Постанова
від 12.07.2012 по справі 5019/2829/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" липня 2012 р. Справа № 5019/2829/11 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів :

головуючого суддіПершикова Є.В., суддівДанилової Т.Б., Ходаківської І.П.(доповідач) розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія-реєстратор" наокрему ухвалу від 26.04.2012 Рівненського апеляційного господарського суду у справі№5019/2829/11 господарського суду Рівненської області за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Мрія-реєстратор" до Приватного акціонерного товариства "Дубнохміль" простягнення в сумі 7 506грн. 22 коп. За участю представників сторін:

Від позивача- Воробей М.П. (дов. від 12.07.12)

Від відповідача- не з'явились

Відповідно до розпорядження Секретаря Другої судової палати від 11.07.2012 справа слухається колегією суддів у складі: головуючий Першиков Є.В., судді: Данилова Т.Б., Ходаківська І.П.

ВСТАНОВИЛА:

Окремою ухвалою колегії суддів Рівненського апеляційного господарського суду від 26.04.2012 у складі: Філіпова Т.Л., Василишина А.Р., Савченко Г.І. зобов'язано Західне регіональне управління НКЦПФР здійснити заходи контролю з метою усунення порушень заокнодавства у сфері регулювання обігу цінних паперів у діяльності реєстратора ТОВ "Мрія-Реєстратор" та емітента цінних паперів ПАТ "Дубнохміль" у процедурі дематеріалізації випуску акцій.

ТОВ "Мрія-реєстратор" у касаційній скарзі просить окрему ухвалу скасувати, оскільки вважає, що ним не було допущено порушень чинного законодавства у сфері обігу цінних паперів, тому окрема ухвала не відповідає нормам чинного законодавства.

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Рівненським апеляційним господарським судом при здійсненні апеляційного перегляду справи № 5019/2829/11 за позовом ТОВ "Мрія - Реєстратор" до ПАТ "Дубнохміль" про стягнення боргу за надання послуг з ведення реєстру іменних цінних паперів апеляційним судом встановлено наступне.

10.04.2009 між ВАТ "Дубнохміль" та ТОВ "Мрія-реєстратор" було укладено договір б\н на ведення реєстру іменних цінних паперів. Відповідно до п.1 цього договору реєстратор зобов'язувався надавати емітенту послуги щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів, обліку та зберігання інформації про власників іменних цінних паперів та про операції, внаслідок яких виникає необхідність внесення змін до реєстру власників цінних паперів на підставі законодавства, а емітент зобов'язується здійснювати оплату наданих послуг.

20.01.2011 зареєстровано Статут згідно п.1.1. якого відповідно до рішення загальних зборів акціонерного товариства, оформлених протоколом від 28.12.2010 №2 відкрите акціонерне товариство "Дубнохміль" перейменовано у Приватне акціонерне товариство "Дубнохміль".

Відповідно до протоколу №2 позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ "Дубнохміль" від 28.12.2010 прийнято рішення про дематеріалізацію акцій ВАТ "Дубнохміль", а саме переведення випуску простих іменних акцій ВАТ "Дубнохміль" в бездокументарну форму існування. У зв'язку з цим було обрано в якості депозитарія ВАТ "Національний депозитарій України" та зберігача -ТОВ "Бенефіт Брок", а також визначено дату припинення ведення реєстру -06 квітня 2011 р., вирішено припинити дію договору ведення реєстру, укладеного з ТОВ "Мрія-Реєстратор" з 06.04.2011р.

08.02.2011 Приватному акціонерному товариству "Дубнохміль" видано свідоцтво про реєстрацію випуску акцій у бездокументарній формі існування.

Процедура дематеріалізації випуску акцій здійснюється відповідно до Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №98 від 30.06.2000.

Згідно п.п.1.11. цього Положення при переведенні випуску іменних акцій документарної форми існування емітент повинен здійснити певні дії, перелік яких наведений у цьому пункті Положення. Так, зокрема, емітент повинен забезпечити припинення обслуговування випуску акцій документарної форми існування у реєстроутримувача в системі реєстру власників іменних цінних паперів за цим випуском; забезпечити передачу реєстру власників іменних цінних паперів випуску, що дематеріалізується, обраному ним зберігачу тощо.

Розділом 3 цього Положення (в редакції, що діяла на момент прийняття рішення про дематеріалізацію акцій ВАТ "Дубнохміль", отримання свідоцтва про реєстрацію випуску акцій у бездокументарній формі існування) передбачено перелік дій, які повинен був здійснити реєстратор, зокрема, персонально повідомити всіх номінальних утримувачів, власників акцій, скласти реєстр власників іменних цінних паперів у відповідній формі, тощо.

Проте, як встановлено апеляційним судом, в порушення зазначених положень законодавства на час розгляду справи апеляційним судом необхідних дій не вчинено як емітентом ПрАТ "Дубнохміль", так і реєстратором ТОВ "Мрія-Реєстратор". Обслуговування випуску акцій у документарній формі існування в системі реєстру власників не припинено, реєстр власників акцій зберігачу не передано. Натомість, емітенту ще 08.02.2011р. видано свідоцтво про реєстрацію випуску акцій у бездокументарній формі існування.

ТОВ "Мрія -Реєстратор", що здійснює професійну діяльність на ринку цінних паперів на підставі ліцензії, виданої ДКЦПФР 23.01.2009, продовжує обслуговування реєстру акцій, не зважаючи на неодноразові вимоги емітента припинити обслуговування реєстру акцій у документарній формі та передати документи реєстру емітенту.

В указаних обставинах апеляційний суд визначив наявність порушень законодавства, яким регулюється обіг цінних паперів та порушення прав акціонерів ПрАТ "Дубнохміль".

Статтею 90 ГПК України передбачено, що господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, в порядку та розмірі, передбачених частиною першою статті 119 цього Кодексу.

З огляду на викладене, окрема ухвала Рівненського апеляційного господарського суду відповідає нормам чинного законодавства та обставинам справи і має бути залишена без змін.

Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Вищого господарського суду України

ПОСТАНОВИЛА:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія-реєстратор" залишити без задоволення.

Окрему ухвалу від 26.04.2012 Рівненського апеляційного господарського суду у справі №5019/2829/11 господарського суду Рівненської області залишити без змін.

Головуючий суддя Є.Першиков

Судді Т.Данилова

І.Ходаківська

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення12.07.2012
Оприлюднено23.07.2012
Номер документу25314506
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/2829/11

Судовий наказ від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 26.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 28.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Постанова від 12.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 12.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 27.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 27.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 26.04.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні