Постанова
від 16.08.2012 по справі 29/5005/3465/2012
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.08.2012 року Справа № 29/5005/3465/2012

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді Джихур О.В. (доповідач)

суддів: Лисенко О.М., Вечірко І.О.

при секретарі судового засідання: Ковзикові В.Ю.

за участю представників сторін:

від ініціюючого кредитора: Ус Т.О., довіреність № 01-04/2012 від 01.04.12, представник;

інші учасники процесу у судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином

розглянувши матеріали апеляційної скарги Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Новомосковськ Дніпропетровської області

на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 09 липня 2012 року у справі № 29/5005/3465/2012

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Трак Центр", смт. Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області

до Приватного підприємства "ТВФ "Універсал -Стиль", м. Новомосковськ Дніпропетровської області

про визнання банкрутом,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 09 липня 2012 року (суддя Полєв Д.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Приватного підприємства "ТВФ "Універсал -Стиль", м. Новомосковськ, ліквідовано юридичну особу -Приватне підприємство "ТВФ "Універсал -Стиль", провадження у справі припинено.

Ухвала господарського суду мотивована ст.ст.22, 32, п.6 ст.40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Господарський суд дійшов висновку що майна, грошових коштів та інших активів, що належать банкруту, не виявлено, у зв'язку з чим задоволення вимог кредиторів не відбувалося.

Не погодившись з вказаною ухвалою її оскаржує Новомосковська об'єднана Державна податкова інспекція Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Новомосковськ Дніпропетровської області на предмет невідповідності ухвали нормам матеріального та процесуального права, прийнятою при неповному з'ясуванні всіх обставин справи.

Посилаючись на приписи Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" скаржник зазначає, що при прийнятті оскаржуваної ухвали господарський суд не звернув уваги на відсутність інформації від фінанси ових, митних та інших контролюючих органів про підтвердження відсутності господарської діяльності з моменту подання останньої звітності -24 вересня 2011 року.

До того ж скаржник зазначає, що звертався до господарського суду з клопотанням про не затвердження звіту ліквідатора та просив суд забезпечити надання необхідних документів для проведення перевірки відповідно до податкового законодавства, що не було здійснено.

Новомосковська об'єднана Державна податкова інспекція вважає, що при прийнятті судом оскаржуваної ухвали не було досліджено факту наявності або відсутності підприємницької діяльності боржника на час порушення провадження у справі про банкрутство.

Скаржник просить скасувати ухвалу господарського суду від 09 липня 2012 року та поновити провадження у справі.

В судовому засіданні представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Трак Центр" заперечує доводи апеляційної скарги, просить суд ухвалу господарського суду від 09 липня 2012 року залишити без змін, апеляційну скаргу Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Новомосковськ Дніпропетровської області -без задоволення, провадження у справі № 29/5005/3465/2012 припинити.

16 серпня 2012 року представники скаржника та боржника в судове засідання не з'явились, про про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Перевіривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, заслухавши представника кредитора, судова колегія вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Матеріали справи свідчать, що провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "ТВФ "Універсал -Стиль", м. Новомосковськ Дніпропетровської області порушено господарським судом Дніпропетровської області 12 квітня 2012 року за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Трак Центр", смт. Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області за ознаками ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

Постановою від 23 квітня 2012 року боржника визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура у справі строком на три місяці, ліквідатором Приватного підприємства "Торг Центр" призначено ініціюючого кредитора Товариство з обмеженою відповідальністю "Трак Центр".

В газеті "Урядовий кур'єр" від 28 квітня 2012 року №78 ліквідатором опубліковано оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття щодо нього ліквідаційної процедури (а.с.87).

Ухвалою від 09 липня 2012 року затверджено звіт та ліквідаційний баланс ліквідатора Приватного підприємства "ТВФ "Універсал -Стиль", ліквідовано Приватне підприємство "ТВФ "Універсал -Стиль", провадження у справі припинено.

Відповідно до статті 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство) ліквідатор з дня свого призначення здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством, вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника тощо.

Відповідно до статті 40 Закону про банкрутство підставою для припинення провадження у справі є затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст.32 цього Закону.

Згідно з ч.2 ст.32 Закону про банкрутство якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи банкрута.

Зі звіту ліквідатора вбачається, що при здійсненні ліквідаційної процедури ліквідатором виявлено два кредитора банкрута -Товариство з обмеженою відповідальністю "Трак Центр", смт. Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області з розміром грошових вимог 89 441, 40 грн. (IV черга) та 5 365, 00 грн. (І черга), Новомосковська об'єднана Державна податкова інспекція Дніпропетровської області Державної податкової служби з розміром грошових вимог 3 060, 00 грн. (ІІІ черга).

Таким чином, у ході здійснення ліквідаційної процедури встановлено та підтверджено заборгованість перед ініціюючим кредитором -Товариства з обмеженою відповідальністю "Трак Центр", смт. Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області в розмірі 89 441, 40 грн. (ІV черга задоволення) та 5 365, 00 грн. (І черга задоволення) -всього на суму 94 806, 40 грн., Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби в розмірі 3 060, 00 грн. (ІІІ черга задоволення).

Відсутність майна банкрута підтверджується довідками Новомосковського Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації" №1278/12 від 14 травня 2012 року; Інспекції Держтехнагляду №1114-02-13 від 27 квітня 2012 року, Новомосковського ВРЕР підпорядкованого УДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області №14/8РЕР-248 від 24 квітня 2012 року, Головного управління Держкомзему у Дніпропетровській області відділу держкомзему у м. Новомосковську №774 від 26 квітня 2012 року, згідно яких за боржником нерухомого майна, транспортних засобів, сільськогосподарської техніки, земельних ділянок не зареєстровано.

Відсутність заставленого майна банкрута підтверджується витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна станом на 15 травня 2012 року та витягом з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна станом на 15 травня 2012 року.

Згідно довідки Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції №286510/24-108 у банкрута відкрито рахунки в Публічному акціонерному товаристві комерційному банку "Приватбанк".

З метою виявлення залишку коштів на рахунках банкрута у зазначеній банківській установі ліквідатором направлено запит та відповідно до довідки Публічного акціонерного товариства комерційного банку "Приватбанк"№3465/12 від 14 травня 2012 року залишок коштів на рахунках банкрута відсутній (а.с.80).

Ліквідатором направлено запити до Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції, Новомосковського міськрайонного центру зайнятості, Управління Пенсійного фонду України в м. Новомосковську, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Новомосковуську, Новомосковській міжрайонній виконавчій дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Відділення Державної виконавчої служби Новомосковського МРУЮ.

Згідно відповідей Новомосковського міськрайонного центру зайнятості №772 від 27 квітня 2012 року, УПФУ в м. Новомосковську №5681/02-16 від 27 квітня 2012 року, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Новомосковську №325/04 від 25 квітня 2012 року, Новомосковській міжрайонній виконавчій дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №06-336 від 07 травня 2012 року заборгованість банкрута перед зазначеними фондами відсутня.

Листом від 01 червня 2012 року Новомосковська об'єднана Державна податкова інспекція Дніпропетровської області Державної податкової служби просила ліквідатора терміново забезпечити надання документів фінансово-господарської діяльності Приватного підприємства "ТВФ "Універсал -Стиль" для проведення позапланової перевірки (а.с.118).

Щодо можливості проведення податкової перевірки банкрута, то 04 липня 2012 року до Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції ліквідатором направлено лист №3465/12-22.06 від 22 червня 2012 року про те, що ліквідатор не може надати податковому органу матеріали для здійснення перевірки через відсутність фінансово-бухгалтерської, статутної та іншої документації банкрута, у зв'язку з відсутністю органів управління банкрута за їх місцезнаходженням (а.с.119).

Таким чином, господарським судом встановлено, що ліквідатором у ході здійснення ліквідаційної процедури здійснено всі заходи для виявлення кредиторів, майна банкрута як передбачено ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

За результатами ліквідаційного балансу у банкрута відсутнє майно.

Згідно п.6 ст.31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Відповідно до п.6 ст.40 Закону України "Про відновлення платоспроможностіплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справі про банкрутство підлягає припиненню, якщо затверджено звіт ліквідатора у порядку, передбаченому ст.32 цього Закону.

При зазначених обставинах у господарського суду було достатньо підстав для затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу і ліквідацію юридичної особи.

Доводи скаржника не відповідають фактичним обставинам справи.

Матеріали справи свідчать, що ухвала господарського суду від 12 квітня 2012 року про порушення відносно Приватного підприємства "ТВФ "Універсал -Стиль", м. Новомосковськ Дніпропетровської області справи про банкрутство направлялася Новомосковській об'єднаній Державній податковій інспекції і була отримана останньою 20 квітня 2012 року, що підтверджується поштовим повідомленням (а.с.33).

Згідно п.п.78.1.7 п.78.1 ст.78 Податкового кодексу України, якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи -підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків органом Державної податкової служби призначається перевірка.

Відповідно до приписів п.11.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року №1588 документальна перевірка платника податків, відносно якого порушено провадження у справі про банкрутство призначається та розпочинається протягом місяця після одержання інформації про порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника податків.

Отже, з дати отримання скаржником ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 12 квітня 2012 року - 20 квітня 2012 року і до затвердження звіту ліквідатора -09 липня 2012 року у вказаного органу достатньо часу для проведення перевірки боржника.

Слід зазначити, що у зв'язку з відсутністю боржника, у ліквідатора немає будь -яких документів стосовно його діяльності, тому ліквідатор здійснює їх розшук для з'ясування активу і пасиву боржника.

За таких умов у скаржника, як у контролюючого органу, більше можливостей для розшуку необхідних документів щодо боржника. Крім того, в силу своїх повноважень, скаржник вже має документи фінансової звітності боржника, відомості щодо наявності або відсутності у нього майна.

Провадження у справі порушено 12 квітня 2012 року, тому не заслуговують на увагу твердження Державної податкової інспекції, що остання звітність боржника була подана 24 вересня 2011 року.

Матеріали справи свідчать, що підсумкове засідання господарським судом тричі відкладалося через неявку в судові засідання представника Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції (ухвали від 14 червня 2012 року (а.с.106), від 21 червня 2012 року (а.с.111), що свідчить про те, що скаржник не скористався своїм правом на участь в судовому засіданні, надання доказів, які спростовують висновки ліквідатора, а також усних та письмових пояснень з усіх питань, що можуть виникнути при розгляді звіту ліквідатора.

З огляду на викладене, ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 09 липня 2012 року відповідає діючому законодавству, підстави для її скасування відсутні.

Керуючись ст.ст.103 -105 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

5

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 09 липня 2012 року у справі № 29/5005/3465/2012 залишити без змін.

Апеляційну скаргу Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Новомосковськ Дніпропетровської області залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку у двадцятиденний строк до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя О.В.Джихур

Суддя О.М Лисенко

Суддя І.О. Вечірко

(Дата підписання постанови в повному обсязі 17.08.12 р.)

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення16.08.2012
Оприлюднено20.08.2012
Номер документу25647501
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/5005/3465/2012

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 14.02.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 16.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 03.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 09.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 02.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні