Рішення
від 12.11.2012 по справі 5027/628/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" листопада 2012 р. Справа № 5027/628/2012.

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ім.Ватутіна", с. Грушівці Чернівецької області

до Грушовецької сільської ради, с. Грушівці Кельменецького району Чернівецької області

про визнання права власності

Суддя Дутка В.В.

Представники сторін:

від позивача -Стрельніков В.В., ліквідатор

від відповідача -Новоселецький Б.Д., сільський голова, Іванічек О.І., адвокат

СУТЬ СПОРУ : товариство з обмеженою відповідальністю "ім.Ватутіна" звернулося з позовом до Грушовецької сільської ради про визнання права власності на нежитлову будівлю "контори колгоспу", що розташована за адресою: с.Грушівці Кельменецького району, вул.Центральна, 18 А.

Позов мотивований реорганізацією КСП "ім.Ватутіна" та набуттям позивачем у порядку правонаступництва майна та майнових прав КСП згідно роздільного балансу, в тому числі позивачу передано нежитлове приміщення "контори колгоспу". Однак, відповідач клопотання позивача про оформлення права власності на нежитлове приміщення не розглянув, а тому керуючись ст.ст. 321,386, 392 ЦК України позивач в судовому порядку просить визнати його право власності на спірну будівлю.

Ухвалою від 10.09.2012р. порушено провадження у справі та призначено судове засідання на 25.09.2012р.

19.10.2012р. позивач подав клопотання від 17.10.2012р. про виправлення описки в позові у частині визначення номера будівлі, замість адреси вул.Центральна, 18 А читати адресу: вул.Центральна, 18.

Відповідач подав копію рішення Грушовецької сільської ради від 11.07.2012р. про включення до переліку об'єктів комунальної власності територіальної громади с.Грушівці та с.Нагоряни нежитлової будівлі, що розташована за адресою: с.Грушівці, вул.Центральна, 18 а. Крім цього, відповідач надав копію свідоцтва про право власності територіальної громади села Грушівці Кельменецького району в особі Грушовецької сільської ради на нежиле приміщення, адміністративне приміщення сільської ради (І поверх) №1 за адресою: Чернівецька область, Кельменецький район, с.Грушівці, вул. Центральна, будинок 18-а, яке є предметом даного спору.

Представник позивача в судовому засіданні 23.10.2012р. заявив усно про відкликання клопотання від 17.10.2012р. про виправлення описки.

У судовому засіданні 23.10.2012р. оголошувалась перерва до 31.10.2012р.

30.10.2012р. позивач подав заяву про зменшення позовних вимог, де просить визнати право власності на спірне нежитлове приміщення 2-й поверх, площею 118,1 кв.м., що розташоване за адресою: с.Грушівці, вул.Центральна, 18-А.

Ухвалою від 31.10.2012р. прийнято до розгляду зменшені позовні вимоги та відкладено розгляд справи на 12.11.2012р.

05.11.2012р. позивач подав письмове клопотання про відкликання клопотання від 17.10.2012р. про зміну адреси.

На виконання ухвали від 31.10.2012р. сторони подали копії технічних паспортів на адміністративне приміщення, що розташоване за адресою: вул. Центральна, 18-А, с.Грушівці, Кельменецького району Чернівецької області.

Розгляд справи неодноразово відкладався, востаннє ухвалою від 31.10.2012р. розгляд справи відкладено на 12.11.2012р.

У судовому засіданні представник позивача просив задовольнити зменшені позовні вимоги. Представники відповідача заперечували проти обґрунтованості позову та просили відмовити у його задоволенні.

Заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази, суд задовольняє зменшені позовні вимоги з огляду на таке.

ТОВ "ім.Ватутіна" відповідно до установчого договору та Статуту створено у 2000 році.

Згідно п.4.1. Установчого договору ТОВ "ім.Ватутіна" майно та майнові права товариства складаються зокрема, з основних та оборотних фондів та майнових прав КСП, що передаються ТОВ в результаті реорганізації КСП в порядку правонаступництва по майну та майнових правах КСП. ТОВ в порядку правонаступництва несе відповідальність по боргових зобов'язаннях КСП. Обсяг зобов'язань, що переходять до ТОВ, визначається даними Роздільного Балансу.

22.01.2007р. господарським судом Чернівецької області порушено провадження у справі №8/7/б про банкрутство ТОВ "ім.Ватутніа", постановою від 30.01.2007р. товариство визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Вікнянську Т.В.

Для проведення аналізу матеріалів по розпаюванню ТОВ "ім.Ватутіна", визначення ліквідаційної маси банкрута, ліквідатором Вікнянською Т.В. було замовлено аудиторський висновок.

Аудиторським висновком від 01.06.2007р., який проведено аудитором Садовською Т.В., встановлено, що ТОВ "ім.Ватутіна" створено в результаті розпаювання і поділу майна колгоспу ім.Ватутіна. Дата реєстрації ТОВ "ім.Ватутіна" 28.03.2000р.

Згідно розподільчого балансу (він же ліквідаційний) все майно колгоспу ім.Ватутіна поділено у співвідношенні: ТОВ ім.Ватутіна, с.Грушівці -77,1%; ТОВ "Нагорянське" - 22,9%.

Аудитором встановлено, що все майно, яке було по розподільчому балансу розпайоване залишилось в товаристві і в подальшому використовувалось, як спільне володіння, і є на даний час власністю ТОВ. Таким чином, аудитор прийшов до висновку про можливість безспірного включення до ліквідаційної маси ТОВ "ім.Ватутіна" основних засобів, які на дату інвентаризації були в наявності, в тому числі контори колгоспу, вартістю 45362 грн., яка передана по розподільчому акту в 2001р. ТОВ "ім.Ватутіна" під номером 44.

Судом встановлено, що згідно ухвали господарського суду Чернівецької області від 11.03.2008р. у справі про банкрутство №5/209/б, затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "Нагорянське" та ліквідовано товариство як юридичну особу банкрута, провадження у справі припинено.

З проектних матеріалів на будівництво адміністративного приміщення площею 0,25 га в центрі села Грушівці, замовником якого виступав колгосп імені Ватутіна, вбачається, що дозвіл на будівництво отримано на підставі рішення виконкому Кельменецької ради депутатів трудящих від 10.02.1972р. №36.

Ліквідатор ТОВ "ім.Ватутіна" Стрельніков В.В., який призначений ухвалою господарського суду Чернівецької області від 15.09.2011р. у справі №8/7/б, звернувся 20.06.2012р. до відповідача про вирішення питання викупу Грушовецькою сільською радою нежитлового приміщення "контори колгоспу", а у разі неможливості його викупу, визнати право колективної власності на будівлю, видати свідоцтво про право власності.

Відповідач на звернення ліквідатора від 20.06.2012р. відповіді не надав.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Грушовецької сільської ради від 11.07.2012р. нежитлову будівлю, що розташована за адресою с.Грушівці, вул.Центральна, 18а включено до переліку об'єктів комунальної власності територіальної громади с.Грушівці та Нагоряни.

17.09.2012р. виконавчий комітет Грушовецької сільської ради на підставі рішення від 10.09.2012р. видав свідоцтво про право власності територіальної громади села Грушівці Кельменецького району в особі Грушовецької сільської ради на нежиле приміщення, адміністративне приміщення сільської ради (І поверх) №1 за адресою: с.Грушівці, вул.Центральна, будинок 18-а. Згідно витягу про державну реєстрацію прав об'єкт нерухомості зареєстрований 17.09.2012р. комунальним підприємством "Кельменецьке районне бюро технічної інвентаризації".

З наданих суду доказів вбачається, що відповідач не визнаючи право власності позивача на спірну будівлю, ухиляючись від розгляду звернення ліквідатора, оформив своє право власності на 1-ий поверх будівлі та претендує на право власності на спірне нежитлове приміщення 2-го поверху, що свідчить про не визнання права позивача на спірну будівлю.

На замовлення позивача Кельменецьке районне бюро технічної інвентаризації виготовило технічний паспорт на адміністративне приміщення ТОВ "ім.Ватутіна" ((2-й поверх) архів), за адресою: с.Грушівці, вул.Центральна, будинок 18-а, площею 118,1 кв.м.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів (п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України ).

У відповідності до ст. 317 Цивільного кодексу України , власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно ст. 319 Цивільного кодексу України , власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Частиною 2 ст. 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 321 Цивільного кодексу України , право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 392 Цивільного кодексу України передбачено право власника майна пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З наведених норм Цивільного кодексу України випливає, що позов про визнання права власності може пред'являтись у випадках, коли належне певній особі право або набуття цією особою права не визнається, оспорюється іншою особою або у разі відсутності в неї документів, що засвідчують приналежність їй такого права.

Таким чином, у процесі реорганізації колгоспу ім. Ватутіна позивач набув спірне майно у порядку правонаступництва , що підтверджується вищезгаданими первинним документами.

Рішення Грушовецької сільської ради від 11.07.2012р. про включення до переліку об'єктів комунальної власності спірної нежитлової будівлі не є підтвердженням прав позивача на спірне майно та не є правовстановлюючим документом, що підтверджує приналежність відповідачу спірного майна (спірний 2-ий поверх будівлі).

Отже, позивачем доведені обставини викладені у позовній заяві доданими до неї доказами, натомість відповідач не довів правомірність відмови у визнанні права власності позивача на спірні нежитлові приміщення та не спростував доводів позивача.

Доводи відповідача про належність йому права власності на спірне нежиле приміщення не підтверджено документально, а тому не приймаються судом до уваги.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджені в засіданні суду докази, господарський суд вважає зменшені позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України , судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Зменшені позовні вимоги задовольнити.

2. Визнати право власності ТОВ "ім.Ватутіна" на нежитлове приміщення 2-го поверху, площею 118,1 кв.м., що розташовано за адресою: Чернівецька область, Кельменцький район, с.Грушівці, вул.Центральна, 18-А.

3. Стягнути з Грушовецької сільської ради (вул.Центральна, 18-А, с.Грушівці Кельменецького району Чернівецької області, код 04418736) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ім.Ватутіна" (с.Грушівці Кельменецького району Чернівецької області, код 30868979) судовий збір в сумі 708,18 грн.

Повний текст рішення складено 14.11.2012р.

Суддя В.В. Дутка

Дата ухвалення рішення12.11.2012
Оприлюднено16.11.2012
Номер документу27463717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5027/628/2012

Постанова від 04.06.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Погребняк B.Я.

Ухвала від 18.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Погребняк B.Я.

Постанова від 13.03.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 13.02.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 15.01.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 05.12.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Рішення від 12.11.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 25.09.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні