Рішення
від 06.07.2012 по справі 5024/515/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 липня 2012 р. Справа № 5024/515/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Немченко Л.М. при секретарі Гафюк Е.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Приватного підприємства "Еверест", м. Скадовськ Херсонської області

до Скадовська міська рада, м. Скадовськ Херсонської області

про визнання неправомірним та скасування пункту рішення та спонукання надати дозвіл на виготовлення проектів землеустрою та розроблення експертної грошової оцінки земельної ділянки

за участі представників:

від позивача - Щекань Т.С., наказ від 29.12.06, паспорт НОМЕР_1, виданий Скадовським РВ УМВС України в Херсонській області, Чебукін О.П., доруч. б/н від 22.08.2011р., представник

від відповідача - Тимофеєв Д.В., дов. №2-25-147 від 17.02.2012р., представник

Приватне підприємство "Еверест" (позивач) звернувся до суду з позовом до Скадовської міської ради (відповідач) та з урахуванням уточнення просить визнати недійсним та скасувати, як незаконний, пункт 2 рішення №119 від 29.07.2011р. ІХ сесії Скадовської міської ради VI скликання "Про врегулювання земельних відносин" та зобов'язати Скадовську міську раду повторно розглянути питання про надання дозволу ПП "Еверест" на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26 га по вул. Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43 га по пров. Торговому у м. Скадовську.

Позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач проти позову заперечує, зазначає, що на його думку, спірне рішення прийняте в межах, наданих відповідачу законом повноважень, і з дотриманням порядку ухвалення такого рішення, також зазначає, що земельна ділянка на яку претендує позивач використовується й іншими суб'єктами господарювання, що на його думку унеможливлює передачу її саме у власність позивача. Крім того на думку відповідача оскільки позивач набув право власності на об'єкти нерухомості, що були розташовані на орендованих земельних ділянках, відповідно до договорів оренди земельних ділянок б/н від 18.05.2004р. та б/н від 24.05.2004р. то є неможливим надання земельних ділянок позивачу у власність, так як положення ч. 2 ст. 120 ЗК України розповсюджуються на правовідносини щодо набуття права власності на новостворене нерухоме майно, що розташоване на орендованій земельній ділянці.

Справу розглянуто понад встановлений ст. 69 ГПК України двохмісячний термін, що за клопотаннями позивача ухвалами від 27.04.2012р., 18.05.2012р., 26.06.2012р. було продовжено.

Після закінчення розгляду справи в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд

в с т а н о в и в:

Відповідно до рішення господарського суду Херсонської області від 06.10.2009р., яке залишено в силі постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 03.03.2010р. та постановою Вищого господарського суду України від 14.06.2010р. за приватним підприємством "Еверест" визнано право власності на об'єкти нерухомості - -промислово-продовольчий ринок по вул. Комсомольській, б/н та промисловий ринок по пров. Торговому б/н. Право власності на зазначені об'єкти зареєстроване в Херсонському ДБТІ, що підтверджено відповідними витягами від 20.04.2010р. та 21.04.2010р. І

У зв'язку з виникненням необхідності відведення земельних ділянок під вказані ринки ПП "Еверест" 16.11.2010 р., 11.01.2011 р., 28.02.2011 р., 28.04.2011 р. та 22.08.2011 р. зверталось до Скадовської міської ради із заявами про надання дозволу на розробку проекту землеустрою земельних ділянок для подальшого викупу, проте Скадовська міська рада на кожну заяву давала негативну відповідь.

Разом з тим, Скадовська міська рада рішенням №872 від 23.10.2009р. та рішенням №1037 від 23.09.2010р. надавала згоду на розробку проекту землеустрою.

Листом від 25.08.2011 р. №2-23-1326 Скадовська міська рада повідомила позивача про те, що заяви про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, щодо відведення земельних ділянок у власність шляхом викупу розглянуто та рішення прийнято.

Пунктом 2 рішення № 119 від 29.07.2011 року IX сесії Скадовської міської ради VI скликання "Про врегулювання земельних відносин" ПП "Еверест" відмовлено у наданні згоди на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) ПП "Еверест" під існуючим промисловим ринком площею 0,26 га по вул. Комсомольській у м. Скадовськ та під існуючим промисловим ринком площею 0,43 га по пров. Торговому у м. Скадовськ, так як у відповідності до ч.2.ст.120 Земельного кодексу України, якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Вважаючи, що рішення Херсонської міської ради від 29.07.2011р. є незаконним не вмотивованим, необґрунтованим, не правомірним та порушує права позивача як власника нерухомого майна, останній звернувся до суду з позовом про визнання п.2 вищезгаданого рішення недійсним.

Суд встановив, що ПП "Еверест" набуло права власності на об'єкти нерухомості шляхом його будівництва, про що свідчать акти державної технічної комісії про готовність закінченого будівництва об'єкта до експлуатації, які затверджені рішенням виконавчого комітету Скадовської міської ради № 28 від 27.02.02 та рішенням Скадовської райдержадміністрації № 254 від 21.06.01.

Згідно зі ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч. 5 ст. 128 Земельного кодексу визначено вичерпний перелік підстав, за якими приймається рішення про відмову в продажу земельної ділянки, а саме:

а) неподання документів, необхідних для прийняття рішення щодо продажу такої земельної ділянки;

б) виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;

в) якщо щодо суб'єкта підприємницької діяльності порушена справа про банкрутство або припинення його діяльності;

г) встановлена цим Кодексом заборона на передачу земельної ділянки у приватну власність;

ґ) відмова від укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

Згідно ч. 2 ст. 120 Земельного кодексу України, якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Аналогічну норму містить і ч. І ст. 377 ЦК України, відповідно до якої до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Згідно з ч. І ст. 1 ГПК України громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до п. 1.2.4 Постанови Пленуму Вищого Господарського Суду України "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" №6 від 17.05.2011р. за змістом статей 13, 14 Конституції України, статті 11 ЦК України, статей 123, 124, 127, 128 ЗК України рішенням органу місцевого самоврядування або державної адміністрації про надання земельної ділянки господарюючому суб'єкту у власність або в користування здійснюється волевиявлення власника землі і реалізуються відповідні права у цивільних правовідносинах з урахуванням вимог ЗК України, спрямованих на раціональне використання землі як об'єкта нерухомості (власності). Індивідуальні акти органів держави або місцевого самоврядування, якими реалізовуються волевиявлення держави або територіальної громади як учасника цивільно-правових відносин і з яких виникають, змінюються, припиняються цивільні права і обов'язки, не належать до правових актів управління, а спори щодо їх оскарження мають приватноправовий характер, тобто справи у них підвідомчі господарським судам.

У зв'язку з вищезазначеним, суд дійшов до висновку, що позивач звернувся з позовом до господарського суду правомірно.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 ЦК України, суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Відповідно до п. г ч. 3 ст.152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Частиною 2 ст. 93 ЗК України передбачено, що земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземним громадянам і особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об'єднанням і організаціям, а також іноземним державам.

Згідно ст. 123 ЗК України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Надання у користування земельної ділянки, межі якої встановлені в натурі (на місцевості), без зміни її цільового призначення здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою. Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідної сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації. У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення.

Однак, рішенням Херсонської міської ради №119 від 29.07.2011р. посилаючись на норми ч.2 ст. 120 ЗК України, позивачу було відмовлено у наданні згоди на виготовлення проектів землеустрою з мотивів.

В ч. 3 ст. 123 ЗК України зазначено, що підставою відмови у наданні дозволу на виготовлення технічної документації може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і технічно-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Пунктом є) ст. 141 ЗК України передбачено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

З наведеного слідує, що будівництво ринків і здійснювалось ПП "Еверест" на вільних від забудови земельних ділянках і які були передані даному підприємству у користування для будівництва та експлуатації ринку, згідно договору на праві тимчасового користування земельною ділянкою від 24.02.2000 №215.

Таким чином, підприємство являється єдиним землекористувачем вище зазначених земельних ділянок, тобто попереднього землекористувача (іншого суб'єкта господарювання) не було.

З огляду на викладене, суд дійшов до висновку, що відмова відповідача в наданні позивачу дозволу на виготовлення проекту землеустрою є необґрунтованою та безпідставною, а рішення Херсонської міської ради №119 від 29.07.2011р. в цій частині є недійсним.

В зв'язку з визнанням недійсними результатів розгляду заяв позивача Скадовською міською радою, викладених у п. 2 рішення №119 від 29.07.11, суд задовольняє позовні вимоги про зобов'язання відповідача повторно розглянути питання про надання дозволу ПП "Еверест" на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26 га по вул. Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43 га по пров. Торговому у м. Скадовську.

Понесені позивачем витрати зі сплати судового збору відшкодовуються йому за рахунок відповідача, з вини якого спір доведено до врегулювання в судовому порядку.

Керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити в повному обсязі.

2. Визнати недійсним пункт 2 рішення № 119 від 29.07.2011 року IX сесії Скадовської міської ради (75700, м. Скадовськ Херсонської області, вул. Гагаріна,63, р/р 2549621 банк "Аваль", МФО 352093, код ЄДРПОУ 26285017) VI скликання "Про врегулювання земельних відносин".

3. Зобов'язати Скадовську міську раду (75700, м. Скадовськ Херсонської області, вул. Гагаріна,63, р/р 2549621 банк "Аваль", МФО 352093, код ЄДРПОУ 26285017) повторно розглянути заяву про надання дозволу ПП "Еверест" (75700 м. Скадовськ Херсонської області, вул. Чапаєва, 14/3, р/р 260021828 банк "Аваль", МФО 352093, код ЄДРПОУ 30496328) на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26 га по вул. Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43 га по пров. Торговому у м. Скадовську.

4. Стягнути з Скадовської міської ради (75700, м. Скадовськ Херсонської області, вул. Гагаріна,63, р/р 2549621 банк "Аваль", МФО 352093, код ЄДРПОУ 26285017) на користь приватного підприємства "Еверест" (75700 м. Скадовськ Херсонської області, вул. Чапаєва, 14/3, р/р 260021828 банк "Аваль", МФО 352093, код ЄДРПОУ 30496328) 1073 грн. в рахунок відшкодування витрат по сплаті судового збору.

5. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

6. Повернути приватному підприємству "Еверест" (код ЄДРПОУ 30496328) з держбюджету судовий збір в сумі 21 (двадцять одна) грн., що був сплачений згідно квитанції №12913.290.1 від 10.04.2012р., в зв'язку зі сплатою у більшому розмірі ніж встановлено законом, оригінал квитанції знаходиться у справі №5024/515/2012.

Повне рішення складено 10.07.2012р.

Суддя Л.М. Немченко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.07.2012
Оприлюднено27.07.2012
Номер документу25180116
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/515/2012

Ухвала від 14.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 27.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 23.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 27.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 06.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні