Рішення
від 18.06.2012 по справі 5011-51/4293-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-51/4293-2012 18.06.12

За позовом Прокурора Солом'янського району міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліон"

про повернення земельної ділянки

Суддя Пригунова А.Б.

Представники:

від прокуратури: Бондарчук І.П.

від позивача: Телицька В.А.

від відповідача: Васюк П.П.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор Солом'янського району міста Києва звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом в інтересах держави в особі Київської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліон" про зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліон" повернути Київській міській раді земельну ділянку кадастровий номер 8000000000:72:096:0024 по вул. Юліуса Фучика у Солом'янському районі міста Києва, загальною площею 2 986 кв.м. та загальною вартістю 1 462 094 ,26 грн., привівши її у належний стан. В обґрунтування заявлених вимог прокурор Солом'янського району міста Києва зазначає, що термін дії договору оренди земельної ділянки від 29.07.2005 року, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Еліон" та Київською міською радою, закінчився, проте відповідач земельну ділянку позивачеві не повернув.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.04.2012 р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 25.04.2012 р. за участю прокурора та представників сторін, яких зобов'язано надати суду певні документи.

У процесі провадження у справі позивач подав письмові пояснення по справі, у яких зазначає про підтримку, поданого Прокурором Солом'янського району міста Києва позову та просить його задовольнити.

Відповідач подав письмові заперечення на позов, у яких зазначає, що Київською міською радою прийнято рішення від 27.05.2010 р., яким внесено зміни до рішення Київської міської ради від 15.07.2004 р. № 419/1829 «Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею»в частині зміни строку оренди Товариством з обмеженою відповідальністю "Еліон" земельної ділянки для будівництва багатоповерхового житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями по вул. Юліуса Фучика у Солом'янському районі міста Києва з «5» років на «15», а тому, на думку відповідача, відсутні підстави для повернення земельної ділянки.

У даному судовому засіданні присутні учасники судового процесу підтримали свої позиції.

Відповідач подав клопотання про відкладення розгляду справи через необхідність, на його думку, прийняття судом до розгляду зустрічного позову до позивача.

Розглянувши подане клопотання, суд відмовляє у його задоволенні, оскільки зазначена підстава не передбачена ст. 77 Господарського процесуального кодексу України для відкладення розгляду справи, та, крім того, суд обмежений строками розгляду спору, визначених ст. 69 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення у даній справі відповідно до ст. 82 Господарського процесуального кодексу України прийнято за результатами оцінки поданих учасниками процесу, копії яких долучено до матеріалів справи та оригінали яких оглянуто у судовому засіданні.

У судовому засіданні 18.06.2012 р. на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників провадження у справі, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

20.07.2005 р. між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Еліон" укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого позивач, на підставі рішення Київської міської ради № 419/1829 від 15.07.2004 р. «Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею», зобов'язався за актом приймання-передачі передати, а відповідач -прийняти в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку, площею 2 986 кв.м. по вул. Юліуса Фучика у Солом?янському районі міста Києва (кадастровий номер 8000000000:72:096:0024) для будівництва багатоповерхового житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями строком на 5 років.

Як встановлено п.п. 6.1., 6.2. договору передача земельної ділянки здійснюється в день державної реєстрації договору, та прав на оренду виникає після державної реєстрації договору.

Розділом 7 договору встановлено, що після припинення дії договору відповідач повертає позивачу земельну ділянку у стані не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Пунктом 8.3. договору встановлено, що відповідач має право після закінчення строку, на який було укладено цей договір, при умові належного виконання обов'язків відповідно до умов цього договору, відповідач має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору.

Згідно з п.п. 11.3., 11.7. договору, він припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено. Після закінчення строку, на який його було укладено, відповідач за умови належного виконання своїх обов'язків має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору.

20.07.2005 р. договір посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 та зареєстровано в реєстрі за № 512.

26.072005 р. договір зареєстровано Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про що зроблено запис за № 72-6-00300 у книзі записів держаної реєстрації договорів.

13.03.2012 р. Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) проведено обстеження земельної ділянки по вул. Юліуса Фучика у Солом'янському районі міста Києва, за результатами якої складено акт № 518/09, у якому зазначається, що право користування Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліон" вищевказаною земельною ділянкою посвідчується договором оренди, який зареєстровано в Головному управлінні земельних ресурсів від 26.07.2005 р. № 72-6-00300 та термін якого закінчився 26.07.2010 р.

Також в акті зазначається, що під час обстеження вказаної земельної ділянки встановлено відсутність будь-яких робіт та огорожі, а також наявність зелених насаджень.

Обґрунтовуючи позов, прокурор зазначає, що у відповідача відсутні правові підстави користуватись земельною ділянкою, площею 2 986 кв.м. по вул. Юліуса Фучика у Солом?янському районі міста Києва, оскільки термін дії договору оренди земельної ділянки від 20.07.2005 р. закінчився 26.07.2010 р. та на новий термін не поновлювався.

При цьому, прокурор зазначає, що нормами Закону України «Про оренду землі»не передбачено можливості автоматичного поновлення договору оренди земельної ділянки, а лише встановлено наявність у орендаря, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, за інших рівних умов переважного права на поновлення такого договору.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги прокурора підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

У відповідності до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Таким чином, з налізу вищенаведених норм випливає, що підставою для користування земельною ділянкою, яка перебуває у комунальній власності, є відповідний договір оренди, укладений на підставі рішення органу місцевого самоврядування

Відповідно до ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Орендою землі у відповідності до ст. 1 Закону України «Про оренду землі»є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Як встановлено ст. 2 Закону України «Про оренду землі», відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Договір оренди землі, відповідно до ст. 13 Закону України «Про оренду землі», це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 18 Закону України «Про оренду землі»встановлено, що договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Відповідно до положень ст. 19 Закону України «Про оренду землі» строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, кодексу України спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

У відповідності до ч. 1 ст. 631 Цивільного кодексу України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору.

Обґрунтовуючи свої заперечення, відповідач зазначає, що рішенням Київської міської ради від 27.05.2010 р. змінено строк оренди Товариством з обмеженою відповідальністю "Еліон" земельної ділянки по вул. Юліуса Фучика у Солом'янському районі міста Києва з «5»років на «15».

З приводу наведеного суд відзначає, що відповідно до п. 11.1. договору всі зміни або доповнення до цього договору вносяться за згодою сторін.

В силу положень ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зміна або розірвання договору, відповідно до ст. 654 Цивільного кодексу України вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Разом з тим, відповідачем не надано суду доказів внесення змін до договору оренди земельної ділянки у порядку, встановленому нормами чинного законодавства України.

В силу вимог ст. 33 Закону України «Про оренду землі»(в редакції, чинній станом на 26.07.10р.) після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

Тож, нормами чинного законодавства України, що регулювало земельні відносини станом на 26.07.10р., не було передбачено можливості автоматичного поновлення договору оренди земельної ділянки в разі відсутності заперечень з боку сторін.

Разом з тим, рішень про поновлення договору оренди земельної ділянки Київська міська рада не приймала. Договорів оренди, об'єктом якого є спірна земельна ділянка, сторонами укладено не було.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що договір оренди земельної ділянки від 20.07.2005 р. припинився 26.07.2010 р. у зв'язку із закінченням строку на який якого було укладено.

У відповідності до ст. 34 Закону України «Про оренду землі»у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Умовами договору оренди земельної ділянки від 20.07.2005 р. встановлено, що у разі його припинення або розірвання відповідач зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Тож, враховуючи, що підставою користування спірною земельною ділянкою є відповідний договір оренди, термін дії якого закінчився та на новий термін не продовжувався, суд вважає позов Прокурора Солом'янського району міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради про зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліон" повернути Київській міській раді земельну ділянку кадастровий номер 8000000000:72:096:0024 по вул. Юліуса Фучика у Солом'янському районі міста Києва, загальною площею 2 986 кв.м., привівши її у належний стан обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню судом.

Судовий збір, відповідно до ч. 3 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Прокурора Солом'янського району міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради задовольнити.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Еліон" (01001, м. Київ, вул. Шота Руставелі, 16, код ЄДРПОУ 23504708) повернути Київській міській раді (01044, м. Київ, вул. Хрещатик 36, код ЄДРПОУ 22883141) земельну ділянку кадастровий номер 8000000000:72:096:0024 по вул. Юліуса Фучика у Солом'янському районі міста Києва, загальною площею 2 986 кв.м. та загальною вартістю 1 462 094 ,26 грн., привівши її у належний стан.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліон" (01001, м. Київ, вул. Шота Руставелі, 16, код ЄДРПОУ 23504708), з будь-якого рахунку, виявленого під час виконання судового рішення в доход Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1 073, 00 (одна тисяча сімдесят три грн. 00 коп.) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено: 25.06.2012 р.

Суддя Пригунова А.Б.

Дата ухвалення рішення18.06.2012
Оприлюднено05.07.2012
Номер документу24977126
СудочинствоГосподарське
Сутьповернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —5011-51/4293-2012

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 22.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 18.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 05.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні