Постанова
від 14.12.2011 по справі 2а-4936/11
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Справа №2а-4936/11

П О С Т А Н О В А

14.12.2011 Ленінський районний суд м.Севастополя у складі:

головуючого судді - Кукурекіна К.В.,

при секретарі - Короткої В.А.,

за участю:

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Севастополі адміністративну справу

за позовом професійно-техничного навчального закладу об'єднання громадян Севастопольської міської організації Товариства сприяння обороні України „Севастопольська автомобільна школа товариства сприяння обороні України"

до Фонду комунального майна Севастопольського міської Ради

про зобов'язання вчинити певні дії

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради та просить зобов'язати відповідача видати свідоцтво про право власності позивача на автодром, що складається з естакад літер №1, №2, №3, №4, №5, №6, №7, мощень літер I, II, III, IV, V, VI, бордюрів літер №8, розташований за адресою: м. Севастополь, Радарне шосе, № 128. Вимоги мотивовані тим, що відповідач відмовив у видачі свідоцтва про право власності на автодром у зв'язку з тим, що позивачем не виконані вимоги пункту 8.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 р. № 7/5. Однак таке обґрунтування відмови Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради позивач вважає безпідставним, оскільки просить видати свідоцтво про право власності на автодром, на який право власності у позивача виникло з моменту закінчення будівництва і прийняття до експлуатації в 1982 році. Позивачем було надано відповідачу необхідні документи, передбачені зазначеним тимчасовим положенням. Автодром є нерухомим майном, що перебуває у власності позивача, права на який підлягають оформленню належним чином. Тому посилання відповідача на невиконання вимог п. 8.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно є безпідставною.

Представник позивача ОСОБА_2 у судовому засіданні повністю підтримав позовні вимоги.

Представник відповідача - Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради, у судове засідання не з'явився, про час і місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, надав заяву з проханням розглянути справу у його відсутність, питання про задоволення позову залишає на розсуд суду, не заперечує проти вирішення справи в попередньому засіданні.

Вислухавши думку представника позивача, дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні та вбачається з матеріалів справи позивач - Професійно-технічний учбовий заклад об'єднання громадян севастопольської міської організації Товариства сприяння обороні України «Севастопольська автомобільна школа Товариства сприяння обороні України» заснований Севастопольською міською організацією Товариства сприяння обороні України, яка є правонаступником севастопольської організації «ДТСААФ» та якій рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради № 343 від 20.06.1967 р. була надана в тимчасове користування строком на три роки земельна ділянки площею 3,0 га та в подальшому строк користування був продовжений рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради № 5/141 від 09.03.1976 р.

Частиною 2 статті 20 Земельного кодексу Української РСР 1970 року в редакції, що діяла на час прийняття зазначеного рішення, встановлювалося, що право короткочасного тимчасового користування землею підтверджується рішенням органу, який надав земельну ділянку в користування.

Частиною 4 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який набрав чинності 03.08.2004 р., встановлюється, що права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав.

Законодавство, що діяло на час прийняття рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради № 5/141 від 09.03.1976 р. про продовження строку користування земельною ділянкою, не передбачало обов'язкової реєстрації права користування землею. З цих підстав суд дійшов висновку, що позивач користується земельною ділянкою, на якій розташований автодром, на законних підставах.

Як вбачається з матеріалів справи, автодром був введений в експлуатацію згідно акту прийомки відомчою комісією, який був затверджений керівником Кримського комітету ДТСААФ 27.12.1982 року, що відповідає порядку введення в експлуатацію об'єктів виробничого призначення, збудованих за кошти громадських організацій, який діяв на час прийняття автодрому в експлуатацію в 1982 році, а саме вимогам пунктів 4.7. та 4.27. Будівельних норм і правил СНиП III-3-81 «Прийомка в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів».

Як вбачається з висновку спеціаліста № 1037 від 23 листопада 2011 року Севастопольського відділення Харківського НДІ судових експертиз імені засл. проф. Н.С. Бокаріуса, автодром, розташований за адресою: м. Севастополь, Радарне шосе, 128, є об'єктом нерухомого майна та використовується за своїм функціональним призначенням, а саме для учбової їзди.

З статуту позивача вбачається, що основною його діяльністю є організація учбово-виробничого і учбово-виховного процесу. Позивач є акредитованим навчальним закладом з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв, що підтверджується сертифікатом про державну акредитацію серії ДДАІ № 000540, виданим акредитаційною комісією Департаменту ДАІ МВС України 21 січня 2011 року. Для акредитації позивача органом ВРЕР УДАІ УМВС України в м. Севастополі було підтверджено належну матеріально-технічну базу, в склад якої входить автодром, що підтверджується актом комплексного обстеження матеріально-технічної бази позивача від 22 грудня 2010 року. З цих підстав суд дійшов висновку, що автодром, розташований за адресою: м. Севастополь, Радарне шосе, 128, є об'єктом нерухомого майна, який належить позивачу і використовується ним за функціональним призначенням у відповідності з статутними видами діяльності.

Пунктом 8.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 р. № 7/5, передбачено, що оформлення права власності на нерухоме майно проводиться з видачею свідоцтва про право власності за заявою про оформлення права власності на нерухоме майно органами місцевого самоврядування фізичним та юридичним особам на новозбудовані, реконструйовані об'єкти нерухомого майна за наявності документа, що посвідчує право на земельну ділянку, та документа, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

При такому положенні, суд приходить до висновку, що відмова Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради в оформленні права власності є не обґрунтованою.

На підставі ст. 19 ч. 2 Конституції України, п. 8.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 р. № 7/5, керуючись ст.ст. 11, 17, 71, 86, 159, 160, 163 КАС України суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Зобов'язати суб'єкта владних повноважень - Фонд комунального майна Севастопольської міської Ради (99011 м. Севастополь, вул. Луначарського, буд. 5) видати Професійно-технічному учбовому закладу об'єднання громадян севастопольської міської організації Товариства сприяння обороні України «Севастопольська автомобільна школа Товариства сприяння обороні України» (99001 м. Севастополь, Ушакова балка, буд. 1-А, код ЄДРПОУ 02724593) свідоцтво про право власності на нерухоме майно - автодром, який складається з естакад літер №1, №2, №3, №4, №5, №6, №7, мощень літер I, II, III, IV, V, VI, бордюру літер №8, розташований за адресою: м. Севастополь, Радарне шосе, № 128.

Суддя - підпис.

Згідно з оригіналом.

Суддя Ленінського районного

суду міста Севастополя К.В. Кукурекін

Суддя - підпис

З оригіналом згідно.

Суддя Ленінського районного

суду м. Севастополя К.В.Кукурекін

СудЛенінський районний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено22.06.2012
Номер документу24827912
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4936/11

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Побережна О. Д.

Ухвала від 08.04.2011

Адміністративне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Ширіна С. А.

Ухвала від 03.04.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 06.05.2011

Адміністративне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Владичан А. І.

Ухвала від 13.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Розваляєва Т.С.

Ухвала від 28.03.2011

Адміністративне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Середа А. В.

Ухвала від 25.11.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Святецький В.В.

Ухвала від 05.08.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич С.М.

Ухвала від 26.06.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Т.Р.

Ухвала від 26.05.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Т.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні