Постанова
від 03.09.2012 по справі 2а/0470/4190/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2012 р. Справа № 2а/0470/4190/12 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Чабаненко С.В. розглянувши у письмовому провадженні в м. Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Комунального підприємства «Апостолівське житлово-експлуатаційного підприємства»до Управління Пенсійного фонду України в Апостолівському , -

ВСТАНОВИВ :

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов позов Громадської організації «Варіант» в якому позивач просить:

- визнати протиправною бездіяльність Державної податкової інспекції у м.Дніпродзержинську;

- зобов'язати Державну податкову інспекцію у м. Дніпродзержинську видати Громадянській організації (ідентифікаційний код юридичної особи 37148406, адреса: м.Дніпродзержинськ. вул.Спортивна,36) довідку про взяття на облік платника податків за ф.N 4-ОПП в органі державної податкової служби.

В обґрунтування позову позивачем зазначено, що 08 грудня 2010 року Громадську організацію «Варіант» було перереєстровано за іншою адресою, про що зроблено відповідний запис в ЄДРПОУ про заміну свідоцтва про державну реєстрацію, однак, на час звернення позивачем до суду, відповідачем не видано довідку про взяття на облік платника податків.

Позивач вважає дії Відповідача - Державної податкової інспекції у м.Дніпродзержинську протиправними.

В судове засідання сторони не прибули.

Представник позивача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце проведення якого належним чином повідомлений, що підтверджується матеріалами справи, однак надав до суду клопотання про розгляд справи за відсутності уповноваженого представника.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення якого належним чином повідомлений, заперечень проти позову суду не надав.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Громадська організація «Варіант» (ідентифікаційний код юридичної особи 37148406) 08 грудня 2010 року було перереєстровано, а саме змінено місцезнаходження юридичної особи: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Спортивна,36, що підтверджується записом про державну реєстрацію юридичної особи за № 12241070003049978 та Довідкою з ЄДРПОУ АА№439939.

Згідно відповіді ДПІ у м. Дніпродзержинськ № 3814/10/29-028 від 03.02.2012 року, на Заяву позивача про видачу довідки за ф.4-ОПП про взяття на облік платника податків, копія якої міститься в матеріалах справи, ГО «Варіант» сформована нова довідка за ф.4-ОПП у зв'язку зі зміною місцезнаходження. Як вбачається з вищезазначеної відповіді, довідка за ф.4-ОПП була направлена поштою.

Однак, як зазначає позивач на час звернення до суду з даним адміністративним позовом Довідка Позивачем не отримана.

Згідно п.64.1.ст.64 Податкового кодексу України, взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів в органах державної податкової служби здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органами державної податкової служби.

Відповідно п.3.2. Порядку обліку платників податків і зборів затвердженого Наказом Державної податкової адміністрації України 22.12.2010 N 979, який діяв до 06.01.2012 року та Порядку обліку платників податку затвердженого Наказом Міністерства

фінансів України 09.12.2011 N 1588 підставою для взяття на облік за основним місцем обліку в органі державної податкової служби є надходження до цього

органу відомостей з Єдиного державного реєстру або з відповідної

реєстраційної картки про проведення державної реєстрації юридичної

особи.

Згідно п. 3.7 Порядку № 979 та Порядку № 1588 взяття на облік платника податків за основним місцем обліку органом державної податкової служби проводиться не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з реєстраційної

картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом, чи заяви від платника податків та здійснюється датою внесення даних до Єдиного банку даних юридичних осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідних відомостей державного реєстратора чи заяви платника податків у журналі за ф. N 2-ОПП.

Відповідно п. 3.10 Порядку № 979 та Порядку № 1588, після взяття платника податків на облік за основним місцем обліку орган державної податкової служби формує довідку про взяття на облік платника податків за ф. N 4-ОПП (додаток 2). Така довідка надсилається платнику податків наступного робочого дня з дня взяття на облік. За згодою платника податків не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік така довідка може бути видана платнику податків чи уповноваженій особі платника податків в органі державної податкової служби.

Згідно п. 4.1 Порядку № 1588, для взяття на облік платник податків - юридична особа (резидент) подає до органу державної податкової служби:

заяву за ф. N 1-ОПП;

копію свідоцтва про державну реєстрацію;

копію документа, що підтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ.

Пунктом 4.1.1. Порядку № 979 та Порядку № 1588 визначено, що юридичні особи, які включаються до Єдиного державного реєстру, можуть подати зазначені документи до органу державної податкової служби для взяття на облік за бажанням.

Пуктом 2 статті 71 КАС України визначено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

В ході розгляду справи, встановлені факти відповідач не спростував. З наведених обставин вбачається, що відповідачем безпідставно не виконаний встановлений законодавством порядок видачі платнику податків довідки про взяття останнього на облік в органах податкової служби.

З урахуванням вищезазначеного суд доходить висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 9, 10, 11, 69-72, 86, 160-162, 167, 186, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Громадської організації «Варіант» до Державної податкової інспекції у м.Дніпродзержинську про визнання протиправною та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Державної податкової інспекції у м.Дніпродзержинську.

Зобов'язати Державну податкову інспекцію у м. Дніпродзержинську видати Громадянській організації (ідентифікаційний код юридичної особи 37148406, адреса: м.Дніпродзержинськ. вул.Спортивна,36) довідку про взяття на облік платника податків за ф.N 4-ОПП в органі державної податкової служби.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та в строки, встановленні статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя С.В. Чабаненко

Дата ухвалення рішення03.09.2012
Оприлюднено04.10.2012
Номер документу26260329
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/4190/12

Ухвала від 13.06.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

Ухвала від 13.06.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

Постанова від 20.07.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

Постанова від 03.09.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні