Постанова
від 24.09.2012 по справі 5021/50/12
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" вересня 2012 р. Справа № 5021/50/12

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Шутенко І.А., судді Плахов О.В., Кравець Т.В.

при секретарі Міракові Г.А.

за участю представників сторін:

Іванченко І.В. (представник ПАТ «УкрСиббанк»)

Грачов Є.О. (представник ПЕС ДП НЕК "Укренерго")

Інші кредитори -не з'явилися

ліквідатор -не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу ПАТ "УкрСиббанк", м. Харків (вх. №2048С/2-5) на постанову господарського суду від 20.02.2012 р. по справі № 5021/50/12

за заявою Голови ліквідаційної комісії ТОВ "Вектра" Оскорбіна А.Г.

до ТОВ "Вектра", м. Суми

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Сумської області (суддя Гордієнко М.І.) від 11.01.2012 р. порушено провадження у справі № 5021/50/12 про банкрутство ТОВ "Вектра" за відповідною заявою голови ліквідаційної комісії ТОВ "Вектра" Оскорбіна А.Г., поданою в порядку визначеному ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Сумської області (суддя Гордієнко М.І.) від 20.02.2012 р. по справі № 5021/50/12 визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Вектра". Відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектра" призначено голову ліквідаційної комісії Савочку А.А. та покладено на нього виконання дій по ліквідації банкрута відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Зобов'язано ліквідатора опублікувати в офіційних друкованих органах Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України об'яву про визнання ТОВ "Вектра" банкрутом та подати господарському суду ліквідаційний баланс з доданими до нього документами відповідно до вимог ст. 32 вищезазначеного Закону.

До Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на вказану постанову звернулося ПАТ "УкрСиббанк", м. Харків яке з посиланням на порушення господарським судом при її винесенні норм матеріального та процесуального права, просить суд зазначену постанову скасувати та припинити провадження у справі.

В обґрунтування своїх вимог ПАТ "УкрСиббанк", м. Харків зазначає, що господарський суд при винесенні постанови неповно з'ясував обставини, які мають істотне значення для справи, а саме, що проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Вектра" не відповідає за формою та змістом Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»та Положенню (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва», затвердженого наказом Міністерства Фінансів України від 25.02.2000 р. № 39; що в заяві голови ліквідаційної комісії ТОВ «Вектра»про порушення справи про банкрутство відсутні посилання на направлення до органів Державної податкової служби заяви за формою 8-ОПП а до вказаної заяви не додано докази дотримання заявником вимог пункту 8.1.1. Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затвердженого Наказом Державної податкової адміністрації України № 80 від 19.02.1998, в частині повідомлення Державної податкової інспекції про ліквідацію ТОВ «Вектра», за формою № 8-ОПП.

У відзиві на апеляційну скаргу ліквідатор ТОВ «Вектора» Савочка А.А. просить суд постанову господарського суду залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення посилаючись на відповідність висновків, викладених у вказаній постанові, обставинам справи та положенням ст. ст. 1, 7, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

При цьому, ліквідатор також зазначає, що боржником при зверненні до суду за заявою про банкрутство в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дотримано всіх передбачених законом заходів, які є передумовою для такого звернення.

В доповненнях до відзиву на апеляційну скаргу ліквідатор спростовує доводи ПАТ "УкрСиббанк", м. Харків про неповідомлення ліквідаційною комісією ТОВ «Вектора» органів Державної податкової служби про прийняте засновником ТОВ «Вектора» рішення про припинення юридичної особи та обрання ліквідаційної комісії, зазначаючи що таке повідомлення зазначеним органам надсилалося. Також ліквідатор зазначає, що з 07.04.2011 р. по 13.04.2011 р. ДПІ у м. Суми проводилася позапланова виїзна перевірка ТОВ «Вектора» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2008 р. по 31.12.2010 р., за результатами якої складено відповідний акт № 2720/2312/14026090/42.

В інших доповненнях до відзиву на апеляційну скаргу ліквідатор також спростовує доводи ПАТ "УкрСиббанк", м. Харків щодо невідповідності проміжного ліквідаційного балансу вимогам Закону.

В запереченнях на апеляційну скаргу Сумський державний університет також просить суд постанову господарського суду залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, посилаючись зокрема на те, що всі зазначені ПАТ "УкрСиббанк" в апеляційній скарзі обставини та мотиви, не спростовують висновки, покладені в основу оскаржуваної постанови.

Інші кредитори, відзивів на апеляційну скаргу не надали.

Інші кредитори, за винятком ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго" Північна енергетична система та ПАТ «УкрСиббанк», в судове засідання своїх представників не направили.

Ліквідатор Савочка А.А. в судове засідання також не з'явився.

ПАТ «Сумське АТП-15955» та ФОП ОСОБА_5 надали суду клопотання про розгляд апеляційної скарги за відсутності їх представників.

Враховуючи те, що суд вжив всіх передбачених законом заходів з метою повідомлення всіх учасників провадження у справі про банкрутство ТОВ «Вектора», а також те, що неявка в судове засідання певних кредиторів та ліквідатора не перешкоджає розгляду апеляційної скарги, судова колегія вважає за необхідне розглядати апеляційну скаргу за їх відсутності, за наявними в матеріалах справи документами та матеріалами.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши надані суду докази та доводи, судова колегія встановила наступне:

Як свідчать матеріали справи, 15 жовтня 2010 р. власником ТОВ "Вектра" ОСОБА_6 прийнято рішення про самоліквідацію підприємства. Вказане рішення внесене до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців та 03.11.2010 р. проведена публікація у "Бюлетні державної реєстрації".

Рішенням № 3 від 27 жовтня 2011 р. головою ліквідаційної комісії був призначений Оскорбін А.Г.

В процесі ліквідації кредиторам було повідомлено про прийняття рішення про самоліквідацію ТОВ "Вектра". Частка кредиторів скористалась своїм правом та направили письмові заяви з копіями підтверджуючих документів Голові ліквідаційної комісії.

Як зазначає ліквідатор, ліквідаційною комісією проведена інвентаризація та оцінка активів, та на підставі отриманих даних був складений проміжний ліквідаційний баланс (т. 1 а.с.31-35).

Ліквідатор зазначив, що станом на 01.11.2011 р. згідно з даними бухгалтерського обліку сума кредиторської заборгованості становить 14080696,83 грн. В ході роботи комісією було встановлено, що вартості активів боржника недостатньо для розрахунків з кредиторами по боргах, в зв'язку з чим, голова ліквідаційної комісії ТОВ "Вектра" звернувся до господарського суду з заявою про банкрутство в порядку, визначеному ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

За відповідною заявою ліквідатора, ухвалою господарського суду Сумської області від 11.01.2012 р. порушено провадження у справі № 5021/50/12 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектра" відповідно до ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Рішенням № 4 від 15.02.2012 року припинені повноваження Голови ліквідаційної комісії ТОВ "Вектра" Оскорбіна А.Г. та призначено головою ліквідаційної комісії ТОВ "Вектра" Савочку А.А.

До господарського суду Сумської області надійшло клопотання Голови ліквідаційної комісії Савочки А.А. про призначення його ліквідатором ТОВ "Вектра"

Як вже було зазначено вище, Постановою господарського суду Сумської області (суддя Гордієнко М.І.) від 20.02.2012 р. по справі № 5021/50/12 визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Вектра". Відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектра" призначено голову ліквідаційної комісії Савочку А.А. та покладено на нього виконання дій по ліквідації банкрута відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З матеріалів справи також вбачається, що господарський суд приймаючи оскаржувану постанову якою визнав боржника банкрутом, зокрема виходив з того, що сума його кредиторської заборгованості перевищує активи боржника, тобто останній не має можливості розрахуватися з кредиторами, а боржник наполягає на визнанні його банкрутом.

Однак, викладені вище висновки господарського суду, на думку колегії суддів, є передчасними та такими, що не відповідають матеріалам справи, їм не надана правильна та належна правова оцінка, суд проігнорував факт недодержання ліквідаційною комісією при здійсненні процедури ліквідації вимог Закону, в зв'язку з чим, є підстави для задоволення апеляційної скарги та скасування прийнятої по справі постанови.

Згідно зі статтею 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Порядок ліквідації юридичної особи передбачено відповідними нормами цивільного та господарського кодексів України.

Згідно з п. 1 ст. 150 ЦК України, товариство з обмеженою відповідальністю може бути ліквідоване за рішенням загальних зборів його учасників, у тому числі у зв'язку зі спливом строку, на який товариство було створене, а також за рішенням суду - у випадках, встановлених законом.

Згідно з п. 3-6 ст. 105 ЦК України, учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи. До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи. Кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Згідно з п. п. 4, 8 ст. 111 ЦК України, Ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб. У випадках, установлених законом, ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує проведення незалежної оцінки майна юридичної особи, що припиняється. Ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Відповідно статті 11 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та на підставі наказу Міністерства фінансів України від 25.02.2000 N 39 затверджено Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва", в п. 5 якого додатком № 1 встановлена відповідна форма балансу.

Проте, як свідчить наданий ліквідатором суду проміжний ліквідаційний баланс ТОВ «Вектра» (т. 1 а. с. 31-35), він за формою та змістом не відповідає вимогам вказаних нормативних актів. Зокрема в ньому відсутні відомості про активи Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектра" (в т.ч. не містить переліку майна, що належить боржнику), і що ці активи враховані ліквідатором при розгляді питання щодо можливості чи неможливості погашення кредиторської заборгованості боржника. Так само не вказано за який період фінансової діяльності боржника складено проміжний ліквідаційний баланс. Тобто, за своїм змістом зазначений проміжний ліквідаційний баланс фактично є переліком кредиторської заборгованості боржника, а відтак не може бути прийнятий судом як доказ неможливості боржника розрахуватися з кредиторами інакше як через застосування ліквідаційної процедури в порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

До того ж, проміжний ліквідаційний баланс ТОВ «Вектра» взагалі не підписано головою ліквідаційної комісії.

Крім того, ліквідатором надано суду відомості про наявність поточної кредиторської заборгованості ТОВ «Вектра» станом на дату прийняття рішення про ліквідацію товариства.

При цьому, матеріали справи не містять доказів письмового повідомлення ТОВ «Вектра» всіх наявних кредиторів про прийняття рішення про ліквідацію товариства.

Також необхідно відзначити, що ліквідатором ТОВ «Вектра» не надано суду доказів повідомлення всіх кредиторів, які заявили відповідні вимоги до боржника, про результат розгляду їх вимог. Тобто, неможливо встановити, чи згоден боржник з заявленою заборгованістю.

Посилання боржника в якості доказу наявності обставин щодо надсилання відповідних відповідей на адресу кредиторів на додані до доповнень до відзиву на апеляційну скаргу чеки (до матеріалів справи залучено їх копії) № 9368, 9369, 9370 від 19.01.2011 р. колегія суддів відхиляє, оскільки згідно з цими чеками відбувалося не надсилання кореспонденції, а були придбані марки. Доказів того, з якою метою були використані ці марки матеріали справи не містять.

Зазначене свідчить про те, що при здійсненні ліквідаційної процедури ТОВ «Вектра було порушено її процедуру, внаслідок чого суд позбавлений можливості встановити правомірність тих чи інших тверджень ліквідатора, в т.ч., стосовно повідомлення всіх кредиторів про ліквідацію ТОВ «Вектора»; стосовно розгляду та правомірності задоволення певних кредиторських вимог та подальшого повідомлення кредиторів про результати такого розгляду; а також стосовно врахування активів боржника при розгляді питання щодо можливості чи неможливості погашення кредиторської заборгованості боржника інакше як через застосування ліквідаційної процедури в порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Оскільки при прийнятті оскаржуваної постанови про визнання боржника банкрутом зазначені обставини судом не були враховані, вказане є підставою для задоволення апеляційної скарги, скасування вказаної постанови та направлення справи на розгляд до господарського суду для вирішення питання про можливість подальшого проведення ліквідаційної процедури в порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Таким чином, висновки, викладені в постанові господарського суду є передчасними та такими, що не відповідають матеріалам справи, а мотиви заявника скарги, з яких вони оспорюються, можуть бути підставою її скасування.

Керуючись ст. ст. 101, 102, п. 2 ст. 103, ст. ст. 105, 106 ГПК України, судова колегія -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ПАТ "УкрСиббанк", м. Харків задовольнити частково.

Постанову господарського суду від 20.02.2012 р. по справі № 5021/50/12 скасувати.

Справу направити на розгляд до господарського суду Сумської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена протягом двадцяти днів до Вищого господарського суду України.

Повний текст постанови підписано 24.09.2012 р.

Головуючий суддя Шутенко І.А.

суддя Плахов О.В.

суддя Кравець Т.В.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.09.2012
Оприлюднено28.09.2012
Номер документу26168462
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/50/12

Ухвала від 15.10.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 25.12.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Постанова від 04.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 16.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 12.10.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Постанова від 24.09.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Плахов О.В.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рунова Вікторія Вікторовна

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рунова Вікторія Вікторовна

Ухвала від 26.03.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

Постанова від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні