Рішення
від 29.10.2012 по справі 2119/3039/12
СКАДОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 2119/3039/12

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2012 року Скадовський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Кустова О.Ю.

при секретарі Кручиненко А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Скадовську цивільну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу Кооперативного підприємства «Коврак» до ОСОБА_1, Скадовського бюро технічної інвентаризації, третя особа Приватне підприємство «Марс-Скад» про витребування майна,

В С Т А Н О В И В:

03 жовтня 2012 року позивач ОККП «Коврак» звернувся до відповідачів ОСОБА_1, Скадовського БТІ з вказаним позовом про витребування майна, а саме універмагу по вул. Металургів, 8/3 в смт. Лазурне, Скадовського району Херсонської області. В обґрунтування позову посилався на те що третя особа ОСОБА_1 набула право власності на вказаний універмаг на підставі договору купівлі-продажу від 08.06.2011 року від ОСОБА_2, яка в свою чергу набула право власності на спірний універмаг за договором купівлі-продажу від 20.04.2011 року від ПП «Марс-Скад». Оскільки договір купівлі-продажу від 06.08.2010 року укладений між ОККП «Коврак» та ПП «Марс-Скад» на підставі якого ПП «Марс-Скад» в подальшому продало спірний універмаг рішенням Господарського суду Херсонської області від 09.04.2012 року визнано недійсним позивач просив витребувати універмаг по вул. Металургів, 8/3 в смт. Лазурне, Скадовського району Херсонської області у ОСОБА_1 та зобов'язати ХДБТІ в особі Скадовське БТІ скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 та спірний універмаг та зареєструвати право власності на нього за ОККП «Коврак».

В судовому засіданні представник позивача позов підтримали. Пояснив що майно ОККП «Коврак», а саме спірний універмаг, вибуло з володіння кооперативу на підставі договору який був в подальшому визнаний недійсним Господарським судом Херсонської області і в теперішній час ОСОБА_1 володіє вказаним майном незаконно в зв'язку з чим необхідно витребувати спірний універмаг скасувати державну реєстрацію права власності на нього за ОСОБА_1 та зареєструвати його за ОККП «Коврак».

Відповідачі та їх представники в судове засідання не з'явилися, про слухання справи повідомлялися у встановленому законом порядку.

Представник третьої особи також в судове засідання не з'явився про слухання справи повідомлявся у встановленому законом порядку.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи за наявним в справі доказами, що відповідає вимогам ч. 1-2 ст. 224 та ч. 1 ст. 225 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 658 ЦК України, право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару. Якщо продавець товару не є його власником, покупець набуває право власності лише у випадку, якщо власник не має права вимагати його повернення.

Відповідно до ст. 330 ЦК України, якщо майно відчужене особою, яка не мала на це права, добросовісний набувач набуває право власності на нього, якщо відповідно до статті 388 цього Кодексу майно не може бути витребуване у нього.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 388 ЦК України, якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Судом встановлено, що ОККП «Коврак» на підставі рішення Скадовського районного суду Херсонської області від 09.07.2010 року по справі №2-801/10 є власником універмагу, що розташований за адресою смт. Лазурне, Скадовського району Херсонської області вул. Металургів, 8/3.

За Договором купівлі-продажу від 06.08.2010 року посвідченим приватним нотаріусом Скадовського районного нотаріального округу ОСОБА_3, реєстровий №1607 ОККП «Коврак» продало, а ПП «Марс-Скад» купив універмаг, розташований в смт. Лазурне по вул. Металургів, 8/3 Скадовського району Херсонської області. Право власності зареєстроване за покупцем, що вбачається з Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №26959454 від 09.08.2010 року.

За Договором купівлі-продажу від 20.04.2011 року посвідченим приватним нотаріусом Скадовського районного нотаріального округу ОСОБА_3, реєстровий №623 ПП «Марс-Скад» продало, а ОСОБА_2 купила універмаг, розташований в смт. Лазурне по вул. Металургів, 8/3 Скадовського району Херсонської області. Право власності зареєстроване за покупцем, що вбачається з Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №29815648 від 28.04.2011 року.

За Договором купівлі-продажу від 08.06.2011 року посвідченим приватним нотаріусом Скадовського районного нотаріального округу ОСОБА_3, реєстровий №976 ОСОБА_2 продала, а ОСОБА_1 купила універмаг, розташований в смт. Лазурне по вул. Металургів, 8/3 Скадовського району Херсонської області. Право власності зареєстроване за покупцем, що вбачається з Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №30317409 від 16.06.2011 року.

Рішенням Господарського суду Херсонської області від 09.04.2012 року по справі №4/143-ПД-10 було визнано недійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна універмагу розташованого в смт. Лазурне вул. Металіргів, 8/3 Скадовського району Херсонської області вчиненого 06.08.2010 року між ОККП «Коврак» та ПП «Марс-Скад».

Відповідно до ч. 3 ст. 61 ЦПК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Відповідно до п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 06.11.2009 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», реституція як спосіб захисту цивільного права (частина перша статті 216 ЦК) застосовується лише в разі наявності між сторонами укладеного договору, який є нікчемним чи який визнано недійсним. У зв'язку з цим вимога про повернення майна, переданого на виконання недійсного правочину, за правилами реституції може бути пред'явлена тільки стороні недійсного правочину. Норма частини першої статті 216 ЦК не може застосовуватись як підстава позову про повернення майна, переданого на виконання недійсного правочину, яке було відчужене третій особі. Не підлягають задоволенню позови власників майна про визнання недійсними наступних правочинів щодо відчуження цього майна, які були вчинені після недійсного правочину. У цьому разі майно може бути витребувано від особи, яка не є стороною недійсного правочину, шляхом подання віндикаційного позову, зокрема від добросовісного набувача - з підстав, передбачених частиною першою статті 388 ЦК. Відповідно до частини п'ятої статті 12 ЦК добросовісність набувача презюмується. Якщо судом буде встановлено, що набувач знав чи міг знати про наявність перешкод до вчинення правочину, в тому числі й те, що продавець не мав права відчужувати майно, це може свідчити про недобросовісність набувача і є підставою для задоволення позову про витребування у нього майна. Рішення суду про задоволення позову про повернення майна, переданого за недійсним правочином, чи витребування майна із чужого незаконного володіння є підставою для здійснення державної реєстрації права власності на майно, що підлягає державній реєстрації, за власником, а також скасування попередньої реєстрації (статті 19, 27 Закону України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".

Таким чином на думку суду позов є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 212-215, 224-229 ЦПК України, на підставі ст.ст. 330, 388, 658 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Обслуговуючого кооперативу Кооперативного підприємства «Коврак» до ОСОБА_1, Скадовського бюро технічної інвентаризації, третя особа Приватне підприємство «Марс-Скад» про витребування майна - задовольнити.

Витребувати на користь Обслуговуючого кооперативу Кооперативного підприємства «Коврак» з незаконного володіння ОСОБА_1 цегляний універмаг, загальною площею 1108,7 кв.м., що знаходиться в смт. Лазурне по вул. Металургів, 8/3 Скадовського району Херсонської області.

Зобов'язати Херсонське державне бюро технічної інвентаризації в особі Скадовського бюро технічної інвентаризації скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 на об'єкт нерухомого майна цегляний універмаг, загальною площею 1108,7 кв.м., що знаходиться в смт. Лазурне по вул. Металургів, 8/3 Скадовського району Херсонської області.

Зобов'язати Херсонське державне бюро технічної інвентаризації в особі Скадовського бюро технічної інвентаризації зареєструвати право власності за Обслуговуючим кооперативом кооперативним підприємством «Коврак», код ЄДРПОУ 32200398 на об'єкт нерухомого майна цегляний універмаг, загальною площею 1108,7 кв.м., що знаходиться в смт. Лазурне по вул. Металургів, 8/3 Скадовського району Херсонської області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Херсонської області через Скадовський районний суд Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте Скадовським районним судом Херсонської області, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя О.Ю. Кустов

29 жовтня 2012 року

СудСкадовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення29.10.2012
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу27169815
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2119/3039/12

Ухвала від 29.10.2012

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Кустов О. Ю.

Ухвала від 03.10.2012

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Кустов О. Ю.

Ухвала від 17.01.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Чиркова К. Г.

Ухвала від 12.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Чиркова К. Г.

Ухвала від 01.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Чиркова К. Г.

Ухвала від 12.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Чиркова К. Г.

Ухвала від 30.01.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Чиркова К. Г.

Рішення від 29.10.2012

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Кустов О. Ю.

Ухвала від 03.10.2012

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Кустов О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні