Ухвала
від 18.09.2012 по справі 2а-851/08
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2012 року м. Київ К-16411/09

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Головуючий суддя судді Муравйов О. В. Вербицька О. В. Маринчак Н. Є. розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційні скаргиСпеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Харкові та Державної податкової адміністрації у Харківській області на постанову та ухвалу Харківського окружного адміністративного суду від 20.10.2008 року Харківського апеляційного адміністративного суду від 31.03.2009 року у справі№ 2а-851/08 за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Світ розваг» до третя особаСпеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Харкові Державна податкова адміністрація у Харківській області провизнання нечинним рішення

В С Т А Н О В И В :

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 20.10.2008 року у справі № 2а-851/08, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 31.03.2009 року, позовні вимоги задоволено. Визнано недійсним рішення Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Харкові № 0000550849 від 25.07.2007 року про застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю «Світ розваг» штрафних (фінансових) санкції у розмірі 1 400,00 грн.

Не погоджуючись із зазначеними судовими рішеннями, відповідач звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати, прийняти нове судове рішення про відмову в задоволенні позову. Свої вимоги заявник обґрунтовує порушенням судами норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст. 129 Конституції України, , п. п. 1, 2 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», ч. ч. 2, 3 ст. 9, ст. 159 Кодексу адміністративного судочинства України.

Державна податкова адміністрація у Харківській області теж оскаржила судові рішення у справі, стверджуючи про порушення норм матеріального та процесуального права, а саме: ст. 129 Конституції України, п. 3 ст. 5 Господарського кодексу України п. п. 1, 2 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», ст. 159 Кодексу адміністративного судочинства України у зв'язку з чим просить їх скасувати і відмовити в позові.

В запереченнях на касаційну скаргу Державної податкової адміністрації у Харківській області позивач просить залишити в силі оскаржені судові рішення, а в задоволенні скарги відмовити.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що працівниками Державної податкової адміністрації у Харківській області 06.07.2007 року проведена перевірка господарської одиниці позивача - залу гральних автоматів, що розташований за адресою: м. Харків, вул. Червоні ряди, 16, щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу суб'єктами підприємницької діяльності, за результатами якої складено акт № 20405032/2310 від 06.07.2007 року, в якому вказано про порушення п. п. 1, 2, 13 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: проведення розрахункової операції без використання РРО при продажу послуг на суму 150,00 грн., невидача розрахункового документа на зазначену суму та невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі, що зазначена в денному Х-звіті РРО в розмірі 130,00 грн.

На підставі висновків даного акта відповідачем прийнято рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій № 0000550849 від 25.07.2007 року, яким позивачу нараховані штрафні санкції відповідно до п. 1 ст. 17 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" в розмірі 1 400,00 грн.

Задовольняючи позовні вимоги, суди першої та апеляційної інстанції виходили з відсутності вини позивача у незастосуванні РРО, оскільки Міністерство промислової політики не виконало покладеного на нього постановою Кабінету Міністрів України «Про терміни переведення суб'єктів підприємницької діяльності на облік у розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій»від 07.02.2001 року № 121 обов'язку щодо розроблення запам'ятовуючих пристроїв (фіскальної пам'яті) для оснащення автоматів, що вже діють, та обов'язку щодо впровадження цих пристроїв до 01.02.2003 року.

Колегія суддів погоджується з таким висновком, враховуючи наступне.

Пунктом 6 додатку до постанови Кабінету Міністрів України «Про терміни переведення суб'єктів підприємницької діяльності на облік у розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій»№ 121 встановлено строк переведення суб'єктів господарювання залежно від форм та умов їх діяльності на розрахунки із застосуванням РРО. Для суб'єктів підприємницької діяльності, які працювали у сфері грального бізнесу із використанням гральних автоматів, було встановлено термін до 31.12.2006 року.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»на території України дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті РРО вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі Державний реєстр) та конструкція і програмне забезпечення яких відповідає конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника.

Пунктом 2 вказаної постанови на Міністерство промислової політики було покладено обов'язок забезпечити організацію розроблення автоматів з продажу товарів (послуг), які відповідатимуть зазначеним вимогам, а також запам'ятовуючих пристроїв (фіскальної пам'яті) для оснащення автоматів, що вже діють.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 01.07.2008 року № 430 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій у новій редакції»до Державного реєстру було включено комп'ютерно-касову систему «Фіскал», яка призначена для фіскалізації гральних автоматів, автоматизації збору, обліку і контролю даних про функціонування залів гральних автоматів.

За таких обставин до вказаної дати у суб'єктів господарювання була відсутня об'єктивна можливість дотримання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»щодо використання гральних автоматів, які переведені у фіскальний режим роботи.

Тому притягнення їх до відповідальності за використання гральних автоматів, у яких не реалізовані фіскальні функції, можливе лише з моменту включення до Державного реєстру комп'ютерно-касової системи «Фіскал», тобто з 01.07.2008 року.

В гральних автоматах, що використовуються позивачем у своїй діяльності, відсутні фіскальні функції, а також відсутня можливість реєстрації розрахункових операцій при наданні послуг та реєстрація кількості наданих послуг.

Оскільки суди встановили, що перевірку було проведено 06.07.2007 року, тобто до дати реєстрації вищезазначеної комп'ютерно-касової системи, колегія суддів погоджується з висновком судів про задоволення позову у зв'язку з відсутністю вини позивача у порушенні ним порядку використання РРО.

Вказана правова позиція відповідає позиції Верховного Суду України в аналогічних спорах.

Доводи касаційної скарги викладеного не спростовують.

За таких обставин підстави для задоволення касаційної скарги відсутні.

Керуючись ст. ст. 220, 220-1, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Касаційну скаргу Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Харкові відхилити.

Касаційну скаргу Державної податкової адміністрації у Харківській області відхилити.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 20.10.2008 року у справі № 2а-851/08 та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 31.03.2009 року у справі № 2а-851/08 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути переглянута Верховним Судом України з підстав та в порядку, передбачених статтями 236-239№ Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя О. В. Муравйов

Судді О. В. Вербицька

Маринчак Н. Є.

Дата ухвалення рішення18.09.2012
Оприлюднено24.09.2012
Номер документу26084185
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-851/08

Ухвала від 18.09.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Постанова від 16.04.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Суховаров А.В.

Ухвала від 06.11.2008

Адміністративне

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

Прищепа О.І.

Постанова від 29.10.2008

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Г.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні