Постанова
від 26.10.2012 по справі 2а/1270/4564/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.2.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 жовтня 2012 року Справа № 2а/1270/4564/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Мирончук Н.В.

при секретарі судового засідання - Стройній О.О. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства "Новоолександрівський кінний завод 64" про стягнення заборгованості в розмірі 21334,90 грн., -

ВСТАНОВИВ:

12 червня 2012 р. до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства "Новоолександрівський кінний завод 64" про стягнення заборгованості в розмірі 21334,90 грн.

14 червня 2012 р. Луганським окружним адміністративним судом за вказаним адміністративним позовом було відкрито провадження.

В обґрунтування вимог позивач зазначив, що Державне підприємство "Новоолександрівський кінний завод № 64" зареєстровано платником збору на обов'язкове соціальне страхування, що має найману робочу силу в Біловодській міжрайонній виконавчій дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності під № 440420000119.

Відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010р., який набрав чинності з 01.01.2011 року, стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011р., у тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011р. не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Державне підприємство "Новоолександрівський кінний завод 64" як суб'єкт підприємницької діяльності, що має найману робочу силу, повинно нарахувати 1,4% суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників 0,5% - 1% від суми оплати праці найманих працівників.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками - роботодавцями один раз на місяць - у день встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період. Не сплачені в цей строк кошти, вважаються недоїмкою. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків, або неповної їх сплати, страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків ( недоїмку) штраф та пеню, що встановлено ч.1 ст. 30 Закону України №2240.

Згідно фінансового звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, форми 4-ФСС, станом на 01.01.2011 року за ДП "Новоолександрівський кінний завод 64" рахується прострочена заборгованість у сумі 21334,90 грн., яку позивач просить стягнути з Державного підприємства "Новоолександрівський кінний завод 64" на користь Виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Представник відповідача у судове засідання не прибув. Поштою до суду надійшло клопотання відповідача-Державного підприємства "Новолександрівський кінний завод 64" про зупинення провадження у справі до встановлення правонаступника, оскільки проводиться процедура приєднання Державного підприємства "Новолександрівський кінний завод 64" до Державного підприємства "Конярство України".

Ухвалою суду, провадження у справі за вказаним адміністративним позовом було зупинено.

За клопотанням позивача, ухвалою суду провадження по справі було поновлено.

Під час судового засідання, представник позивача заявив клопотання про заміну неналежного відповідача - ДП «Новоолександрівський кінний завод №64» на його правонаступника - ДП «Конярство України» (філія Новоолександрівський кінний завод №64»).

21.08.2012р. було винесено Ухвалу суду про заміну представника відповідача по справі на відповідача ДП «Конярство України» в особі філії «Новоалександрівський кінний завод №64».

Проте, поштою на адресу суду надійшло клопотання ДП «Конярство України», в якому вказано, що процедура приєднання ДП «Новоолександрівський кінний завод №64» до ДП «Конярство України» на час розгляду справи не завершена. ДП «Новоолександрівський кінний завод №64» на час розгляду справи продовжує своє існування.

Згідно Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 11.09.2012р., Державне підприємство "Новоолександрівський кінний завод №64" на час розгляду справи не припинило свою діяльність, знаходиться в стадії припинення. (а.с.114-117).

У зв'язку з зазначеним, ухвалою суду замінено відповідача на ДП «Новоолександрівський кінний завод №64».

Представник позивача у судове засідання не прибув, надав заяву про розгляд справи без його участі позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача у судове засідання не прибув.

Дослідивши матеріали справи, встановивши фактичні дані, суд дійшов до висновку, про наступне.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням", загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Згідно ст.2 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 року № 2240-III, роботодавець є страхувальником для осіб, зазначених у ч. 1 ст. 6 цього Закону, а це особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб.

Статтею 9 цього Закону визначено, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Згідно з п.2 ч. 2 ст. 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Пунктом 4.1 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої Постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 № 16, страхувальники повинні щомісячно нараховувати страхові внески в розмірах, встановлених чинним законодавством. При цьому, не мають значення джерела фінансування витрат на оплату праці. Згідно п. 4.4 вказаної Інструкції перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банку.

Згідно з п.1 ч.1 ст.1 Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування", розміри внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням складають:

- для роботодавців - 1,4 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно - правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб; для найманих працівників - від суми оплати праці, що включає основну та додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб:

- 0,25 відсотка - для найманих працівників - інвалідів, які працюють на підприємствах і в організаціях УТОГ і УТОС;

- 0,5 відсотка - для найманих працівників, заробітна плата яких нижча прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи;

- 1,0 відсотка - для найманих працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником або неповної їх сплати, страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню, що встановлено ч. 1 ст. 30 Закону України № 2213.

Судом встановлено, що відповідач Державне підприємство "Новоолександрівський кінний завод №64" зареєстроване в якості юридичної особи Біловодською районною державною адміністрацією Луганської області 01.06.1992 року, (а.с.29), перебуває на обліку у Біловодській міжрайонній виконавчій дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності як платник страхових внесків (а.с.25-28).

Згідно Заяви, Повідомлення та Картки страхувальника, Державне підприємство "Новоолександрівський кінний завод №64" зареєстроване в Виконавчій дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. (а.с.22-24).

У судовому засіданні встановлено, що за результатами перевірки за період з 01.01.2007 року по 01.06.2008 року, проведеної Виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відносно Державного підприємства "Новоолександрівський кінний завод № 64", складено акт №04-01-204 від 24.11.2011 року щодо повноти нарахування, утримання, перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Згідно вказаного акту відповідачу нараховано штрафну санкцію за несвоєчасну сплату страхових внесків в сумі 13784 грн. 24 коп., сума несвоєчасно сплачених внесків становить 27568 грн. 48 коп. (а.с.17-19).

Відповідно до звіту відповідача по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2011 рік, непогашена частина заборгованості, що мала місце станом на 01.01.2011 року склала 105088 грн. 34 коп., у тому числі заборгованість поточного року - 21334,90 грн. (а.с. 6).

Отже, відповідачем визнана зазначена сума боргу у його звіті.

Згідно рішення №04-05/97 від 01.12.2011р., до відповідача застосовано фінансову санкцію в таких розмірах: штрафна санкція - 19049,02 грн., у тому числі 5264,78 грн.- нараховано пені за несвоєчасну сплату страхових внесків, 13784,24 грн. -штрафна санкція у розмірі 50% від суми несвоєчасно сплачених страхових внесків - 27568,48 грн. (а.с.15).

Відповідно до рішення №04-05/97/3 від 30.12.2011р., яким виявлено порушення про несплату відповідачем коштів до Фонду та зазначено про необхідність у десятиденний термін з дня отримання рішення сплатити заборгованість у розмірі- 21334,90 грн.. (а.с.11).

Отже, за відповідачем рахується несплаченої просроченої заборгованності на теперішній час на суму - 21334,90грн., яку суд вважає за необхідне стягнути з Державного підприємства "Новоолександрівський кінний завод №64" на користь Виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Таким чином, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись ст.ст.2, 112, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства "Новоолександрівський кінний завод №64" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків в сумі 21334 грн. 90 коп., задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства "Новоолександрівський кінний завод №64" (ідентифікаційний код 00846228) на користь Виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (р/р 37172500100001 в ГУ ДКСУ в Луганській області, МФО 804013, код ЄДРПОУ 21785643) заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 21334 грн. 90 коп. (двадцять одна тисяча триста тридцять чотири гривні дев'яносто копійок).

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України .

СуддяН.В. Мирончук

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.10.2012
Оприлюднено05.11.2012
Номер документу27012104
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/4564/2012

Ухвала від 25.09.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

Ухвала від 22.06.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

Ухвала від 26.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

Постанова від 26.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

Ухвала від 25.09.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

Ухвала від 16.08.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

Ухвала від 22.08.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні