Ухвала
від 07.05.2012 по справі 0808/3380/2012
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

07.05.2012

Справа № 2/0808/1347/2012

У Х В А Л А

07 травня 2012 року м. Запоріжжя

Суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя Мінасов В.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ПАТ «Телерадіокомпанія «Алекс», Запорізька державна телерадіокомпанія про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та стягнення моральної шкоди

В С Т А Н О В И В

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому зазначає, що відповідачами було розповсюджено документальний фільм «Шакали»який містить недостовірну інформацію щодо нього. Тому просить визнати недостовірною та такою, що порочить і принижує честь, гідність, ділову репутацію позивача, інформацію, яка міститься в документальному фільмі «Шакали», зобов'язати відповідачів спростувати цю інформацію та стягнути з них солідарно 2500 грн. моральної шкоди.

Відповідно до ст.. 119 ЦПК України позовна заява повинна містити:

найменування суду, до якого подається заява; ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, якщо такі відомі; зміст позовних вимог; ціну позову щодо вимог майнового характеру; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; перелік документів, що додаються до заяви. Позовна заява повинна відповідати іншим вимогам, встановленим законом. До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Статтею 121 ЦПК України встановлено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір чи не оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Відповідно до ст.. 1190 ЦК України особи, спільними діями або бездіяльністю яких було завдано шкоди, несуть солідарну відповідальність перед потерпілим.

Згідно п. 5 Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику у справах про відшкодування морально (немайнової шкоди" від 31.03.1995 року зі змінами у позовній заяві про відшкодування моральної (немайнової) шкоди має бути зазначено, в чому полягає ця шкода, якими неправомірними діями чи бездіяльністю її заподіяно позивачу, з яких міркувань він виходив, визначаючи розмір шкоди, та якими доказами це підтверджується.

Згідно з п. 14, 18,24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 1 від 27.02.2009 року «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи»При вирішенні питання про відкриття провадження у справі судам слід звертати увагу на відповідність позовної заяви (заяви) вимогам статті 119 ЦПК. Така заява має містити, зокрема, відомості про те, в який спосіб була поширена інформація, що порушує особисті немайнові права позивача (заявника), яка саме інформація поширена відповідачем (відповідачами), із зазначенням часу, способу й осіб, яким така інформація повідомлена, інші обставини, які мають юридичне значення, посилання на докази, що підтверджують кожну з таких обставин, а також зазначення способу захисту, в який позивач бажає захистити своє порушене право. Позовна заява (заява в порядку окремого провадження) оплачується судовим збором за ставками, встановленими законодавством про судовий збір. Невиконання зазначених вимог зумовлює наслідки, передбачені статтею 121 ЦПК. Згідно з положеннями статті 277 ЦК і статті 10 ЦПК обов'язок довести, що поширена інформація є достовірною, покладається на відповідача, проте позивач має право подати докази недостовірності поширеної інформації. Позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права. Задовольняючи позов, суд повинен у резолютивній частині рішення зазначити, чи було порушено особисте немайнове право особи, яка саме інформація визнана недостовірною та порочить гідність, честь чи ділову репутацію позивача, а також вказати на спосіб захисту порушеного особистого немайнового права.

Позивачем у позові моральна шкода взагалі не зазначена і не обґрунтована, не вказано в чому полягає ця шкода, якими неправомірними діями чи бездіяльністю і саме кого з відповідачів її заподіяно позивачу, з яких міркувань він виходив, визначаючи розмір шкоди, та якими доказами це підтверджується.

Позивачем заявлено вимоги майнового та немайнового характеру, але судовим збором вимоги немайнового характеру у сумі 107,3 грн. не оплачені.

Позивач просить стягнути з відповідачів суму солідарно, але з позову не вбачається, що відповідачі спільно поширювали інформацію щодо позивача.

Позивач в позові не зазначає яку саме інформацію, що міститься в фільмі, він просить визнати недостовірною. Це позбавить суд, у випадку задоволення позову, вказати у рішенні, яка саме інформація визнана недостовірною та порочить гідність, честь чи ділову репутацію позивача

Оскільки без усунення цих недоліків справа не може бути призначена до судового розгляду, позов необхідно залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків.

Також позивач просить про забезпечення позову.

Зі смислу ст..151-153 ЦПК України вбачається, що суд може забезпечити позов тільки по цивільний справі, по якій відкрито провадження.

Оскільки ухвалою судді позов залишено без руху, тобто на теперішній час позов не прийнятий і провадження в справі не відкрито, то немає підстав для забезпечення позову.

Керуючись ст. 121, 153 ЦПК України , суддя

У Х В А Л И В

Заяву позивача про забезпечення позову відхилити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ПАТ «Телерадіокомпанія «Алекс», Запорізька державна телерадіокомпанія про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та стягнення моральної шкоди залишити без руху.

Сповістити позивача про необхідність усунути зазначені порушення в дводенний строк з дня отримання ухвали, у противному випадку заява буде вважатися не поданою і повернута йому.

Суддя В.В.Мінасов

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення07.05.2012
Оприлюднено22.10.2012
Номер документу24985481
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0808/3380/2012

Рішення від 01.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Рішення від 23.01.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Мінасов В. В.

Ухвала від 08.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Ухвала від 07.05.2012

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Мінасов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні