Рішення
від 01.11.2012 по справі 5015/4042/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.11.12 Справа№ 5015/4042/12

За позовом : Приватного підприємства «Торгово-виробничої компанії «ДС», м.Львів

До відповідача : Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, м. Львів

Про усунення перешкод в користуванні майном та стягнення заборгованості в розмірі 13 600,00 грн.

В судове засідання з'явились:

від позивача : Данилевич Д.О. - представник

від відповідача : ОСОБА_4 -представник

Суддя Березяк Н.Є.

Секретар судового засідання Торська І.В.

Представникам сторін роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК України.

Суть спору: Подано позов Приватного підприємства «Торгово-виробничої компанії «ДС»до відповідача Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про усунення перешкод в користуванні майном та стягнення заборгованості в розмірі 13 600,00 грн.

В судовому засіданні 24.10.2012 р. судом оглянуто оригінали документів, які долучені позивачем та відповідачем до матеріалів справи.

Представник позивача позов підтримав, просив задоволити позовні вимоги з мотивів наведених в позовній заяві, матеріалах справи та поясненнях наданих в судовому засіданні.

На задоволення клопотання відповідача розгляд справи було відкладено на 01.11.2012 року.

В судовому засіданні 01.11.2012 року відповідач щодо позову заперечив, однак письмового відзиву не подав, в обґрунтування свого усного пояснення доказів також суду не представив.

01.11.2012 року в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Суд заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, та оцінивши докази в їх сукупності, встановив наступне:

01.08.2011 року між приватним підприємством "Торгово-виробнича компанія "ДС" (Орендодавець) та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 (Орендар) був укладений договір оренди нежитлового приміщення б/н (надалі - Договір).

Відповідно до вище зазначеного Договору позивач передав відповідачу у строкове платне користування нежитлове приміщення з двох кімнат і коридору, розташоване за адресою: м.Львів, вул.Дорошенка, 29 на першому поверсі загальною площею 71 кв.м. За орендоване приміщення відповідач зобов'язувався проводити орендну плату, однак свої договірні зобов'язання виконав не в повному обсязі, заборгувавши позивачу станом на день подання позову 12 700,00 грн.

17.08.2012 року ПП «ТВК»ДС»було направлено ФОП ОСОБА_2 лист-вимогу №17/1 про оплату заборгованості за орендоване приміщення, яка залишена відповідачем без задоволення.

В зв'язку з порушенням договірних зобов'язань з боку відповідача, 06.09.2012 року позивачем був направлений лист № 2/09 про розірвання договору оренди № б/н від 01.08.2011 року в порядку ст. 782 ГПК України та про звільнення орендованого приміщення Орендарем.

Однак, станом на день подання позову, відповідачем орендоване приміщення не було звільнено, заборгованість по орендній платі в розмірі 12 700,00 грн. не була погашена.

Проаналізувавши всі обставини та матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

При прийнятті рішення, суд виходив з наступного:

Згідно зі статтею 509 ЦК України зобов'язання це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 283 Господарського кодексу України визначено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Частиною 2 цієї статті передбачено, що у користування за договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або цілісний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Як зазначено у частині 3 статті 283 ГК України, об'єктом оренди можуть бути:

державні та комунальні підприємства або їх структурні підрозділи як цілісні майнові комплекси, тобто господарські об'єкти із завершеним циклом виробництва продукції (робіт, послуг), відокремленою земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт, та автономними інженерними комунікаціями і системою енергопостачання;

нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення);

інше окреме індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення, що належать суб'єктам господарювання.

Статтею 759 ЦК України, передбачено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У статті 760 ЦК України наведено предмет договору найму.

Приписами частини першої статті 762 ЦК України встановлено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частиною 2 цієї ж норми визначено, що плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.

Як вбачається із матеріалів справи, на підставі п.1.1 Договору оренди №б/н від 01.08.2011 року ПП «ТВК»ДС»було передано ПП ОСОБА_2 у платне користування нежитлове приміщення з двох кімнат і коридору, розташоване за адресою: м.Львів, вул.Дорошенка, 29 на першому поверсі загальною площею 71 кв.м. терміном до 25.07.2014 року.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Аналогічне положення містить ст. 193 Господарського кодексу України, де зазначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до п.п. 3.1, 3.2 Договору оренди № б/н від 01.08.11 р. за користування майном орендар сплачує щомісячно Орендодавцеві орендну плату у розмірі 3 500,00 грн. шляхом перерахування на поточний рахунок Орендодавця щомісячно не пізніше 10 банківських днів з дня пред'явлення Орендодавцем рахунку для здійснення оплати. Розмір орендної плати в сумі 3 500,00 грн. встановлений договором № б/н від 01.08.2011 року та підтверджений постановою Львівського апеляційного господарського суду від 19.07.2012 року у справі №5015/4042/12.

Однак, як вбачається із позовних вимог та матеріалів справи, свої договірні зобов'язання відповідач виконав частково заборгувавши позивачу 12 700,00 грн. орендної плати за період квітень - серпень 2012 року.

17.08.2012 року ПП «ТВК»ДС»було направлено ФОП ОСОБА_2 лист-вимогу №17/1 про оплату заборгованості за орендоване приміщення в розмірі, однак жодних проплат відповідачем не було проведено.

Відповідно до ст.782 ЦК України наймодавець має право відмовитися від договору найму та вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд. У разі відмови наймодавця від договору найму договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення наймодавця про відмову від договору.

Відповідно до ст.. 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була держана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

У відповідності до ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

В зв'язку з порушенням договірних зобов'язань з боку відповідача, 06.09.2012 року позивачем був направлений лист № 2/09 про розірвання договору оренди № б/н від 01.08.2011 року в порядку ст. 782 ГПК України та про звільнення орендованого приміщення Орендарем, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення від 10.09.2012 року, однак станом на день розгляду справи відповідачем спірне приміщення не повернуте ПП «ТВК»ДС».

Відповідно до 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частиною 1 статті 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 33 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, враховуючи ту обставину, що відповідач допустив порушення умов договору, яке полягало у несплаті орендних платежів, таке порушення є істотним, а відтак позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі ст. 49 ГПК України судові витрати у справі слід покласти на відповідача.

Керуючись 3,4,4 1 ,4 2 ,4 3 , 4 4 ;4 5 ,4 6 ,12,32,33,34,35,36,43,82,84,85 ГПК України, суд , -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задоволити.

2. Зобов'язати фізичну особу підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 ідентифікаційний код НОМЕР_1) усунути перешкоди Приватному підприємству «Торгово-виробнича компанія»ДС»(79000. м. Львів, вул.. Дорошенка, 27, код ЄДРПОУ 35145890) у здійсненні права користування та розпорядження нежитлового приміщення з двох кімнат коридору. Яке розташоване за адресою: м. Львів, вул. Дорошенка. 29 на першому поверсі, загальною площею 71 кв.м., шляхом виселення.

2. Стягнути з фізичної особи підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 ідентифікаційний код НОМЕР_1) на користь Приватного підприємства «Торгово-виробнича компанія»ДС»(79000. м. Львів, вул. Дорошенка, 27, код ЄДРПОУ 35145890) -12 700,00 грн. заборгованості, 1 073,00 грн. - судового збору та 1 609, 50 грн. -судового збору.

3. Рішення суду може бути оскаржено протягом 10 днів до Львівського апеляційного господарського суду.

Наказ видати у відповідності до ст. 116 ГПК України.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 02.11.2012 р.

Суддя Березяк Н.Є.

Дата ухвалення рішення01.11.2012
Оприлюднено06.11.2012
Номер документу27238552
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод в користуванні майном та стягнення заборгованості в розмірі 13 600,00 грн. В судове засідання з'явились: від позивача : Данилевич Д.О. - представник від відповідача : ОСОБА_4 -представник

Судовий реєстр по справі —5015/4042/12

Ухвала від 23.04.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Постанова від 25.03.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 13.03.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 11.03.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 21.02.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Рішення від 01.11.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 28.09.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні