Рішення
від 14.11.2012 по справі 2208/1187/12
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2208/1187/12

Номер провадження 2/2208/803/12

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2012 року

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді -Шевцової Л. М.

при секретарі -Білоус Л.В.

представника позивача -ОСОБА_1

представника відповідача -ТзОВ «Автоцентр -Шкода»- Соколюка В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кам'янець-Подільський цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Автоцентр-Шкода»про спонукання до виконання мирової угоди та стягнення моральної шкоди,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_4 звернувся з позовом до ТзОВ «Автоцентр-Шкода»про спонукання до виконання мирової угоди укладеної між ним в відповідачем 27 жовтня 2010 року визнаної ухвалою апеляційного суду Хмельницької області, та стягнення моральної шкоди в сумі 180 000 грн.

В обґрунтування позову вказує, що 19 грудня 2006 року в автосалоні «Автоцентр-Шкода-Мервіс», що являється філією ТОВ «Автоцентр-Шкода»придбав автомобіль марки «Шкода Октавія А-5», пізніше вияснилося, що автомобіль є неналежної якості. У зв'язку з чим пред'явив вимогу відповідачу про його заміну. Оскільки ТОВ «Автоцент-Шкода»відмовив у задоволені такої вимоги, то вимушений був 06.11.2009 року звернутися до суду з позовом про заміну товару неналежної якості на аналогічний товар належної якості, відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Пізніше 06.01.2010 року подав позов про стягнення неустойки за порушення строків усунення недоліків товару. Дані справи були об'єднані судом в одне провадження і 09.06.2010 року по справі було винесено рішення, яким зобов'язано ТОВ «Автоцентр-Шкода» замінити проданий йому неналежної якості на аналогічний автомобіль належної якості в місячний термін після набрання рішенням суду законної сили, та стягнено неустойку, матеріальну шкоду та судові витрати. 27.10.2010 року під час розгляду апеляційним судом Хмельницької області вищевказаної справи, ухвалою суду між ним та відповідачем було затверджено мирову угоду, а провадження по справі закрито. Дану угоду ТОВ «Автоцентр-Шкода»повинен був виконати до 11.11.2010 року. Після набрання ухвали апеляційного суду Хмельницької області від 27.10.2010 року законної сили 29.11.2010 року було відкрито виконавче провадження. Проте не дивлячись на неодноразові звернення його та державного виконавця зазначена мирова угода не виконана відповідачем по даний час. Своїми діями ТОВ «Автоцентр-Шкода»завдало йому моральну шкоду, яка полягає в тому, що з часу купівлі автомобіля неналежної якості до теперішнього часу порушуються його майнові права. Більше двох років веде з відповідачем листування, зазнав чимало принижень з його боку, піти на уступки, тільки для того, щоб отримати те, що йому по праву належить. У зв'язку з вищенаведеним порушився його стан здоров'я, став нестриманим, нервовим, неврівноваженим, підвищився тиск, втратив сон із-за чого був вимушений звертатися до лікаря, тому завдану йому моральну шкоду оцінює у 180 000 грн.

Представник відповідача Соколюк В.І. в судовому засіданні позов не визнав і пояснив, що покладається на покази колишнього представника ТОВ «Автоцентр-Шкода»Зайцевої Т.П. даними нею на попередніх судових засіданнях.

Заслухавши сторони, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково.

Судом встановлено, що у зв'язку із придбанням неналежної якості автомобіля марки «Шкода Октавія А-5»ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом про зобов'язання ТОВ «Автоцентр-Шкода»замінити його на аналогічний належної якості. 27.10.2010 року під час розгляду апеляційним судом Хмельницької області вищевказаної справи, ухвалою суду між сторонами було визнано мирову угоду, а провадження по справі закрито. Дана мирова угода мала бути виконана відповідачем у строк до 11 листопада 2010 року на наступних умовах: замінити автомобіль неналежної якості марки «Шкода Октавія А-5», двигун об'ємом 1,6 МРІ, потужністю 75 kw, тип кузова Хетчбек, комплектація Октавія Амбієнте, кузов НОМЕР_1 на аналогічний новий автомобіль належної якості марки «Шкода Октавія А-5»двигун об'ємом 1,6 МРІ,

потужністю 75 kw тип кузова Хетчбек, комплектація Октавія Амбієнте, рік випуску 2010; зареєструвати його за власний рахунок на ім'я ОСОБА_4; до передачі нового автомобіля належної якості встановити на ньому передні бризговики, пластмасові пороги передніх і задніх дверей, які попередньо знімаються працівниками ТзОВ «Автоцентр -Шкода»з автомобіля неналежної якості; встановити на ньому протиугінну систему (замок, який встановлюється на коробку перемикання передач) та за власний рахунок зняти з реєстраційного обліку автомобіль неналежної якості належний ОСОБА_4

Після набрання ухвали апеляційного суду Хмельницької області від 27.10.2010 року законної сили 29.11.2011 року , не дивлячись на неодноразові звернення ОСОБА_4, вищевказана мирова угода не виконана ТОВ «Автоцентр-Шкода»по даний час.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити кошти тощо), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Статтею 526 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Крім того, якщо у зобов'язанні встановлено строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк, що передбачено ст. 530 Цивільного кодексу України. У даному випадку в дотримання даної норми права ТОВ «Автоцентр-Шкода»повинен був повністю виконати умови мирової угоди у строк до 11 листопада 2010 року. Порушенням зобов'язання є його невиконання, що передбачено ст. 610 Цивільного кодексу України.

Згідно ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором.

З урахуванням положень ст.ст.11,202,525,526,629 ЦК України укладена між сторонами мирова угода від 27 жовтня 2010 року за своєю правовою природою є правочином та підлягає обов»язковому виконанню його сторонами.

Відповідно до ст.16 ЦК України ОСОБА_4 правомірно звернувся з позовом до суду про спонукання до виконання умов мирової угоди,поскільки відповідач її добровільно не виконує.

Укладена мирова угода є обов»язковою для позивача та відповідача.

Представник відповідача Зайцева Т.П. визнала в судовому засіданні,що мирову угоду вони визнають та готові її виконати,але за наданий судом час для вирішення даного питання мирним шляхом, мирова угода не виконана,а тому позов в частині спонування до виконання мирової угоди відповідачем підлягає задоволенню в повному обсязі.

Невиконанням вищевказаної мирової угоди ТОВ «Автоцентр-Шкода»завдало ОСОБА_4 моральної шкоди, оскільки було порушено його нормальну життєдіяльність, судова тяганина тривала протягом двох років у зв'язку з чим порушився його стан здоров'я він став нестриманим, нервовоневрівноваженим, підвищився тиск, втратив сон із-за чого був вимушений звертатися до лікаря.

Відповідно до вимог ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені законом, зокрема відшкодування моральної шкоди.

Згідно ст. 23 Цивільного кодексу України встановлено, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає в душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї.

Враховуючи характер заподіяння моральної шкоди, характер і об"єм моральних страждань, матеріальний стан сторін, суд вважає, що на відшкодування моральної шкоди відповідно до ст. 1167 ЦК України слід стягнути з ТОВ «Автоцентр-Шкода» на користь ОСОБА_4 20 000 грн.

Керуючись ст.ст. 213, 215 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Спонукати Товариство з обмеженою відповідальністю «Автоцентр- Шкода»м.Хмельницький,проспект Миру,111,код ЄДРПОУ 32600840 виконати умови мирової угоди від 27 жовтня 2010 року,укладеної між ТОВ»Автоцентр-Шкода»та ОСОБА_4 шляхом зобов»язання ТзОВ»Автоцентр-Шкода»вчинити дії,передбачені мировою угодою,а саме: замінити автомобіль неналежної якості марки «Шкода Октавія А-5»,двигун об»ємом 1,6 МРІ,потужністю 75 kw ,тип кузова Хетчбек,комплектація Октавія Амбієнте,кузов НОМЕР_1 на аналогічний новий автомобіль належної якості марки «Шкода Октавія А-5»двигун об»ємом 1,6 МРІ,

потужністю 75 kw тип кузова Хетчбек,комплектація Октавія Амбієнте,рік випуску 2010.

Зобов»язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Автоцентр-Шкода»код ЄДРПО 32600840 зареєструвати за власний рахунок на ім»я ОСОБА_4 новий автомобіль належної якості марки «Шкода Октавія А-5»двигун об»ємом 1,6 МРІ ,потужністю 75 kw,тип кузова Хетчбек,комплектація Октавія Амбієнте,рік випуску 2010 .

Зобов»язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Автоцентр-Шкода»код ЄДРПО 32600840 до передачі нового автомобіля належної якості марки «Шкода Октавія А-5»двигун об»ємом 1,6 МРІ ,потужністю 75 kw,тип кузова Хетчбек,комплектація Октавія Амбієнте,рік випуску 2010 встановити на ньому/ новому автомобілі/ передні бризговики, пластмасові пороги передніх і задніх дверей, які попередньо знімаються працівниками ТзОВ «Автоцентр -Шкода»з автомобіля неналежної якості.

Зобов»язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Автоцентр-Шкода»код ЄДРПО 32600840 до передачі нового автомобіля належної якості марки «Шкода Октавія А-5»двигун об»ємом 1,6 МРІ ,потужністю 75 kw,тип кузова Хетчбек,комплектація Октавія Амбієнте,рік випуску 2010 встановити на ньому / новому автомобілі/ протиугінну систему (замок, який встановлюється на коробку перемикання передач).

Зобов»язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Автоцентр-Шкода» код ЄДРПО 32600840 після прийому передачі нового автомобіля належної якості марки «Шкода Октавія А-5»двигун об»ємом 1,6 МРІ ,потужністю 75 kw,тип кузова Хетчбек,комплектація Октавія Амбієнте, рік випуску 2010 за власний рахунок зняти з реєстраційного обліку автомобіль неналежної якості марки Шкода Октавія двигун об»ємом 1,6 МРІ, потужністю 75kw,тип кузова Хетчбек комплектація Октавія Амбієнте,

Кузов НОМЕР_1 належний ОСОБА_4.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Автоцентр-Шкода» код ЄДРПО 32600840 на користь ОСОБА_4 моральну шкоду в сумі 20000 грн. та судові витрати в сумі 128 грн. 50 коп.

В решті позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Шевцова Л.М

Дата ухвалення рішення14.11.2012
Оприлюднено29.11.2012
Номер документу27661434
СудочинствоЦивільне
Сутьспонукання до виконання мирової угоди та стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —2208/1187/12

Ухвала від 29.01.2015

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 12.07.2012

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 14.11.2012

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 15.05.2012

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Рішення від 26.12.2012

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Кізюн О. Ю.

Ухвала від 10.12.2012

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Кізюн О. Ю.

Рішення від 14.11.2012

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 08.02.2012

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 02.04.2012

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Переверзєва Н. І.

Ухвала від 18.04.2012

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Переверзєва Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні