Постанова
від 25.09.2012 по справі 2а-3995/12/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 вересня 2012 року 2а-3995/12/1070

Суддя Київського окружного адміністративного суду Терлецька О.О.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області Державної податкової служби

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дисконт Л.Д.С»

про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Білоцерківська об'єднана державна податкова інспекція Київської області Державної податкової служби з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дисконт Л.Л.С»про стягнення податкового боргу у розмірі 4 126, 72 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відповідача наявний податковий борг у сумі 4 126, 72 грн. Вказаний борг утворився у зв'язку з несплатою відповідачем податку на прибуток підприємств по деклараціях від 09.02.2012 та від 24.04.2012.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 06.09.2012 відкрито провадження у справі, закінчено підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду на 25.09.2012.

В судове засідання 25 вересня 2012 року сторони, повідомлені належним чином про розгляд справи, не з'явились. Від представника позивача до суду надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності, відповідач про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач був повідомлений належним чином про розгляд справи, що підтверджується конвертом № 0113314721046, який повернувся до суду з довідкою пошти ф. 20 -«за зазначеною адресою не проживає».

Ухвала суду направлялась відповідачеві за адресою вказаною у Спеціальному витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а саме: Київська область, м. Біла Церква, вул. Богдана Хмельницького, 1/7, оф. 35.

Відповідно до частини одинадцятої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно з частиною шостою статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності, належним чином повідомлених представників сторін та у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «Дисконт Л.Д.С»(надалі - ТОВ «Дисконт Л.Д.С») є правонаступником Приватного підприємства «Дисконт Л.Д.С», яке зареєстроване Виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради Київської області як юридична особа 27.09.2010.

Згідно довідки Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області Державної податкової служби (надалі -Білоцерківська ОДПІ), ТОВ «Дисконт Л.Д.С»перебуває на обліку як платник податків з 28.09.2012 за № 1014/151.

За даними довідки виданої Білоцерківською ОДПІ від 14.08.2012 № 2461/19-036, ТОВ «Дисконт Л.Д.С»має узгоджений податковий борг зі сплати податку на прибуток підприємств у розмірі 4 126, 72 грн.

Вказаний податковий борг підтверджується деклараціями від 09.02.2012 та від 24.04.2012, поданими відповідачем до податкового органу.

В зв'язку з несплатою відповідачем у добровільному порядку суми заборгованості у розмірі 4 126, 72 грн., позивачем було направлено на адресу відповідача податкову вимогу від 27.02.2012 № 39, яка вручена уповноваженій особі відповідача 02.03.2012, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення рекомендованого листа № 0911701171015.

Оскільки відповідач у добровільному порядку не сплатив узгоджену суму заборгованості зі сплати податну на прибуток підприємств, позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд зазначає наступне.

Порядок справляння податків і зборів, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства визначено приписами Податкового кодексу України.

Відповідно до підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статі 49 Податкового кодексу України, податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно з пунктом 54.2 статті 54 Податкового кодексу України, грошове зобов'язання щодо суми податкових зобов'язань з податку, що підлягає утриманню та сплаті (перерахуванню) до бюджету в разі нарахування/виплати доходу на користь платника податку - фізичної особи, вважається узгодженим податковим агентом або платником податку, який отримує доходи не від податкового агента, в момент виникнення податкового зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою розділом IV цього Кодексу для граничного строку сплати податку до відповідного бюджету.

Відповідно до статті 203 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Згідно з пунктом 120.1 статті 120 Податкового кодексу України, неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Згідно з пунктом 59.1 статі 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Як встановлено судом, у зв'язку з несплатою відповідачем суми нарахованої заборгованості, податковим органом надіслано відповідачу податкову вимогу від 27.02.2012 № 39 на суму 2051, 72 грн. Вказана вимога отримана уповноваженою особою відповідача, про що свідчить підпис на поштовому повідомленні про вручення рекомендованого листа.

Проте, сума боргу у розмірі 4 126, 72 грн. зі сплати узгодженого податкового зобов'язання не була сплачена відповідачем.

Право органів податкової служби звертатись до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг передбачене підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового Кодексу України.

Отже, враховуючи викладене, та з огляду на те, що у відповідача наявна заборгованість у сумі 4 126, 72 грн., позовні вимоги про стягнення з відповідача податкового боргу є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до частини другої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони -суб'єкта владних повноважень, суд присуджує з іншої сторони всі здійснені нею документально підтвердженні судові витрати, пов'язані із залученням свідків та проведенням судових експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 11, 14, 35, 69, 70, 71, 128, 160-165, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Дисконт Л.Д.С» (ідентифікаційний код - 37236209) на користь Державного бюджету України заборгованість у розмірі 4 126 (чотири тисячі сто двадцять шість) грн. 72 коп.

3. Копію постанови надіслати сторонам.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Терлецька О.О.

Дата ухвалення рішення25.09.2012
Оприлюднено27.09.2012
Номер документу26140958
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3995/12/1070

Ухвала від 15.02.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Постанова від 25.09.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 06.09.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 06.09.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 22.08.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні