Ухвала
від 24.10.2012 по справі 2а-6549/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про закриття провадження в адміністративній справі

24.10.2012 р. № 2а-6549/12/1370

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого -судді Сасевича О.М.

за участю секретаря судового засідання Чижук М.М.,

за участю сторін:

представника позивача Гроцького Н.З.,

представника відповідача Кузіва С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Галицькому районі м.Львова Львівської області Державної податкової служби до Державного реєстратора виконавчого комітету Львівської міської ради, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Приватного підприємства «Сім-Макс»про визнання недійсними змін щодо місцезнаходження та скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ПП «Сім-Макс», -

В С Т А Н О В И В :

Державна податкова інспекція у Галицькому районі м.Львова Львівської області Державної податкової служби звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного реєстратора виконавчого комітету Львівської міської ради, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -Приватного підприємства «Сім-Макс», в якій, враховуючи уточнені позовні вимоги, просить:

- витребувати від Державного реєстратора виконавчого комітету Львівської міської ради реєстраційну справу ПП «Сім-Макс»(код за ЄДРПОУ 30204488);

- визнати недійсними реєстраційні зміни щодо місцезнаходження ПП «Сім-Макс»;

- скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ПП «Сім-Макс»;

- зобов'язати Державного реєстратора виконавчого комітету Львівської міської ради повернути реєстраційну справу ПП «Сім-Макс»за місцем попередньої реєстрації.

Ухвалою судді від 24.07.2012 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення її недоліків

У зв'язку із виконанням вимог ухвали від 24.07.2012 року, ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 27.07.2012 року відкрито провадження у даній адміністративній справі.

У судовому засіданні 24.10.2012 року судом ініційовано та поставлено на вирішення питання про закриття провадження у справі у зв'язку із тим, що даний спір не належить розглядати у порядку адміністративного судочинства.

Представник позивача вирішення даного питання залишив на розсуд суду.

Представник відповідача у судовому засіданні не заперечив проти закриття провадження у справі.

Третя особа не забезпечила явки уповноваженого представника у судове засідання з невідомих суду причин. Проте, із матеріалів справи, зокрема, поштового конверта, адресованого ПП «Сім-Макс», який повернено на адресу суду з відміткою «юридична особа за зазначеною адресою відсутня», вбачається, що останнім у черговий раз було проігноровано виклик до суду. Заяв про відкладання розгляду справи чи розгляду справи за відсутності представника від третьої особи не надходило. Відповідно до вимог ч.4. ст.33, ч.11 ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України), якщо поштове відправлення не вручене адресату з незалежних від суду причин, таке судове повідомлення вважається врученим стороні належним чином.

Відповідно до припису норм ст.128 КАС України, суд ухвалив проводити розгляд справи у відсутності представника третьої особи.

Заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, розглянувши та дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд приходить до переконання щодо необхідності закриття провадження у даній справі, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Приватне підприємство «Сім-Макс»зареєстровано Виконавчим комітетом Львівської міської ради 28.10.1998 року та включене до ЄДРПОУ (ідентифікаційний код -30204488).

Частиною 3 статті 6 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, передбачених Конституцією та законами України.

Відповідно до п.1.1 ст.1 Податкового кодексу України, Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає компетенцію контролюючих органів.

Пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України встановлено право податкових органів на звернення до суду з вимогами про: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Втім, органи державної податкової служби, у відповідності до пунктів 11, 11-1 статті 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 №509-ХІІ, подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна; звертаються до суду в інших випадках, передбачених законом; подають до судів позови про застосування санкцій, пов'язаних із забороною організації і проведення азартних ігор на території України.

При цьому, право податкових органів звернутися до адміністративного суду щодо скасування записів в ЄДР, не пов'язаних зі змінами до установчих документів, не передбачене Конституцією та законами України.

Враховуюче те, що вчинення спірного запису не є державною реєстрацією змін до установчих документів відповідача, суд доходить висновку, що у позивача відсутнє право на звернення до суду з даним позовом і провадження у цій справі підлягає закриттю на підставі п.1 ч.1 ст.157 Кодексу адміністративного судочинства України, як у такій, що не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Згідно з п.5 ч.2 ст.17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема, спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

Жодним законодавчим актом України не передбачено звернення до адміністративного суду органів Державної податкової служби із вимогами про скасування державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах.

Таким чином, у позивача відсутні підстави звернення до суду з такими позовними вимогами, а у суду відсутні підстави вирішувати спір, на який не поширюється юрисдикція адміністративних судів.

Керуючись ст.ст.14, 17, 157, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Провадження у адміністративній справі за позовом Державної податкової інспекції у Галицькому районі м.Львова Львівської області Державної податкової служби до Державного реєстратора виконавчого комітету Львівської міської ради, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Приватного підприємства «Сім-Макс»про визнання недійсними змін щодо місцезнаходження та скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ПП «Сім-Макс»-закрити.

Роз'яснити позивачу, що повторне звернення з тією самою позовною заявою не допускається.

Копію ухвали суду направити сторонам у справі.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку визначеному ст.254 КАС України.

Суддя Сасевич О.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.10.2012
Оприлюднено08.11.2012
Номер документу27282496
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6549/12/1370

Ухвала від 14.08.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Савицька Н.В.

Ухвала від 24.10.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 27.07.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 27.07.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 24.07.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні