Ухвала
від 03.09.2012 по справі 23/5009/240/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4

Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88

УХВАЛА

03.09.12 Справа № 23/5009/240/11

Господарський суд у складі судді Шевченко Т.М.,

за участю :

представника кредитора АТ «Райффайзен Банк Аваль»: Святюка М.В., довіреність № 628505 від 25.10.2011 р.;

представника кредитора ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя: Панцакова С.Ю., довіреність № 2526/10-014 від 13.08.2012 р.;

представника кредитора УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя: Каретник Ю.М., довіреність № 10/11 від 03.01.2012 р.;

ліквідатора -арбітражного керуючого Швеця Д.І. (ухвала суду від 18.06.2012 р.);

розглянувши поданий ліквідатором звіт та ліквідаційний баланс у справі № 23/5009/240/11

за заявою кредитора: Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль»в особі Запорізької обласної дирекції АТ «Райффайзен Банк Аваль»(69063, м. Запоріжжя, вул. Тургенєва, 29, ідент. код юридичної особи 23794014)

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Каро»(69005, м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 12, ідент. код юридичної особи 22160170),

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Запорізької області від 23.05.2012 р. у справі № 23/5009/240/11 визнано банкрутом ТОВ «Фірма «Каро», відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Біцюту Андрія Олександровича, зобов'язано ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру в порядку положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»та за результатами ліквідаційної процедури надати суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута на затвердження.

Ухвалою господарського суду від 23.05.2012 р. продовжено строк ліквідаційної процедури на шість місяців.

Ухвалою суду від 18.06.2012 р. усунуто Біцюту Андрія Олександровича від виконання обов'язків ліквідатора банкрута, ліквідатором призначено банкрута арбітражного керуючого Швеця Дмитра Івановича, зобов'язано ліквідатора Швеця Дмитра Івановича завершити ліквідаційну процедуру банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Каро», та надати суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс банкрута на затвердження.

17.08.2012 р. ліквідатором подано на затвердження суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Ухвалою суду від 20.08.2012 р. призначено судове засідання для заслуховування звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу на 03.09.2012 р.

Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксування судового процесу.

Заслухавши звіт ліквідатора, думку представників кредиторів, дослідивши подані документи, господарський суд вважає за можливе затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс з огляду на наступне.

Статтями 24, 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(далі -Закон про банкрутство) передбачено, що ліквідатор є повноважним з дня свого призначення.

Виходячи з приписів ст. 25 Закону про банкрутство ліквідатор з дня свого призначення, зокрема, здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; заявляє в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає у встановленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

За приписами частин 1, 2, 6 ст. 30 Закону після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна погоджуються з комітетом кредиторів.

Отже, ліквідатор в ліквідаційній процедурі вживає заходів щодо виявлення майна, активів банкрута, формування пасиву банкрута, розглядає заявлені вимоги кредиторів та вчиняє інші дії відповідно до Закону про банкрутство. До того ж, обов'язком ліквідатора є належне виконанням ним усіх повноважень в ході ліквідаційної процедури, зокрема, встановлення майна та майнових прав (обтяжень) боржника, його потенційних кредиторів шляхом надіслання запитів до державних реєстрів майнових прав та обтяжень (заборон відчуження), надіслання повідомлень до державних органів, які контролюють сплату загальнообов'язкових податків та зборів, витребування в органах державної виконавчої служби виконавчих проваджень, порушених кредиторами боржника та повідомлення зазначених кредиторів про перебування боржника в ліквідаційній процедурі та права кредиторів подати свої грошові вимоги. Наслідком належного виконання ліквідатором зазначених обов'язків буде встановлення заставних, конкурсних кредиторів боржника.

Згідно із ст. 32 Закону про банкрутство після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених нім дій в ході ліквідаційної процедури.

Якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали направляється органу, який здійснив державну реєстрацію юридичної особи - банкрута, та органам державної статистики для виключення юридичної особи з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, а також власнику (органу, уповноваженому управляти майном), органам державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута (ч. 2 ст. 32 Закону про банкрутство).

Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна (ч. 5 ст. 32 Закону про банкрутство).

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 26.04.2011 р. затверджено реєстр конкурсних кредиторів, визнано вимоги таких кредиторів: Публічного акціонерного товариства в особі Запорізької обласної дирекції АТ «Райффайзен Банк Аваль»в сумі 5 591 509,92 грн., з яких -5 338 973,16 грн. четвертої черги задоволення, 252 536,76 грн. -шостої черги задоволення; УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя в сумі 1666,00 грн. -шостої черги задоволення.

Постановою господарського суду Запорізької області від 23.05.2012 р. у справі № 23/5009/240/11 визнано банкрутом ТОВ «Фірма «Каро»та відкрито ліквідаційну процедуру.

В газеті «Голос України»від 17.09.2011 р. № 173 здійснено публікацію оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

В ліквідаційній процедурі з вимогами до банкрута звернулась ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (заява від 03.08.2012 р. № 3189/10-014). Заявлена сума вимог складає 71 701,98 грн.

За результатами ліквідаційної процедури ліквідатором складено реєстр вимог кредиторів, до якого включено вимоги конкурсних кредиторів, визнані судом, а також вимоги ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя, заявлені в ліквідаційній процедурі, а саме: АТ «Райффайзен Банк Аваль»в сумі 5 591 509,92 грн., з яких -5 338 973,16 грн. четвертої черги задоволення, 252 536,76 грн. -шостої черги задоволення; УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя в сумі 1666,00 грн. -шостої черги задоволення, ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя в сумі 417 480,23 грн., з яких: 409 915,09 грн. -вимоги третьої черги задоволення, 7023,25 грн. -вимоги шостої задоволення.

Таким чином, загальний розмір заявлених вимог до боржника складає 6 010 656,15 грн.

Будь-яких інших заяв з кредиторськими вимогами до банкрута ліквідатору та господарському суду не надходило.

Витрати арбітражного керуючого та вартість його послуг в ліквідаційній процедурі склали 6683,21 грн.

В процесі ліквідаційної процедури ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси.

Відсутність у банкрута майна підтверджується довідками органів реєстрації речових прав на майно, які містяться в матеріалах справи (Запорізька регіональна філія ДП «Центр державного земельного кадастру»; Інспекції державного технічного нагляду Запорізької обласної державної адміністрації; ТОВ «ЗМБТІ»; ВРЕР № 1 УДАІ ГУМВС України в Запорізькій області).

Згідно із довідкою ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя від 13.07.2012 р. банкрут мав відкритий рахунок в АТ «МетаБанк». Згідно довідки АТ «МетаБанк»від 13.07.2012 р. рахунок закрито.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців банкрут не значиться засновником будь-яких суб'єктів господарської діяльності.

Отже, за результатами пошуку ліквідатором майна у банкрута відсутні майнові активи та грошові кошти, за рахунок яких можливо погасити кредиторську заборгованість. Поданий ліквідатором ліквідаційний баланс засвідчує відсутність у банкрута будь-яких активів.

Всі здійснені ліквідатором запити, отримані відповіді та інші документи, що стосуються ліквідаційної процедури, досліджено та приєднано до матеріалів справи.

Комітет кредиторів заслухав та погодив звіт ліквідатора про проведену роботу в ліквідаційній процедурі, що відображено у рішенні комітету кредиторів, оформленому протоколом № 3 від 17.08.2012 р.

Таким чином, за підсумками ходу ліквідаційної процедури вбачається: ліквідатором вчинено належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, внаслідок вжитих ліквідатором заходів доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника та необхідність його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні та долученими до справи.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство передбачено, що господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо: затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому статтею 32 цього Закону.

Таким чином, оскільки за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність припинена, його необхідно ліквідувати, а провадження у справі припинити.

Відповідно до ч. 6 ст. 31 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 5, 31, 32, 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 4 5 , 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Запорізької області

УХВАЛИВ:

Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.

Банкрута -Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «Каро»(69005, м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 12, ідент. код юридичної особи 22160170) -ліквідувати.

Провадження у справі припинити.

Вимоги, що не задоволені за недостатністю майна, вважати погашеними.

Завірені примірники ухвали надіслати: кредиторам (АТ «Райффайзен Банк Аваль», УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя, ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя), ліквідатору, державному реєстратору виконавчого комітету Запорізької міської ради, Орджонікідзевському ВДВС Запорізького МУЮ Запорізької області, Головному управлінню статистики у Запорізькій області, Головному управлінню юстиції в Запорізькій області.

Суддя Т.М. Шевченко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення03.09.2012
Оприлюднено07.09.2012
Номер документу25874208
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/5009/240/11

Ухвала від 20.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 23.05.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 03.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні