Постанова
від 11.09.2012 по справі 5019/2501/11
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" вересня 2012 р. Справа № 5019/2501/11

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючий суддя Гулова А.Г.

суддя Маціщук А.В. ,

суддя Петухов М.Г.

при секретарі Басюку Р.О.

за участю представників сторін:

від позивача за первісним позовом: Боліщука І.Ю. - представника за довіреністю №7 від 14.03.2012р.

від відповідача за первісним позовом: Бурми В.А. - голови правління, Курганської О.В. - представника за довіреністю №36 від 05.04.2012р.

від третьої особи: не з"явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області, м.Рівне

на рішення господарського суду Рівненської області

від 29.12.11 р. у справі № 5019/2501/11 (суддя Крейбух О.Г.)

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області, м.Рівне

до Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд", м.Володимирець Рівненської області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Комунального підприємства "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації", м.Рівне

про визнання права державної власності

та за зустрічним позовом Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд", м.Володимирець Рівненської області

до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області, м.Рівне

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Рівненської області від 29.12.2011р. у справі №5019/2501/11 відмовлено в задоволенні позову Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області до Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Комунального підприємства "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації", про визнання права державної власності.

Задоволено зустрічний позов Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області про визнання права власності.

Визнано за КП "Володимирецький агропромбуд" право власності на два літніх будиночки, що розташовані за адресою: смт. Володимирець, вул. Лісова Поляна, 18/1 та смт.Володимирець, вул. Лісова Поляна, 18/2.

Зобов'язано Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області внести зміни в Єдиний реєстр об'єктів державної власності, виключивши із нього "два літніх будиночки для оздоровлення дітей у складі оздоровчого табору "Казка" інв. №702 за адресою смт. Володимирець, вул. Лісова Поляна, 18/1 та Лісова Поляна, 18/2.

Стягнуто з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області на користь КП "Володимирецький агропромбуд" судовий збір в сумі 1411,50 грн.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач за первісним позовом звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просить оскаржене рішення скасувати та прийняти нове, яким задовольнити первісний позов.

Мотивуючи апеляційну скаргу, позивач за первісним позовом зазначає, зокрема, наступне:

- відповідач за первісним позовом не надав суду доказів на підтвердження використання власних коштів для будівництва літніх будиночків, а також доказів введення їх в експлуатацію;

- відповідно до п.5.1 Статуту КП "Володимирецький агропромбуд" статутний фонд товариства становить 389300 грн., тобто статутний фонд товариства рівнозначний вартості майна, яке підлягало приватизації, а отже, житловий фонд, в тому числі і спірні об'єкти, не належали до власного майна новоствореного товариства;

- необґрунтованим є твердження суду, що літні будиночки не відносяться до житлового фонду, що може слугувати підставою для того, що вони увійшли до статутного фонду, оскільки вказані будиночки по всіх документальних відомостях рахуються саме як житловий фонд, зміна їх назви відбулася після проведення приватизації Володимирецького райагробуду;

- перебування майна на балансі підприємства не є безспірною ознакою набуття права власності.

Відповідач за первісним позовом у письмовому відзиві від 07.09.2012р. на апеляційну скаргу заперечив проти доводів та вимог апеляційної скарги, вважає рішення суду першої інстанції від 29.12.2011р. законним та обґрунтованим, а тому просить залишити його без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Представник третьої особи в засідання суду не з"явився, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи приписи ст.101 ГПК України про межі перегляду справ в апеляційній інстанції та той факт, що неявка в засідання суду представника третьої особи, належним чином та відповідно до законодавства повідомленого про дату, час та місце розгляду справи, не перешкоджає перегляду оскарженого судового акту, судова колегія розглянула апеляційну скаргу за відсутності представника третьої особи.

Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, перевіривши повноту з'ясування та доведеність всіх обставин, що мають значення для справи, відповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи, правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскарженого рішення, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно п.1.1 Статуту Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" (затвердженого зборами трудового колективу від 05.08.1999р. та зареєстрованого 16.08.1999р. за реєстраційним номером №272) останнє засноване відповідно до рішення загальних зборів колективу від 05.08.1999р. №1, шляхом перетворення Відкритого акціонерного товариства "Володимирецький агропромбуд", яке було правонаступником Володимирецького районного кооперативно-державного будівельно-монтажного об'єднання "Володимирецьрайагробуд", у колективне підприємство "Володимирецький агропромбуд" (а.с.109-113).

КП є правонаступником Відкритого акціонерного товариства "Володимирецький агропромбуд". КП є власником: майна, що належало ВАТ "Володимирецький агропромбуд"; продукції виробленої КП внаслідок господарської діяльності; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених чинним законодавством (п.п.3.3, 3.5 Статуту).

Відповідно до п.1.1 Статуту ВАТ "Володимирецький агропромбуд" (затвердженого загальними зборами засновників товариства від 13.05.1999р. та зареєстрованого 07.05.1999р. за №157) товариство створене за рішеннями загальних зборів власників на засадах угоди між громадянами України - фізичними особами з числа членів трудового колективу Володимирецького районного кооперативно-державного будівельно-монтажного об'єднання, юридичною особою: регіональним відділенн6ям Фонду державного майна України по Рівненській області, які стали засновниками в результаті розпаювання майна колективної власності в сумі 351810 грн., що становить 90,37% в статутному фонді, та частки державного майна в сумі 37490грн., що становить 9,63% в статутному фонді, на підставі Закону України від 10.07.1996р. №290/96-ВР "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" та згідно Положення "Про приватизацію державних часток /паїв, акцій/ у майні господарських підприємств", затвердженого наказом ФДМУ від 07.02.1996р. №124 (а.с.98-108).

Пунктом 3.3 Статуту встановлено, що АТ є правонаступником Володимирецького районного кооперативно-державного будівельно-монтажного об'єднання "Володимирецьрайагробуд".

Відповідно до пунктів 5.1, 5.2 Статуту статутний фонд АТ становить 389300 грн. Статутний фонд АТ поділено на 1557200 шт. простих іменних акцій, номінальною вартістю 0,25 грн.

З наявних у справі матеріалів приватизації, зокрема, акту оцінки вартості цілісного майнового комплексу, затвердженого наказом начальника регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області від 26.04.1999р., вбачається, що вартість майна, що підлягає приватизації становить 389300 грн. (а.с.8).

Згідно бухгалтерської довідки КП "Володимирецький агропромбуд" №24 від 24.01.2008р., листа КП "Володимирецький агропромбуд" №19 від 17.02.2009р. та витягу з реєстру державного майна 2 літні будиночки, розташовані по вул.Лісова Поляна, 18/1 та 18/2 в смт.Володимирець не увійшли до статутного фонду і перебувають на балансі підприємства (а.с.7,11,12).

До вартості цілісного майнового комплексу ВАТ "Володимирецький агропромбуд" не було включено вартість державного житлового фонду, до якого, зокрема, було віднесено житловий будинок по вул.Лісна, 1 в смт.Володимирець (дата введення в експлуатацію - 02.1980р.) (а.с.9)

Відповідно до п.1.1 Статуту Володимирецького районного кооперативно-державного будівельно-монтажного об'єднання "Володимирецьрайагробуд" (далі - райагробуд), зареєстрованого у 1997 році, останнє створене у відповідності з Законами України "Про підприємництво", "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві України", а також зборів господарств-пайовиків, з метою створення більш сприятливих умов будівництва, підвищення якості будівельних робіт, введення в будівництво новітніх досягнень науки і техніки, здійснення виробництва будівельних матеріалів та розширення асортименту товарів народного споживання, продукції виробничо-технічного призначення, надання послуг (а.с.89-96).

КП "Володимирецький агропромбуд" у своїй зустрічній позовній заяві вказує, що у 1980 році ним за власний кошт було збудовано два літні будиночки, що знаходяться за адресою вул.Лісна, 1 в смт.Володимирець (на даний час вул.Лісова Поляна, 18/1 та 18/2), на підтвердження чого надав бухгалтерську довідку №200 від 10.11.2011р., про те, що спірні будиночки перебувають на балансі підприємства, його листи до РВ ФДМ України по Рівненській області про виключення з реєстру державного майна двох літніх будиночків, що знаходяться за адресою: вул.Лісова Поляна, буд.18/1 та 18/2 у смт.Володимирець, а також листи-відповіді РВ ФДМ України по Рівненській області, акт обстеження житлового буднику за адресою: вул.Лісна, 1, смт.Володимирець Рівненської області від 17.09.2007р., довідку перевірки використання державного майна, що не ввійшло до статутного фонду КП "Володимирецький агропромбуд" від 04.03.2008р. та договір відповідального зберігання від 05.02.2009р. (а.с.24-39).

До поданої в порядку ст.22 ГПК України заяви від 28.12.2012р. позивач за зустрічним позовом додав копію проекту відведення земельної ділянки Володимирецькому районному відділу народної освіти під будівництво міжгосподарського учнівського табору праці і відпочинку за рахунок земель Володимирецького лісгоспзагу Володимирецького району Ровенської області, виконаного на підставі договору (наряд- замовлення) №98 від 15.10.1981р. (а.с.58-69).

Як вбачається з матеріалів справи, 04.03.2008 року РВ ФДМУ по Рівненській області проведено перевірку використання державного майна, що не увійшло до статутного фонду ВАТ "Володимирецький агропромбуд", за результатами якої складено довідку (а.с.29).

З вказаної довідки видно, що двохквартирний житловий будинок по вул.Лісна, 1, як зазначено в Реєстрі державного майна, є не двохквартирним житловим будинком, а двома літніми будиночками, які були збудовані за власні кошти підприємства в складі піонерського табору "Казка" і використовувалися в літній період для оздоровлення дітей. Будиночки не використовуються, стан будиночків - не передбачено підвід води, газу каналізації, освітлення; відсутнє опалення, вікна та двері дерев'яні (погнили); підлога відсутня; перехід і драбина дерев'яні (згнили); шифер на покритті побитий і протікає. При цьому надано пропозицію виключити з реєстру державного майна двохквартирний житловий будинок по вул.Лісна, 1, як помилково поданий підприємством до реєстру під час приватизації.

Одночасно, РВ ФДМ України по Рівненській області листом №815 від 12.03.2008р. (а.с.52) повідомило КП "Володимирецький агропромбуд", що відповідно до акту оцінки цілісного майнового комплексу, затвердженого регіональним відділенням 26.04.1999р., вартість об"єктів державного житлового фонду на суму 542660 грн. не включено до статутного фонду акціонерного товариства. В їх число включено двохквартирний житловий будинок в смт.Володимирець по вул.Лісна, 1, інв. №702, залишковою вартістю 11140 грн. В ході проведеної регіональним відділенням 04.03.2008 року перевірки встановлено, що зазначений "житловий фонд" це два літні будиночки для оздоровлення дітей у складі оздоровчого табору "Казка". Враховуючи результати перевірки та надані матеріали, регіональне відділення вносить зміни до Реєстру державного майна в частині зміни назви об"єкта двохквартирного житлового будинку на два літні будиночки для оздоровлення дітей. Так як зміна назви об"єкта не змінює форми власності, то зазначені літні будиночки є об"єктами державної власності, що перебувають на балансі КП "Володимирецький агропромбуд". Підстав для підтвердження права власності підприємства на ці будиночки немає. Тому, виходячи із можливих управлінських рішень регіональне відділення пропонує провести приватизацію літніх будиночків для оздоровлення дітей, або за згодою місцевої ради передати у комунальну власність.

19.12.2008р. Володимирецькою районною радою прийняте рішення №341 "Про надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад району майна державної власності", яким надано згоду на прийняття із державної у спільну власність територіальних громад району двох літніх будиночків (об"єднаних) для оздоровлення дітей колишнього оздоровчого табору "Казка", що знаходяться за адресою: Рівненська область, смт.Володимирець, вул.Лісна, 1, балансова вартість - 11140 грн., та перебувають на балансі ВАТ "Володимирецький агропромбуд" (а.с.79).

27.01.2009 року рішенням виконавчого комітету Володимирецької селищної ради №18 «Про внесення змін до рішення виконкому селищної ради №302 від 26.07.2008 року «Про присвоєння поштової адреси» присвоєно приміщенням літніх будиночків для оздоровлення дітей у складі оздоровчого табору "Казка" по вулиці Лісова Поляна (колишня Лісна, 1) поштові адреси - вул.Лісова Поляна, 18/1 та вул. Лісова Поляна, 18/2, смт. Володимирець (а.с.27).

КП "Володимирецький агропромбуд" неодноразово зверталось до РВ ФДМ України по Рівненській області з проханням виключити з реєстру державного майна двохквартирний житловий будинок по вул.Лісна, 1, як помилково поданий підприємством до реєстру під час приватизації, і підтвердити право підприємства на 2 літні будиночки, які були збудовані в 1980 році на власні кошти, а саме: листами №57 від 06.03.2008р., №60 від 15.04.2009р., №18 від 18.06.2010р. (а.с.30, 32, 34-35).

Однак, РВ ФДМ України по Рівненській області листами №11-03-00957 від 09.04.2009р., №11-03-01298 від 19.05.2009р. відмовило КП "Володимирецький агропромбуд" в приватизації двох літніх будиночків (а.с.31, 33).

Листом №11 від 26.01.2009р. КП "Володимирецький агропромбуд" звернулося до РВ ФДМ України по Рівненській області з пропозицією укласти договір утримання двох літніх будиночків за адресою: смт.Володимирець, вул.Лісова Поляна, 18/1 та 18/2 з послідуючою приватизацією їх законним власником (а.с.36).

12.02.2009р. між Регіональним відділенням ФДМУ по Рівненській області (поклажодавець) та КП "Володимирецький агропромбуд" (зберігач) укладено договір відповідального зберігання (далі - договір), згідно з яким поклажодавець передає, а зберігач приймає державне майно на відповідальне зберігання протягом строку цього договору два літніх будиночки балансовою вартістю 11140 грн., що розташовані за адресою смт.Володимирець, вул.Лісова поляна, буд. № 1 та буд.№ 2, та знаходяться на балансі ВАТ "Володимирецький агропромбуд" (а.с.72-73).

Відповідно до п.п.6.1, 6.2 договору він вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та скріплення його печатками сторін та діє до 11.02.2010р.

Судова колегія вважає помилковим висновок суду першої інстанції, що договір відповідального зберігання від 12.02.2009р. було укладено позивачем за первісним позовом з ВАТ "Володимирецький агропромбуд" - юридичною особою, якої не існує, оскільки договір підписано керівником підприємства Бурмою В.А., його підпис, відповідно до ст.207 ЦК України, скріплено печаткою КП "Володимирецький агропромбуд", відповідно договір укладено з останнім (а.с.72-73).

31.10.2011р. РВ ФДМ України по Рівненській області посилаючись, зокрема, на ст.ст.16, 326, 328, 392 ЦК України, ст.ст.1, 7 Закону України "Про управління об"єктами державної власності", звернулося до господарського суду Рівненської області з позовом до про визнання права власності за державою Україна в особі Регіонального відділення Фонду державного майна по Рівненській області на літні будиночки, що знаходяться за адресами: вул.Лісова Поляна, 18/1, та вул.Лісова Поляна, 18/2, в смт.Володимирець, Володимирецького району Рівненської області (а.с.4-5).

28.12.2011 року позивачем подано до суду заяву про уточнення позовних вимог №10-07-03598, згідно якої він просить визнати право власності за державою Україна в особі Регіонального відділення Фонду державного майна по Рівненській області на літні будиночки, що перебувають на балансі колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" та знаходяться за адресами: вул.Лісова Поляна, 18/1, та вул.Лісова Поляна, 18/2, в смт.Володимирець, Володимирецького району Рівненської області (а.с.70).

21.11.2011р., як вказувалося вище, КП "Володимирецький агропромбуд" звернулося до суду із зустрічною позовною заявою, в якій просить визнати за ним право власності на 2 літніх житлових будиночки для оздоровлення дітей, що розташовані за адресою смт.Володимирець, вул.Лісова Поляна, 18/1 та 18/2 (а.с.21-23).

Рішенням господарського суду Рівненської області від 29.12.2011р. відмовлено в задоволенні позову Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області до Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Комунального підприємства "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації", про визнання права державної власності; задоволено зустрічний позов Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області про визнання права власності: визнано за КП "Володимирецький агропромбуд" право власності на два літніх будиночки, що розташовані за адресою: смт.Володимирець, вул. Лісова Поляна, 18/1 та смт.Володимирець, вул.Лісова Поляна, 18/2; зобов'язано Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області внести зміни в Єдиний реєстр об'єктів державної власності, виключивши із нього "два літніх будиночки для оздоровлення дітей у складі оздоровчого табору "Казка" інв. №702 за адресою смт.Володимирець, вул.Лісова Поляна, 18/1 та Лісова Поляна, 18/2; стягнуто з Регіонального відділення ФДМ України по Рівненській області на користь КП "Володимирецький агропромбуд" судовий збір в сумі 1411,50 грн. (а.с.116-120).

Колегія суддів апеляційного господарського суду не погоджується з висновком суду першої інстанції, з огляду на таке.

Відповідно до ст.316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частиною 1 ст.328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, із правочинів.

Згідно зі ст.329 ЦК України юридична особа публічного права набуває право власності на майно, передане їй у власність, та на майно, набуте нею у власність на підставах, не заборонених законом.

Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

На підтвердження своїх зустрічних позовних вимог КП "Володимирецький агропромбуд" надало бухгалтерську довідку №200 від 10.11.2011р., про те, що спірні будиночки перебувають на балансі підприємства, листи до РВ ФДМ України по Рівненській області про виключення з реєстру державного майна двох літніх будиночків, що знаходяться за адресою: вул.Лісова Поляна, буд.18/1 та 18/2 у смт.Володимирець, а також листи-відповіді РВ ФДМ України по Рівненській області, акт обстеження житлового буднику за адресою: вул.Лісна, 1, смт.Володимирець Рівненської області від 17.09.2007р., довідку перевірки використання державного майна, що не ввійшло до статутного фонду КП "Володимирецький агропромбуд" від 04.03.2008р., та договір відповідального зберігання від 05.02.2009р. (а.с.24-39).

Суд першої інстанції, мотивуючи оскаржене рішення вказує, що два літніх будиночки, що знаходяться за адресою: вул.Лісова Поляна, буд.18/1 та 18/2 у смт.Володимирець будувалися Володимирецьким районним кооперативно-державним будівельно-монтажним об'єднанням "Володимирецьрайагробуд" за рахунок власних коштів в порядку дольової участі в складі піонерського табору "Казка" на підставі постанови бюро РК КП України і райвиконкому від 27.11.1979р. на дольовій участі підприємств, колгоспів та радгоспів, що підтверджується листом виконавчого комітету Володимирецької районної ради від 13.08.1981р. за № 1180 (а.с.60).

Проте, вказаний лист не підтверджує факту будівництва спірних будиночків саме за кошти Володимирецького районного кооперативно-державного будівельно-монтажного об'єднання "Володимирецьрайагробуд", зареєстрованого у 1997р., оскільки в адресованому відділу земельних фондів облвиконкому листі лише вказано, що будівництво відбуватиметься на дольовій участі підприємств, колгоспів та радгоспів.

Крім того, наданий позивачем за зустрічним позовом проект відведення земельної ділянки Володимирецькому районному відділу освіти під будівництво міжгосподарського учнівського табору праці та відпочинку за рахунок земель Володимирецького лісгоспзагу Володимирецького району Ровенської області, виконаний на підставі договору (наряду-замовлення) Володимирецького районного відділу народної освіти №98 від 15.10.1981р., який містить, зокрема, "Сводное заключение №2/3 по проектно-сметной документации на реконструкцию межколхозного ученического лагеря труда и отдыха на 320 мест в пгт.Владимирец Ровенской области", затверджений заступником голови облвиконкому протокол №143 від 16.12.1983р. "Про затвердження техно-робочого проекту на будівництво сільгоспоб"єкту", рішення Районної ради народних депутатів Ровенської області №320 від 04.11.1981р. "Про відведення земельної ділянки Володимирецькому районному відділу народної освіти під будівництво міжгосподарського учнівського табору праці і відпочинку" (а.с.61-69), також не підтверджують, що об"єднання "Володимирецьрайагробуд" у 1980 році за власні кошти побудувало два літні будиночки за адресою вул.Лісна,1 у смт.Володимирець, оскільки зазначені докази підтверджують, що замовником будівництва був Володимирецький райвідділ освіти, проект відведення земельної ділянки для якого виготовлено у 1981р., а проектно-кошторисну документацію на об"єкт будівництва було затверджено у 1983 році, тоді як кооперативно-державне об"єднання створене у 1997р.

Одночасно слід зазначити, КП "Володимирецький агропромбуд" створене у 1999 році, шляхом перетворення ВАТ "Володимирецький агропромбуд", правонаступника Володимирецького районного кооперативно-державного будівельно-монтажного об'єднання "Володимирецьрайагробуд", яке, згідно Статуту останнього, зареєстрованого відповідно до розпорядження голови Володимирецької райдержадміністрації у січні 1997р., не було правонаступником будь-якої юридичної особи, яка могла б побудувати у 1980 році спірні об"єкти.

Крім того, позивачем за зустрічним позовом на підтвердження своїх доводів акт державної комісії про прийняття спірних будиночків в експлуатацію не надано.

Судом встановлено, що позивач за зустрічним позовом, будучи правонаступником ВАТ "Володимирецький агропромбуд", набув право власності на майно товариства, однак останнє в процесі приватизації право власності на спірні будиночки не набувало.

Відповідно до ст.ст.32, 33, 34 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Проте, позивачем за зустрічним позовом не підтверджено належними та допустимими доказами, що він є власником двох літніх будиночків за адресою вул.Лісова Поляна, буд.18/1 та 18/2 у смт.Володимирець.

Відповідно, у зустрічному позові слід відмовити.

Згідно ст.1 Закону України "Про управління об"єктами державної власності" управління об'єктами державної власності - здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб'єктами, визначеними цим Законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об'єктів, пов'язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб.

В силу ч.1 ст.7 вказаного Закону Фонд державного майна України відповідно до законодавства, зокрема, забезпечує захист майнових прав держави на території України відповідно до законодавства, а за її межами - відповідно до чинних міжнародних договорів у межах своїх повноважень.

Відповідно до п.2 Положення про регіональне відділення Фонду державного майна України, затвердженого постановою КМ України від 15.06.1994р. №412 (чинного на момент звернення до суду з позовом), відділення у межах своєї компетенції забезпечує виконання законів України, постанов Верховної Ради України, указів і розпоряджень Президента України, декретів,постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів Фонду, рішень Верховної Ради і Президента Республіки Крим, Уряду Криму, рішень обласної, Київської та Севастопольської міської Ради народних депутатів, розпоряджень Представника Президента України в області, м.Києві і Севастополі.

До основних завдань відділення, зокрема, належить здійснення повноважень власника щодо майна, яке приватизується відповідно до прийнятих ним рішень; здійснює продаж об'єктів приватизації; здійснює управління та розпоряджається майном підприємств, установ і організацій, що перебуває у державній власності, в процесі приватизації (п.п.3, 4 вказаного Положення).

Згідно приписів пунктів 4.1, 4.2 чинного на даний момент Положення про регіональне відділення Фонду державного майна України, затвердженого наказом Фонду державного майна України 15.05.2012р. №678, до основних завдань регіонального відділення віднесено, зокрема, організація виконання Конституції та законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, інших актів законодавства та здійснення контролю за їх виконанням, управління об'єктами державної власності, зокрема корпоративними правами держави у статутних капіталах господарських товариств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію та затверджено план приватизації або план розміщення акцій; товариств, утворених у процесі перетворення (у тому числі шляхом корпоратизації) державних підприємств, що належать до сфери його управління, а також товариств, утворених за участю Фонду.

Відповідно до п.1.3 Положення про управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, затвердженого наказом Фонду державного майна України, Міністерства економіки України від 19.05.1999 року №908/68, управління державним майном, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, здійснюють державні органи приватизації.

Матеріалами справи стверджується, що КП "Володимирецький агропромбуд" є балансоутримувачем двох літніх будиночків за адресою вул.Лісова Поляна, буд.18/1 та 18/2 у смт.Володимирець, які не увійшли до статутного фонду підприємства. Перебування майна на балансі підприємства (організації) не є ознакою його права власності та, враховуючи, що майно згідно матеріалів приватизації включене до реєстру державного майна, яке не увійшло до статутного фонду господарського товариства (а.с.12), а відповідач за первісним позовом, звернувшись із зустрічним позовом, оспорює право власності держави, судова колегія прийшла до висновку, що позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене вище, судова колегія вважає, що висновки, зазначені в рішенні суду першої інстанції не відповідають фактичним обставинам справи, що, відповідно до п.3 ч.1 ст.104 ГПК України, є підставою для скасування прийнятого у справі рішення з винесенням нового рішення - про задоволення первісного позову та відмову в зустрічному позові.

Згідно ст.49 ГПК України судові витрати покладаються при задоволенні позову на відповідача, при відмові - на позивача.

Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Рівненській області, при зверненні 31.10.2011р. до суду з позовом про визнання права власності на майно балансовою вартістю 14716,00 грн., державне мито у розмірі 147,16 грн. та 236 грн. на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу не сплачувались, оскільки згідно п.35 ст.4 Декрету КМ України "Про державне мито" відділення ФДМ України звільнене від сплати державного мита.

Відповідно, у зв"язку із задоволенням позову Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області про визнання права власності, з відповідача в дохід Державного бюджету України підлягає стягненню 147,16 грн. державного мита та 236,00 грн. на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Крім того, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області, звернувшись з апеляційною скаргою, оскаржило рішення суду першої інстанції як в частині відмови йому у позові, так і у частині задоволення зустрічного позову, однак судовий збір до Державного бюджету України сплачено лише в сумі 804,50 грн., тоді як підлягало сплаті 1609,50грн.

Таким чином, в дохід Державного бюджету з КП "Володимирецький агропромбуд" підлягає стягненню 805,00 грн. судового збору, а на користь Регіонального відділенням Фонду державного майна України по Рівненській області - 804,50 грн. судового збору за подання апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст.49, 101, 103-105 Господарського процесуального кодексу України, Рівненський апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області, м.Рівне задовольнити

2. Рішення господарського суду Рівненської області від 29.12.2011 року у справі №5019/2501/11 скасувати.

Прийняти нове рішення.

Позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області, м.Рівне до Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд", м.Володимирець Рівненської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Комунального підприємства "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації", м.Рівне, про визнання права державної власності задовольнити.

Визнати за державою Україна в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області (33028, м.Рівне, вул.16 Липня, 77, код 13989432) право власності на два літні будиночки, що перебувають на балансі Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" та розташовані за адресою: вул.Лісова Поляна, 18/1 та 18/2, смт.Володимирець Володимирецького району Рівненської області.

Стягнути з Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" (34300, Рівненська область, Володимирецький район, смт.Володимирець, вул.Будівельників, 10, код 03586118) в дохід Державного бюджету України 147 грн. 16 коп. державного мита та 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

В задоволенні зустрічного позову відмовити.

3. Стягнути з Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" (34300, Рівненська область, Володимирецький район, смт.Володимирець, вул.Будівельників, 10, код 03586118) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області (33028, м.Рівне, вул.16 Липня, 77, код 13989432) 804 грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

4. Стягнути з Колективного підприємства "Володимирецький агропромбуд" (34300, Рівненська область, Володимирецький район, смт.Володимирець, вул.Будівельників, 10, код 03586118) в дохід Державного бюджету України (отримувач - Рівненський апеляційний господарський суд , УДКСУ у м.Рівному, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38012714, рахунок 31213206782002, ГУДКСУ у Рівненській області, код банку 37382205, МФО 833017, код класифікації (м.Рівне) 22030001) 805 грн. 00 коп. судового збору за подання апеляційної скарги.

5. Видачу наказів на виконання даної постанови доручити господарському суду Рівненської області.

6. Справу №5019/2501/11 повернути до господарського суду Рівненської області.

Головуючий суддя Гулова А.Г.

Суддя Маціщук А.В.

Суддя Петухов М.Г.

Віддрук. 5 прим.:

1 -до справи,

2,3 -сторонам,

4 -третій особі,

5 -в наряд.

Дата ухвалення рішення11.09.2012
Оприлюднено21.09.2012
Номер документу26063418
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/2501/11

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 13.07.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гулова А.Г.

Судовий наказ від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 09.12.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павленко Є.В.

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павленко Є.В.

Ухвала від 29.12.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павленко Є.В.

Ухвала від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павленко Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні