Постанова
від 19.12.2012 по справі 5015/2219/12
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" грудня 2012 р. Справа № 5015/2219/12

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. -головуючого, Губенко Н.М., Іванової Л.Б.,

за участю представника позивача -Марушка Н.В. дов. № 13/12 від 31 травня 2012 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ТОВ "Укрсервіс" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 3 жовтня 2012 року у справі господарського суду Львівської області за позовом ТОВ "Укрсервіс" до Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта", за участю військового прокурора Львівського гарнізону, про стягнення суми та за зустрічним позовом військового прокурора Львівського гарнізону в інтересах держави в особі Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" до ТОВ "Укрсервіс" про визнання недійсним договору,

УСТАНОВИВ:

У червні 2012 року ТОВ "Укрсервіс" (далі - позивач) звернулось до Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" (далі -відповідач) з позовом про стягнення з останнього 500 000, 00 грн. боргу.

Позовні вимоги обгрунтовано невиконанням відповідачем умов договору купівлі-продажу з оплати вартості переданих за ним цінних паперів.

У червні 2012 року Державне підприємство Міністерства оборони України "Готель "Власта" звернулось до ТОВ "Укрсервіс" із зустрічним позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів №ДД12-45 від 5 квітня 2012 року та застосування до сторін наслідків недійсності правочину (двостороння реституція), передбачених ч. 1 ст. 216 Цивільного кодексу України.

Вимоги зустрічного позову обгрунтовано відсутністю повноважень у директора відповідача на підписання вказаного договору, а також акту прийому-передачі цінних паперів.

Рішенням господарського суду Львівської області від 5 липня 2012 року в задоволенні первісного позову відмовлено.

Зустрічний позов задоволено.

Визнано недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45, укладений 5 квітня 2012 року між ТОВ "Укрсервіс" та Державним підприємством Міністерства оборони України "Готель "Власта".

Зобов'язано ТОВ "Укрсервіс" повернути Державному підприємству Міністерства оборони України "Готель "Власта" 2 062 125 гривень, отриманих за договором купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45 від 5 квітня 2012 року.

Зобов'язано Державне підприємство Міністерства оборони України "Готель "Власта" повернути ТОВ "Укрсервіс" бездокументарні прості іменні акції Приватного акціонерного товариства "Завод РАДАР" в кількості 10 000 000, вартістю 0, 25 грн. за штуку, загальною вартістю 2 562 125 грн., отримані за договором купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45 від 5 квітня 2012 року.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 3 жовтня 2012 року апеляційну скаргу ТОВ "Укрсервіс" задоволено частково.

Рішення господарського суду Львівської області від 5 липня 2012 року скасовано в частині задоволення зустрічного позову військового прокурора Львівського гарнізону в інтересах держави в особі Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" про зобов'язання ТОВ "Укрсервіс" повернути Державному підприємству Міністерства оборони України "Готелю "Власта" 2 062 125, 00 гривень коштів, отриманих за договором купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45 від 5 квітня 2012 року.

У цій частині прийнято нове рішення.

У задоволенні зустрічного позову військового прокурора Львівського гарнізону м. Львів в інтересах держави в особі Державного підприємства Міністерства оборони України "Готелю "Власта" до ТОВ "Укрсервіс" в частині зобов'язання ТОВ "Укрсервіс" повернути Державному підприємству Міністерства оборони України "Готелю "Власта" 2 062 125, 00 грн. коштів, отриманих за договором купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45 від 5 квітня 2012 року відмовлено.

У решті рішення залишено без змін.

У касаційній скарзі ТОВ "Укрсервіс" просить скасувати рішення господарського суду Львівської області від 5 липня 2012 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 3 жовтня 2012 року в частині незадоволених вимог апеляційної скарги та прийняти нове рішення, яким задовольнити вимоги за первісним позовом та відмовити в задоволенні зустрічного позову.

Посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", ст. 228 Цивільного кодексу України та положень Закону України "Про здійснення державних закупівель".

Представники відповідача та прокурор у судове засідання не з'явились.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги відповідач та прокурор повідомлені належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності.

Заслухавши пояснення представника позивача, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 5 квітня 2012 року між ТОВ "Укрсервіс" (продавець) та Державним підприємством Міністерства оборони України "Готель "Власта" (покупець) укладено договір купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45, за умовами якого продавець зобов'язувався передати у власність покупця, а покупець прийняти та оплатити бездокументарні прості іменні акції ПрАТ "Завод РАДАР" (емітент) в кількості 10 000 000 шт., вартістю 0,25 грн. за шт., загальною вартістю 2 562 125, 00 грн. на умовах, передбачених договором.

Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Пунктом 1.2 договору визначено, що загальна вартість договору складає 2 562 125, 00 грн.

Згідно п. 2.1 договору покупець зобов'язаний сплатити продавцю загальну суму договору, визначену п. 1.1 договору, до 11 квітня 2012 року включно. Оплата має відбутись в безготівковій формі на поточний рахунок продавця.

Пунктом 3.2 договору сторони погодили, що продавець зобов'язаний до 11 квітня 2012 року включно здійснити списання цінних паперів, зазначених в п. 1.1 договору, на користь покупця.

Відповідно до п. 3.3 договору покупець зобов'язаний протягом 1 дня після списання цінних паперів продавцем надати зберігачу розпорядження на зарахування цінних паперів.

Згідно акту приймання-передачі цінних паперів від 11 квітня 2012 року продавець передав, а покупець прийняв у власність бездокументарні прості іменні акції ПрАТ "Завод "Радар" в кількості 10 000 тис. шт., вартістю 0, 25 грн. за шт., загальною вартістю 2 562 125 грн.

Вказаний акт підписано представниками сторін (від Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" -А.Шостак, від ТОВ "Укрсервіс" -І.Фрезюк) та завірено печатками. Місцем укладення договору є м. Івано-Франківськ.

За даними виписки про обіг на рахунку у цінних паперах № 003039 з 11 квітня 2012 року по 11 квітня 2012 року, поданої представником ТОВ "Укрсервіс", вказані акції списані на користь Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" згідно розпорядження № 48757 від 11 квітня 2012 року.

Встановлено, що відповідач не оплатив вартість отриманих за договором цінних паперів, докази здійснення оплати їх вартості судам не надано.

Однак, встановлено, що на час укладення договору купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45 від 5 квітня 2012 року та акту приймання-передачі цінних паперів від 11 квітня 2012 року директор Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" Шостак А.В., який підписав вказані документи, не був наділений повноваженнями керівника готелю, оскільки обов'язки керівника виконував заступник директора готелю, а Шостак А.В. перебував на лікуванні.

Вказана обставина підтверджується наявним у матеріалах справи листком непрацездатності серії АВФ № 666100, з якого вбачається, що директор Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" Шостак А.В. у період з 2 по 22 квітня 2012 року перебував на амбулаторному лікуванні, а також листом виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 09-16-1074 від 22 червня 2012 року, з якого вбачається, що видача листка непрацездатності № 666100 від 2 квітня 2012 року підтверджується записами в медичній карті амбулаторного хворого Шостака А.В. форми 025/о.

Наказом Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" № 42-К від 2 квітня 2012 року заступник директора з господарської діяльності підприємства Іщенко О.В. приступив до виконання обов'язків директора готелю тимчасово у зв'язку з хворобою директора готелю Шостака А.В.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 Господарського кодексу України державне комерційне підприємство зобов'язане приймати та виконувати доведені до нього в установленому законодавством порядку державні замовлення, враховувати їх при формуванні виробничої програми, визначенні перспектив свого економічного і соціального розвитку та виборі контрагентів, а також складати і виконувати річний та з поквартальною розбивкою фінансовий план на кожен наступний рік. Для закупівель товарів, робіт чи послуг державне комерційне підприємство застосовує процедури закупівель, визначені Законом України "Про здійснення державних закупівель".

Основним плановим документом державного комерційного підприємства є фінансовий план, відповідно до якого підприємство отримує доходи і здійснює видатки, визначає обсяг та спрямування коштів для виконання своїх функцій протягом року відповідно до установчих документів.

Водночас встановлено, що фінансовий план Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" на 2012 рік не був затверджений, процедура державної закупівлі не передбачалась.

Крім того, спірний договір укладено в місті Івано-Франківську, а станом на момент укладення договору директор відповідача Шостак А.В. знаходився на лікарняному, в м. Івано-Франківськ не відбував, відмітки про службові відрядження в юридичної особи -відповідача відсутні.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 5 ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Відповідно до ст. 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч. ч. 1 -3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 216 Цивільного кодексу України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Враховуючи викладене, суд касаційної інстанції погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що договір купівлі-продажу цінних паперів № ДД12-45 від 5 квітня 2012 року від Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" підписано особою, яка на той час не мала необхідного обсягу цивільної дієздатності, а тому вважає обгрунтованими юридичні висновки судів щодо задоволення вимог зустрічного позову про визнання недійсним вказаного договору.

Водночас, суд касаційної інстанції погоджується з висновками апеляційного господарського суду про неможливість застосування до сторін двосторонньої реституції з огляду на те, що відповідач не сплатив позивачу вартість отриманих за актом прийому-передачі цінних паперів, що унеможливлює повернення таких коштів.

Зазначені обставини, з урахуванням положень ч. 1 ст. 216 Цивільного кодексу України, свідчать про відсутність підстав для задоволення вимог первісного позову ТОВ "Укрсервіс" про стягнення з Державного підприємства Міністерства оборони України "Готель "Власта" 500 000 грн. вартості переданих за спірним договором цінних паперів.

За таких обставин постанова апеляційного господарського суду прийнята за наслідками повного встановлення усіх істотних обставин справи у їх сукупності та вірного застосування положень ст. ст. 203, 215, 216, 655 Цивільного кодексу України та ст. 75 Господарського кодексу України, що регулюють спірні правовідносини.

Посилання у касаційній скарзі ТОВ "Укрсервіс" на порушення судами попередніх інстанцій норм ст. 228 Цивільного кодексу України та ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" не знайшли свого підтвердження під час розгляду касаційної скарги.

Враховуючи викладене, постанова апеляційного господарського суду законна та обгрунтована, а тому зміні чи скасуванню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7 -111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Касаційну скаргу залишити без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 3 жовтня 2012 року -без зміни.

Головуючий Т. Козир

Судді Н. Губенко

Л. Іванова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення19.12.2012
Оприлюднено22.12.2012
Номер документу28127534
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/2219/12

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Постанова від 19.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 13.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 03.10.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 26.09.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 15.08.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 27.07.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Рішення від 05.07.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні