Постанова
від 14.06.2012 по справі 4-224/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2012 року м. Київ

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва - Єфімова О. І.,

за участю прокурора - Овчаренка С. А.,

захисника - ОСОБА_2,

обвинуваченого - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві, із застосуванням на підставі ст. 85-3 КПК України відео конференції із Київським СІЗО ДДУ ПВП у м. Києві та Київській області, подання слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Слободяника О.П. про продовження до шести місяців строку тримання під вартою обвинуваченого

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Монастирище Черкаської області, громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1, не судимого,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, -

В с т а н о в и в:

В провадженні Генеральної прокуратури України перебуває кримінальна справа № 49-3401, порушена 16.02.2012 року стосовно ОСОБА_3 та ОСОБА_5 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та щодо ОСОБА_6 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України.

16 лютого 2012 року о 00 год. 25 хв. ОСОБА_3 був затриманий в порядку ст. 115 КПК України.

17 лютого 2012 року ОСОБА_3 постановою Печерського районного суду міста Києва обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

10 квітня 2012 року постановою Печерського районного суду міста Києва строк тримання ОСОБА_3 під вартою продовжено до чотирьох місяців.

25 квітня 2012 року ОСОБА_3 пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

06 червня 2012 року строк досудового слідства у кримінальній справі продовжено до шести місяців Заступником Генерального прокурора України, Пришком А. Г.

У поданні, погодженому із Заступником Генерального прокурора України Пришком А.Г., слідчий в ОВС ГПУ, Слободяник О.П., ставить питання про продовження строку тримання під вартою до шести місяців ОСОБА_3, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, у зв'язку з необхідністю закінчення виконання вимог ст. ст. 218-220 КПК України з обвинуваченим та його захисниками, та складенням обвинувального висновку. При цьому, вказує, що підстави для зміни обвинуваченому запобіжного заходу на більш м'який відсутні, оскільки ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні тяжкого злочину; перебуваючи на волі може переховуватись від слідства і суду, перешкоджати встановленню істини у кримінальній справі, та будучи обізнаним про обставини вчинення злочинів, чинити тиск на інших учасників процесу і зокрема свідків, приховувати сліди злочинної діяльності. З метою забезпечення належної процесуальної поведінки обвинуваченого, просить продовжити строк його тримання під вартою.

Доповівши матеріали справи, опитавши обвинуваченого ОСОБА_3, особу, в провадженні якої перебуває кримінальна справа, вислухавши думку прокурора про необхідність задоволення подання слідчого і продовження строків тримання обвинуваченого під вартою, пояснення захисника, який просив відмовити в задоволенні подання за його безпідставністю, перевіривши зазначені в поданні підстави для продовження строку тримання обвинуваченого під вартою, вивчивши матеріали кримінальної справи, апеляційний суд вважає, що подання слідчого підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів кримінальної справи ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні тяжкого злочину; запобіжний захід щодо нього обрано правильно, з урахуванням особи обвинуваченого, тяжкості злочину, який інкримінується в діяння та інших обставин, з якими закон пов'язує можливість обрання такого запобіжного заходу, передбачених ст. ст. 148, 150, 155, 165-2 КПК України. У справі містяться достатні дані, що вказують на причетність саме ОСОБА_3 до інкримінованого злочину.

22 травня 2012 року обвинуваченому ОСОБА_3 оголошено про закінчення досудового слідства.

Того ж дня, обвинуваченому пред'явлено для ознайомлення матеріали кримінальної справи, що за обсягом складає 7 томів, для ознайомлення.

Строк тримання під вартою ОСОБА_3 закінчується 16 червня 2012 року, а у справі не закінчено виконання вимог ст. ст. 218 - 220 КПК України з обвинуваченим та його захисниками.

Ознайомлення обвинуваченого з матеріалами кримінальної справи, фактично було розпочате 22 травня 2012 року та на даний час, як свідчать графіки ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, обвинувачений ознайомився частково з усіма томами справи.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_9, ознайомився з матеріалами кримінальної справи в повному обсязі, захисник ОСОБА_2 в повному обсязі ознайомився з двома томами кримінальної справи, з іншими матеріалами - ознайомлений частково.

Отже, у справі необхідно закінчити ознайомлення з матеріалами кримінальної справи обвинуваченого та його захисників ОСОБА_9, ОСОБА_2

Крім того, як видно з матеріалів справи, постановою слідчого від 24 травня 2012 року до участі у справі в якості захисника обвинуваченого ОСОБА_3, допущено його дружину - ОСОБА_10, яка процес ознайомлення з матеріалами кримінальної справи не розпочала.

Ступінь ризиків, що стали підставою для обрання відносно ОСОБА_3 запобіжного заходу у виді взяття під варту, на даному етапі провадження у кримінальній справі не зменшилась.

Зокрема, ризики перешкоджання ОСОБА_3 встановленню істини у кримінальній справі, не втратили свого значення, виходячи з ролі його співучасті у злочинній діяльності, що інкримінується йому органом досудового слідства, а також даних про вже встановлений факт створення ОСОБА_3 доказів своєї невинуватості та видимості законності дій шляхом складання та передачі слідчому пояснень ніби відібраних від ОСОБА_11 і рапорту щодо причетності останнього до вчинення злочину.

Відповідно до ч. 8 ст. 156 КПК України якщо матеріали кримінальної справи було пред'явлено обвинуваченому та його захисникові з додержанням місячного терміну до закінчення граничного строку тримання під вартою, але його виявилось недостатнім для ознайомлення з матеріалами справи, зазначений строк може бути продовжено суддею апеляційного суду.

Враховуючи вищенаведене і приймаючи до уваги обставини справи, дані про особу обвинуваченого ОСОБА_3 в їх сукупності, зокрема, його вік, стан здоров'я, який не унеможливлює перебування під вартою, з огляду на його сімейний та матеріальний стан, тяжкість та суспільну небезпечність злочину, що інкримінується ОСОБА_3, відсутність підстав для зміни запобіжного заходу на більш м'який, з метою запобігти спробам обвинуваченого ухилитись від слідства і суду, від виконання процесуальних дій, перешкодити встановленню істини у справі, забезпечення виконання процесуальних рішень, а також з урахуванням продовжених строків досудового слідства вважаю, що строк тримання під вартою ОСОБА_3 слід продовжити до шести місяців.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 5 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ст.ст. 156, 165-3 КПК України, -

Постановив:

Подання слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Слободяника О.П. - задовольнити.

Продовжити строк тримання під вартою обвинуваченого ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 до шести місяців.

Строк тримання під вартою ОСОБА_3 обчислювати з моменту затримання - 00 години 25 хвилин 16 лютого 2012 року.

Постанова суду оскарженню не підлягає.

Суддя

Апеляційного суду міста Києва Єфімова О. І.

Дата ухвалення рішення14.06.2012
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу25235392
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-224/12

Постанова від 05.10.2012

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Л. А.

Постанова від 14.06.2012

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Єфімова Ольга Іванівна

Постанова від 05.03.2012

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Данилюк М. І.

Постанова від 23.02.2012

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

Постанова від 08.02.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Євтушенко П. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні