Рішення
від 28.09.2012 по справі 40/5005/6734/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.09.12р. Справа № 40/5005/6734/2012

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АвтоШЄМ", м. Дніпропетровськ

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості за договором оренди в розмірі 18 871 грн. 17 коп.

Суддя Красота О.І.

Представники:

від позивача: Лихопьок Д.П. дов. № б/н від 27.08.2012 року;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ :

Товариство з обмеженою відповідальністю "АвтоШЄМ" (далі-Позивач) звернулося до господарського суду з позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди № б/н від 15.11.2011 року, а саме: 3 631 грн. 50 коп. - боргу, 19 грн. 12 коп. - пені, 9 грн. 25 коп. - 3% річних, 15 211 грн. 30 коп. - збитків та судові витрати.

27.09.2012 року Позивач направив на адресу суду заяву про збільшення позовних вимог відповідно до якої просить суд стягнути з Відповідача 3 631 грн. 50 коп. - боргу, 631 грн. 88 коп. - пені, 25 грн. 97 коп. - 3% річних, 15 211 грн. 30 коп. - збитків та судові витрати.

В судовому засіданні представник Позивача позовні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився. Відзив на позов та документи витребувані ухвалою господарського суду, а також докази оплати за спірним договором до суду не надав. Клопотання про відкладення розгляду спору та письмові пояснення причин такої неявки на адресу суду не надходило.

Відповідно до довідки державного реєстратора, станом на 08.08.2012 року юридична адреса Відповідача: 49000, АДРЕСА_1 (а.с.29-31).

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника Відповідача, оскільки останній повідомлений про час та місце судового засідання належним чином (поштове повідомлення 20575089), а в матеріалах справи наявні документи необхідні для вирішення спору по суті та прийняття обґрунтованого рішення.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу сторонами не подавалось.

Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В порядку ст. 85 ГПК України, у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника Позивача, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

встановив:

15.11.2011 року між Позивачем (далі-Орендодавець) та Відповідачем (далі-Орендар) було укладено Договір оренди №б/н (далі-Договір), відповідно до умов якого Орендодавець передає, а Орендар бере у тимчасове платне користування частину приміщення площею 53,8 кв.м., розміщене за адресою: АДРЕСА_2. Об'єкт оренди передається в оренду для ведення господарської діяльності. (Пункт. 1.1 Договору).

Орендар вступає в платне строкове користування об'єктом оренди на строк, зазначений у договорі, але не раніше дати підписання сторонами договору та акта прийому-передачі об'єкта оренди. Об'єкт оренди вважається переданим у користування Орендаря з моменту підписання сторонами акту прийому-передачі, після чого персоналу Орендаря забезпечується доступ до об'єкту оренди. (п.п. 2.1, 2.2 Договору).

Пунктом 3.1 Договору сторони погодили, що місячний розмір орендної плати складається з:

плати за користування орендованими площами з розрахунку вартості 1 кв.м. площі: 45,00 грн.; відшкодування витрат на енергозберігання -згідно з показаннями лічильників за формулою: В=С+П+О (де С -покази лічильника, П -втрати електроенергії в лінії (14% від показань лічильника), О -обслуговування електромереж (10% від нарахованої суми)); відшкодування витрат на водоспоживання -згідно з показаннями лічильника, а при його відсутності пропорційно займаним площам.

Відповідно до пункту 3.3 Договору, оплата орендної плати здійснюється за безготівковим розрахунком на розрахунковий рахунок Орендодавця, на підставі виставлених Орендодавцем рахунків не пізніше 10 банківських днів після їх отримання.

Повернення об'єкта оренди Орендодавцю здійснюється шляхом підписання акта прийому-передачі сторонами. Об'єкт оренди передається Орендодавцю в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу. У разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) об'єкта оренди з вини Орендаря, останній відшкодовує Орендодавцю понесені збитки. (п.п. 7.1, 7.2 Договору).

Згідно з пунктом 8.1 Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання Сторонами своїх зобов'язань.

Пунктом 8.2 Договору сторони погодили, що термін фактичного використання Орендарем площ обчислюється з моменту підписання акту прийому-передачі. Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до 30.12.2011 року. Дострокове розірвання Договору та внесення в нього змін здійснюється за письмовою згодою сторін. Термін розгляду змін іншою стороною -5 днів з дня отримання повідомлення. Після закінчення цього строку, сторона, якій пропонуються зміни, зобов'язана надати відповідь.

Додатковою угодою від 25.12.2011 року до Договору, сторони погодили, що строк дії Договору продовжено до 30.06.2012 року. (а.с. 11).

Позивач відповідно до п. 2.2 Договору, передав Відповідачеві приміщення, що підтверджується Актом приймання-передачі об'єкта оренди від 01.12.2011р., який підписаний та скріплений печатками сторін (а.с. 10).

Як вказує Позивач в своїй позовній заяві він не мав можливості вручити рахунки Орендарю у зв'язку з тим, що останній не з'являвся в орендованих ним приміщеннях з 07.05.2012 року, що підтверджується доповідними записками представника Позивача від 31.05.2012р. та 29.06.2012р. (а.с. 12,13).

Як вбачається зі змісту позовної заяви, Відповідач, в період травень 2012 року -червень 2012 року не виконав своїх зобов'язань по сплаті орендних платежів, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість в розмірі 3 631,50 грн.

Станом на дату подачі позову доказів сплати боргу сторонами суду не надано, як і не надано доказів повернення орендованого майна від Відповідача Позивачу.

Розглядаючи вказані позовні вимоги, необхідно вказати на наступне.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Стаття 193 ГК України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно п.1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Нормами статті 530 Цивільного кодексу України, встановлено що, якщо у зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Стаття 598 Цивільного кодексу України встановлює, що зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Відповідно до ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

02.07.2012 року, після закінчення строку дії договору, комісією Позивача було відкрито орендовані приміщення, та проведено їх огляд в ході якого було встановлено, що майно, належне відповідачу в приміщеннях відсутнє, а саме приміщення має наступні пошкодження:

- одна зі стін орендованого приміщення має 150 отворів діаметром 1.5 см.;

- вхідні двері обклеєні пластиком, зняти який неможливо без пошкодження самої двері;

- на напільному покритті (ковроліні) площею 33 кв.м. наявні чорні плями;

- на дверях туалету відсутній запірний пристрій;

- стіни мають потертості та забруднення.

Результати даної перевірки зафіксоване в акті комісії від 02.07.2012 року, яким зроблено висновок, що вказане приміщення експлуатувати без відновлювального ремонту не є за можливе, та необхідно виконати капітальний ремонт із залученням спеціалізованої організації. (а.с.16).

З метою визначення вартості відновлювального ремонту Позивач звернувся листом №13 выд 02.07.2012 року до ТОВ „Апекс Дніпро", яке має відповідну ліцензію на проведення будівельних робіт. (а.с.17), на який останній листом №28 від 06.07.2012 року направив на адресу Позивача кошторис, згідно якого вартість відновлювального ремонту складає 15 211,30 грн. (а.с. 18-20).

Відповідно до ст. 22 Цивільного кодексу України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Водночас, порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За вимогами статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, у вигляді сплати неустойки.

Відповідно до статті 549 названого Кодексу неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пунктом 3.5 Договору сторони погодили, що за несвоєчасне здійснення орендних платежів Орендар виплачує Орендодавцю пеню в розмірі 0,2% від суми заборгованості за кожен день такого прострочення, включаючи день оплати.

Відповідно до розрахунку Позивача розмір нарахованої пені становить 631 грн. 88 коп. за період з 01.07.2012 року по 26.09.2012 року (а.с.14) .

Частина 2 ст. 530 Цивільного кодексу України встановлює, що якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

У відповідності зі статтею 625 Цивільного кодексу України боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

Позивачем у відповідності до вимог ст.. 625 ЦК України за період з 01.07.2012 року по 26.09.2012 року було зроблено розрахунок 3% річних у сумі 25 грн. 97 коп., які останній і просить стягнути з Відповідача.

Суд не може погодитись з вказаним розрахунком суми 3% річних, так як після перерахунку вказаної суми вказана сума становить 25 грн. 90 коп., яка і задовольняється судом.

Отже, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню частково з стягненням з Відповідача на користь Позивача суму у розмірі 3 631 грн. 50 коп. - боргу, 631 грн. 88 коп. -пені, 25 грн. 90 коп. - 3% річних, 15 211 грн. 30 коп. - збитків.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати по справі покладаються на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 32, 33, 36, 43-45, 49, 75, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_1 і.н. НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АвтоШЄМ" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, 23-В, ЄДРПОУ 25532531) 3 631 грн. 50 коп. - боргу, 831 грн. 88 коп. -пені, 25 грн. 90 коп. - 3% річних, 15 211 грн. 30 коп - збитків., 1 607 грн. 89 коп. - судового збору.

В решті позовних вимог - відмовити.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя О.І. Красота

Рішення підписано

27.09.2012р.

Дата ухвалення рішення28.09.2012
Оприлюднено01.10.2012
Номер документу26180820
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди в розмірі 18 871 грн. 17 коп

Судовий реєстр по справі —40/5005/6734/2012

Ухвала від 04.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 30.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Постанова від 24.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Постанова від 25.02.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Дмитренко Анна Костянтинівна

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Дмитренко Анна Костянтинівна

Ухвала від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні