Постанова
від 23.08.2012 по справі 5024/515/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" серпня 2012 р.Справа № 5024/515/2012 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді : Величко Т.А.,

суддів Бойко Л.І., Таран С.В.

при секретарі: Альошиній Г.М.

за участю представників сторін:

від позивача -Чебукін О.П.;

від відповідача - не з'явилися;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Скадовської міської ради

на рішення господарського суду Херсонської області від 06 липня 2012 року

по справі №5024/515/2012

за позовом Приватного підприємства "Еверест"

до Скадовської міської ради

про визнання неправомірним та скасування пункту рішення та спонукання надати дозвіл на виготовлення проектів землеустрою та розроблення експертної грошової оцінки земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "Еверест" звернулося до господарського суду Херсонської області з позовними вимогами до Скадовської міської ради про визнання неправомірним та скасування пункту 2 рішення №119 від 29.07.2011р. ІХ сесії Скадовської міської ради VI скликання "Про врегулювання земельних відносин", про спонукання Скадовську міську раду надати дозвіл на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на земельних ділянках, раніше наданих в користування позивачу для будівництва та експлуатації ринків згідно договорів на право тимчасового користування земельною ділянкою від 24.02.2000р. №215, знаходяться об'єкти нерухомості, які належать ПП "Еверест" на праві приватної власності.

Осторюваним рішенням міської Ради відмовлено позивачу у наданні дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) під існуючим примислово-продовольчим ринком пл. 0, 26 га по вул. Комсомольській, б/н та під існуючим промисловим ринком пл. 0,43 га по пров. Торговому у м. Скадовськ, так як у відповідності до ч. 2 ст. 120 ЗК України, у разі набуття права власності на об'єкти нерухомості до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому обсязі, що були у попереднього землекористувача.

ПП "Еверест" являється і являлося єдиним землекористувачем земельних ділянок, наданих для будівництва ринків. Спірні земельні ділянки під існуючим примислово-продовольчим ринком пл. 0, 26 га по вул. Комсомольській та під існуючим промисловим ринком пл. 0,43 га по пров. Торговому у м. Скадовськ можуть використовуватися лише ПП "Еверест".

Рішенням господарського суду Херсонської області від 06.10.2009р. у справі №14/333-ПН-08 визнано за ПП "Еверест" право власності на об'єкти нерухомості -промислово-продовольчий ринок по вул. Комсомольській, м. Скадовськ, що складається з: Літера "А" - торговий прилавок з навісом; Літера "Б" - торговий прилавок з навісом; Літера "В" - торговий прилавок; Літера "Г" - сміттєзбірник; Літера "N." - водопровід; Літера "І" - вимощення; Літера "ІІ" - майданчик для парковки автомобілів та торгівлі з них, 8 Літера "ІІІ" - огорожа з металевих секцій з бетонним фундаментом.

Визнано за ПП "Еверест" право власності на об'єкт нерухомості - промисловий ринок по провулку Торговий, б/н, м. Скадовськ, що складається з: Літера "А" - адміністративна будівля загальною площею 16.1. кв. м., яка складається з: коридору, загальною площею 5.1 кв.м, та кабінету, загальною площею 11.0 кв.м.; Літера "Б" - туалет; Літера "N1" - водопровід; Літера "І" - вимощення із монолітного залізобетону та залізобетонного покриття; Літера "ІІ" - огорожа залізобетонних плит з металевими воротами - 5 шт. та металевими хвіртками - 3 шт.; Літера "ІІІ" - огорожа черепаш. на монолітному залізобетонному фундаменті; Літера "В"- сміттєзбірник.

20.04.2010р. ПП "Еверест" на підставі вказаного рішення господарського суду зареєстровано право власності на промисловий ринок у м. Скадовськ, пров. Торговий, б/н; 21.04.2010р. - зареєстровано право власності на промислово-продовольчий ринок в м. Скадовськ, вул. Комсомольська, б/н.

У відзові на позов Складовська міська рада позовні вимоги не визнала, оскільки способом волевиявлення ради, яка здійснює право власності від імені територіальної громади щодо регулювання земельних відносин, є прийняття відповідного рішення. Спірне рішення прийнято в межах наданих міській раді повноважень, із дотриманням порядку його ухвалення.

Земельна ділянка, на яку претендує позивач, використовується і іншими суб'єктами господарювання, що унеможливлює передачу її у власність тільки позивачу.

Підставою для відмовлення став п.2 ст.120 ЗК України, відповідно до якого, в разі набуття права власності на житлові будинки, будівлю або споруду, до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були в попереднього землекористувача.

Оскільки позивач набув права власності на об'єкти нерухомості, що були розташовані на орендованих земельних ділянках, відповідно до договорів оренди земельних ділянок б/н від 18.05.2004 року та б/н від 24.05.2004 року, неможливо надати йому ці земельні ділянки у власність.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 06.07.2012 року (суддя Демченко Л.М.) позов задоволено у повному обсязі. Визнано недійсним пункт 2 рішення № 119 від 29.07.2011 року IX сесії Скадовської міської ради VI скликання "Про врегулювання земельних відносин"; зобов'язано Скадовську міську раду повторно розглянути заяву про надання дозволу ПП "Еверест" на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26 га по вул.Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43 га по пров. Торговому у м. Складовську; стягнуто з Скадовської міської ради на користь ПП "Еверест" 1073 грн. в рахунок відшкодування витрат по сплаті судового збору; повернуто ПП "Еверест" з держбюджету судовий збір в сумі 21 (двадцять одна) грн., що був сплачений згідно квитанції №12913.290.1 від 10.04.2012р., в зв'язку зі сплатою у більшому розмірі ніж встановлено законом.

Позовні вимоги задоволено в редакції позовної заяви про визнання недійсним та скасування, як незаконний, пункт 2 рішення № 119 від 29.07.2011 року IX сесії Скадовської міської ради VI скликання "Про врегулювання земельних відносин"; про зобов'язання Скадовську міську раду повторно розглянути питання про надання дозволу ПП "Еверест" на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26 га по вул. Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43 га по пров. Торговому у м. Складовську, яка не містить даних про її реєстрацію господарським судом, дату її підписання і надання до господарського суду.

Судове рішення мотивоване тим, що ПП „Еверест" набуло право власності на об'єкти нерухомості і це право власності є нерухомим. Будівництво ринків здійснювалося ПП „Еверест" на вільних від забудови земельних ділянках, які були передані позивачу у користування для будівництва та експлуатації ринку згідно договору на право тимчасового користування земельною ділянкою від 24.02.2000 року №215. Підприємство являється єдиним землекористувачем вказаних земельних ділянок, попереднього землекористувача -не було, а тому відмова в наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою є необґрунтованою та безпідставною, а рішення Херсонської міської ради №119 від 29.07.2011 року в цій частині є недійсним, що являється підставою для повторного розгляду питання про надання дозволу ПП „Еверест" на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26га по вул. Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43га по пров. Торговому у м. Скадовськ.

В апеляційній скарзі, не погоджуючись з висновками суду, Складовська міська рада просить скасувати рішення господарського суду, прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Доводи скаржника ґрунтуються на неповному з'ясуванні судом обставин, що мають значення для справи, допущених порушеннях норм матеріального та процесуального права.

Позивач набув право власності на об'єкти нерухомості, що були розташовані на орендованих ним же земельних ділянках, договори оренди яких в подальшому були визнані недійсними. А тому позивачу неможливо надати ці земельні ділянки у власність, а тільки можливо передати в оренду.

В запереченнях на апеляційну скаргу ПП „Еверест" вважає доводи, викладені в апеляційній скарзі, необґрунтованими. П.5 ст.128 ЗК України визначено перелік підстав, за якими приймається рішення про відмову, а таких підстав відносно ПП „Еверест" не було.

Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали справи (фактичні обставини справи) на предмет правильності оцінки господарським судом та заслухавши пояснення присутнього в засіданні представника позивача, дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню підлягає, виходячи з такого.

Як встановлено господарським судом та не спростовано матеріалами справи, ПП „Еверест" на праві власності належать об'єкти нерухомості -примислово-продовольчий ринок по вул.Комсомольській та промисловий ринок по пров. Торговому у м. Скадовськ. Право власності на зазначені об'єкти зареєстроване в Херсонському ДБТІ (витяг від 20.04.2010 року та від 21.04.2010 року).

Заявами від 11.01.2011 року №3 та №4 ПП „Еверест" просило Складовську міську раду надати згоду на викуп земельної ділянки по вул. Комсомольській та пров. Торговому в м. Скадовськ.

Листом від 28.02.2011 року за №7 ПП „Еверест" просило міську раду надати згоду на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду під промисловим ринком по пров.Торговий в м.Скадовськ, орієнтовна площа 0,50га, строком оренди -25 років.

Листом від 28.04.2011 року №11 ПП „Еверест" просило надати дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,43 га у власність шляхом викупу під існуючим промислово-продовольчим ринком, за адресою: м.Скадовськ, пров.Торговий; надати дозвіл на розробку звіту про експертну грошову оцінку на земельну ділянку площею 0,43га, на якій розміщено приватний торгівельно-промисловий ринок ПП „Еверест"за адресою: м.Скадовськ, пров.Торговий.

22.08.2011 року за №18 ПП „Еверест" знову просило міську раду надати дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки:

- площею 0,43 га у власність шляхом викупу під існуючим промислово-продовольчим ринком ПП „Еверест", по пров. Торговому на правах власності;

- площею 0,26га у власність шляхом викупу під існуючим продовольчо-промисловим ринком по вул.Комсомольскій на правах власності.

- дати дозвіл на розробку звіту про експертну грошову оцінку зазначених земельних ділянок.

Листом від 25.08.2011 року №2-22-1326 Скадовська міська рада повідомила ПП „Еверест", що за наслідком розгляду заяви про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність шляхом викупу під промисловим ринком по пров. Торговому та продовольчо-промисловим ринком по вул. Комсомольській у м. Скадовськ прийнято рішення від 29.07.2011 року №119.

Відповідно до п. 2 рішення Складовської міської ради „Про врегулювання земельних відносин" від 29.07.2011 року відмовлено в наданні згоди на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) ПП „Еверест" під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26га по вул.Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43га по пров. Торговому у м. Скадовськ, так як у відповідності до ч. 2 ст. 120 ЗК України якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти, до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

При прийнятті вказаного рішення Складовська міська рада керувалася ст.25-26 ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні", ст.12, 19, 81, 92, 96, 116, 120, 123, 124, 201, розділом Х Прикінцевих перехідних положень Земельного кодексу України, ЗУ „Про оренду землі", ЗУ „Про землеустрій".

Згідно зі ст.127 ЗК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень здійснюють продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності громадянам та юридичним особам, які мають право на набуття земельних ділянок у власність, а також іноземним державам відповідно до цього кодексу.

Продаж земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам здійснюється на конкурсних засадах (аукціон, конкурс), крім викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна , що є власністю покупців цих ділянок.

Відповідно до п.2 ст.128 ЗК України, громадяни та юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, подають заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради. У заяві зазначається бажане місце розташування земельної ділянки, цільове призначення та її розмір.

До заяви додається:

а) державний акт на право постійного користування земельною ділянкою або договір оренди землі;

б) план земельної ділянки та документ про її надання у разі відсутності державного акта;

в) свідоцтво про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

Вказана заява розглядається в місячний термін відповідним органом, який приймає рішення про продаж земельної ділянки або про відмову в продажу із зазначенням причин відмови.

Особам, які подали заяви (клопотання) про придбання (купівлю) земельної ділянки, що не перебуває у їх користуванні, продаж цієї земельної ділянки здійснюється не пізніше 30 днів після розроблення землевпорядного організаційного проекту відведення земельної ділянки.

Підставою для відмови в продажу земельної ділянки є:

а) неподання документів, необхідних для прийняття рішення щодо продажу такої земельної ділянки;

б) виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;

в) якщо щодо суб'єкта підприємницької діяльності порушена справа про банкрутство або припинення його діяльності;

г) встановлена ЗК України заборона на передачу земельної ділянки у приватну власність;

д) відмова від укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

Як свідчать матеріали справи, ПП „Еверест" користувався земельними ділянками по вул. Комсомольська, 153-а площею 0,2632га та по пров. Торговому площею 0,59га в м. Скадовськ на підставі договорів оренди від 28.04.2004 року та від 18.05.2004 року з терміном -25 років.

Вказані договори оренди земельних ділянок визнані недійсними на підставі рішення господарського суду Херсонської області від 24.12.2010 року у справі №14/317-ПД-07, яке набрало законної сили з 11.01.2012 року.

Як зазначив господарський суд, при укладенні вказаних договорів оренди земельних ділянок сторонами було порушено чинне законодавство, а саме -норми ст.123,125 ЗК України. Складовська міська рада не давала дозволу на розробку проекту землеустрою щодо земельних ділянок, акт виділення земельної ділянки в натурі відсутній. При відсутності визначення меж земельних ділянок відповідач приступив до їх використання.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 06.10.2009 року, залишеним без змін постановою Запорізького апеляційного господарського суду 03.03.2010 року, та постановою ВГСУ від 14.06.2010 року за ПП „Еверест" визнано право власності на об'єкт нерухомості:

- промислово-продовольчий ринок по вул.Комсомольській б/н, м.Скадовськ

- промисловий ринок по пров.Торговий, б/н м.Скадовськ.

При цьому в резолютивній частині рішення відсутнє будь-яке посилання на розміри земельних ділянок, на яких розміщені ці ринки, розміри об'єктів нерухомості, які знаходяться на них, і на які визнано право власності за ПП „Еверест".

Так, промислово-продовольчий ринок складається із торгових прилавків з навісами, сміттєзбірника, водопроводу, вимощення, майданчика для парковки автомобілів, огорожі з металевих секцій з бетонним фундаментом.

А промисловий ринок складається із адміністративної будівлі загальною площею 16,1 кв.м., туалету, водопроводу, вимощення із монолітного залізобетону та залізобетонного покриття, огорожі залізобетонних плит з металевими воротами - 5 шт. та металевими хвіртками - 3 шт.; огорожі черепаш. на монолітному залізобетонному фундаменті; сміттєзбірника.

Відповідно до листа Херсонського державного БТІ від 18.04.2011 року №690, станом на 18.04.2011 року за промисловим ринком по провулку Торговому, який належить на праві власності ПП „Еверест", зареєстровано адміністративну будівлю, туалет, водопровід, вимощення, огорожу, хвіртки, сміттєзбірник. Площа, яку займає вимощення, в рішенні суду від 06.10.2009 року відсутня.

Також на території ринку знаходяться склади-магазини, яким присвоєна окрема адреса і видані свідоцтва про право приватної власності згідно з рішенням виконавчого комітету Складовської міської ради від 21.11.2007 року №269.

Таким чином, на даний час на територіях ринків, крім ПП „Еверест" господарську діяльність здійснюють інші суб'єкти підприємницької діяльності, що мають правовстановлюючі документи на об'єкти нерухомого майна, що не заперечується ПП „Еверест" і підтверджується наданими позивачем схемами розміщення ринків.

Питання компетентності органів місцевого самоврядування врегульовані ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні". Згідно зі ст.26 цього Закону найбільш важливі питання розглядаються на пленарних засіданнях рад, зокрема на пленарних засіданнях рад повинні вирішуватися питання щодо відчуження відповідно до закону комунального майна, в т.ч., земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомості.

Скадовською міською радою 29.07.2011 року було розглянуто клопотання ПП „Еверест" і прийнято рішення про відмову у наданні згоди на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26га по вул. Комсомольській та під існуючим промисловим ринком площею 0,43га по пров. Торговому в м.Скадовськ з посиланням на ч.2 ст.120 ЗК України.

Відповідно до ч.1 ст.120 ЗК України при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку або її частину може переходити на підставі цивільно-правових угод, а право користування на підставі договору оренди.

Згідно з ч.2 ст.120 ЗК України, якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

На дату визнання права власності на об'єкти нерухомості -промислово-продовольчий і промисловий ринок -земельні ділянки під ними знаходилися в оренді у ПП „Еверест".

А тому позиція Скадовської міської ради про можливість надання земельних ділянок під ринками в оренду ПП „Еверест" -є правильною. Підстави для викупу вказаних земельних ділянок із врахуванням вищезазначених обставин - відсутні.

Підставами для визнання акта державного чи іншого органу недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації -позивача у справі.

Позивач набув право власності на об'єкти нерухомості, що були розташовані на орендованих земельних ділянках, що є підставою для передання йому в оренду земельних ділянок.

За таких обставин, рішення господарського суду, яким визнано недійсним п.2 рішення №119 від 29.07.2011 року ІХ сесії Скадовської міської ради і зобов'язано повторно розглянути заяву про надання дозволу ПП „Еверест" на виготовлення проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок у власність (шляхом викупу) та розроблення експертної грошової оцінки земельних ділянок під існуючим промислово-продовольчим ринком площею 0,26га по вул.Комсомольській, та під існуючим промисловим ринком площею 0,47га по провулку Торговому у м.Скадовську - є таким, що не ґрунтується на матеріалах справи і чинному законодавстві, а тому, підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позову.

Розглядаючи спір, суди не можуть порушувати виключну передбачену Конституцією України компетенцію відповідних органів на здійснення права власності від імені Українського народу та управління землями, приймаючи рішення з тих питань реалізації прав власності на землю від імені українського народу, які мають здійснюватися відповідними органами державної влади або місцевого самоврядування.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103-105 ГПК України,

суд постановив:

Апеляційну скаргу Скадовської міської ради Херсонської області задовольнити. Рішення господарського суду Херсонської області від 06.07.2012р. у справі №5024/515/2012 скасувати, в задоволенні позовних вимог відмовити.

Стягнути з ПП "Еверест" на користь Скадовської міської ради 536,50 грн. судового збору за апеляційне провадження.

Доручити господарському суду Херсонської області видати відповідний наказ.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя Т.А. Величко

судді : Л.І. Бойко

С.В. Таран

Повний текст складено та підписано 28.08.2012р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.08.2012
Оприлюднено30.08.2012
Номер документу25766566
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/515/2012

Ухвала від 14.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 27.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 23.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 27.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 06.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні