Ухвала
від 28.08.2012 по справі 2а-18876/11/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-18876/11/2670 Головуючий у 1-й інстанції: Каракашьян С.К.

Суддя-доповідач: Пилипенко О.Є.

У Х В А Л А

Іменем України

"28" серпня 2012 р. м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Пилипенко О.Є.

суддів - Глущенко Я.Б. та Шелест С.Б.,

при секретарі - Гончар Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 січня 2012 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ундіна - Сервіс" до Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва про визнання протиправним та скасування рішення від 06.09.2011 року № 32335/10/28-611 та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И Л А :

У грудні 2011 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Ундіна -Сервіс" звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва про визнання протиправним та скасування рішення від 06.09.2011 року № 32335/10/28-611 та зобов'язання вчинити дії, в якому просив скасувати рішення Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва, оформлене у вигляді листа-повідомлення від 06.09.2011 року № 32335/10/28-611 про відмову у прийнятті уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок ТОВ «Ундіна -Сервіс»(код ЄДРПОУ 37045665) за лютий 2011 року та зобов'язати Державну податкову інспекцію у Печерському районі м. Києва прийняти уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок ТОВ «Ундіна -Сервіс»(код ЄДРПОУ 37045665) за лютий 2011 року.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 січня 2012 року позов задоволено повністю.

Не погоджуючись з судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 24 січня 2012 року та прийняти нову, якою відмовити у задоволенні позову позивачу в повному обсязі. На думку апелянта, зазначену постанову суду прийнято з порушенням норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

У судове засідання сторони та їх представники не з'явилися, причини неявки суду невідомі, про розгляд справи були повідомлені належним чином.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в судовому засіданні -не обов'язкова, колегія суддів у відповідності до ч. 4 ст. 196 КАС України визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представників сторін.

Згідно ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 січня 2012 року - без змін, з таких підстав.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 199 та ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а ухвалу суду -без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі суд першої інстанції виходив з того, що згідно норм чинного законодавства України, а саме положень Податкового кодексу України передбачено обов'язкові реквізити, за відсутності яких державна податкова служба відмовляє у прийнятті податкової декларації платника податків, разом з тим, після огляду уточнюючого розрахунку, наданого позивачем до суду вбачається, що відсутність номеру телефону та не проставлення прочерків у податковій декларації не є обов'язковими реквізитами податкової декларації відповідно до п. 48 Податкового кодексу України, а тому лист-повідомлення від 06.09.2011 року № 32335/10/28-611 про відмову у прийнятті уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок ТОВ «Ундіна -Сервіс»(код ЄДРПОУ 37045665) за лютий 2011 року є таким, що прийнятий всупереч нормам чинного законодавства.

Колегія суддів погоджується з таким висновком, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено в суді першої інстанції, позивач -Товариство з обмеженою відповідальністю «Ундіна -Сервіс»зареєстрований Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією 06.04.2010 року та, відповідно до Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість № 100283970 взято на облік Державною податковою інспекцією у Печерському районі м.Києва 17.05.2010 року.

Позивачем засобами поштового зв'язку було направлено на адресу ДПІ у Печерському районі м. Києва уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправлень самостійно виявлених помилок за лютий 2011 року.

Відповідно до листа відповідача від 06.09.2011р. №32335/10/28-611, зазначений вище уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за лютий 2011р. не визнаний як податкова звітність із зазначенням причин, зокрема, в порушення розділу ІІІ п. 5 Порядку в рядках, де відсутні дані для заповнення, не проставлені прочерки, та у вступній частині декларації в полі 16 «місцезнаходження платника податку», не вказаний телефон відповідно до вимог ст. 48 п.48.3 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Митні декларації прирівнюються до податкових декларацій для цілей нарахування та/або сплати податкових зобов'язань. Додатки до податкової декларації є її невід'ємною частиною.

Відповідно до п. 48.2 ст. 48 Податкового кодексу України обов'язкові реквізити -це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений цим Кодексом статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Обов'язкові реквізити податкової звітності визначені пунктом 48.3 ст. 48 Податкового кодексу України, відповідно до якого податкова декларація повинна містити такі обов'язкові реквізити:

- тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);

- звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація;

- звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнюючого розрахунку);

- повне найменування (прізвище, ім'я, по батькові) платника податків згідно з реєстраційними документами;

- код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

- місцезнаходження (місце проживання) платника податків;

- найменування органу державної податкової служби, до якого подається звітність;

- дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від форми);

- ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток посадових осіб платника податків;

- підписи платника податку - фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених цим Кодексом, засвідчені печаткою платника податку (за наявності).

Статтею 49.11 вищезазначеного кодексу визначено, що у разі подання платником податків до органу державної податкової служби податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, такий орган державної податкової служби зобов'язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Відповідно до п. 45.2.ст. 45 Податкового Кодексу України податковою адресою юридичної особи є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, наданого позивачем, адресою позивача є м. Київ, вул. І. Кудрі 38-Б, офіс 22 - саме дану адресу позивачем було зазначено в уточнюючому розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за лютий 2011 року, поданих відповідачу, а тому є незрозумілим висновок контролюючого органу щодо порушення позивачем вимог п. 48.3 ст. 48 та п. 49.8 ст. 49 Податкового кодексу України.

Крім того, судом першої інстанції правомірно встановлено, що проставлення прочерків не є обов'язковим реквізитом податкової звітності, а тому висновок контролюючого органу щодо відмови у прийнятті уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за лютий 2011 року є необґрунтованим.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції було вірно встановлено фактичні обставини справи, надано належну оцінку дослідженим доказам. В зв'язку з цим колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 січня 2012 року - без змін.

Керуючись ст. ст. 41, 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 січня 2012 року -залишити без задоволення.

Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 січня 2012 року -залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів в касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Пилипенко О.Є.

Судді: Глущенко Я.Б.

Шелест С.Б.

Дата ухвалення рішення28.08.2012
Оприлюднено31.08.2012
Номер документу25794542
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення від 06.09.2011 року № 32335/10/28-611 та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —2а-18876/11/2670

Ухвала від 22.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Ухвала від 16.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Ухвала від 08.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Ухвала від 28.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Пилипенко О.Є.

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні