Ухвала
від 19.07.2012 по справі 2а-1558/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2012 р. Справа № 78080/12

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого-судді Кузьмича С.М.,

суддів Матковської З.М., Запотічного І.І.

при секретарі Коцур В.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Кам'янка-Бузькому районі Львівської області Державної податкової служби на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 05.04.2012р. у справі № 2а- 1558/12/1370 за позовом Приватного підприємства «Торгова компанія «С.К.Д.Т.» до Державної податкової інспекції у Кам'янка-Бузькому районі Львівської області Державної податкової служби про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,-

в с т а н о в и в :

В лютому 2012 року позивач звернувся в суд із позовом до Державної податкової інспекції у Кам'янка-Бузькому районі Львівської області Державної податкової служби про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ПП «Торгова компанія «С.К.Д.Т.» за результатами своєї діяльності заявила до відшкодування суму ПДВ розміром 8714 гривень у Декларації з податку на додану вартість за серпень 2011 року. Станом на день подання звітності за вересень місяць 2011 року сума ПДВ податковим органом не була відшкодована. Таким чином, ПП «Торгова компанія «С.К.Д.Т.» перенесла показники попереднього звітного періоду (серпня 2011р) у поточних звітний період (вересень 2011р) та відобразила у рядку 23.1 Декларації ПДВ за вересень 2011 року.ю

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 05 квітня 2012 року позов задоволено повністю.

Не погоджуючись з судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу у якій просить скасувати вищевказану постанову суду, як таку, що постановлена з порушенням норм матеріального права. Апелянт вказує на те, що ним проведено камеральну перевірку Приватного підприємства «Торгова компанія «С.К.Д.Тз питань достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість за вересень 2011 року у розмірі 8714,0грн., заявленої до відшкодування на рахунок платника у банку. За результатами перевірки складено акт від 11.11.11 №62/15-0/36767214, в якому зафіксовано порушення вимог п. 200.1, п. 200.4 ст. 200 Податкового Кодексу України, внаслідок чого ПП «ТД «СКДТ» завищено заявлену суму бюджетного відшкодування за вересень 2011 року на 8714,0 гривень.

ДПІ у Кам'янка-Бузькому районі прийнято податкове повідомлення-рішення від 17.11.11 №0000751502, яким зменшено бюджетне відшкодування з податку на додану вартість за вересень 2011 року на 8714,0 гривень, та застосовано штрафні (фінансові ) санкції в сумі 2179грн.

Відповідно до п. 200.1 ст.200 Податкового Кодексу сума податку, що підлягає сплаті | (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню. І визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду ] та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Відповідно до п. 200.3 ст. 200 Податкового Кодексу при від'ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу), а в разі відсутності податкового боргу - зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Відповідно до п. 200.4 ст.200 Податкового Кодексу якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з пунктом 200.1 цієї статті, має від'ємне значення, то:

а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення, яка

дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх

податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету

України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України - сумі

податкового зобов'язання, включеного до податкової декларації за попередній період за

отримані від нерезидента послуги отримувачем товарів/послуг;

б) залишок від'ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного

відшкодування включається до складу сум. що відносяться до податкового кредиту

наступного податкового періоду.

Відповідно до п. 200.5. ст. 200 Податкового Кодексу не мають права на отримання бюджетного відшкодування особи, які: були зареєстровані як платники цього податку менш ніж за 12 календарних місяців до місяця, за наслідками якого подається заява на бюджетне відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів); мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів).

Відповідно до пункту 201.15 статті 201 розділу V Податкового Кодексу та статті 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», Наказом Державної податкової адміністрації України від 25.01.2011 №41 затверджено Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та форми податкової звітності з податку на додану вартість (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.02.2011 за № 97/1 8935).

Просить скасувати постанову суду першої інстанції і винести нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог відмовити.

Представник апелянта в судовому засіданні підтримав апеляційну скаргу та дав пояснення аналогічні викладеному в скарзі.

В судовому засіданні представники позивача заперечили щодо задоволення апеляційної скарги та дали пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві та запереченнях на апеляційну скаргу. Просять відмовити в задоволенні апеляційної скарги.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги у їх сукупності, колегія суддів приходить до переконання, що подана апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних підстав:

ДПІ у Кам'янко-Бузькому районі Львівської області проведено камеральну перевірку ПП «Торгова компанія «С.К.Д.Т.» з питань достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість на рахунок платника у банку за вересень 2011 року, результати якої відображені в Акті № 62/15-0/36767214 від 11.11.2011р. Зокрема перевіркою суду встановлено, що згідно з поданою ПП «Торгова компанія С.К.Д.Т.» до ДПІ у Кам'янко-Бузькому районі податковою декларацією з податку на додану вартість за вересень 2011р (вх. від 14.10.2011 року № 19391) та розрахунку суми бюджетного відшкодування ПДВ, сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку, складає 8 714 грн.

З урахуванням висновків проведеної перевірки, ДПІ у Кам'янко-Бузькому районі Львівської області прийняте податкове повідомлення-рішення № 0000751502 від 17.11.2011 року, яким ПП «Торгова компанія «С.К.Д.Т.» зменшено суму бюджетного відшкодування з податку на додану вартість у розмірі 8 714 грн. та зобов'язано сплатити штрафні (фінансові) санкції в сумі 2 179 грн.

Суд першої інстанції надаючи правову оцінку спірним правовідносинам вірно виходив з того, що порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або відшкодуванню з Державного бюджету України (бюджетному відшкодуванню), та строки проведення розрахунків визначені статтею 200 Податкового Кодексу України (далі -ПК України).

Згідно із пунктом 200.1 статті 200 ПК України, сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Як вбачається з п. 200.4. статті 200 ПК України, якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з пунктом 200.1 цієї статті, має від'ємне значення, то:

а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення,

яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у

попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до

Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній

території України - сумі податкового зобов'язання, включеного до податкової декларації

за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг;

б) залишок від'ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного

відшкодування включається до складу сум, що відносяться до податкового кредиту

наступного податкового періоду.

Судом на підставі наявних доказів правомірно встановлено, що позивачем подано декларацію з податку на додану вартість за серпень 2011 року, в якій була заявлена сума до бюджетного відшкодування в розмірі 8 714 грн. Оскільки задекларована та заявлена до бюджетного відшкодування в серпні 2011 року сума податку на додану вартість не була відшкодована позивачу, то останнім було перенесено показник цієї суми до декларації з податку на додану вартість за вересень 2011 року. Показник попереднього звітного періоду (серпень 2011 року) відображений у рядку 23.1 декларації з податку на додану вартість за вересень 2011 року.

Відповідно до п. 4.6.5 Розділу III «Розрахунки з бюджетом за звітний період» Наказу Державної податкової адміністрації від 25.01.2011 року № 41 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.02.2011 року за № 197/18935, платники, які відповідно до статті 200 Розділу V Податкового Кодексу України мають право на бюджетне відшкодування податку на додану вартість та заповнили рядок 22 декларації, здійснюють розрахунок бюджетного відшкодування та подають (ДЗ) (додаток 3). Значення рядка 3 (Д3) переноситься до рядка 23 декларації за поточний звітний (податковий) період. Залежно від обраного платником напряму повернення суми бюджетного відшкодування (на рахунок цього платника у банку або у зменшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість наступних податкових періодів) така сума вказується або в рядку 23.1, або у рядку 23.2, або частково розподіляється у рядках 23.1 та 23.2 декларації. При цьому платники податку, які мають право на отримання бюджетного відшкодування та прийняли рішення про повернення суми бюджетного .....шкодування на рахунок у банку (заповнено рядок 23.1 декларації), подають (Д4) (додаток 4).

Форма податкової декларації затверджена Наказом ДПА України від 25.01.2011 №41, додаток (Д2) є невід'ємною частиною декларації і саме на його основі заповнюється на основі нього заповнюється додаток (Д3).

З наявного в матеріалах справи Додатку (ДЗ) до декларації, вбачається, що такий заповнений відповіднео до вимог п 4.6.5 Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого Наказом ДПА України № 41 від 25.01.11р., зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 лютого 2011 р. за N 197/18935, а саме:

рядок 2 - заповнюється на основі графи 4 додатку (Д2)

рядок 3 - сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (сума, указана в рядку 1, у межах суми, указаної в рядку 2) (значення цього рядка переноситься до рядка 23 декларації за поточний звітний (податковий) період).

З врахуванням викладеного колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції, що податкова декларація з податку на додану вартість за вересень 2011 року сформована відповідно до вимог чинного законодавства України, ПП «Торгова компанія «С.К.Д.Т.» правомірно перенесла показники попереднього звітного періоду (серпня 2011р) у поточних звітний період (вересень 2011р) та відобразила у рядку 23.1 Декларації ПДВ за вересень 2011 року, а висновки ДПІ про збільшення суми до відшкодування та нарахування штрафних санкцій є безпідставними.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для його скасування не вбачається.

Відповідно до ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, ст. 198, ст. 200, ст. 205, 206, 254 КАС України, суд -

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Кам'янка-Бузькому районі Львівської області Державної податкової служби - залишити без задоволення, а постанову Львівського окружного адміністративного суду від 05.04.2012р. у справі № 2а- 1558/12/1370 - без змін.

Ухвала набирає законної сили негайно після проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом 20-ти днів після набрання нею законної сили, а уразі складення такої в порядку ч. 3 ст. 160 КАС України, протягом того ж строку з часу складення в повному обсязі.

Головуючий суддя : Кузьмич С.М.

Судді: Матковська З.М.

Запотічний І.І.

Повний текст ухвали виготовлений 24.07.2012р.

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.07.2012
Оприлюднено31.07.2012
Номер документу25414928
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1558/12/1370

Постанова від 05.04.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 23.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 18.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 19.07.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич С.М.

Ухвала від 24.02.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 24.02.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні