Постанова
від 16.08.2012 по справі 5024/1078/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" серпня 2012 р. Справа № 5024/1078/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліна Т.Г., при секретарі Чернявській О.П., розглянувши справу

за заявою: Управління Пенсійного фонду України в м. Херсоні

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Таврія-Агро-Капітал" вул. Ракетна, буд. 110, м. Херсон, ідент. код 33172316

про визнання банкрутом

за участю представників:

від кредитора: Горбань В.В. дов. № 151/12 від 04.01.2012 р.

від боржника - не з'явився

представник ДПІ у м. Херсоні: Козачек О.Д. дов. № 7669/9/10-105 від 24.07.2012р.

в с т а н о в и в:

Кредитор звернувся до господарського суду із заявою про визнання боржника банкрутом з урахуванням особливостей, встановлених статтею 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки боржник має заборгованість перед державним бюджетом ( орган стягнення УПФУ ) загальною сумою 147660,29 грн. До заяви додано копії наступних документів: розрахунок боргу, копія витягу з Єдиного державного реєстру, копії виконавчих документів, інших документів, що підтверджують наявність заборгованості боржника, відсутність будь-якої господарської та підприємницької діяльності боржника.

Представник заявника підтримав вимоги з підстав, викладених в заяві про порушення справи про банкрутство.

У призначене судове засідання боржник не прибув з невідомих суду причин та не надав витребувані судом документи.

Відсутність боржника у судовому засіданні не перешкоджає розгляду справи, оскільки матеріалів справи достатньо для цього за умови його відсутності

Відповідно до ч. 12 ст. 11 Закону про банкрутство відсутність відзиву боржника не зупиняє провадження у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що боржник є банкрутом, а заява кредитора підлягає задоволенню з наступних підстав.

На вимогу суду надійшли довідки стосовно документів та активів боржника - від кредитора супровідним лист з додатком, від ДПІ у м. Херсоні Херсонської області ДПС супровідний лист з додатком, від арбітражного керуючого Галки Л.Б. заява про участь у справі.

Згідно положень частини 1 статті 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», боржник визнається банкрутом при наявності ознак, що свідчать про фактичну відсутність підприємницької діяльності, або у разі ненадання протягом року до органів податкової служби податкових декларацій, бухгалтерської звітності, незалежно від суми (розміру) вимог кредитора та строку виконання зобов'язань .

Відповідно до ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана Кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Відповідно до п. 4.7. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 04.06.2004 року № 04-5/113 „Про деякі питання практики застосування Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", при вирішенні питання про відкриття провадження по справі про банкрутство відсутнього боржника, згідно ст. 52 Закону, хоча б однієї із ознак відсутнього боржника, передбачених ч. 1 ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є достатньою підставою для порушення провадження по справі.

Кредитор наполягає на тому, що боржник фактично припинив підприємницьку діяльність, що підтверджується актом ДПІ Херсонської області ДПС від 08.08.2012р. відповідно до якого ТОВ "Таврія -Агро-Капітал" з 19.11.2009р. по теперішній час до податкового органу не надано податкову звітність.

Також кредитором надано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, відповідно до якого статус відомостей про юридичну особу не підтверджено.

Державним виконавцем ВДВС Суворовського РУЮ встановлено виходом за юридичною адресою боржника, що ТОВ "Таврія -Агро-Капітал" та його керівні органи за юридичною адресою не знаходяться, встановити місцезнаходження боржника неможливо.

Пунктом 104 Постанови Пленуми Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" передбачено, що відповідно до частини першої статті 52 Закону в разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або в разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених частиною першою статті 52 Закону, а не виключно за наявності всієї сукупності перелічених у цій статті підстав. Тобто ненадання боржником протягом року до органів ДПС згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності є самостійною підставою для порушення справи про банкрутство відсутнього боржника в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ".

Матеріали справи та відомості про майновий стан боржника свідчать про те, що підприємницька діяльність боржника відсутня протягом тривалого часу, боржник неспроможний провести розрахунок з кредиторами без визнання його банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, відсутні будь-які активи для відновлення підприємницької діяльності боржника .

Згідно статті 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами або державою інакше як через відновлення його платоспроможності, цей суб'єкт відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури :

- підприємницька діяльність банкрута завершується за кінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу;

- строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загаль нообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхуван ня, податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах за боргованості банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута переста ють бути конфіденційними чи становити комерційну таєм ницю;

- укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна бан крута чи передачею його майна третім особам, допускаєть ся в порядку, передбаченому Законом,

- скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпоря дження майном такого боржника. Накладення нових аре штів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

- вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкру том, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної про цедури;

- виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим розділом.

3 дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управлін ня банкрута щодо управління банкрутом та розпоряджен ня його майном, ке рівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрут ством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута .

Опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійсню ється ліквідатором у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити:

- найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом;

- найменування господарського суду, в провадженні яко го знаходиться справа про банкрутство;

- дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

- відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

Відповідно до ст. 25 Закону, посадові особи банкрута зобов'язані передати всі документи, печатки, штампи, бланки банкрута і його активи ліквідатору. Невиконання цієї вимоги Закону є складом злочину, згідно ст. 221 Кримінального кодексу України -Незаконні дії у разі банкрутства.

У судовому засіданні представником кредитора заявлено клопотання про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Галки Леоніда Борисовича. Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", кредитор має право запропонувати кандидатуру арбітражного керуючого. Суд задовольняє клопотання кредитора та призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Галку Леоніда Борисовича.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст.1, 3-1, 22 -34, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", ст.ст. 209 -215Господарського кодексу України, Рекомендаціями Президії Вищого господарського суду України № 04-5/1193 „Про деякі питання практики застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Постанови Пленуми Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство", суд -

п о с т а н о в и в:

1. Визнати грошові вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Херсоні до боржника в сумі 147660,29грн.

2. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Таврія-Агро-Капітал" вул. Ракетна, буд. 110, м. Херсон, ідент. код 33172316 банкрутом та відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 3 місяці.

3. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Галку Леоніда Борисовича ( ліц. НОМЕР_1 від 16.08.2011р., адреса: Головпоштамт, а/с 158, м.Херсон) та зобов'язати його здійснити повноваження ліквідатора згідно ст.ст. 25 -34 Закону, щомісяця надавати повні звіти суду та кредиторам, по завершенні ліквідаційної процедури подати суду звіт та ліквідаційний баланс боржника згідно ст. 32 Закону.

4. Зобов'язати ліквідатора у 5-денний термін опублікувати у офіційних друкованих органах відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Примірник газети надати до суду.

5. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, припинити повноваження власників майна банкрута .

6.Зобов'язати посадові особи боржника протягом 15 днів передати всі документи, печатки, штампи банкрута і його активи ліквідатору. Один примірник акту надати до суду.

7. Зобов'язати ліквідатора Галку Л.Б. у разі невиконання посадовими особами боржника - банкрута вимоги Закону і суду про передачу всіх документів та активів, звернутись до правоохоронних органів із заявою про притягнення зазначених осіб до встановленої кримінальної відповідальності за незаконні дії у разі банкрутства. Копію заяви надати до суду.

8. Зобов'язати Херсонське ДБТІ надати витяг встановленого зразку з Єдиного державного реєстру прав власності на нерухоме майно стосовно боржника, довідку про власника буд № 10 по вул. Ракетній, 110 у м. Херсоні.

9. ПОВТОРНО надати ВДВС Суворовського РУЮ м.Херсон та ХФ ПАТ КБ «Приватбанк»суду всі документи і довідки згідно ухвали від 19.07.2012р.

10. Постанову надіслати: кредитору, боржнику, ВДВС Суворовського РУЮ м.Херсон, ДПІ у м. Херсоні, Херсонському міськвиконкому (державному реєстратору), Відділу з питань банкрутства ГУЮ Херсонської області, ХФ ПАТ КБ «Приватбанк», Херсонське ДБТІ.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

9 екз.

Дата ухвалення рішення16.08.2012
Оприлюднено27.08.2012
Номер документу25710893
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1078/2012

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 03.07.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 27.05.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 25.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 18.06.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 19.12.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні