Ухвала
від 01.08.2012 по справі 18/81/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

01.08.2012р.Справа № 18/81/12.

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрогама", вул.Куренівська, 18, м. Київ, 04073

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нектар", вул.Будька, 3, м. Гадяч, 37300

про стягнення 560000,00 грн.

судова колегія у складі : головуючого судді Іваницького Олексія Тихонович

суддя Киричук Олександр Анатолійович

суддя Кульбако Михайло Михайлович

секретар судового засідання Олефір О.І.

Представники сторін:

від позивача: Басенко Василь Дмитрович - дов. б/н від 07.06.2012 року

від відповідача: Данилов О.К.- директор, Шутько О.С. -головний бухгалтер,

Матляк О.М.-доручення у матеріалах справи

посадові особи та засновники які були викликані в судовий процес відповідно до статті 30 ГПК України від позивача - засновник Калина Марина Олександрівна, директор Біленко Сергій Олександрович, головний бухгалтер та менеджер Бундюк Віктор Петрович від ТОВ "Харківагроінвест" - Ковтун Степан Михайлович, та менеджер який безпосередньо займався господарськими операціями з ТОВ "Нектар /спілкувався, отримував рахунки - фактури, укладав договір, отримував зі складу та перевозив зерно пшениці і передавав його на Миргородський КХП № 1 та його відділення; від ДП ДАК" Хліб України "Миргородського комбінату хлібопродуктів (КХП № 1)" та його відділень (директор, головний бухгалтер та комірники, зав. матеріальними складами) куди завозилося зерно пшениці та передавалось на складське зберігання згідно договорів складського зберігання /повідомлені належним чином про дату, час та місце проведення судового засідання / в трете виявили неповагу до суду та в судовий процес не з'явилися, поважності причин неявки не повідомили/.

Судовий процес фіксується технічними засобами та відображається у протоколі судового засідання у порядку статей 4-4,81-1 ГПК України.

СУТЬ СПРАВИ: розглядається позовна заява про стягнення 560000,00 грн. заборгованості сплачених за пшеницю продовольчу в кількості 400 тон згідно рахунку № 20 від 27.07.2012р..

25.07.2012р. за вхід. № 9765д канцелярії суду від слідчого управління УМВС в Полтавській області надійшли світлокопії матеріалів кримінальної справи № 123020107, порушеної 27.05.2012р. за ознаками злочину передбаченому ч.3 ст. 190 КК України щодо господарських операцій ТОВ "Агрогама", ТОВ "Харківагроінвест" та ТОВ "Нектар", які можуть мати суттєве значення для вирішення господарського позову. Суд подані матеріали прийняв та долучив їх до матеріалів справи № 18/81/12 для розгляду по суті.

Представник відповідача Матляк О.М. за вхід. № 10101д від 01.08.2012р. канцелярії суду подав клопотання про заміну первісного відповідача належним відповідачем ТОВ " Харків- агроінвест" та припинити провадження щодо первісного (неналежного ) відповідача ТОВ "Нектар". Суд клопотання прийняв до розгляду та долучив його до матеріалів справи.

Заслухавши пояснення представників сторін, судова колегія дійшла висновку про відкладення розгляду справи оскільки за наявними у справі документами і неявкою в судовий процес викликаних відповідно до статті 30 ГПК України від позивача -засновника Калина Марини Олександрівни, директора Біленко Сергія Олександровича, головного бухгалтера, та менеджера Бундюк Віктора Петровича; від ТОВ "Харківагроінвест") ЄДРПОУ 363717057 - Ковтун Степан Михайлович, менеджер який безпосередньо займався господарськими операціями з ТОВ "Нектар"/ спілкувався отримував рахунки-фактури, укладав договір, отримував зі складу та перевозив зерно пшениці і передавав його на Миргородський КХП № 1 та його відділення; від ДП ДАК "Хліб України" Миргородського комбінату хлібопродуктів (КХП № 1) та його відділень (директор, головний бухгалтер та комірники, зав. матеріальними складами) куди завозилося зерно пшениці та передавалось на складське зберігання згідно договорів складського зберігання господарський спір по суті вирішити неможливо.

З матеріалів слідчого управління УМВС в Полтавській області наданих господарському суду вбачається, що Ковтун Степан Михайлович (директор ТОВ "Харківагроінвест" ЄДРПОУ 363717057) та його менеджери знайшли в мережі Інтернету фірму - ТОВ " Нектар", яка реалізувала зерно пшениці 2 та 3 класу за ринковими цінами. Враховуючи той факт що в середині липня 2010 року підприємству потрібно було придбати 400 тон зерна пшениці 2 та 3 класу для того щоб його вдало реалізувати і ту обставину, що на той часу у його товаристві виникли труднощі з повною оплатою за зазначене зерно. Тому він попросив менеджера взяти у директора ТОВ " Нектар " ( у разі позитивної домовленості) два рахунки-фактури: 1-й на наше підприємство,2-й для ТОВ "Агрогама", яке знаходилося у м. Києві, і з ним у нас була тісна співпраця. Я попросив Марину Олександрівну про те, щоб частину зерна пшениці оплатило її товариство, а я потім з прибуттям мене з відрядження я з нею розрахуюся. В телефонній розмові ми з нею обговорили всі деталі, і я сказав, що рахунок-фактуру про оплату зерна пшениці, я передам їй факсом. Зерно пшениці ми автомобіля марки "КАМАЗ" з причепами перевезли на Миргородський КХП №1, директором на той час був Опанасенко І.І., якого я знаю близько 25 років. Коли грузилося останнє зерно пшениці директор ТОВ "Нектар" задав питання моєму менеджеру, про те, чому гроші за останні 400 тн зерна пшениці надійшли не з ТОВ "Харківагроінвест", а з ТОВ "Агрогама" і мій менеджер пояснив, що між нашими підприємствами існує взаємовиручка, і що все гаразд, і про все домовлено, оскільки Ковтун С.М. особисто домовлявся з Мариною Олександрівною.

До цього часу ТОВ " Харківагроінвест " не розрахувалося з ТОВ "Агрогама " у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем на підприємстві. Зазначені кошти в сумі 420 000 грн., будуть повернуті ТОВ "Агрогама" по мірі можливості.

Зі змісту позовної заяви та поданих доказів вбачається, що ТОВ " Агрогама " оплатила 400тн зерна пшениці по ціні 1400 грн. за тону на загальну суму 560 000 грн.

Враховуючи вищенаведене та ту обставину, що кожна сторона в судовому процесі повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, а також наявністю достатніх підстав до прийняття рішення господарський суд має право залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача, а також відсутності заперечень представника позивача щодо залучення у справу ТОВ "Харківагроінвест" (ЄДРПОУ 363717057), що дасть можливість суду всебічно,повно і об'єктивно оцінити в судовому процесі всі обставини справи, подані сторонами та іншими учасниками докази в їх сукупності, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Судова колегія дійшла висновку про виклик в судовий процес посадових осіб: керівників, головних бухгалтерів, менеджерів та комірників (зав. матеріальними складами товариств, підприємств), засновників (учасників ) товариств з оригіналами первинних бухгалтерських документів та складських документів щодо бухгалтерських проводок по датам господарських операцій: перерахуванню коштів, обліку та передачі зерна пшениці на зберігання і його переоформлення на третіх осіб; ( журнали обліку отримання, зберігання та ведення журналу реєстрації довіреностей, видачі бланків довіреностей (акти, накладні, ордери), що свідчать про використання або невикористання довіреностей, списання використаних довіреностей; складський облік товариств та ДП ДАК "Хліб України Миргородського комбінату хлібопродуктів (КХП № 1" його відділень щодо отримання спірного продовольчого зерна пшениці в кількості 400 тон і послідуючого його складського зберігання та реалізації його третім особам у бухгалтеріях та складах товариств і на ДП ДАК "Хліб України Миргородському комбінаті хлібопродуктів (КХП № 1)" та його відділеннях (оригінали для огляду в судовому засідання складом суду ) та їх світлокопії для матеріалів справи оформлені відповідно до ДСТУ 4163-2003 року, статей 8-9 Закону України " Про бухгалтерський облік та фінансову звітність № 996-ХІУ/із змінами та доповненнями/ та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку (затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 24.051995р № 88 із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 07 червня 2010 року № 372), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 червня 1995р. за № 168/704.

Зазначені обставини перешкоджають повному, всебічному та об'єктивному розгляду справи в цьому судовому засіданні, а тому її розгляд підлягає відкладенню.

Враховуючи вище наведене та керуючись статтями 22,24,30,32-34,36,38,69,п. 1 - п. 2 ч. 1 ст. 77, ст. 86 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Залучити до участі у справу іншого відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Харківагроінвест" ЄДРПОУ 363717057 /юридична адреса: вул. Гамарника,12, м. Харків, 61003, місце проживання керівника: м. Харків, вул. Л. Свободи,50 кв.30 /

2.Зобов'язати позивача надіслати на адресу іншого відповідача ТОВ "Харківагроінвест" ЄДРПОУ 363717057,/вул. Гамарника,12, м. Харків, 61003/ копію позовної заяви і доданих до неї документів та подати господарському суду лист рекомендованого відправлення та повідомлення ф.119 поштового відправлення, інші докази в порядку статей 32-34,36 ГПК України.

3. Відкласти розгляд справи на 14 год. 00хв.- 23.08.2012р.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, 1, зал судового засідання № 6.

4. Викликати в судовий процес відповідно до статті 30 ГПК України посадових осіб та засновників: від позивача -засновника Калина Марину Олександрівну, директора Біленко Сергія Олександровича, головного бухгалтера та менеджера Бундюк Віктора Петровича; від ТОВ "Харківагроінвест") ЄДРПОУ 363717057 - Ковтун Степана Михайловича, менеджера який безпосередньо займався господарськими операціями з ТОВ "Нектар"/ спілкувався отримував рахунки-фактури, укладав договір, отримував зі складу та перевозив зерно пшениці і передавав його на Миргородський КХП № 1 та його відділення; від ДП ДАК " Хліб України "Миргородського комбінату хлібопродуктів (КХП № 1) та Ромаданівського відділення (директора ОПАНАСЕНКА Івана Івановича, головного бухгалтера бухгалтера) та комірників, зав. матеріальними складами) куди завозилося зерно пшениці та передавалось на складське зберігання згідно договору складського зберігання № 137 від 19.05.2010р. з оригіналами первинних бухгалтерських документів та складських документів щодо бухгалтерських проводок по перерахуванню коштів, обліку та передачі зерна пшениці на складське зберігання і його послідуюче переоформлення на третіх осіб (накази, журнали, довіреності, і т. інш.; (журнали обліку отримання, зберігання та ведення журналу реєстрації довіреностей); журналу складського обліку товариств та ДП ДАК " Хліб України Миргородського комбінату хлібопродуктів КХП № 1) його Ромоданівського відділення щодо отримання спірного продовольчого зерна пшениці в кількості 400 тон і послідуючого його складського зберігання та реалізації (продажу,переоформлення) третім особам у бухгалтеріях та складах товариств і на ДП ДАК " Хліб України Миргородському комбінаті хлібопродукті (КХП № 1) та Ромаданівського пункту/ відділення/.

Роз'яснити посадовим особам та засновникам, що вони мають право знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, брати участь в огляді та дослідженні доказів.

Зазначені особи зобов'язані з'явитись до господарського суду на його виклик, повістити про знані їм відомості та обставини у справі, подати на вимогу господарського суду пояснення в письмовій формі.

5. Явку представників сторін та викликаних посадових осіб і засновників (учасників) визнати обов'язковою.

6. Зобов'язати сторони за три дні до судового засідання виконати вимоги попередніх ухвал та подати:

Позивача: лист рекомендованого відправлення копії позовної заяви та доданих до неї документів та повідомлення ф.119 поштового відправлення на адресу іншого відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Харківагроінвест " ЄДРПОУ 363717057 /юридична адреса: вул. Гамарника,12, м. Харків, 61003, місце проживання керівника: м. Харків, вул. Л. Свободи,50 кв.30 /, інші докази в порядку статей 32-34,36 ГПК України;

Іншого відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Харківагроінвест" ЄДРПОУ 363717057,м. Харків, юридична адреса: вул. Гамарника,12, м. Харків, 61003, місце проживання керівника: м. Харків, вул. Л. Свободи,50 кв.30;

ДП ДАК" Хліб України "Миргородського комбінату хлібопродуктів (КХП № 1) (37604, Полтавська обл., м. Миргород, вул. Гоголя, 28, код ЄДРПОУ 00952172) , Полтавського управління хлібопродуктів Ромаданівський пункт Миргородського КХП №1 (смт. Ромодан, Миргородський район, Полтавська область, 37650) подати: документально обгрунтований відзив на позовну заяву, первинну бухгалтерську документацію обліку на балансі та реєстрації господарських операцій в головній книзі і рахунках підприємства щодо перерахування коштів за пшеницю, електронні банківські виписки по рахунках товариства, складської документації по здачі та передачі на складське зберігання зерна пшениці продовольчої в кількості 400тн згідно рахунку № 20 від 27 липня 2010 року та видаткової накладної № 21 від 21.07.2010 року ; Журнал реєстрації довіреностей виданих КОВТУН Степану Михайловичу на отримання від ТОВ "Нектар" та ДП ДАК "Хліб України" Миргородський КХП-1 зерна пшениці; товарно-транспортних накладних у період з 29.07 по 06.08.2010 року; договір перевезення і документи згідно журналу зважування зерна (парний) та журналу реєстрації зважування вантажів на автомобільних вагах на МКХП-1 з 20.07.10 по 28.07.10р.та з 20.07.10 по 06.08.10р.; журналу реєстрації зважування вантажів на автомобільних вагах за 2010р. Полтавського управління хлібопродуктів Ромаданівський пункт, Миргородського КХП №1 в період з 20.07.10 по 27.08.10р. та з 27.07.10 по 09.08.10р.; Журналу обліку накладних (ввіз продукції) з 21.07.10 по 09.08.10р.та складського зберігання № 137 від 19.05.2010р. і послідуючого відчуження зерна пшениці третім особам ( купівлі- продажу, переоформлення і т. інш. ) з ТОВ " Нектар" на склади ДП ДАК "Хліб України" Миргородський комбінат хлібопродуктів № 1 та його Ромодановського пункту, Миргородського КХП №1 - і переоформлення 05.11.2010р. згідно листа на ТОВ "ЗерноТрейд" м. Київ і закриття рахунку актом розрахунком №5 від 12.01.2011р., інші докази в порядку статей 32-34,36,38 ГПК України,статті 614 ЦК України.

7. Попередити сторони, що за ухилення від вчинення дій, покладених Господарським судом на сторону, їх може бути притягнуто до кримінальної відповідальності відповідно до ч. 1 ст. 382 Кримінального кодексу України.

Крім того, пунктом 3 Інформаційного листа "Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві" від 15.03.2010 р. № 01-08/140 передбачено, що неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, може розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами. Відповідні дії або бездіяльність з урахуванням конкретних обставин справи може тягти за собою, зокрема, стягнення штрафу з винної сторони в доход Державного бюджету України (пункт 5 статті 83 ГПК України).

8. Копію ухвали направити сторонам по справі та посадовим особам.

Головуючий суддя Іваницький О.Т.

суддя Киричук О. А.

суддя Кульбако М. М.

Дата ухвалення рішення01.08.2012
Оприлюднено07.09.2012
Номер документу25874906
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/81/12

Ухвала від 27.09.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Постанова від 18.01.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Рішення від 31.10.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 30.08.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 01.08.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні