Рішення
від 30.09.2008 по справі 12/224
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

12/224

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  12/224

30.09.08

За позовом                    Приватного підприємства "Десна АВ"

До                              Фонду приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва

3-тя особа, яка не

заявляє самостійних

вимог на предмет

спору на стороні

позивача                    Голосіївська районна в м. Києві Рада

Про                              визнання договору укладеним

   Суддя Прокопенко Л.В.

Представники:

Від позивача                    Овчарук С.С. –предст. (дов. б/н від 20.08.08 р.)

Від відповідача          не з'явився

Від третьої особи          не з'явився

Обставини справи:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання укладеним договору купівлі-продажу приміщення за адресою: м. Київ, вул. Ак. Заболотного, 46 між Фондом приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва та приватним підприємством "Десна АВ". Також, позивач просить суд зобов'язати відповідача підписати Акт приймання-передачі приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, вул.. Ак. Заболотного, 46 з позивачем .

Ухвалою суду від 27.08.08 р. за зазначеною вище позовною заявою порушено провадження у справі № 12/224, призначено розгляд справи на 17.09.08 р., залучено до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Голосіївську районну в м. Києві Раду.

У судовому засіданні 17.09.08 р. представником відповідача подано відзив на позов в якому відповідач зазначає, що має бажання продати вищезазначене приміщення та погоджується з посиланням позивача на ст.638 ЦК України щодо умови досягнення згоди з усіх істотних умов договору для підписання договору купівлі-продажу нежилого приміщення. Відповідач не має претензій до запропонованого позивачем договору купівлі-продажу, але вважає, що викладеного вище недостатньо для підписання договору купівлі-продажу нежилого приміщення. 21.08.07 р. відповідач подав до Головного управління комунальної власності м. Києва заяву про отримання свідоцтва про право власності, для підтвердження права власності територіальної громади Голосіївського району м. Києва на вищезазначене приміщення і подальшої реєстрації його, але Головне управління комунальної власності м. Києва і досі не видало відповідачу зазначене свідоцтво. За таких обставин відповідач позов не визнає.

У судовому засіданні 17.09.2008р. оголошена перерва до 30.09.2008р.

Представник відповідача в судове засідання 30.09.08 р. не з'явився. Про поважні причини неявки в судове засідання повноважного представника відповідача суд не повідомлений. Клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило.

В судовому засіданні 30.09.2008 р оголошено повний текст рішення по справі.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд,-

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "Десна АВ", згідно Закону України «Про оренду державного та комунального майна»від 10.04.1992 року N 2269-ХІІ (із змінами та доповненнями) та на підставі договору оренди нежитлового приміщення, є орендарем нежилого приміщення з №1 по №9 (група приміщень №100), в літ. А, загальною площею 85,6 кв. м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Ак. Заболотного, 46. Позивач орендує Приміщення з 25.05.2007 року.

На даний момент Позивач виступає орендарем Приміщення згідно договору оренди нежитлового приміщення №90-07 від 25.05.2007 року між Голосіївською районною у місті Києві Радою та ПП "Десна АВ".

Відповідно до рішення Київради від 27.12.2001 р. за №208/1642 з питань формування комунальної власності міста Києва та рішення Київради про внесення змін до рішення Київради від 27.12.2001 р. №208/1642 за №264/321 від 12.12.2006 р., а саме: додатку 2 до рішення (таблиця 7, розділ 1.1. а позиції 474), приміщення передано до комунальної власності територіальної громади Голосіївського району м. Києва.

Згідно рішення №14/10 від 26.06.2007р. вищезазначені приміщення підлягають приватизації шляхом "викупу" приватним підприємством  "Десна АВ".

У відповідності до законодавства України про приватизацію відчуження майна, що перебуває у комунальній власності та відчужується шляхом "викупу" здійснюється на підставі договору купівлі-продажу. Предметом договору купівлі-продажу в даному випадку є нежиле приміщення загальною площею 85,6 кв.м, що розташоване за адресою м. Київ, вул. Ак. Заболотного, 46.

Вищезазначеним рішенням №14/10 від 26.06.2007р. Голосіївська районна в м. Києві Рада доручила відповідачу здійснити приватизацію приміщення (п.4 рішення), тобто виконати низку дій та укласти відповідний договір купівлі-продажу нежилого приміщення за адресою м. Київ, вул. Ак. Заболотного, 46 (згідно з переліком в додатку до рішення Голосіївської районної в м. Києві Ради від 26.06.2007р. №14/10).

Відповідно до ч.1 ст.8 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" з моменту прийняття рішення про приватизацію підприємства здійснюється його підготовка до приватизації.

Згідно ч.2 ст.8 зазначеного Закону строк підготовки об'єкта малої приватизації до продажу не повинен перевищувати двох місяців з дня прийняття рішення про включення його до відповідного переліку об'єктів, що підлягають приватизації.

03.04.2008 року на адресу відповідача позивачем було надіслано заяву з вимогою провести оцінку нежилого приміщення, яке підлягає приватизації шляхом "викупу", та укласти відповідний договір купівлі-продажу цього приміщення.

Оцінка була проведена експертом-оцінщиком, який був визначений відповідачем, про що останній повідомив своїм листом від 21.07.2008 року.

Таким чином, виходячи з норми ст. 642 Цивільного кодексу  України, зокрема ч.2, якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Як тлумачить ст.180 Господарського кодексу України, "зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства. Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених  законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода".

Статтею 656 Цивільного кодексу України визначено предмет договору купівлі-продажу, як товар, який є у продавця на момент укладення договору.

Отже сторонами досягнуто всіх істотних умов договору купівлі-продажу, а саме: предмету, яким є приміщення з усіма визначеними речовими ознаками; ціни договору, визначеної експертом-оцінщиком, призначеним відповідачем; згоди власника приміщення відчужити його позивачу (рішення 14 сесії У скликання Голосіївської районної в м. Києві Ради №14/10 від 26.06.2007р.).

У відповідності до ч. 1 ст. 638 Цивільного кодексу України "договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх умов договору."

У зв'язку із обов'язковістю укладання договору купівлі-продажу нерухомого майна у письмовій формі та його обов'язкового нотаріального посвідчення (ст. 657 ЦК України), 29 серпня 2008 р. до Фонду приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва було направлено підписаний з боку ПП "Десна АВ" договір купівлі-продажу для його підписання іншою стороною, разом із супроводжувальним листом. Також 29.09.08 р. позивач здійснив передплату за нежиле приміщення за адресою: м. Київ, вул.. Ак.Заболотного, 46 на загальну суму 20 000 грн. (пл.. доручення № 887733 від 29.09.08 р.).

Однак, відповідач не надав жодної відповіді та ніяким чином не проінформував позивача щодо готовності укласти договір купівлі - продажу, що свідчить про ухилення відповідача від укладання договору купівлі-продажу та його нотаріального посвідчення, оферта на укладання якого була акцептована відповідачем.

Отже, з вищенаведеного випливає, що відповідач, який є органом приватизації та виступає продавцем за договором купівлі-продажу Приміщення, порушив законодавчо закріплені строки підготовки до продажу Приміщення та ухиляється від укладання договору купівлі-продажу Приміщення, що є перешкодою для нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу та його подальшої державної реєстрації, яка відповідно до ст.ст. 334, 657 Цивільного кодексу України є обов'язковою передумовою набранням договором чинності та переходу права власності до позивача, тобто завершенню процесу приватизації.

Виходячи із викладеного вище суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, доведеними належними та допустимими доказами, а тому такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Державне мито і судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст. 49 ГПК України, підлягають стягненню з відповідача, пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги приватного підприємства "Десна АВ" задовольнити повністю.

2.Визнати договір купівлі-продажу Приміщення між Фондом приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва (03150, м. Київ, вул..Червоноармійська,98, код ЄДРПОУ 26077543) та ПП "Десна АВ" (03150, м. Київ, вул.. Горького, 95, код ЄДРПОУ 34715300) укладеним у наступній редакції:

ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ

нежилих  приміщень

Місто Київ       

Фонд приватизації комунального майна Голосіївського р-ну м. Києва, код ЄДРПОУ 22933301 що діє від імені ГОЛОСІЇВСЬКОЇ РАЙОННОЇ в м. КИЄВІ РАДИ, код ЄДРПОУ 26077543 ("Положення про Фонд приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва"(нова редакція) затверджене рішенням сесії Голосіївської районної в м. Києві Ради № 5/22 від 16.11.2006 р., юридична адреса: м. Київ, вул. Червоноармійська, 98), в особі Голови Фонду Кириченка Костянтина Володимировича, який діє на підставі Положення, та іменується надалі "ПРОДАВЕЦЬ", з однієї сторони та Приватне підприємство «ДЕСНА АВ», ідентифікаційний код 34715300, що знаходиться в м. Києві по вул. Горького, буд.95, Свідоцтво про державну реєстрацію 13.11.2006 р. серії А00 №062172 видане Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією, запис про внесення до ЄДР за № 1 068 102 0000 017481, в особі директора –Лавріненка Андрія Андрійовича, який мешкає в м. Києві по вул. Чабанівська, буд.9, кв. гурт., діючого на підставі Статуту, та іменується надалі "ПОКУ ПЕЦЬ", з другої сторони, уклали цей договір про нижчевикладене:

1.          "ПРОДАВЕЦЬ" –Фонд приватизації комунального майна Голосіївського р-ну м. Києва, що діє від імені Голосіївської районної в м. Києві Ради, зобов'язується передати майно –нежилі приміщення – у власність "ПОКУПЦЯ", а “ПОКУПЕЦЬ” –ПП “ДЕСНА АВ” зобов'язується прийняти майно - нежилі приміщення з №1 по №9 (групи приміщень №100), загальною площею 85,60 кв.м. і знаходяться в м. Києві по вулиці Заболотного Академіка, №46 (літера А).

Відчужувані нежилі приміщення належать Територіальній громаді Голосіївського району м. Києва на підставі рішення № 208/1642 від 27.12.2001 р. ІХ сесії ХХІІІ скликання Київської міської ради “Про формування комунальної власності територіальних громад районів міста Києва” (Додаток 2, таблиця 7 п.2.1, пп.474) та ст.60 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Відчужуються нежилі приміщення з №1 по №9 (групи приміщень №100), в літ. А загальною площею 85,60 кв. м, залишкова вартість яких становить 119 208 (сто дев'ятнадцять тисяч двісті вісім) гривень 00 коп. згідно довідки балансоутримувача.      

Згідно Рішення  № 14/10 від  26.06.2007 року  14 сесії та змін до нього рішенням №18/06 від 29.12.2007 р. 18сесії V скликання Голосіївської районної в м. Києві ради зазначені нежилі приміщення підлягають приватизації шляхом викупу Приватним підприємством “ДЕСНА АВ”.

2.          Згідно Наказу №64 від  „14” липня 2008р. Фонду приватизації комунального майна Голосіївського р-ну м. Києва, "Про затвердження оцінки нежилих приміщень за адресою: вул.Заболотного,46(літ. А)” вартість нежилих приміщень згідно незалежної оцінки становить 274 000 (двісті сімдесят чотири тисячі) гривень 00 коп., ПДВ складає 54 800 (п'ятдесят чотири тисячі вісімсот) гривні 00 коп., всього 328 800 (триста двадцять вісім тисяч вісімсот) гривень 00 коп.

3.          Вказані в цьому Договорі нежилі приміщення продані за ціну 328 800 (триста двадцять вісім тисяч вісімсот) гривень 00 коп., яка складається з вартості об'єкта 274 000 (двісті сімдесят чотири тисячі) гривень 00 коп. та ПДВ 54 800 (п'ятдесят чотири тисячі вісімсот) гривні 00 коп.

4.          “Покупець” зобов'язаний сплатити 328 800 (триста двадцять вісім тисяч вісімсот) гривень 00 коп. за придбаний об'єкт протягом 30 календарних днів з моменту укладання цього Договору.

5.          Розрахунки між "ПРОДАВЦЕМ" та "ПОКУПЦЕМ" здійснюються наступним чином: сума 328 800 (триста двадцять вісім тисяч вісімсот) гривень 00 коп. –з поточного рахунку "ПОКУПЦЯ" №260063117901, код ЄДРПОУ 34715300, в ТОВ «Комерційний банк «Даніель», МФО 380980, перераховуються шляхом безготівкового переказу на рахунок "ПРОДАВЦЯ" №37185006001501, код ЄДРПОУ  22933301, в ГУДК Голосіївського району м. Києва, МФО 820019, вул. Володимирська, 69-а.

6.          У разі порушення строку сплати ціни продажу нежилих приміщень "ПОКУПЕЦЬ" перераховує пеню на рахунок "ПРОДАВЦЯ" у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку від несплаченої частки ціни продажу за кожний день прострочення терміну, зазначеного у п.5.

7.          У разі, якщо "ПОКУПЕЦЬ" протягом 30 днів з моменту укладання цього Договору не сплатить встановлену в Договорі ціну або відмовиться прийняти придбаний об`єкт, "ПРОДАВЕЦЬ" має право вимагати прийняття придбаного об`єкта, сплати ціни і пені відповідно п.7.

8.          Право власності на відчужувані приміщення переходить до "ПОКУПЦЯ" з моменту повної сплати ціни продажу об'єкта приватизації та його державної реєстрації.

9.          "ПРОДАВЕЦЬ" зобов`язаний передати приміщення "ПОКУПЦЮ" у 3-денний тер мін після сплати повної ціни об'єкта приватизації та, у разі порушення терміну сплати, пені відповідно п.7 за цим Договором. Передача і прийняття об'єкта пос від чується актом прийому-передачі, який підписується сторонами.

10.          Ризик випадкової загибелі об`єкту приватизації несе "ПОКУПЕЦЬ" з моменту укладання цього  Договору  купівлі-продажу.

11.          ”ПОКУПЕЦЬ” повинен укласти угоду про спільне користування будинком та прибудинковою територією з іншими співкористувачами нежилих приміщень будинку за адресою вул.Заболотного,46.

12.          "ПРОДАВЕЦЬ" гарантує, що об`єкт приватизації не входить до переліку об`єктів, які не підлягають приватизації, не є проданим, переданим, заставленим, не знаходиться під арештом, судового спору щодо нього немає, а також немає інших співвласників відчужуваного майна.

13.          Витрати, пов`язані з укладанням цього договору, його укладанням, реєстрацією та виконанням, бере на себе "ПОКУПЕЦЬ".

14.          При продажу придбаного приміщення виконання умов цього Договору поширюється на наступного власника.

15.          Всі спори, що виникають при виконанні умов цього Договору, або у зв`язку з тлумаченням його положень, вирішуються шляхом переговорів. Якщо сторони протягом місяця не досягли домовленості, то спір передається на розгляд судових органів у порядку, встановленому чинним законодавством. Зміна умов Договору або внесення доповнень до нього можливі за згодою сторін.

16.          У разі невиконання однією з сторін умов цього Договору він може бути змінений, або розірваний на вимогу іншої сторони згідно чинного законодавства.

17.          Цей договір підлягає реєстрації в відповідних органах місцевих Рад депутатів.

18.          Договір укладено в 2-х примірниках, по одному кожній із Сторін.

Фонд приватизації комунального

майна Голосіївського р-ну м. Києва

в особі Голови               

       


К.В.Кириченко

             (підпис)

ПП «ДЕСНА АВ»

в особі директора

                          

                           


А.А.Лавріненко

                                    (підпис)

   3. Зобов'язати Фонд приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва (03150, м. Київ, вул..Червоноармійська,98, код ЄДРПОУ 26077543) підписати Акт приймання-передачі приміщення загальною площею 86,60 кв. м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул.. Ак. Заболотного, 46 з Приватним підприємством "Десна АВ" (03150, м. Київ, вул. Горького, 95, код ЄДРПОУ 34715300).

4.Стягнути з Фонду приватизації комунального майна Голосіївського району м. Києва (03150, м. Київ, вул..Червоноармійська,98, код ЄДРПОУ 26077543) на користь Приватного підприємства "Десна АВ" (03150, м. Київ, вул. Горького, 95, код ЄДРПОУ 34715300) 85 (вісімдесят п'ять) грн.00 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Після набрання рішенням законної сили видати накази.

6. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня прийняття.

Суддя                                                                                                                  Л.В. Прокопенко

                                                                                              

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.09.2008
Оприлюднено28.01.2009
Номер документу2804742
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/224

Ухвала від 20.04.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жеков В.І.

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жеков В.І.

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 26.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 26.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Рішення від 18.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні