Постанова
від 18.06.2012 по справі 2а/0270/1717/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Вінниця

18 червня 2012 р. Справа № 2а/0270/1717/12

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Жданкіної Наталії Володимирівни,

розглянувши у письмовому провадженні матеріали справи

за позовом: управління Пенсійного фонду України в м. Хмільнику та Хмільницькому районі

до: приватного акціонерного товариства "Хмільницьке автотранспортне підприємство 10573"

про: стягнення коштів

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в м. Хмільнику та Хмільницькому районі звернулось до суду з адміністративним позовом до приватного акціонерного товариства "Хмільницьке автотранспортне підприємство 10573" про стягнення коштів.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій, призначених за списком №2 пенсіонеру ОСОБА_1 за період з січня по березень 2012 року у розмірі 3600,21грн. Відповідач у добровільному порядку дану заборгованість не сплачує, тому позивач звернувся до суду для примусового стягнення.

18.04.2012 року ухвалою суду відкрито скорочене провадження у справі.

10.05.2012 року від представника відповідача на адресу суду надійшло заперечення на позовну заяву. У своєму запереченні відповідач вказує на те, що відповідно до довідки про підтвердження наявного стажу, громадянин ОСОБА_1 працював на підприємстві у період з 04.12.1981 року по 30.09.1987 року та з 01.10.1987 року по 30.07.2002 року, тобто до дня вступу в дію Закону України "Про пенсійне забезпечення", який набрав чинності з 01.01.2004 року. Так, на думку відповідача, чинним законодавством, яке діяло до 01.01.1992 року не було передбачено відшкодування виплат та доставку пільгових пенсій за рахунок підприємств, а тому у відповідача відсутній обов'язок щодо відшкодування фактичних витрат до Пенсійного фонду.

Суд, для повного та всебічного дослідження обставин даної справи, своєю ухвалою від 06.06.2012 року призначив її до розгляду у загальному порядку.

14.06.2012 року представник позивача у судове засідання не з'явився, надавши через канцелярію суду заяву про зміну позовних вимог. Даною заявою позивач збільшив свої позовні вимоги та просив стягнути крім раніше заявлених сум заборгованості за січень, лютий та березень 2012 року, ще заборгованість за квітень 2012 року у розмірі 1278,30 грн. та за травень 2012 року у розмірі 2514,56 грн. Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача на час розгляду справи у суді становить 6114,77 грн. Одночасно представник позивача надав до суду заяву про розгляд справи його без участі, вказавши, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача 14.06.2012 року у судове засідання не з'явився, хоча про час, дату та місце судового розгляду повідомлений завчасно та належним чином, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 23).

У зв'язку із неявкою представників сторін, судовий розгляд справи 14.06.2012 року було відкладено на 18.06.2012 року, про що секретарем судового засідання складено довідку (а.с.34) та належним чином повідомлено представників сторін.

18.06.2012 року представник позивача у судове засідання не з'явився, надавши клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав в повному обсязі(а.с.37).

Представник відповідача у судове засідання не з'явився повторно, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином (а.с.35).

Відповідно до ч. 6. ст. 128 КАС України, якщо не має перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідки чи експерта.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Враховуючи відсутність перешкод у розгляді справи та потреби у виклику свідків чи експерта, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження. При цьому, відповідно до положень статті 41 КАС України технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, оцінивши докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Положення ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", передбачає, що дострокові пенсії залежно від умов праці (але не раніш як після досягнення 55 років чоловіками і 50 років жінками) можуть встановлюватися за результатами атестації робочих місць за рахунок коштів підприємств та організацій, призначених на оплату праці, які перераховуються до Пенсійного фонду України на виплату пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, тобто: 1) для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, бюджетних, громадських та інших установ та організацій, об'єднань громадян та інших юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; 2) філій, відділень та інших відокремлених підрозділів платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташованих на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно з ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України (36-2003-п), та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" .

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в розмірі для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, яким являється відповідач, - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 7 Інструкції про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, вказані витрати підлягають відшкодуванню на рахунки Пенсійного фонду України.

Відповідно до п.п. 6.8 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Крім того, відповідно до вимог Інструкції "Про порядок організації оформлення, фінансування та виплати пенсій, грошової допомоги підприємствам поштового зв`язку України, які затвердженні спільним наказом Пенсійного фонду України та Державного комітету зв`язку України від 02.07.1998 року № 101/123/67, який зареєстрований Міністерством юстиції України за № 494/2934, управлінням Пенсійного фонду України компенсовано витрати за доставку пенсій згідно тарифів встановлених Укрпоштою, відповідно Інструкції зазначена компенсація підлягає відшкодуванню на рахунки Пенсійного фонду.

Так, із матеріалів справи вбачається, що приватне акціонерне товариство "Хмільницьке автотранспортне підприємство 10573" зареєстроване виконавчим комітетом Хмільницької міської ради Вінницької області 07.05.1996 року, за місцезнаходженням вул. Леніна, 110, м. Хмільник, Вінницька область, 22000, ідентифікаційний код юридичної особи - 05460930, що підтверджується свідоцтвом Серія А00 № 547642 (а.с.4).

ПАТ "Хмільницьке автотранспортне підприємство 10573" зареєстроване платником страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України у м. Хмільнику(а.с.3).

Наявний трудовий стаж для призначення пенсії за списком № 2 громадянину ОСОБА_1 підтверджується довідкою №27 від 03.08.2011 року та довідкою №5 від 01.12.2012 року. Згідно даних довідок зазначена особа працювала повний робочий день у відповідача у період з 04.12.1981 року (наказ № 164) по 30.07.2002 року (наказ №54-К), виконуючи електрозварювальні роботи по різанню і ручному зварюванню за спеціальністю електрогазозварювальник.

Відповідна категорія працівників передбачена списком №2 розділу ХХХІІІ Загальні професії (у всіх галузях господарства) пункт 33 Постанови Кабінету Міністрів України № 36 від 16.01.2003 року.

Згідно заяви від 12.08.2011 року № 115496, управлінням Пенсійного фонду України у м. Хмільнику - громадянину ОСОБА_1 призначено пенсію за віком за списком №2 (а.с.29), що також підтверджується протоколом від 22.08.2011 року № 115496 про призначення пенсії. Відповідно даного протоколу пенсіонеру призначено пенсію за віком за списком № 2 з 01.08.2011 року у розмірі 1190,71 грн. (а.с.30).

Крім того, згідно акта від 18.08.2011 року управлінням Пенсійного фонду проводилась перевірка характеру виконуваної роботи або у мов праці для підтвердження права працівника на пільгове пенсійне забезпечення. Даною перевіркою було встановлено, що відповідно до наказу №116 від 30.12.1993 року про атестацію робочих місць(а.с.33), посада на якій працював ОСОБА_1, відноситься до посад з шкідливими умовами праці(а.с.32). Відповідний акт підписаний керівником підприємства ОСОБА_2 та начальником відділу кадрів ОСОБА_3

Таким чином, вищезазначені обставини підтверджують обов'язок відповідача щомісячно сплачувати фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2 по пенсіонеру ОСОБА_1 до Пенсійного фонду.

Згідно матеріалів справи, за відповідачем рахується борг по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, призначених за Списком №2 за період з січня 2012 року по травень 2012 року у загальній сумі 6114,77 грн., що підтверджується розрахунками фактичних витрат (а.с. 5, 27).

Крім того, щодо заперечення відповідача, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Оскільки, пенсія за віком на пільгових умовах за списком №2 громадянину ОСОБА_1, який працював на ПАТ "Хмільницьке автотранспортне підприємство 10573", призначена у 2011 році, відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", який передбачає чіткий порядок призначення відповідних пенсій. Даний Закон набрав чинності з 01.01.2004 року, тому і порядок призначення та відшкодування фактичних витрат здійснюється у відповідності до нього.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. ст. 11, 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку що адміністративний позов підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства та в межах заявлених вимог в сумі 6114,77 грн.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з приватного акціонерного товариства "Хмільницьке автотранспортне підприємство10573" (вул. Леніна, 110, м. Хмільник, Вінницька область, код ЄДРПОУ 05460930, р/р 260093133384 Вінницький ощадбанк, МФО 302076) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Хмільнику та Хмільницькому районі Вінницької області 3600,21 грн. ( три тисячі шістсот грн. 21 коп.) фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Жданкіна Наталія Володимирівна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2012
Оприлюднено12.07.2012
Номер документу25134795
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/1717/12

Ухвала від 29.12.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 09.07.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 06.06.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 04.09.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 04.09.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 03.08.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 03.08.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 17.01.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

Ухвала від 04.10.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні