Ухвала
від 30.10.2012 по справі 18/134
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

30.10.2012 № 18/134

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Рябухи В.І.

суддів: Кондес Л.О.

Ропій Л.М.

розглянувши апеляційну скаргу фізичної особи Шевченка Павла Валерійовича

на рішення Господарського суду міста Києва від 29.04.10

у справі №18/134 (суддя Мандриченко О.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Грін Гелері"

до Державного житлово-комунального підприємства Національної академії наук України

про зобов'язання укласти договір оренди на новий строк

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 29.04.10 позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Грін Гелері" (далі - позивач) до Державного житлово-комунального підприємства Національної академії наук України (далі - відповідач) про зобов'язання укласти договір оренди на новий строк задоволено повністю.

Зобов'язано відповідача укласти з позивачем договір оренди нерухомого майна, що знаходиться на балансі НАН України та віднесених до її відання установ, організацій та підприємств площею 85,0 кв.м. на першому поверсі в буд.51-53 по вул. Володимирській в м.Києві на новий строк.

11.05.10 видано наказ про примусове виконання рішення Господарського суду міста Києва від 29.04.10, яке набрало законної сили 11.05.10.

Не погодившись з вказаним рішенням, 10.10.12 фізична особа Шевченко Павло Валерійович звернувся до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою від 04.10.12, в якій просить залучити його до участі в справі в якості третьої особи, скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 29.04.10, постановити нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі, видати наказ про поворот виконання рішення Господарського суду міста Києва від 29.04.10.

Розглянувши апеляційну скаргу фізичної особи Шевченка Павла Валерійовича, колегія суддів відмовляє у прийнятті апеляційної скарги з огляду на наступне.

Згідно ст. 91 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Відповідно до ст.1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У статті 21 ГПК України зазначено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Визначення поняття "фізична особа" наводиться у ст. 24 Цивільного кодексу України - людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою.

Право на звернення до господарського суду фізичної особи, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності, можливо у процедурі банкрутства або у спорах, що виникають із корпоративних відносин.

Отже, звернення до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних інтересів допускається згідно з установленою підвідомчістю господарських справ.

Підвідомчість справ господарським судам встановлено ст. 12 ГПК України, відповідно до якої господарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім: спорів про приватизацію державного житлового фонду; спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов; спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін; спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів; інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції;

4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.

5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери;

6) справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів.

Таким чином, апеляційна скарга, подана фізичною особою підвідомча господарському суду в тому разі, коли суб'єктний склад сторін відповідає ст.ст.1, 12, 21 ГПК України.

Відповідно до ст. 55 Господарського кодексу України суб'єктами господарювання є: господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку; громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Отже, фізичні особи, які не мають статусу суб'єкта підприємницької діяльності мають право звертатися до господарського суду тільки у випадках, передбачених законодавчими актами України - справи про банкрутство або у спори, що виникають із корпоративних відносин.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів встановила, що вона не підлягає розгляду в господарських судах, оскільки подана фізичною особо в спорі, який не відноситься до передбачених законом категорій справ, стороною в яких може бути фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Керуючись ст.ст. 1, 12, 21, 86, 91 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Відмовити фізичній особі Шевченко Павлу Валерійовичу у прийняті апеляційної скарги на рішення Господарського суду міста Києва від 29.04.10 у справі №18/134.

2. Матеріали справи №18/134 повернути до Господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя Рябуха В.І.

Судді

Кондес Л.О.

Ропій Л.М.

Дата ухвалення рішення30.10.2012
Оприлюднено31.10.2012
Номер документу26945329
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання укласти договір оренди на новий строк

Судовий реєстр по справі —18/134

Ухвала від 30.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Судовий наказ від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

Ухвала від 28.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

Ухвала від 18.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рябуха В.І.

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні