропорту Вінниця»відомо було також і під час здійснення підготовки документів для приватизації цілісного майнового комплексу ВОКІІ «Аеропорт Вінниця», доказом чого є копія листа Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій області від 31.05.2007 року № І0-17/1934 (ксерокопія додасться). В свою чергу ТОВ «Авіатур-Вінниця» листом від 11.06.2007 року №1.15-262 надало Регіональному відділенню ФДМ України по Вінницькій області копію Свідоцтва про власність на Док-ангар загальною площею 805,3 м.кв., який розташований за адресою: «Аеропорт Вінниця»(копія листа додасться.)

Також, факт наявності майна на території Аеропорту Вінниця, є звернення відповідача до Прокуратури Вінницької області (лист від 24.03.2010 року №1.15-59) на неправомірні дії з боку керівництва КІІ «Аеропорт Вінниця»під час виготовлення Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою.

В свою чергу за наслідками розгляду звернення, прокуратурою Вінницької області дано доручення Головному управлінню Держкомзему у Вінницькій області провести перевірку. Листом від 22.04.2010 року №01-02-2471774 Головне управління Держкомзему у Вінницькій області також встановило факт належності нерухомого майна ТОВ «Авіатур-Вінниця», та підтвердило факт неправомірності виготовлення проекту відведення земельної ділянки, так як не враховано стороннього землекористувача, в якого у власності знаходяться об'єкти нерухомого майна (копія додається).

Також, наявність майна ТОВ «Авіатур-Вінниця» підтверджено у листі від 06.05.2010 року №01-04-39/2039 Головного управління Держкомзему у Вінницькій області адресований КП «Аеропорт Вінниця» та Вінницькій обласній раді (копія в матеріалах справи).

Порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна а також повноваження органів місцевого самоврядування визначено Законом України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень»та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Відповідно ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень», п. 6.1 п. 6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно №9 157/6445 (далі Положення) оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна проводиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування.

Наведеним Законом та Тимчасовим положенням до повноважень органів місцевого самоврядування відноситься оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності.

Рішенням від 19.04.2007 року № 32 виконавчого комітету Гавришівської сільської ради в силу ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування»оформлено право власності на нежитлову будівлю яка складається з док-ангару літ. «А»: загальною площею 805.3 кв.м. із видачею свідоцтва про право власності, а КП «Вінницьким ООБТІ»видано реєстраційне посвідчення 26 квітня 2007 р.

Док - ангар існує в своєму первісному вигляді із 1984 року тобто із часу його будівництва та введення його в експлуатацію, і не змінював свого функціонального використання, а тому необхідність додаткового подання акту введення в експлуатацію не потребував. Крім того відповідно до листа роз'яснення Державного комітету будівництва архітектури та житлової політики України від 23.03.1999 р. №1275-126 надано роз'яснення щодо об'єктів, які збудовані до 05 серпня 1992 року подання актів введення в експлуатацію не є обов 'язковим.

Враховуючи викладене суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог з покладанням судового збору на позивача відповідно до вимог ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 49, 82 - 85, 115 ГПК України, -

ВИРІШИВ :

Замінити неналежного відповідача на належного Гавришівську сільську раду.

В позові про визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування Гавришівської сільської ради Вінницького району Вінницької області від 19.04.2007 р. № 32 "Про оформлення права власності за ТОВ "Авіатур - Вінниця" на будівлю док - ангар" відмовити.

Повний текст рішення складено 15 червня 2012 р.

Суддя Балтак О.О.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - відповідачу (вул. Гагаріна, 16, с. Гавришівка, Вінницький район, Вінницька область, 23202)

3 - третя особа: Відкрите акціонерне товариство "Авіакомпанія Авіалінії України" (01135, м. Київ, пр. Перемоги, 14, код ЄДРПОУ 01130584 та 08324, Київська область, Бориспільський район, с. Гора).

Дата ухвалення рішення11.06.2012
Оприлюднено19.06.2012
Номер документу24692627
СудочинствоГосподарське
Сутьоформлення права власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Авіатур-Вінниця" на будівлю док-ангару" Головуючий

Судовий реєстр по справі —9/24/2012/5003

Ухвала від 24.04.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 24.01.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 27.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 05.09.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 28.02.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 05.12.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 15.02.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демянчук Ю.Г.

Постанова від 17.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Нєсвєтова H.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні