Постанова
від 22.06.2012 по справі 2а/0270/2352/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Вінниця

22 червня 2012 р. Справа № 2а/0270/2352/12

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:головуючого судді:Чернюк Алли Юріївни, розглянувши в порядку письмового провадження матеріали справи за позовом: Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці до Відкритого акціонерного товариства "Вінницький інструментальний завод" про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ :

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці (надалі - позивач) до Відкритого акціонерного товариства "Вінницький інструментальний завод" (надалі - відповідач) про стягнення заборгованості

Адміністративний позов мотивований тим, що відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню на пільгових умовах по списку № 1 в сумі 123 663 грн. 50 коп.

22.06.2012р. на адресу суду надійшла заява від позивача про зміну позовних вимог, у відповідності до якої заборгованість, яка рахується за відповідачем складає 120 371 грн. 30 коп.

В силу частини 1 статті 51 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС), позивач має право змінити підставу або предмет адміністративного позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог або відмовитися від адміністративного позову в будь-який час до закінчення судового розгляду. В зв'язку з чим, зміна позовних вимог прийнято судом.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак надав заяву в якій просив розгляд справи провести за його відсутності, в порядку письмового провадження

Відповідач в судове засідання не з'явився, уповноваженого представника не направив, однак надав заяву, в якій просив розгляд справи проводи за його відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України, адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Пунктом 6 статі 128 КАС України визначено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

У відповідності до ч.1 ст. 41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на вказані вимоги КАС України та враховуючи клопотання позивача та відповідача, суд дійшов до висновку про проведення судового розгляду справи в порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відкрите акціонерне товариства "Вінницький інструментальний завод" перебуває на обліку Управління пенсійного фонду України у м. Вінниці

Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України "Про пенсійне забезпечення", виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до розділу 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року № 64/8663, підприємства відшкодовують ПФУ витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У відповідності до п. 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік (за витрати попереднього року) визначається органами Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначено Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", що затверджена Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 № 64/8663.

Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду.Встановлено єдиний порядок для відшкодування пенсій призначених відповідно до пункту "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та інших видів пільгових пенсій.

Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій надсилається раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа.

А у відповідності до п. 6.8 Інструкції визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як свідчать матеріали справи, за відповідачем у зв'язку з не відшкодуванням фактичних витрат на виплату пенсій рахується заборгованість в сумі 120 371 грн. 30 коп. за пенсіонера ОСОБА_2, що працював на посаді травильника металу у розчинах, що містять шкідливі речовини 1-2 класу; пенсіонера ОСОБА_3, що працював на посаді терміста по ваннах з розплавленими солями; за пенсіонера ОСОБА_4, що працював на посаді гартувальника, терміста працюючого на ваннах з розплавленими солями, терміста постійно зайнятого біля печей на роботах цеху термічної обробки; за пенсіонера ОСОБА_5, який працював на посаді травильника, гартувальника, терміста по нагрівальних печах, терміста по ваннах з розплавленими солями, за пенсіонера ОСОБА_6, який працював на посаді коваля, за пенсіонера ОСОБА_7, що працював на посаді терміста зайнятого обробкою металовиробів у ваннах з розплавленими солями ковальсько-пресової та термічної дільниць, пенсіонера ОСОБА_8, який працював на посаді травильника зайнятого травленням металу у розчинах, що місять шкідливі речовини 1-2 класу, терміста зайнятого обробкою метало виробників у ваннах з розплавленими солями термічного цеху, за пенсіонера ОСОБА_9 який працював на посаді коваля штампувальника - пресового цеху, за пенсіонера ОСОБА_10, який працював на посаді шліфувальника зайнятого на шліфувальні інструмента абразивними кругами сухим способом, за пенсіонера ОСОБА_11, який працював на посаді терміста постійно зайнятого біля печей на гарячих роботах цеху термічної обробки, за пенсіонера ОСОБА_12 який працював на посаді терміста працюючого на ваннах з розплавленими солями, за пенсіонера ОСОБА_13, який працював на посаді коваля штампувальника ковальсько -пресовогої дільниці, за пенсіонера ОСОБА_14, який працював на посаді терміста працюючого по ваннах з розплавленими солями; за пенсіонера ОСОБА_15, який працював на посаді плавильника металів сплавів, терміста працюючого по ваннах з розплавленими солями, останні працювали на ВАТ "Вінницький інструментальний завод", що передбачено списком № 1.

Як вбачається із матеріалів справи, Відкрите акціонерне товариство "Вінницький інструментальний завод" проінформоване про обов'язок сплати заборгованості до 25-го листа кожного місяця та про щомісячний розмір заборгованості.

Беручи до уваги те, що заявлену до стягнення суму заборгованості відповідач у встановлені строки до бюджету не сплатив, наявність вказаної заборгованості підтверджується матеріалами справи, доказів її погашення станом на день розгляду справи не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог.

Пунктом 2 статті 71 КАС України встановлено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Згідно статті 86 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні

Враховуючи вимоги ч. 4 ст. 94 КАС України, відповідно до якої у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються, судові витрати у цій справі стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Вінницький інструментальний завод" (код ЄДРПОУ 05519882, р/р 260045452 відділення "Авто ВАТ АТП банк" м. Вінниці, МФО 302247) заборгованість в розмірі 120 371 (сто двадцять тисяч триста сімдесят одна ) грн. 30 (тридцять) коп. на користь Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці (р/р 25607323420103 ОПЕРВ ПАТ "Державний ощадбанк", МФО 302076).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя /підпис/ Чернюк Алла Юріївна

Копія вірна:

Суддя: Секретар:

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2012
Оприлюднено22.08.2012
Номер документу25174316
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2352/12

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 10.04.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 24.05.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 07.07.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 17.05.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 04.06.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 17.05.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 11.09.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 07.07.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні