Рішення
від 21.08.2008 по справі 21/98
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

21/98

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  21/98

21.08.08

За позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю «Ві Ей Груп»

ДоКомунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна»

ПроЗобов'язання вчинити певні дії

Суддя Шевченко Е.О.

Представники:

Від позивача: –Копейчиков М.В. (пред. за довір.)  

Від відповідача: –Чепов О.В. (пред. за довір.)

          

В судовому засіданні 21.08.2008 року за згодою представників сторін було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.  

Обставини справи:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою про зобов'язання Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна»(відповідач) здійснити реєстрацію права власності позивача на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 80, а саме: Спортивний павільйон № 1, - літера “А”, загальною площею 2084,80 кв.м; Спортивний павільйон № 2, - літера “Б”, загальною площею 157,30 кв.м; Господарчий блок –літера “В”, загальною площею 65,20 кв.м; Вбиральня –літера “Г”, загальною площею 20,40 кв.м. В тому числі невід'ємною складовою частиною Спортивного комплексу є наступне майно: футбольне поле - №І загальною площею 7097 кв.м; трибуна - №ІІ, загальною площею 426 кв.м; спортмайданчик - №ІІІ, загальною площею 1525 кв.м; тенісний корт - № ІV, загальною площею 539 кв.м; тенісний корт - № V, загальною площею 837 кв.м; тенісний корт - № VІ, загальною площею 1016 кв.м; стоянка автомобілів - №VII, загальною площею 3493 кв.м; бігова доріжка - № VIII, загальною площею 817 кв.м; огорожа довжиною 870 м, в тому числі: залізобетонна висотою 2,2 м, довжиною 470 м; залізобетонна висотою 5 м, довжиною 17 м; металева висотою 2м, довжиною 383 м.

11.07.2008 р. ухвалою Господарського суду міста Києва порушено провадження по справі №21/98 та призначено її до розгляду.

У позовній заяві та у судовому засіданні Позивач обґрунтовує свої вимоги тим, що згідно договору купівлі-продажу нерухомого майна Спортивного комплексу, розташованого за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 80, від 08.05.2008 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Скринником С.М. за № 433 та зареєстрованого належним чином, ТОВ «Ві Ей Груп»набуло право власності на майно, яке на підставі Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»підлягає державній реєстрації.

Відповідач письмовий відзив на позовну заяву не надав, присутній в судовому засіданні представник відповідача заперечував проти позовних вимог та просив відмовити в позові в повному обсязі, посилаючись на неможливість зареєструвати право власності згідно договору купівлі-продажу в зв'язку з відсутністю акта приймання-передачі майна.

Перед початком розгляду справи по суті представників сторін було ознайомлено з їх правами та обов'язками у відповідності із ст.22 ГПК України.

Крім цього, вказаним представникам у судовому засіданні роз'яснено вимоги ст.81-1 ГПК України.

Судом, у відповідності з вимогами ст.81-1 ГПК України складено протоколи, які долучено до матеріалів справи.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

08 травня 2008 року між Товариством з обмеженою відповідальністю “ВІ ЕЙ ГРУП”(далі – позивач) та Державним підприємством “Завод 410 Цивільної авіації” було укладено Договір купівлі-продажу нерухомого майна Спортивного комплексу, розташованого за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 80. Зазначений договір посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Скринником С.М. за №433 та зареєстровано належним чином в Державному реєстрі правочинів. Відчуження вказаного нерухомого майна відбулося шляхом проведення аукціону відповідно до встановленого чинним законодавством порядку з урахуванням згоди Фонду державного майна України, Міністерства промислової політики України та за погодженням з Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту.

На виконання вимог розділу 2 Договору, позивач повністю розрахувався за придбаний об'єкт нерухомого майна, про що свідчить Довідка КБ ТОВ «Місто Банк»від 11.07.2008 року № 819 про перерахування коштів на рахунок ДП “Завод 410 Цивільної авіації” згідно договору купівлі-продажу від 08.05.2008 року в повному обсязі відповідно до договору.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні данні, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог та заперечень.

Відповідно до положень ст. 328 Цивільного кодексу України право власності на майно набувається на законних підставах, зокрема, за цивільно-правовими угодами.

Відповідно до ч. 4 ст. 334 Цивільного кодексу України якщо  договір  про  відчуження  майна  підлягає  державній реєстрації,  право  власності  у  набувача виникає з моменту такої реєстрації. Закон не передбачає обов'язкової передачі майна для виникнення у набувача права власності на таке майно. Тобто, позивач став власником нерухомого майна, що придбане ним за договором від 08.05.2008, в день державної реєстрації цього договору в Державному реєстрі правочинів –08.05.2008 року.

Згідно ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, а саме право власності на нерухоме майно.

Відповідно до п. 1.3, 1.4, 1.5, Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5, державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.

Державна реєстрація прав власності на нерухоме майно (далі –реєстрація прав) –це внесення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв'язку з виникненням, існуванням або припиненням прав власності на нерухоме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об'єктів нерухомого майна на підставі правовстановлюючих документів коштом особи, що звернулася до БТІ.

Обов'язковій  реєстрації прав підлягає право власності на нерухоме майно фізичних та юридичних осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, а також територіальних громад в особі органів місцевого самоврядування та держави в особі органів, уповноважених управляти державним майном.

Як встановлено судом, на виконання ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»(далі –Закон), відповідно до якої обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, позивач звернувся до відповідача - Комунального підприємства „Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна”  з метою реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 80, а саме: Спортивний павільйон № 1, - літера “А”, загальною площею 2084,80 кв.м; Спортивний павільйон № 2, - літера “Б”, загальною площею 157,30 кв.м; Господарчий блок –літера “В”, загальною площею 65,20 кв.м; Вбиральня –літера “Г”, загальною площею 20,40 кв.м. В тому числі невід'ємною складовою частиною Спортивного комплексу є наступне майно: футбольне поле - №І загальною площею 7097 кв.м; трибуна - №ІІ, загальною площею 426 кв.м; спортмайданчик - №ІІІ, загальною площею 1525 кв.м; тенісний корт - № ІV, загальною площею 539 кв.м; тенісний корт - № V, загальною площею 837 кв.м; тенісний корт - № VІ, загальною площею 1016 кв.м; стоянка автомобілів - №VII, загальною площею 3493 кв.м; бігова доріжка - № VIII, загальною площею 817 кв.м; огорожа довжиною 870 м, в тому числі: залізобетонна висотою 2,2 м, довжиною 470 м; залізобетонна висотою 5 м, довжиною 17 м; металева висотою 2м, довжиною 383 м.

Листом відповідача було відмовлено у реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна.

Посилання відповідача на відмову у реєстрації права власності, в зв'язку з тим, що відсутній акт приймання-передачі, спростовується наступним.

Статтею 19 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»визначено, що підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно є нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу.  

Пунктом 1 Переліку Додатку №1 “Перелік правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на обєкти нерухомого майна” Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затв. Наказом Міністерства юстиції України  № 7/5 від 07.02.2002 визначено, що договір купівлі-продажу нерухомого майна є правовстановлювальним документом та таким, що підтверджує право власності на нерухоме майно.

Відповідно до ст. 24 Закону, у державній реєстрації права може бути відмовлено в разі, якщо: заявлене право не підлягає державній реєстрації відповідно до цього Закону; нерухоме майно або більша за площею його частина перебуває в іншому реєстраційному (кадастровому) окрузі; із заявою про державну реєстрацію звернулася особа, яка відповідно до цього Закону не може бути суб'єктом права власності на даний об'єкт нерухомого майна або представником такого суб'єкта; подані документи не відповідають вимогам, установленим цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, або не дають змоги установити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують; заяву про державну реєстрацію права власності відповідно до правочину про відчуження нерухомого майна було подано після державної реєстрації обмежень, вчинених щодо цього майна; заявлене право власності або інше речове право вже зареєстроване. Відмова у державній реєстрації прав з підстав, не передбачених цим Законом, заборонена.

Зважаючи на наведене, відмова відповідача в реєстрації права власності позивача не містить встановлених законом підстав, а тому є незаконною.

Відповідно до ч.1 ст. 317 ЦК України власникові майна належить право володіти, користуватися, та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 ст. 321 ЦК України встановлено, що право власності є непорушним правом особи. Подібне положення міститься і у ч. 1 ст. 134 ГК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 386 ЦК України держава забезпечує рівний захист усіх суб'єктів прав власності.

Статтею 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»встановлено, що речові права на нерухоме майно, їх обмеження та правочини щодо нерухомого майна підлягають обов'язковій державній реєстрації в порядку, встановленому цим Законом, зареєстровані речові права та їх обмеження мають пріоритет над незареєстрованими в разі спору щодо нерухомого майна.

Комунальне підприємство «Київське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти  нерухомого майна»є належним відповідачем у справі, оскільки відповідно до ст.18 цього Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», державна реєстрація речових прав на нерухоме майно проводиться на підставі заяви правоволодільця (правонабувача), сторін (сторони) правочину, за яким виникло речове право. Заява про державну реєстрацію права власності подається до органу державної реєстрації прав, на території якого перебуває нерухоме майно.           Згідно з п. 5 «Прикінцевих положень»Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

Таким чином, заявлені позивачем вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню повністю.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Зобов'язати Комунальне підприємство „Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна” здійснити реєстрацію права власності Товариства з обмеженою відповідальністю “ВІ ЕЙ ГРУП” на об'єкти нерухомого майна спортивного комплексу, розташовані за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 80, а саме: Спортивний павільйон № 1, - літера “А”, загальною площею 2084,80 кв.м; Спортивний павільйон № 2, - літера “Б”, загальною площею 157,30 кв.м; Господарчий блок –літера “В”, загальною площею 65,20 кв.м; Вбиральня –літера “Г”, загальною площею 20,40 кв.м, в тому числі невід'ємною складовою частиною спортивного комплексу є наступне майно: футбольне поле - №І загальною площею 7097 кв.м; трибуна - №ІІ, загальною площею 426 кв.м; спортмайданчик - №ІІІ, загальною площею 1525 кв.м; тенісний корт - № ІV, загальною площею 539 кв.м; тенісний корт - № V, загальною площею 837 кв.м; тенісний корт - № VІ, загальною площею 1016 кв.м; стоянка автомобілів - №VII, загальною площею 3493 кв.м; бігова доріжка - № VIII, загальною площею 817 кв.м; огорожа довжиною 870 м, в тому числі: залізобетонна висотою 2,2 м, довжиною 470 м; залізобетонна висотою 5 м, довжиною 17 м; металева висотою 2м, довжиною 383 м.

3.          Стягнути з Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна» (01001,  м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4-в, п/р 2600900990851 у АБ «Хрещатик», МФО 300670) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ві Ей Груп» (04073, м. Київ, вул. Сиренька, 27-а, р/р 26001001030138 в Київській філії КБ ТОВ «Місто Банк», МФО 380593, код 34716681) 85 (вісімдесят п»ять) грн. 00 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                        Е.О.Шевченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.08.2008
Оприлюднено05.01.2009
Номер документу2623985
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/98

Рішення від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Ухвала від 05.08.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 21.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Скапровська І. М.

Ухвала від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Скапровська І. М.

Ухвала від 19.11.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Рішення від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні