Постанова
від 25.09.2012 по справі 5024/1107/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" вересня 2012 р.Справа № 5024/1107/2012 Одеський апеляційний господарський суд у складі:

Головуючого судді Ліпчанської Н.В.

Суддів Андрєєвої Е.І., Лисенко В.А.

При секретарі судового засідання Стеблиненко В.С.

Представники сторін:

Від позивача -Борисенко М.С. за дов. № 0106/1528 від 18.09.2012р.

Від відповідача -Мироненко К.Б. за дов. б/н від 23.07.2012р.

- Ващук Я.В. за дов. б/н від 23.07.2012р.

Розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Абсолют ЛТД" м. Нова Каховка Херсонської області

на рішення господарського суду Херсонської області від 09 серпня 2012 року у справі №5024/1107/2012

за позовом Комунальної установи "Бериславська центральна районна лікарня"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Абсолют ЛТД" м. Нова Каховка Херсонської області

про зобов'язання звільнити приміщення, повернути об'єкт оренди та стягнення 2120,85 грн., -

Встановив:

В липні 2012р. Комунальна установа "Бериславська центральна районна лікарня" (Далі -КУ - Лікарня) звернулась до господарського суду Херсонської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Абсолют ЛТД" м. Нова Каховка Херсонської області (Далі -ТОВ „Абсолют ЛТД") про витребування майна із чужого незаконного володіння, примусового виселення та сплати неустойки.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, КУ - Лікарня посилається на договір оренди нежитлового приміщення №12 від 01.12.2007р. площею 87, 71м2, розташованого за адресою: м. Берислав, вул.. 1 Травня, 124, в будівлі молочної кухні.

За умовами даного договору, Орендодавець (КУ -Лікарня) передає

, а Орендар (ТОВ „Абсолют ЛТД") приймає у строкове платне користування нежитлове приміщення, для розташування аптечного пункту. Термін дії договору складав три роки та додатковою угодою від 24.12.2009р. був продовжений до 30.01.2012р..

Відповідно до п.п.5.5. та 9.7 договору у разі закінчення строку його дії, орендар (ТОВ „Абсолют ЛТД") зобов'язаний повернути Орендодавцю орендоване майно в належному стані.

На неодноразові звернення позивача про звільнення та передачу орендованого приміщення, відповідач не відреагував належним чином у термін, передбачений законодавством, що стало причиною звернення до суду із відповідною заявою.

Відповідач вважає, що вимоги позивача про звільнення орендованого приміщення є безпідставними та необґрунтованими, оскільки між сторонами продовжують діяти договірні відносини, що підтверджуються виставленими рахунками позивача на оплату комунальних витрат та орендної плати. Позивачем не надано жодних доказів, які підтверджують отримання повідомлень про завершення орендних правовідносин.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 09 серпня 2012р. суддя (Ємленінова З.У.) позовні вимоги задоволені частково. Господарський суд зобов'язав ТОВ „Абсолют ЛТД" повернути нежитлове приміщення площею 87, 71м2 розташоване за адресою: м. Берислав, вул.. 1 Травня, 124 (в будівлі молочної кухні) та стягнув з ТОВ „Абсолют ЛТД" на користь КУ -Лікарня неустойку в сумі -2 120,31грн. та витрати по сплаті судового збору розміром -2 142,50грн..

Мотивуючи дане рішення місцевий господарський суд, посилаючись на норми статей 764, 785 Цивільного Кодексу України; ч.2;3ст.17 Закону України „Про оренду державного та комунального майна" зазначив, що якщо Орендар продовжує користуватися об'єктом оренди, то за відсутності заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення терміну договору, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Господарський суд в своєму рішенні вказав на те, що позивач, якому власником приміщення Бориславською районною радою були надані повноваження орендодавця, не отримав згоди Власника на продовження договору оренди з відповідачем.

У зв'язку з рішенням власника майна про передачу його в оренду шляхом проведення конкурсу, відповідачу була надана можливість на переважне право щодо укладення договору оренди на новий термін. Приймаючи участь у конкурсі ТОВ „Абсолют ЛТД" не став його переможцем, а тому правові підстави продовжувати користування орендованим приміщенням, у нього -відсутні.

Не погоджуючись із винесеним рішенням господарського суду, з апеляційною скаргою звернувся відповідач, вважаючи, що позивачем не доведено дійсність обставин, на які він посилається, як на підставу своїх позовних вимог.

На думку скаржника, господарським судом поверхнево та неповно з'ясовані всі обставини даної справи, рішення не відповідає нормам процесуального та матеріального права, а тому підлягає скасуванню.

В апеляційній скарзі ТОВ „Абсолют" вважає, що господарський суд дійшов хибного висновку щодо правомірності набуття позивачем права на вимогу про звільнення орендованого приміщення, у зв'язку із закінченням строку дії договору оренди від 01.02.2007р..

Відповідно до положень ст.136 ГК України позивач не надав жодного доказу про те, що він був наділений власником майна правом господарського володіння, користування та розпорядження зазначеним майном. Розпорядження голови Бориславської районної ради №7 від 16.02.2012р., є підтвердженням того, що позивачу надано обмежений обсяг прав, щодо розпорядження орендованим майном, до якого не входило право позивача на вираження волі, щодо закінчення договірних відносин за договором оренди, чи права на звернення із даним позовом до суду, оскільки такі повноваження власником орендованого майна йому не делеговані.

Крім цього, апелянт зазначає, що на юридичну адресу не надходили листи від позивача про намір щодо припинення договірних відносин за договором оренди приміщення площею 87,71кв.м. по вул. 1 травня, 124 в м.Бериславі.

Більш того, після закінчення терміну дії договору оренди, зазначеного приміщення на адресу відповідача продовжували надходити рахунки на оплату орендованого приміщення та рахунки за водопостачання, водовідведення, опалення, споживання електроенергії, відшкодування податку на землю.

Виставлені рахунки своєчасно та в повному обсязі були сплачені, що підтверджується платіжними дорученнями наявними в матеріалах справи.

Таким чином ТОВ „Абсолют ЛТД" вважає, що позивач такими діями, підтвердив свою згоду на продовження дії договору оренди на новий строк.

Власником майна не ставилось питання про розірвання договору оренди приміщення, договір оренди продовжує діяти, відповідно до положень ст.17 Закону України „Про оренду державного та комунального майна та ст.764 ЦК України.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального права, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення місцевого суду скасуванню, виходячи з наступних підстав.

Як встановлено матеріалами справи, згідно розпорядження голови Бориславської районної ради Херсонської області №7 від 16.02.2007р., Бориславському територіальному медичному об'єднанню надано право бути орендодавцем нежитлового приміщення, площею 87,71кв.м., що розташоване за адресою: м. Берислав, вул.. 1 Травня, 124 для розміщення аптечного пункту ТОВ „Абсолют ЛТД", із встановленням терміну оренди -3 роки з 01 лютого 2007 року до 01 лютого 2010року.(а.с.54).

01 лютого 2007р. між Бориславським територіальним медичним об'єднанням (Орендодавець) та ТОВ "Абсолют ЛТД" (Орендар) був укладений договір оренди не житлового приміщення в будівлі молочної кухні, площею 87,71кв.м., розташованого в м. Берислав, вул.. 1 Травня, 124, що знаходиться на балансі Бориславського ТМО, вартість якого за експертною оцінкою становить 57 046,00грн.. Дане приміщення передано в оренду для розміщення аптечного пункту.

Базова орендна плата на місяць становить 387,15грн., та перераховується щомісячно, не пізніше 10 числа, з урахуванням щомісячного індексу інфляції.

Строк дії даного договору був встановлений терміном три роки і діяв до 31.01.2010р..

Зміни і доповнення або розірвання цього договору допускаються за взаємної згоди сторін. Зміни та доповнення, що пропонуються внести, розглядаються протягом одного місяця, з дати їх подання до розгляду іншою стороною (а.с.8-9).

Згідно додаткової угоди від 24 грудня 2009р., сторони дійшли згоди внести додаткові умови до договору.

Пунктом 9.1 додаткової угоди, строк дії даного договору був продовжений до 30 січня 2012р. (а.с.11).

05 січня 2012р. Директор ТОВ „Абсолют" звернувся до Головного лікаря Бориславської ЦРЛ із проханням про поновлення на термін 2 роки 11 місяців договору оренди нежитлового приміщення в будівлі молочної кухні, розміщеного за адресою в м. Берислав, вул.. 1 Травня, 124 для розташування аптеки ТОВ „Абсолют ЛТД"(а.с.12).

06 лютого 2012р. Головний лікар Бориславської ЦРЛ звернувся до голови районної ради з листом про надання дозволу про передачу в оренду терміном 2 роки 11 місяців, майна спільної власності територіальної громади району, а саме: приміщення, площею 86,20кв.м., розташованого за адресою м. Берислав, вул.. 1 Травня, 124 в будівлі молочної кухні центральної районної лікарні, що перебуває на балансі Бериславської ЦРЛ для розміщення аптеки, що реалізує готові ліки (а.с.14).

Розпорядженням голови Бориславської районної ради № 11 від 28.02.2012р. КУ „Бориславська центральна районна лікарня" був наданий дозвіл на передачу в оренду майна, вказаного даного приміщення, та проведення кункурсу на право оренди не житлового приміщення, згідно з Положенням № 176 від 26.10.2007р., із встановленням стартової орендної плати за місяць 1 257,18грн., буз врахування індексу інфляції (а.с.15).

Після визначення переможця конкурсу та після підписання договору оренди КУ „Бориславська центральна районна лікарня" повинна надати до райради для контролю один примірник договору оренди, розрахунок орендної плати та акт приймання-передачі не житлового приміщення.

Контроль за виконанням цього розпорядження покладений на постійну комісію райради з питань планування бюджету, фінансів, управління об'єктами комунальної власності та приватизації.

Оголошення про проведення конкурсу з надання в оренду нерухомого майна, що перебуває в спільній власності територіальної громади було опубліковано в газеті „Маяк" №11(9807) від 17.03.2012р..

Пропозиції на участь у конкурсі надійшли від трьох учасників:

ТОВ „Абсолют ЛТД" -04.04.2012р. вх. №600/01-05/12

ТОВ „Форм кепітал трейд" -03.04.2012р. вх. №588/01-05/12

ПП „МІБ -Каховка"

За результатами конкурсу був складений протокол конкурсної комісії від 09.04.2012р. згідно якого переможцем конкурсу визнано - ПП „МІБ -Каховка", пропозиції якого відповідають умовам конкурсу.(а.с.24-25)

Однак, на час проведення даного конкурсу, в спірному приміщенні знаходився відповідач, який продовжував займатись своєю діяльністю, здійснюючи орендну плату та сплачуючи комунальні послуги.

Відповідно до положень ст.764 Цивільного Кодексу України, ч.ч.2;3ст.17 Закону України „Про оренду державного та комунального майна", якщо орендар продовжує користуватися об'єктом оренди, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору, він вважається продовжений на той самий термін і на тих самих умовах, які були раніше встановлені договором.

Після закінчення терміну дії договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов'язки за договором, має переважне право, за інших рівних умов, на укладення договору оренди на новий термін, крім випадків, якщо орендоване майно необхідне для потреб його власника. У разі, якщо власник має намір використовувати зазначене майно для власних потреб, він повинен письмово попередити про це орендаря, не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну договору.

Як вбачається із матеріалів справи, після закінчення терміну дії договору оренди №12 від 01.02.2007р. ТОВ „Абсолют ЛТД" продовжувало користуватися орендованим приміщенням, оскільки заперечень проти цього від КУ Лікарня на його юридичну адресу не надходило.

Більш того, орендодавцем виставлялись рахунки на оплату оренди за приміщення, водоспоживання та водовідведення, опалення, споживання електроенергії, відшкодування податку на землю, починаючи з січня та до червня 2012р..(а.с.109-110)

Виставлені рахунки були оплачені орендодавцем, що підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними дорученнями: №2828 від 15.03.2012р., №2829 від 14.02.2012р., №3035 від 15.03.2012р., №3115 від 23.03.2012р., №3478; 3479 від 07.05.2012р., №3598 від 22.05.2012р., №3881 від 25.06.2012р., №3901 від 25.06.2012р..(а.с.117-125)

Таким чином, позивач своїми діями шляхом виставлення рахунків за оренду приміщення та комунальні послуги, отримуючи зазначені кошти, не заперечував проти продовження договірних відносин.

Посилання позивача щодо направлення листів від 24.01.2012р. за №01-06/137 та від 07.02.2012р. №01-06/239 про припинення договірних відносин з відміткою на останньому завідуючої аптекою Ярошенко, не можуть бути взяті до уваги та визнаватись належними доказами по справі. (а.с.13;29)

Оскільки, дані листи не містять юридичної адреси відповідача, та необхідних поштових реквізитів, в них зазначається лише прізвище з ініціалами директора ТОВ"Абсолют ЛТД".

Однак, встановленим фактам місцевий господарський суд не надав належної правової оцінки, відхиливши посилання ТОВ „Абсолют ЛТД" щодо неповідомлення про розірвання договору та продовження договору оренди, шляхом перерахування орендних платежів.

Крім цього, в своєму рішенні суд зазначив, що дані платежі після 30.01.2012р. зараховані позивачем, як неустойка за затримку повернення об'єкту оренди. Однак, таке твердження суду не відповідає матеріалам справи оскільки, як вбачається із наданих позивачем розрахунків, неустойка за орендну приміщення згідно рахунку №243 від 25 червня 2012р. була нарахована в сумі 708,67грн. лише за травень 2012р. разом з орендною платою за травень в сумі 708,67грн. та за червень 2012р..

Враховуючи викладене судова колегія вважає помилковим є висновок господарського суду щодо припинення договору оренди приміщення від 01.02.2007р. за №12 та не продовженням у зв'язку із закінченням строку його дії, оскільки протягом одного місяця орендар продовжував користуватися об'єктом оренди, а орендодавець своїми діями не заперечував проти цього, виставляючи рахунки за оренду приміщення і комунальні послуги, та отримуючи від орендаря відповідно розрахунків грошові кошти.

Таким чином, позовні вимоги щодо повернення нежитлового приміщення площею 87,71кв.м. розташованого за адресою м. Берислав, вул.. 1 Травня, 124 на підставі ч.1ст.785 ЦК України не підлягають задоволенню, оскільки відповідно до ст.764 ЦК України, ч.2ст.17 Закону України „Про оренду державного та комунального майна", даний договір оренди №12 від 01.02.2012р. слід вважати продовженим на той самий строк і на тих самих умовах які були раніше встановлені договором.

Керуючись ст.ст.101, 103-105 Господарського процесуального Кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Абсолют ЛТД" - задовольнити.

Рішення господарського суду Херсонської області від 09 серпня 2012 року у справі №5024/1107/2012 -скасувати.

Прийняти нове рішення яким, в позові Комунальної установи "Бериславська центральна районна лікарня" -відмовити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя Н.В. Ліпчанська

Суддя Е.І. Андрєєва

Суддя В.А. Лисенко

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення25.09.2012
Оприлюднено04.10.2012
Номер документу26266613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1107/2012

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Постанова від 25.09.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Рішення від 09.08.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 25.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні