Рішення
від 16.11.2012 по справі 2014/3096/2012
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2014/3096/2012

Провадження № 2/2014/939/2012

РІШЕННЯ

іменем України

16.11.2012 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області

в складі: головуючого судді -Бережної Н.М.,

за участю секретаря судового засідання -Друпової А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Змієві Харківської області цивільну справу за позовом Житлового товариства «Дельта»до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості по квартплаті та комунальних послугах,

ВСТАНОВИВ:

17.07.2012 року Житлове товариство «Дельта»(далі -ЖТ «Дельта») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості по квартплаті та комунальних послугах, в якому вказано, що власниками квартири АДРЕСА_1 є ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 ЖТ «Дельта»вищевказаним особам надавало комунальні послуги з теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також утримання житлового будинку та прибудинкової території. Комунальні послуги надавалися в повному обсязі та належної якості, але оплата даних послуг здійснювалася нерегулярно, в зв'язку з чим виникла дебіторська заборгованість, яка становить 10488,56 грн. Власники квартири не оплачували комунальні послуги у встановлено порядку, чим порушили вимоги нормативно-правових актів України, таких як ЦК України, ЖК України, Постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення». Крім того, ОСОБА_1 було запропоновано погасити заборгованість або укласти договір про погашення заборгованості, але остання відмовилася. Припинити надання комунальних послуг ЖТ «Дельта»не може, оскільки комунальні послуги з тепло-, водопостачання, водовідведення всім мешканцям об'єднання, в т.ч. і відповідачам, надаються централізовано і призупинити надання послуг в окремій квартирі немає технічної можливості. Таким чином, внаслідок протиправних дій ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 заборгованість постійно зростає, що є наслідком несвоєчасного розрахунку ЖТ «Дельта»з постачальником комунальних послуг -Зміївською Тепловою Електричною Станцією (далі -Зміївська ТЕС). Представник позивача раніше звертався до Зміївського районного суду Харківської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення з відповідачів заборгованості за комунальні-послуги, однак 25.04.2012 року судовий наказ Зміївського районного суду Харківської області було скасовано, отже, ЖТ «Дельта»вимушено звернутися до суду в позовному порядку. На підставі вищевикладене, та враховуючи відмову відповідачів добровільно погасити заборгованість, ЖТ «Дельта»просило стягнути з ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 на їх користь 10488 (десять тисяч чотириста вісімдесят вісім) грн. 56 коп. заборгованості за комунальні послуги та квартплату, а також стягнути з відповідачів на користь позивача 220,40 грн. судового збору.

У судовому засіданні представники позивача, Бондарцова О.М. та Сельванович Л.А. позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити в повному обсязі.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилися, до суду надали заяви, в яких просили справу розглядати у їх відсутності проти позову заперечували.

Відповідач ОСОБА_3 у судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала, посилаючись на те, що ЖТ «Дельта»не може надавати (бути виконавцем) житлово-комунальні послуги мешканцям будинку, але може сприяти членам об'єднання в отриманні (забезпеченні) житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованим цінами. Керівництво та працівники позивача жодного разу не пропонувало відповідачам укласти договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. ЖТ «Дельта»взяло на себе зобов'язання збору коштів за надання послуг з тепло-, водопостачання, водовідведення, які надаються Зміївською ТЕС, позбавивши права мешканців будинку самостійно укласти договори з постачальником даних послуг. При цьому, ЖТ «Дельта»само не має відповідного договору з постачальником послуг з теплопостачання, водопостачання, водовідведення. ОСОБА_3 вказує на те, що ЖТ «Дельта»визнає вищевказаний факт у своїх листах від 09.10.2009 року та 12.04.2011 року № 8. Відповідачі зверталися до Зміївської ТЕС з проханням опломбувати засоби обліку води, проте їм було відмовлено і запропоновано звернутися до ЖТ «Дельта». На даний час, засоби обліку води встановлені, за власні кошти відповідачів, а їх використання неможливе, оскільки вони не опломбовані. Крім цього, відповідачі вважають установлені тарифи незаконними, безпідставно завищеними, вказують на те, що позивач не має права на продаж послуг з теплопостачання, водопостачання та водовідведення, оскільки не має повноважень надавати такі послуги. Також, ОСОБА_3 стверджує, що ЖТ «Дельта»неправильно визначило суму боргу, порушили право позовної давності. Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_3 просила відмовити у задоволенні позову ЖТ «Дельта».

Вислухавши осіб, які беруть участь у справі, ознайомившись з матеріалами справи, оцінивши надані докази, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що власниками квартири АДРЕСА_1, є ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3., що підтверджується копіями ордеру на житлове приміщення № 37525, Свідоцтва про право власності на житло та Технічного паспорту на квартиру.

У вищевказаній квартирі також зареєстровані ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с. 61/.

Для управління, утримання та використання майна житлових будинків, в т.ч. будинку АДРЕСА_1, було створено ЖТ «Дельта». Відповідно до копії Статуту ЖТ «Дельта», воно створено виключно для обслуговування, ремонту і реконструкції житлового будинку та утримання прибудинкової території за кошти членів об'єднання. Метою діяльності товариства є забезпечення належного утримання будинків та прибудинкової території; забезпечення мешканців будинку комунальними та іншими послугами. Членом товариства може бути фізична, юридична особа -власник квартири. Член товариства зобов'язаний своєчасно здійснювати оплату комунальних послуг, вносити платежі на розрахунковий рахунок товариства. Товариство зобов'язано виступати замовником робіт і послуг та укладати угоди з відповідними підприємствами, що надають ці роботи і послуги, проводячи їх оплату; надавати послуги членам товариства по утриманню належних їм на праві власності квартир за їх рахунок. Для забезпечення належного утримання будинку товариство складає та затверджує на загальних зборах кошторис, в якому передбачає такі витрати: - поточні витрати; - витрати на оплату комунальних та інших послуг; - витрати та накопичення на ремонт будинку; - інші витрати /а.с. 8-13/.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об'єднання) - юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Аналізуючи положення Статуту ЖТ «Дельта», суд дійшов висновку, що воно є, свого роду, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків.

Відповідно до ст. 22 вищевказаного Закону у разі, якщо правління об'єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг. У цьому випадку об'єднання несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об'єднання комунальних послуг.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»управитель - особа, яка за договором з власником чи балансоутримувачем здійснює управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (далі - управління будинком) і забезпечує його належну експлуатацію відповідно до закону та умов договору.

Згідно зі ст. 29 цього ж Закону договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою. У разі якщо балансоутримувач не є виконавцем, він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем. Виробник послуг може бути їх виконавцем.

Діючи на підставі Статуту та вимог законодавства ЖТ «Дельта»укладало договори із Зміївською ТЕС на отримання послуг з тепло-, водопостачання та водовідведення, починаючи з 01.11.1997 року /а.с. 26-40/.

Керуючись встановленими тарифами, ЖТ «Дельта»мало право отримувати від мешканців -власників квартир та членів їх сім'ї оплату за надані послуги /а.с. 41-50, 52-60/.

Посилання відповідача ОСОБА_3 щодо того, що ЖТ «Дельта»не має права надавати послуги з теплопостачання, водопостачання, водовідведення та не має відповідного договору з постачальником даних послуг спростовується вищевказаними вимогами законодавства, які дозволяють ЖТ «Дельта»виступати колективним замовником комунальних послуг, та наявними у справі відповідними договорами. Стосовно того, що відповідачі не знали про зміну тарифів, то дані твердження також не знайшли свого підтвердження, оскільки позивачем надано копію друкованого засобу масової інформації -газети, в якій повідомлялося про відповідні тарифи на житлово-комунальні послуги /а.с. 51/.

Відповідачі стверджували, що вони зверталися до Зміївської ТЕС з проханням опломбувати засоби обліку води, проте їм було відмовлено і запропоновано звернутися до ЖТ «Дельта». З матеріалів справи, а саме з листування між ОСОБА_3 та ЖТ «Дельта», Зміївською ТЕС, Комсомольською селищною радою Зміївського району Харківської області вбачається, що їм неодноразово повідомлялося про те, що засоби будуть опломбовані після погашення ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 заборгованості за житлово-комунальні послуги, пропонувалося укласти договір реструктуризації боргу, однак відповідачів відмовилися /а.с. 77-93/.

Послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій статтею 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»віднесені до житлово-комунальних послуг.

Оплата послуг з утримання житлового будинку та прибудинкової території передбачена самим Статутом ЖТ «Дельта».

Через несплату відповідачами комунальних послуг та квартплати, виникла заборгованість, яка станом на 01.07.2012 року становить 10488,56 грн. /а.с. 14-18, 19-21/.

Згідно ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідносини, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, у т.ч. сплатити гроші, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч. 2 ст. 19 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є власник, споживач, виконавець, виробник.

Пунктом 18 Постанови КМУ від 21.07.2005 року № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення»встановлено, що розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк.

Пунктами 20, 21 вищевказаних правил передбачено, що плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа (розрахункової книжки, платіжної квитанції тощо) або відповідно до умов договору на встановлення засобів обліку. У разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання: - з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення -з розрахунку на одну особу та на ведення особистого підсобного господарства; - з централізованого опалення -з розрахунку за 1 кв. м (куб. м) опалюваної площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) та додатково за перевищення розрахункової потужності приладів опалення (радіаторів) згідно із законодавством.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Враховуючи вищевикладені факти, позивач належним чином виконував свої обов'язки з надання житлово-комунальних послуг, а саме послуги з водопостачання та водовідведення та утримання прибудинкової території, а отже плату за ці послуги необхідно стягнути солідарно з відповідачів.

Судом встановлено, що перший договір між позивачем та Зміївською ТЕС укладено 01.11.1997 року, отже право пред'явлення вимоги про стягнення суми боргу у ЖТ «Дельта»виникає саме з цього моменту, тобто з 01.11.1997 року. Отже, сума боргу за період з 01.11.1997 року по 01.07.2012 року становить 9567,76 грн.

Відповідно до ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Статтями 261, 264 ЦК України передбачено, що перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. Перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку. Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

Отже, в даному випадку позовна давність не застосовується, оскільки вона протягом боргового періоду переривалася через часткову сплату відповідачами плати за житлово-комунальні послуги, що вбачається з наданих ЖТ «Дельта»розрахунку суми боргу та не заперечувалося самими відповідачами.

З огляду на вищевказані обставини, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення позову та солідарного стягнення з відповідачів на користь ЖТ «Дельта»заборгованості за комунальні послуги та квартирну плату у розмірі 9567,76 грн.

Згідно ст. 88 ЦПК України, з відповідачів на користь ЖТ «Дельта»належить стягнути судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 214 грн. 60 коп. в рівних частинах з кожного.

Керуючись 11, 256, 261, 264, 509, 526 ЦК України, ст. 67 ЖК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», Постановою КМУ від 21.07.2005 року № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», ст.ст. 10, 11, 60, 79, 88, 169, 209, 212-215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Житлового товариства «Дельта»до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості по квартплаті та комунальних послугах -задовольнити частково.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженки с. Піщанка, Новомосковського району, Дніпропетровської обл., ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки сел. Комсомольське Зміївського району Харківської області, зареєстрованих за адресою 63460, АДРЕСА_1, на користь Житлового товариства «Дельта»63460, Харківська обл., Зміївський район, сел. Комсомольське, вул. Лермонтова, 28/109, 9567 (дев'ять тисяч п'ятсот шістдесят сім) грн. 76 коп. заборгованості по квартплаті та комунальних послугах, які перерахувати на р/р 260057211 ПАТ "Мегабанк" м. Харків, МФО 351629, код 24285243.

Стягнути з ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 на користь Житлового товариства «Дельта»судовий збір у розмірі 214 (двісті чотирнадцять) грн. 60 коп. в рівних частинах з кожного.

В іншій частині позову -відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Зміївський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий:

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.11.2012
Оприлюднено30.11.2012
Номер документу27649617
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2014/3096/2012

Рішення від 29.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Піддубний Р. М.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Піддубний Р. М.

Рішення від 30.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Піддубний Р. М.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Піддубний Р. М.

Ухвала від 21.12.2012

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Крилова Т. Г.

Ухвала від 12.12.2012

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Крилова Т. Г.

Рішення від 16.11.2012

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бережна Н. М.

Ухвала від 27.09.2012

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бережна Н. М.

Ухвала від 02.08.2012

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бережна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні