Постанова
від 16.12.2008 по справі 03/104-64а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03/104-64А

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

43010, м. Луцьк, пр. Волі, 54 а

              

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"16" грудня 2008 р. Справа № 03/104-64А.

за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луцьку, м. Луцьк

до відповідача Малого підприємства «Сатурн», м. Луцьк

про стягнення 111 грн. 34 коп. страхових внесків

Суддя Сініцина Л.М.

При секретарі Сівак А.М.

Представники:

від позивача: Клімішина Н.А. –заступник начальника, дов. в справі

від відповідача: н/з

На клопотання представника позивача технічна фіксація судового процесу не здійснювалася у зв'язку з неявкою в судове засідання представника відповідача.

Суть спору: Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луцьку просить суд стягнути з Малого підприємства «Сатурн»111 грн. 34 коп. страхових внесків за 3 квартал  2008 року.

Відповідач відзиву на позовну заяву суду не подав, в судове засідання представник вдруге не з'явився. Направлені на адресу підприємства ухвали суду, позовна заява з додатком та повістка, повернулись на адресу суду з відміткою пошти «Не значиться по даній адресі»(а.с.11-25,37-39).

Відповідно до частини 8 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою внесеною до відповідного державного реєстру.

Як вбачається із Довідки з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, довідки №1287 ЄДРПОУ МП «Сатурн»зареєстроване за адресою: м. Луцьк, вул. Бринського,4 (а.с.23,27-31). Тобто, за адресою, за якою було відправлено відповідачу усі процесуальні документи, поштове відділення не вручило повістку відповідачу у зв'язку з тим, що за даною адресою товариство не знаходиться.

В даному випадку суд вважає, що повістку та ухвали товариству вручено і відповідач повідомлений про день і час слухання справи, оскільки вони доставлялися за адресою внесеною до державного реєстру. Суд приходить до висновку про можливість розгляду справи без представника відповідача.

Із досліджених матеріалів справи, пояснень представника позивача, господарський суд, —

В С Т А Н О В И В:

Мале підприємство «Сатурн»зареєстроване рішенням №227/98 Луцької районної державної адміністрації 07.02.1992р., про що свідчить довідка ЄДРПОУ (а.с.9). Як платник внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, використовує найману працю і зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Згідно страхового свідоцтва від 16.02.2006р. Мале підприємство «Сатурн»є страхувальником фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у ВВД ФСНВ м. Луцька реєстраційний номер 0310001559 (а.с.5).

Відповідно до преамбули Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випаду на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.99 р., з подальшими змінами та доповненнями (далі Закон), страхування від нещасного випадку на виробництві є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Статтею 45 вказаного Закону встановлений обов'язок роботодавця як страхувальника своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. В разі прострочення сплати страхового внеску до Фонду згідно статті 52 Закону стягується пеня згідно із законодавством.

Згідно статті 45 Закону роботодавець як страхувальник зобов'язаний інформувати робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків про зміну технології робіт або виду діяльності підприємства для переведення його до відповідної групи тарифів небезпеки, щорічно подавати відомості про річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг). Віднесення підприємств і організацій до відповідного класу професійного ризику виробництва здійснюється виконавчою дирекцією Фонду згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2000 року № 1423 “Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання” на підставі відомостей про код галузі економіки та вид діяльності платника за Загальним класифікатором галузей народного господарства України.

Відповідно до Закону України “Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили  втрату працездатності” від 22.02.2001р. підприємству присвоюється страховий тариф відповідно класу професійного ризику виробництва.

Як вбачається з повідомлення від 01.01.2006р. Мале підприємство «Сатурн»відноситься до 23 класу ризику і страховий тариф для нього становить 1,16% (а.с.5 на звороті).

Згідно пункту 4.12 Інструкції «Про порядок перерахування обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України», затвердженої Постановою Фонду № 36 від 12.07.2007р., страхові внески сплачуються щомісячно в день одержання коштів на оплату праці в установах банків, а при проведенні оплати праці з готівкової виручки чи натуроплатою –платники зобов'язані не пізніше наступного дня після здійснення виплат подати до установи банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду.

Пунктом 7.5 вказаної інструкції передбачено, що юридичні особи –платники страхових внесків щоквартально, в двох примірниках складають розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду, один примірник якої подається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації страхувальника у такі строки: до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня поточного року, до 25 січня року наступного за звітним.

Не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються в порядку, передбаченому законодавством з нарахуванням пені.

Згідно розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 9 місяців 2008 року поданої відповідачем, недоїмка зі сплати страхових внесків складає 111 грн. 34 коп., яка на день розгляду справи не сплачена (а.с.6).

Отже, заборгованість Малого підприємства «Сатурн»по страхових внесках в сумі 111 грн. 34 коп. доведена матеріалами справи і підлягає до стягнення повністю.

Керуючись Законами України „Про загальнообов'язкове  державне  соціальне  страхування  від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності”, ст.ст.70,71,86,94,158-163,186 КАС України, господарський суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Малого підприємства «Сатурн», м. Луцьк, вул. Бринського,4,                    р/р 26003025801980 в ПЕКАО-Україна ТзОВ, МФО 303536 на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луцьку, м. Луцьк, вул. Ковельська,1,                 код 25910217, р/р 37171400900002 у ГУДКУ у Волинській області, МФО 803014, заборгованість по страхових внесках в сумі 111 грн. 34 коп.

          3. Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у 20 денний строк, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього 20 денного строку. Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного господарського суду. Заява про апеляційне оскарження постанови може бути подана до адміністративного апеляційного суду через суд першої інстанції протягом 10 днів з дня оголошення постанови. Апеляційна скарга на постанову може бути подана протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

          Суддя                                                                                          Л.М.Сініцина

Дата ухвалення рішення16.12.2008
Оприлюднено05.01.2009
Номер документу2625691
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —03/104-64а

Ухвала від 05.03.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 12.07.2016

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Александрова Марія Ананіївна

Ухвала від 22.06.2016

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Александрова Марія Ананіївна

Ухвала від 14.06.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 30.05.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Постанова від 16.12.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Сініцина Л.М.

Ухвала від 24.11.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Сініцина Л.М.

Постанова від 24.09.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Сініцина Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні