Ухвала
від 23.08.2012 по справі 2а/2570/397/2011
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а/2570/397/2011 Головуючий у 1-й інстанції: Заяць О.В.

Суддя-доповідач: Бєлова Л.В.

У Х В А Л А

Іменем України

"23" серпня 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд в складі :

головуючого - Бєлової Л.В., суддів: Безименної Н.В., Кучми А.Ю. при секретарі -Салоїд І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві, в порядку ч. 1 ст. 41 КАС України апеляційну скаргу відповідача -Відкритого акціонерного товариства «Новгород-Сіверське АТП 17443»на постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 25 червня 2012 року у справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області до Відкритого акціонерного товариства «Новгород-Сіверське АТП 17443»про стягнення витрат на виплату пенсій ,-

В С Т А Н О В И В :

У січні 2011 року позивач -Управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області -звернувся до Чернігівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просив:

- стягнути з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області заборгованість по сплаті на покриття витрат на виплату пенсій на розрахунковий рахунок № 2560230301303 -18542 грн. 60 коп.

Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 25 червня 2012 року адміністративний позов задоволено повністю:

- стягнуто з Відкритого акціонерного товариства «Новгород-Сіверське АТП 17443»заборгованість по сплаті на покриття витрат на виплату пенсій 18 542 (вісімнадцять тисяч п'ятсот сорок дві) грн. 60 коп. на розрахунковий рахунок № 2560230301303 в Новгород-Сіверському відділенні ВАТ «Державний ощадний банк України»№ 3048, МФО 343141.

Не погоджуючись із вказаною постановою від 25 червня 2012 року, відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій апелянт просить:

- призначити судово-економічну, судово-бухгалтерську експертизу на вирішення якої поставити питання про визначення розміру понесених Позивачем фактичних витрат на виплату та доставку пенсій в контексті заявленого спору, з метою повного та об'єктивного розгляду справи і визначення розміру фактичних витрат, понесених позивачем;

- скасувати оскаржувану постанову і винести нову постанову, якою відмовити в задоволені позову в повному обсязі.

Сторони, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце апеляційного розгляду справи, в судове засідання не з'явилися. Про причини своєї неявки суд не повідомили.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в судовому засіданні -не обов'язкова, колегія суддів у відповідності до ч. 4 ст. 196 КАС України визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представників сторін.

Згідно ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, заслухавши з'явившихся сторін, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції без змін, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 198 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду -без змін.

При ухваленні оскаржуваного рішення, суд першої інстанції дійшов висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

З такими висновками суду першої інстанції колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду погоджується, виходячи з наступного.

Як було встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів справи, ВАТ «Новгород-Сіверське АТП 17443»зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування 01.02.1991 року за реєстраційним номером 13.04.006, що підтверджується повідомленням про взяття на облік юридичної особи (а. с. 19).

Працівникам ВАТ «Новгород-Сіверське АТП 17443»ОСОБА_3 та ОСОБА_4 призначена пенсія за віком на пільгових умовах.

Згідно із законодавством витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному обсязі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Як вбачається з матеріалів справи, Управлінням Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі 28 жовтня 2010 року та 08 грудня 2010 року надіслано повідомлення про розрахунок на відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Станом на 01.01. 2011 року відповідач не відшкодував Управлінню Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі суму боргу у розмірі 18542, 60 грн. за період з 01 листопада 2010 року по 31 грудня 2010 року, яка підтверджується наявними в матеріалах справи розрахунками (а. с. 5, 7).

Даючи правову оцінку вищезазначеним обставинам, суд першої інстанції вірно виходив з наступного.

Відповідно до пунктів «б»-«з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

В свою чергу, в матеріалах справи містяться довідки на підтвердження особливого характеру роботи ОСОБА_3 та ОСОБА_4, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах (а. с . 10, 12).

Згідно пункту другого розділу XV Прикінцеві положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» . При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Абзацом четвертим пункту першого статті 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що об'єктом оподаткування для платників збору є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього закону .

Згідно абзацу третього пункту першого статті 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» на обов'язкове державне пенсійне страхування встановлюється ставка збору у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону , а саме фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»- «з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» .

Відповідно до абзацу першого пункту 6.1 розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1 (надалі - Інструкція) витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, підлягають відшкодуванню в розмірі 100% фактичних витрат на виплату і доставку таких пенсій.

Таким чином, колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, що вимога Управління Пенсійного фонду України про відшкодування ВАТ «Новгород-Сіверське АТП 17442»витрат на виплату і доставку пенсій його працівникам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є цілком обґрунтованою та законною.

Згідно пунктів 6.4, 6.5, 6.8, 6.9 розділу 6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» , які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» , сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Як було зазначено раніше, відповідно до розрахунків Управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за 2010 рік (а. с. 5, 7) загальний розмір таких витрат за період з 01.11.2010 року по 31.12.2010 року складає 18542,60 грн.

Розрахунки отримані відповідачем, про що свідчать копії рекомендованих повідомлень про вручення поштового відправлення (а. с. 6, 8).

Апеляційним судом встановлено, що пенсії були виплачені громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у встановленому законодавством порядку, що підтверджується копіями списків по нарахуванню пенсій за листопад-грудень 2010 року, які містяться у матеріалах справи (а. с. 20-23).

В той же час в матеріалах справи відсутні будь-які докази на підтвердження того, що ВАТ «Новгород-Сіверське АТП 17443»було здійснено відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій працівникам ВАТ «Новгород-Сіверське АТП 17443»ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Враховуючи викладене, колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду приходить до висновку, що постанова суду першої інстанції ухвалена з дотриманням норм процесуального та матеріального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції, у зв'язку з чим підстав для скасування постанови суду першої інстанції не вбачається.

Відповідно до статті 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд , -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу відповідача -Відкритого акціонерного товариства «Новгород-Сіверське АТП 17443»на постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 25 червня 2012 року - залишити без задоволення.

Постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 25 червня 2012 року - залишити без змін.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Новгород-Сіверське АТП 17443»(16000, м. Новгород-Сіверський, вул. Чкалова, 9, р/р: 2600090079 в Ощадбанку України № 3048, м. Новгород-Сіверський, МФО 343143, код: 03119546) 92,71 грн. (дев'яносто дві грн. 71 коп.) судового збору в дохід Державного бюджету України за наступними реквізитами: Отримувач коштів: УДК у Печерському р-ні, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 26077922, банк отримувача: ГУДКУ у м. Києві, код банку отримувача (МФО): 820019, рахунок отримувача: 31214206700007, код класифікації доходів бюджету: 22030001, код ЄДРПОУ суду: 26077922.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена протягом 20 днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Бєлова Л.В.

Судді: Безименна Н.В.

Кучма А.Ю.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.08.2012
Оприлюднено04.09.2012
Номер документу25832168
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/397/2011

Постанова від 25.06.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 30.08.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 26.01.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 23.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бєлова Л.В.

Постанова від 25.06.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 01.06.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні