Постанова
від 16.10.2012 по справі 2а/2370/3491/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2012 року Справа № 2а/2370/3491/2012

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Мишенка В.В.,

при секретарі Ільченку С.М.,

за участю: представника позивача Гладкого В.В. - за довіреністю, представника відповідача Синельника Є.В. - за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України у Черкаській області до товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична контора «Тополь»про стягнення фінансових санкцій в сумі 5000 грн. 00 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Звернувшись до суду, регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України у Черкаській області (далі-позивач) просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична контора «Тополь»фінансові санкції в сумі 5000 грн. 00 коп. на користь Державного бюджету України.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що посадовими особами регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України у Черкаській області була проведена перевірка, під час якої було встановлено, що в магазині «Башмачок», що розташований за адресою: м. Черкаси, вул. Громова, 34/4, проводилась роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами нижчими від цін, які встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2008 року № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва», а саме було реалізовано пляшку горілки «Байка особлива традиційна»місткістю 0,7 літра, вміст спирту етилового 40 % - за ціною 34 грн. 60 коп. (чек №0103482 0100627 від 03.02.2012 року). Також перевіркою встановлено, що в магазині «Башмачок»реалізовано вино червоне «Портвейн 777»(упаковка ТЕТРАПАК) місткістю 1,0 дм 2 -за ціною 16 грн. 85 коп. (чек № 0006011 0005744). За результатами проведеної перевірки, позивачем складено акт перевірки № 108/21-3/36262594 від 28.05.2012 року. На підставі вказаного акта перевірки позивачем прийняте рішення від 27.06.2012 року № 230069-2324-060 про застосування до відповідача фінансових санкцій за порушення вимог Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»у вигляді штрафу в розмірі 5000 грн.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та просив суд задовольнити позов повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні в судовому засіданні позовні вимоги не визнав та просив суд відмовити в задоволенні позову повністю, з підстав, викладених в запереченні на адміністративний позов.

Вислухавши доводи представників сторін та дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична контора «Тополь», ідентифікаційний код 36262594, зареєстроване як юридична особа 21.11.2008 року та перебуває на податковому обліку в ДПІ в м. Черкасах, як платник податків.

Посадовими особами регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України у Черкаській області була проведена перевірка, під час якої було встановлено, що в магазині «Башмачок», що розташований за адресою: м. Черкаси, вул. Громова, 34/4, проводилась роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами нижчими від цін, які встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2008 року № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва», за результатами якої складено акт перевірки та винесено рішення від 27.06.2012 року № 230069-2324-060 про застосування до відповідача фінансових санкцій за порушення вимог Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»у вигляді штрафу в розмірі 5000 грн..

Законодавством України, чинним на момент виникнення спірних правовідносин, а саме спеціальним Законом, який визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України є Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP (далі - «Закон № 481/95-BP»). Відповідно до ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»та розділу 6 Положення про Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів державної податкової адміністрації України затвердженого наказом ДПА України від 10.02.2007 року № 71 та зареєстрованого в Мінюсті 12.02.2007 року за № 116/13383 (далі-положення про Департамент контролю), регіональні управління здійснюють контроль за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів марок акцизного збору, в тому числі під час оптової та роздрібної торгівлі ними; проводять перевірки діяльності суб'єктів господарювання щодо виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

Стаття 11 Закону № 481/95-BP встановлює, що алкогольні напої та тютюнові вироби, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного збору в порядку, визначеному законодавством.

З абз. 7 ч. 1 ст. 15-1 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 19.12.1995 року № 481/95ВР, вбачається, що обмеження шкідливого впливу споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється державою шляхом реалізації правових (законодавчих), економічних, медичних та адміністративних заходів, а саме: протидії незаконному ввезенню та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Відповідно до п. 81.1 Податкового Кодексу України, посадові особи органу державної податкової служби мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки, фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених цим Кодексом, та за умови пред'явлення або надіслання у випадках, визначених цим Кодексом, належним чином оформленого наказу, його копії та службового посвідчення осіб, зазначених у наказі.

Відповідно ч. 1 ст. 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 19.12.1995 року № 481/95ВР, за порушення норм цього Закону щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Згідно акту перевірки № 108/21-3/36262594 від 28.05.2012 року позивачем встановлено факт порушення вимог, встановлених Постановою КМУ № 957 від 30.10.2008 року «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва».

Пунктом 1 примітки Постанови КМУ № 957 від 30.10.2008 року «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва», встановлено, що мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, інших зброджених напоїв, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п'ять зірочок та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об'ємом (у відсотках) та місткості тари (у літрах), поділений на 100 відсотків.

Абзацом 30 частини 2 статті 17 зазначеного вище Закону передбачено, що до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі: оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої - 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 5000 гривень.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

На підставі викладеного, суд вважає, що позов Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись Законом України від 19.12.1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв тютюнових виробів» , Податкового кодексу України, ст. 11, 14, 70, 71, 89, 94,159-163 КАС України, Черкаський окружний адміністративний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична контора «Тополь»(18003, м. Черкаси, вул. Громова, буд. 34/4, ідентифікаційний код 36262594) на користь бюджету через регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби України у Черкаській області (18003, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131, ідентифікаційний код 34997773) фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 5000 (п'ять тисяч) грн. 00 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку передбаченому ст. ст. 185 -187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Мишенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.10.2012
Оприлюднено23.10.2012
Номер документу26469296
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/3491/2012

Ухвала від 15.11.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 02.10.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 20.11.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 13.06.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кучма А.Ю.

Постанова від 16.10.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 24.09.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні