Постанова
від 16.07.2012 по справі 0870/5872/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2012 року о 18 год. 23 хв. Справа № 0870/5872/12

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горобцової Я.В., за участю секретаря судового засідання Тєтєрєва В.В., розглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України в Запорізької області

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Капітал - Сервіс ММХ»

про стягнення фінансових санкцій, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України в Запорізької області (надалі - позивач) звернулось із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Капітал - Сервіс ММХ» (надалі - відповідач або ТОВ «Капітал - Сервіс ММХ»), в якому просить суд стягнути з відповідача суму фінансових санкцій у розмірі 6 800грн. 00 коп.

Позов обґрунтовано тим, що 24.04.2012 до Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України в Запорізької області від Жовтневого РВ ГУМВС України в Запорізькій області надійшов матеріал перевірки (вх. №419/9) бару на 3-му поверсі Торгівельного центру «Пальміра Плаза», який розташований за адресою: Запорізька область, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 92 та належить ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ». На підставі даних матеріалів перевірки встановлено, що 28.11.2011 працівником відповідача продано пачку сигарет та пиво особі, яка не досягла 18 років, про що складено протокол № 127975 про адміністративне правопорушення за ч.2 ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Позивач зазначає, що на підставі вище викладеного ТОВ «Капітал - Сервіс ММХ» порушено норми ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 p. № 481/95-ВР.

Заперечуючи проти позовних вимог, відповідач зазначає, що позивач безпідставно вказує у позові, що на адресу відповідача було направлено рішення про застосування фінансових санкцій та що відповідно до статті 58.3 Податкового кодексу України дане рішення вважається врученим адресату, оскільки 15.05.12 поштове відправлення було повернуто позивачу у зв'язку з відсутністю адресата. Також, представник відповідача звертає увагу суду на те, що надані позивачем докази свідчать, про направлення Рішення на адресу одержувача ООО «Капитал Сервіс». Тобто суду позивачем надано докази, які достеменно свідчать, що позивач не направляв вказане рішення про застосування фінансових санкцій на адресу суб'єкта підприємницької діяльності ТОВ «Капітал - Сервіс ММХ» - відповідача по справі. На думку відповідача, викладене свідчить, що позивач не має права відповідно до вимог пункту 10 Порядку застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України «Про державне регулювання виробництво і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №790 від 02.06.2003 року, звертатися до суду з позовом про стягнення фінансових санкцій протягом 30 днів після його отримання відповідачем і відповідно у суду не має права на стягнення у примусовому порядку санкцій, про які він не отримував будь-якого повідомлення.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 21 червня 2012 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позовних вимог заперечував та просив відмовити у задоволенні позовної заяви у повному обсязі.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до Свідоцтва серії А01 №028907 Товариство з обмеженою відповідальністю «Капітал - Сервіс ММХ» зареєстроване як юридична особа 09.12.2010 виконавчим комітетом Запорізької міської ради за адресою: 69002, Запорізька область, м. Запоріжжя, проспект Леніна буд. 92, ідентифікаційний код 37442656.

24 квітня 2012 року до Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України в Запорізької області від Жовтневого РВ ГУМВС України в Запорізькій області надійшли матеріали перевірки (вх. № 419/9) бару на третьому поверсі Торгівельного центру «Пальміра Плаза», який розташований за адресою: Запорізька область, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 92 та належить ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ».

Перевіркою встановлено, що 28.11.2011 працівник (бармен) РЦ «Капіталіст» ОСОБА_1 здійснив продаж алкогольного пива та пачки сигарет неповнолітньому ОСОБА_2, що відображено в поясненнях, відібраних працівниками правоохоронних органів, та на підставі яких відносно ОСОБА_1 складено протокол від 28 листопада 2011 року №127975 про адміністративне правопорушення за ч.2 ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно зі статтею 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» №481/95-ВР від 19.12.1995 ( далі - Закон України №481/95-ВР від 19.12.1995) забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

Відповідно до ст. 17 Закону України Закон України №481/95-ВР від 19.12.1995 за порушення норм цього Закону щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Відповідно до Порядку застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 790 від 02.06.2003 (далі - Порядок №790 від 02.06.2003) підставою для прийняття рішення про застосування фінансових санкцій є:

акт перевірки додержання суб'єктом підприємницької діяльності встановлених законодавством вимог, обов'язкових для виконання під час здійснення оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, складений органом, що видав ліцензію, у якому зазначається зміст порушення і конкретні порушені норми законодавства;

результати проведення органом, який видав ліцензію, іншими органами виконавчої влади в межах їх компетенції перевірок суб'єкта підприємницької діяльності, пов'язаної з виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

матеріали правоохоронних, податкових та інших органів виконавчої влади щодо недотримання суб'єктами підприємницької діяльності вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

З матеріалів справи вбачається, що на підставі матеріалу перевірки ВКМСД Жовтневого РВ ГУ МВС України в Запорізькій області від 28.11.2011 року, які були направлені на адресу позивача супровідним листом №27/12-4667 від 17.04.2012 року, Регіональним управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України в Запорізької області прийнято рішення від 11 травня 2012 року №080163 про застосування фінансових санкцій до ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ» у розмірі 6 800 грн. 00 коп.

Вказане рішення направлено на юридичну адресу ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ», проте відділенням поштового зв'язку 15.05.2012 конверт повернуто на адресу відповідача з поштовою відміткою «за зазначеною адресою не проживає», про що поштовою службою зроблено запис на поштовому повідомленні про вручення.

Представником ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ» в судовому засіданні пояснено, що при надходженні поштової кореспонденції з рішенням про застосування фінансових санкцій представником позивача було відмовлено поштовій службі у прийнятті конверту, так як адресатом було зазначено ТОВ «Капітал-Сервіс», а не ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ».

Разом з тим, суд зауважує, що адреса, на яку було направлено рішення про застосування штрафних санкцій до ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ», була вказана вірно та відповідала тій, що відображена у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців від 30.05.2012 наявного в матеріалах адміністративної справи.

Відповідно до пункту 9 Порядку №790 від 02.06.2003 рішення про застосування фінансових санкцій складається в трьох примірниках, один з яких залишається в органі, посадова особа якого прийняла це рішення; другий - у 3-денний строк після його прийняття надсилається суб'єкту підприємницької діяльності або видається його уповноваженому представникові під розписку; третій - надсилається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності як платника податків для контролю за надходженням до державного бюджету суми сплаченого штрафу.

При цьому, суд звертає увагу, що відповідно до пункту 3.1 Розділу 3 Інструкції про порядку ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контролю за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженої Наказом ДПА України від 18.07.2005 №276 (далі - Інструкція №276), з метою обліку нарахованих і сплачених сум платежів до бюджету органами державної податкової служби на кожний поточний рік відкриваються особові рахунки за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками.

За приписами п. 3.6 Розділу 3 Інструкції №276 зворотний бік картки відображає стан розрахунків платників з бюджетом (суми нарахованого та сплаченого платежу, пені, штрафних (фінансових) санкцій, плати за кредит щодо розстрочених (відстрочених) податкових зобов'язань, суми податкового боргу, надміру та/або помилково сплачені, та суми, заявлені до відшкодування, й інше).

Згідно п. 4.1 Розділу 4 Інструкції №276 нарахуванню в особових рахунках платників підлягають, зокрема, податкові зобов'язання, штрафні санкції та пеня, самостійно визначені платником; податкові зобов'язання, штрафні санкції та пеня, нараховані органом державної податкової служби та узгоджені платником відповідно до чинного законодавства.

Таким чином, наведені вище норми та обставини справи спростовують твердження представника відповідача про необізнаність про застосування відносно них штрафних санкцій, оскільки наявність такої заборгованості відображається в облікових даних відповідача.

Пункт 10 Порядку № 790 від 02.06.2003 передбачає, що у разі невиконання суб'єктом підприємницької діяльності рішення про застосування фінансових санкцій протягом 30 днів після його отримання, сума санкцій стягується на підставі рішення суду.

Судом встановлено, що рішення про застосування фінансових санкцій №080163 було прийнято позивачем 11 травня 2012 року, конверт з примірником вказаного рішення повернувся 15.05.2012 року, а до суду останній звернувся 19 червня 2012 року, а тому твердження представника відповідача про пропуск позивачем строку звернення до суду є необґрунтованим.

Разом з тим, суд зауважує, що жодних доказів скасування, оскарження або виконання Рішення про застосування фінансових санкцій №080163 від 11.05.2011 матеріали справи не містять.

Крім того, відповідачем не наведено обставин та не надано доказів, які б давали підстави для висновку про відсутність у діях працівника РЦ «Капіталіст» (ТОВ «Капітал-Сервіс ММХ») порушень правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві докази позивача є обґрунтованими, та, відповідно, такими, що підлягають до задоволення.

Відповідно до приписів ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 71, 94, 158-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Капітал-Сервіс ММХ» (69002, Запорізька область, м. Запоріжжя, проспект Леніна буд. 92, ідентифікаційний код 37442656) суму фінансових санкцій у розмірі 6800 грн. 00 коп. ( шість тисяч вісімсот гривень 00 копійок).

Суму фінансових санкцій у розмірі 6800 грн. 00 коп. ( шість тисяч вісімсот гривень 00 копійок) перераховувати на р/р 31110106700003, МФО: 813015, ОКПО: 38025440, код бюджетної класифікації: 21081100 ГУДКУ у Запорізькій області, одержувач - держбюджет Жовтневого району м. Запоріжжя.

Постанова набирає законної сили відповідно до частини першої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

Суддя Я.В. Горобцова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2012
Оприлюднено16.10.2012
Номер документу26415684
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/5872/12

Ухвала від 18.04.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 22.02.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бухтіярова І.О.

Ухвала від 27.01.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бухтіярова І.О.

Ухвала від 16.07.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Постанова від 16.07.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Ухвала від 02.07.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Ухвала від 21.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні